Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2009

Όλες οι πολιτικές είναι οριζόντιες, αλλά η δημόσια διοίκηση είναι κάθετη.

Άντε να δούμε τι ειδήσεις θα μεταδώσουμε σήμερα… Έχουμε πλήθος, αλλά όλες θέλουν περαιτέρω διερεύνηση και μελέτη. Από το ΑΣΕΠ και πια είναι η σημερινή κατάσταση ξηλώματος, μέχρι τι πρέπει να γίνει άμεσα και τι πρέπει να γίνει για την οριστική διευθέτηση του θέματος. Οτιδήποτε πάντως γίνεται μακριά από τη δημοσιότητα, έχει την τάση να διατηρεί την προηγούμενη κατάσταση η οποία πρέπει να ανατραπεί. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα. Και το σημαντικότερο είναι να δει η κυβέρνηση έγκαιρα το τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα όπου η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Δεν τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο κάθε εργοδότης από τους μεγάλους ως τους μικρούς κάνει ότι τον συμφέρει. Εκεί είναι που πρέπει να δώσει μάχη η κυβέρνηση γιατί εκεί στον ιδιωτικό τομέα παράγεται το ΑΕΠ που θρέφει και το δημόσιο.

Χάνεται πολιτικός χρόνος για το ΠΑΣΟΚ και για την κοινωνία. Άλλο σημαντικό θέμα είναι τι θα γίνει και τι πρέπει να γίνει οριστικά με αλλαγή της νομοθεσίας για τα δάση, τις καμένες περιοχές και την προστασία του δασικού περιβάλλοντος όσου έχει απομείνει αλλά και η αποκατάσταση περιοχών που έχουν καταστραφεί παράνομα.

Και φυσικά το τι γίνεται με τις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα, με τα γκόλντεν μπόϋς, με τη διαχείριση και με την αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων και με τις υπηρεσίες που παρέχουν στον πολίτη, δεν λέγεται και είναι άλλη μια θάλασσα. Κι εδώ φαίνεται και η έλλειψη συλλογικής προετοιμασίας από το ΠΑΣΟΚ να δώσει συντεταγμένα λύσεις που θα κουμπώνουν η μία με την άλλη, από υπουργείο σε υπουργείο και από ρύθμιση σε ρύθμιση. Η τάση που υπήρχε από το παρελθόν είναι ο κάθε υπουργός να προωθεί μόνος του νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες προσέκρουαν στη συνέχεια σε ρυθμίσεις άλλων υπουργείων. Οι περισσότερες πολιτικές είναι οριζόντιες και όχι κάθετες.

Η δομή της δημόσιας διοίκησης όμως είναι κάθετη και καμία οριζόντια δράση δεν προβλέπεται. Μόνο μέσα από το πολιτικό προσωπικό μπορούν να ξεπεραστούν τα στεγανά που υπάρχουν και συλλογική επεξεργασία ολοκληρωμένου κυβερνητικού προγράμματος δεν υπήρξε. Είναι αμφίβολο αν μπορεί αυτή η έλλειψη προετοιμασίας του ΠΑΣΟΚ να ξεπεραστεί. Αλλά αν δεν ξεπεραστεί, και αυτή η προσπάθεια θα πνιγεί στο πλήθος των προβλημάτων που θα προκαλέσει η απόπειρα εφαρμογής των όποιων λύσεων επιλέγονται από τους υπουργούς που είναι πιο καλά προετοιμασμένοι σε ατομικό επίπεδο.

Ακόμα και το θέμα που πιάσαμε εμείς από χθες δηλαδή οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ, τα αυξημένα δημοτικά τέλη, η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται έναντι αυτών των χρημάτων και οι χιλιάδες ρυθμίσεις μέσα από τις οποίες προκύπτουν ακόμα και αυτές οι χρεώσεις είναι χαρακτηριστικές. Η ΔΕΗ είναι κερδοσκοπική εταιρία και αυτό στην Ελλάδα μεταφράζεται σε νομιμοποίηση κάθε αυθαιρεσίας η οποία κατά δική της ερμηνεία είναι νόμιμη, αρκεί να φέρνει κέρδος. Οι δήμοι θέλουν έσοδα και φυσικά δεν υπάρχει ενιαίο τιμολόγιο υπηρεσιών από τους δήμους σε όλη την Ελλάδα. Η ΔΕΗ όμως είναι υποχρεωμένη να εισπράττει και για την ΕΡΤ ένα ποσοστό το οποίο μετά σπαταλάται από τη διοίκηση της ΕΡΤ σαν να είναι ιδιωτική επιχείρηση, αλλά δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση. Αυτό τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις γιατί το κόστος του ρεύματος είναι είναι κόστος παραγωγής ή κόστος λειτουργίας για τους βιοτέχνες και τους εμπόρους και φυσικά δεν μπορεί να αυξομειώνεται ο λογαριασμός ούτε να μην είναι προβλέψιμο το κόστος σε βάθος χρόνου σε καμιά επιχείρηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: