Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2007

Τι ψηφίζω ο άνθρωπος;

Δεν είναι καθόλου καλή συγκυρία, να συζητάμε πως θα βελτιωθεί λίγο η κατάσταση με τα αδιόρθωτα χάλια του κρατικού μηχανισμού, ενώ έχουμε εκλογές σε 12 μέρες. Παραμονές εκλογών όλοι έχουν καλές προθέσεις και καλύτερα σχέδια. Γιατί είναι στα λόγια. Στα χαρτιά. Είναι δύσκολο και θέλει πολύ δουλειά για να κάνεις τα λόγια πράξη. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσπάθησε με τις εκλογές εξπρές να αποφύγει κάθε συζήτηση για ότι δεν έκανε από αυτά που υποσχέθηκε και κυρίως για να αποφύγει μια τέτοια καταστροφική πυρκαϊά σας αυτή που έπληξε τη χώρα την πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας. Ή καμιά πλημμύρα.


Δεν απέφυγε ο πρωθυπουργός τα χειρότερα με τις εσπευσμένες πρόωρες εκλογές. Γιατί δεν υπάρχει χειρότερο από το να συμβεί μια τέτοια φυσική καταστροφή και ο κρατικός μηχανισμός τον οποίο διευθύνεις αποκλειστικά με τα κομματικά σου στελέχη, τα οποία τοποθέτησες κόντρα στις υποσχέσεις σου για αξιοκρατία και επανίδρυση του κράτους σε ορθολογικές βάσεις, καταλαμβάνεται και ανίκανος και διαλυμένος σε σχέση με τον ίδιο κρατικό μηχανισμό που ήταν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο το 2004 όταν τον παρέλαβες για να κάνεις τους ολυμπιακούς αγώνες. Είναι μια απλώς παράπλευρη ωφέλεια το ότι το μέγεθος της καταστροφής και οι 65 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των οποία δέκα παιδιά, δεν επιτρέπει σοβαρή συζήτηση για τα υπόλοιπα πολύ σοβαρά θέματα, με βάση τα οποία πρέπει να εκλέξουμε κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Είμαι βέβαιος ότι όλα τα κόμματα μικρά και μεγάλα θα προτιμούσαν να συζητούν για όλα τα υπόλοιπα θέματα και όχι να κάνουν τον τραγικό απολογισμό της διάλυσης των πυροσβεστικών μηχανισμών. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι όλοι οι τομείς του κράτους έχουν υποστεί την ίδια διάλυση. Ίσως και πολύ χειρότερη. Και είναι τραγικό να αναλογιζόμαστε τι θα γινόταν αν έπρεπε οι ένοπλες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν μια εξωτερική απειλή μέσα σε μια διεθνή κρίση. Καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε. Αλλά δυστυχώς η ίδια απάθεια επικρατεί και στο υπουργείο εξωτερικών αν δούμε ότι ακόμα και στο θέμα των Σκοπίων έχουμε ήδη πάει στο χειρότερο, αλλά δεν το συζητάμε καθόλου.

Για τα εσωτερικά δεν το συζητάμε. Η κατάσταση στην Υγεία έχει φτάσει στο απροχώρητο και στην παιδεία έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Χρειαζόμαστε μια τεράστια προσπάθεια για να καλύψουμε το χαμένο χρόνο της τετραετίας που πέρασε. Γιατί σε όλους τους τομείς φτάσαμε σε ένα πολύ καλό σημείο, όπου δεν είχαμε φτάσει ποτέ στο παρελθόν, το 2004. Και η τότε κυβέρνηση Σημίτη, είχε να επιδείξει έργο, με το οποίο αν αυτό και μόνο ήταν το κριτήριο, θα έπρεπε να κυβερνάει ακόμα. Δεν ήταν όμως αυτό το κριτήριο. Και ο Σημίτης έφυγε, μαζί με όσους τον στήριζαν στον κρατικό μηχανισμό.

Είναι μάλλον αδύνατον να αφήσουν αυτές οι εκλογές τα πράγματα στην ίδια στασιμότητα που βρισκόμαστε εδώ και τέσσερα χρόνια, όπου η πολιτική ηγεσία, δηλαδή η κυβέρνηση Καραμανλή, είναι πολύ πίσω από τη συνείδηση των πολιτών, και κυρίως πολύ πίσω από τις απαιτήσεις των καιρών. Το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου, έχει κάνει πολύ αργά βήματα ώστε να μπορεί να ισχυριστεί ότι κάλυψε την απόσταση που το χωρίζει από τις απαιτήσεις των καιρών. Μερικές μέρες, που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακούει τους σωστούς ανθρώπους, καλύπτει την απόσταση. Τις άλλες που ακούει τους έμπιστους ανθρώπους του, μετράει γκάφες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι με τους ανθρώπους που εμπιστεύεται και χωρίς αδιάβλητες εσωτερικές διαδικασίες, στην περίπτωση που επενδυθεί με τις μονοκρατορικές εξουσίες του πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος, θα μετράει τις γκάφες σαν τα στραγάλια.Το δίλημμα που έχει ο προοδευτικός πολίτης είναι μεγάλο. Από τη μια πρέπει να πάρει ένα μάθημα ο Καραμανλής, και η ΝΔ, ότι δεν μπορείς με δημόσιες σχέσεις να κυβερνάς, ούτε να υπόσχεσαι άλλα και να κάνεις τα αντίθετα. Και τα κόμματα εξουσίας παίρνουν μόνο ένα μάθημα. Όταν τους στερήσεις την εξουσία με την ελπίδα ότι θα διορθωθούν. Για το ΠΑΣΟΚ ισχύει ακριβώς το ίδιο. Και τα μικρά κόμματα δεν μπορούν να κατεβαίνουν στις εκλογές χωρίς να θέλουν να σπάσουν αυγά και χωρίς να επωμίζονται ευθύνες για τη διακυβέρνηση της χώρας, στο μέτρο που μπορούν. Γιατί πρέπει να τους ψηφίσουν οι πολίτες; Μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν δέκα είκοσι άνθρωποι βουλευτική αποζημίωση και κοινωνική θέση; Δεν είναι γι αυτό τα δημόσια αξιώματα. Είναι για να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες και στη χώρα συνολικά. Όχι μόνον στους οπαδούς τους. Αλλιώς οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τα καταφέρνουν και μόνοι τους. Δεν θέλουν βουλευτές. Οι βουλευτές είναι για άλλη δουλειά. Για να ψηφίζουν νόμους και για να ελέγχουν την κυβέρνηση, ή για να την ψηφίζουν ή για να την καταψηφίζουν.

Φυσικά και δεν συμβουλεύω κανέναν για το τι θα ψηφίσει, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να φιλοτιμηθεί και να πάει στην κάλπη να αποφασίσει ποιόν θέλει να κυβερνήσει, ή ποιο μήνυμα θέλει να στείλει. Ακόμα και λάθος να κάνει, δηλαδή να το μετανιώσει αμέσως μετά, από μόνος του, πάλι θα έχει αποκτήσει εμπειρία και δεν θα ξανακάνει τέτοιο λάθος.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει πάντως ένας πολιτικός για να είναι αξιόπιστος και για να πείσει ότι ενδεχομένως και να μπορεί να προτείνει λύση για ένα πρόβλημα, είναι να παραδεχθεί την πραγματικότητα. Να κάνει τη σωστή διάγνωση. Και μετά αρχίζουν οι ικανότητες για να εφαρμόσει τη λύση και να λύσει το πρόβλημα. Αλλιώς δεν έχει ελπίδα να λύσει κανένα πρόβλημα.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν παραδέχεται την πραγματικότητα ούτε για τις πυρκαϊές την οποία είδαν όλοι οι τηλεθεατές σε απευθείας μετάδοση. Ψάχνει για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, ή για ασύμμετρη απειλή, ή για αντάρτικα πόλης, στα δάση. Δεν έχει ελπίδα. Τα ίδια έκανε και με το σκάνδαλο των ομολόγων. Κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της.

11 σχόλια:

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

ποιος πολιτικός, είπαμε, Αντώνη, ότι μπορεί να παραδεχτεί την πραγματικότητα;

καλησπέρες

Ανώνυμος είπε...

κύριε Αντώνη, δεν ψηφίζεις μόνο για να αναδείξεις κυβέρνηση, αλλά και να δείξεις πως θα ήθελες να είναι η κυβέρνηση. Πάντως με μια δυναμική και διαφορετική αντιπολίτευση τα πράγματα γίνονται καλύτερα γιατί και η κάθε κυβέρνηση θέλει να προσέχει τα νώτα της..

rvagos είπε...

Τι να πιάσεις και τι να αφήσεις για αυτά τα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησης της Χώρας .Επιδέχεται καμιά σύγκριση το τι παρέλαβαν και τι αφήνουν?Η αναφορά στο Σιμήτη και μόνο αρκεί να πείσει και τον πιο αναποφάσιστο και χωρίς παρωπίδες άνθρωπο . Δεν θέλω να υπερθεματίσω άλλα ένα μόνο θα πω.Θυμήσου την 16 Απριλίου του 2003. Ήταν που η Ελλάδα είχε την προεδρία της ΕΕ και εκείνη την ημέρα υπογραφόταν η ένταξη της Κύπρου .
Είδε κανείς τέτοια εικόνα ,ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που του δόθηκαν έτοιμοι?

ΥΓ.Θα έρθω.

Georgios είπε...

Και η πλάκα είναι ότι κατηγορούσαν τον Σιμήτη για αρχιερέα της διαπλοκής. Αυτοί με τόσα σκάνδαλα σε μόλις 3 χρόνια , πώς πρέπει να τους χαρακτηρίσει κανείς?

Ο αρχιεπίσκοπος της ανευθυνότητας (Καραμανλής) ήταν εξαφανισμένος για 3 χρόνια και ξαφνικά βγήκε από το κρησφύγετό του στην Ραφήνα, γιατί άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες. Και αυτές οι καμπάνες δεν χτυπούν μόνο για τον Καραμανλή.

Ας αφήσουν τις δημόσιες σχέσεις, τα επικοινωνιακά τρικ και τα κροκοδείλια δάκρυα και επιτέλους να πιάσουν δουλειά.

Apostolos είπε...

Αντώνη,
Είναι κακό πράγμα η εμπάθεια, ο φανατισμός, η μονόπλευρη αντίληψη και η "προοδευτικότητα". Οδηγεί στον Πρετεντερισμό.

vaios είπε...

ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 16/9 (ΕΚΛΟΓΕΣ). ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ..

Ακουω αυτη τη στιγμη τον κ. Βουλγαρακη να μιλα για πολυ μεγαλο αριθμο πυρκαγιων.
Ακουσα χτες τον κ.Γεωργιαδη (βολευτη Ν.Δ.) να μιλα για 187 πυρκαγιες την 1η μερα (24/8 ?) των πυρκαγιων στην Πελοπονησο).
Η πυροσβεστικη μιλουσε για την 1η μερα για 120 πυρκαγιες.
Οι διαφοροι κομματικοι της Ν.Δ. μιλουσαν για 200.
Ο κ. Αντωναρος στη συνεντευξη του στο CNN ανεφερε 400.
Στις 3/9 ολα τα μεσα αναφερομενα στις 2/9 προφανως, ελεγαν οτι σχεδον εχουμε ξεμπλεξει με τις πυρκαγιες στην Πελοπονησο και ο κ. Ρουσοπουλος ανεφερε 150 μετωπα.Η πυροσβεστικη μετρησε 150 πυρκαγιες για την Πελοπονησο στις 2/9??

Θα ειχε πολυ ενδιαφερον κ. Κοκορικο να βρειτε τα στοιχεια της πυροσβεστικης για τις παραπανω ημερομηνιες 24,25/8 και 2/9, οχι ομως το συνολικο αριθμο πυρκαγιων αλλα αναλυτικα μια προς μια τις περιοχες, που βρισκονταν αυτες.

Πιστευω θα γελασει ο καθε πικραμενος (και το παρδαλο κατσικι).

** Για καθε σκεπτομενο ατομο ειναι περιττο να πω τι σημαινει "μετωπο πυρκαγιας" και οτι μπορουν να δημιουργουνται σε ελαχιστο χρονο με γεωμετρικη προοδο.Ειναι περιττο να πω τι σημαινει "αναζωπυρωση".(αληθεια μηπως για τις αναζωπυρωσεις θα καταγγειλουμε την πυροσβεστικη σαν εμπρηστη?).

5/9/2007

Unknown είπε...

Για Σπύρο Σεραφείμ
Ποιός είπαμε οτι μπορεί να παραδεχθεί την πραγματικότητα; Είπαμε;

Για καπιταλιστικό κουμούνι
πράγματι μπορείς να ψηφίσεις και για αντιπολίτευση. Μάλλον είναι η πιό αγνή ψήφος, απαλλαγμένη από προσωπικά συμφέροντα και σκοπιμότητες. Ιδίως αν δεν έχεις ελπίδα οτι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. προς το καλύτερο. Γι αυτό νομίζω οτι θα ενισχυθούν τα μικρά κόμματα. Οι περισσότεροι πολίτες όμως ψηφίζουν για κυβέρνηση. και στις δημοτικές για δήμαρχο. Και στα συνδικάτα για συνδικαλιστή. Αλλά δυστυχώς η κομματικοποίηση τα έχει γαμήσει όλα...

Unknown είπε...

Για rvago
Να έρθεις.
Για γεώργιο
Ωραίο αυτό! Χτύπησαν οι καμπάνες και ο Καραμανλής πετάχθηκε έξω από το σπίτι. Αλλά αντί να πιάσει έναν κουβά να σβήσει καμιά φωτιά (πράγμα που θα του έδινε και τις εκλογές) έπιασε την προπαγάνδα. Φαντάζεσαι να μην ήταν αυτός που ήταν και αντί να φύγει νύχτα το Σάββατο από την Ηλεία, καθόταν με έναν κουβά ως την άλλη βδομάδα που έσβησαν οι φωτιές;

Unknown είπε...

Για απόστολο
Συμφωνώ.
Για Βάϊο

Το σημαντικότερο Βάϊε, είναι οτι μία φωτιά που ξεκίνησε εκείνη την Παρασκευή από τη Ζαχάρω, έσβησε μετά από 8 ημέρες στην Αρκαδία.

danae είπε...

Η ψήφος σε μικρό κόμμα, γενικά, μπορεί να δείχνει οτι δεν πιστεύουμε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να παν προς το καλύτερο. Η ψήφος στην αριστερά όσο μικρό κόμμα κι αν είναι είναι πολιτική ψήφος και όχι διαμαρτυρία. Και αντιθέτως προέρχεται ΜΟΝΟ από όσους δεν έχουν χάσει την ελπίδα τους ότι τα πράγματα ΜΠΟΡΟΥΝ να παν και καλύτερα, ότι δηλαδή τα πράγματα αλλάζουν και αυτό ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΛΑΟΣ και ΔΗ.ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ δεν μπορούν ούτε θέλουν να το εκφράσουν._
Δευτερευόντως σου εφιστώ την προσοχή στο ότι δεν έχεις γυναίκες σχολιαστές κι αυτό όχι γιατί οι γυναίκες δεν σερφάρουν αλλά γιατί έχεις φτιάξει ένα "ανδρικό"/ απαράδεκτα προσβλητικό για τις γυναίκες blog. Μέχρι να αποφασίσεις λοιπόν να μην προβάλεις τις γυναίκες ως μουνιά κώλους και αντικείμενα δεν τηα τα ξαναπούμε διαδικτυακώς μπαμπάκα...

Υ.Γ. Μην ακούσω δικαιολογίες! Σε όλους μας αρεσει το αντίθετο ή το ίδιο φύλο και το sex πάρα πολύ, είναι θέμα χώρου και περιστάσεων η συμπεριφορά μας.

Χαίρετε!

Unknown είπε...

Τί θέλεις να πείς Δανάη; οτι είμαι ένα φαλλοκρατικό σεξιστικό γουρούνι που βλέπω τις γυναίκες ως κώλους και μουνιά; Δεν σου φαίνεται πολύ πρόχειρη η εκτίμησή σου; Πως γνωρίζεις άραγε οτι δεν επισκέπτονται το μπλόγκ και γυναίκες; Αλλά εγώ το διακοσμώ, όπως εμένα μου αρέσει. Δεν το έχω βγάλει στην αγορά να το πουλήσω για να σκεφτώ τί τάρκετ γκρούπ με συμφέρει να πιάσω. Ασφαλώς με ενδιαφέρει να το διαβάζουν και γυναίκες και σ' αυτό εκτός από το ίδιο κίνητρο που έχω για τους άνδρες αναγνώστες, επισκέπτες, σχολιογράφους κλπ έχω και σεξουαλικό; Άρρωστο κι αυτό;
Μήπως μπορείς να με συμβουλεύσεις πώς θα προσελκύσω και γυναίκες σχολιογράφους; Τί εικόνες σου αρέσουν; Θέλεις να γίνεις χρήστης να δούμε και τις δικές σου προτάσεις;
Δεν σου κρύβω, οτι μερικές φορές κι εγώ σοκάρομαι από μιά φωτογραφία που δημοσιεύω. Αλλά δεν κωλώνω. Αφού εγώ την είδα γιατί όχι και κάποιος άλλος; Λές να με παρεξηγήσει ή να χαλάσει η δημόσια εικόνα μου; Δεν είμαι σοβαροφανής. Μπορεί αν ήμουνα βουλευτής ή δήμαρχος να δίσταζα. Αλλά ξέρω πολλούς βουλευτές και δημάρχους που απολαμβάνουν το περιεχόμενο του μπλόγκ. Είμαστε όλοι σεξιστικά γουρούνια;

Κι αν καμιά φωτογραφία δεν είναι πολύ καλλιτεχνική, αλλά ψιλο-πορνό κατά την κρίση σου, ποιά είναι η διαφορά; Δεν μπορεί να είναι αξιόλογη;

Σχημάτισες την εντύπωση οτι όποιος μπαίνει στο μπλόγκ, το κάνει για να ερεθιστεί σεξουαλικά; Δεν νομίζω να υπάρχει ούτε ένας τέτοιος. Αλλά και να υπάρχει, δεν με θίγει. Μπορεί να ωφεληθεί και από κάτι καλό που θα διαβάσει. Το ίδιο ισχύει και για μιά καλή συνέντευξη που δημοσιεύεται στο "πλέημπόϊ" ή στο "Χάστλερ". Δεν σημαίνει οτι πρέπει να ντρέπεται κάποιος πολιτικός να δώσει συνέντευξη ή κάποιος αναγνώστης να πεί οτι το διάβασε στο "Πένθχάουζ".

Το πήγα πολύ μακριά, αλλά η ανεκτικότητα της δημοκρατίας πάει πολύ πιό μακριά. Αναγνωρίζει πολλά περισσότερα δικαιώματα, από το να απολαμβάνουν οι άνδρες ωραίες γυναίκες σε φωτογραφίες. και μάλιστα τέτοιες θεές. Όπως είδες "κατέβασα" το επίπεδο, μόλις διάβασα το σχόλιό σου. Αντί για θεές, σε κανονικές γυναίκες της διπλανής πόρτας. Αυτό είναι πιό σεξιστικό ή πιό δημοκρατικό;

Θέλεις να σε κάνω χρήστη και να ανεβάζεις εσύ κατά βούληση τις δικές σου φωτογραφίες και κείμενα; Άλλωστε αυτό είναι το μήνυμα της διαδραστικής επικοινωνίας. να μην είμαστε μόνον δέκτες αλλά πομποί.