Πέμπτη, Μαΐου 02, 2013

Έρχεται ύφεση, μεγαλύτερη από του 1929. Απορώ πως δεν την βλέπουν!




Τα ακόλουθα 20 σημάδια δείχνουν ότι η επόμενη Μεγάλη Οικονομική Ύφεση έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη και διαρκώς επεκτείνεται στον υπόλοιπο κόσμο, αν και με διαφορές. Στη βάση του προβλήματος βρίσκεται το χρέος το οποίο δεν μπορεί ποτέ να πληρωθεί, παρά από νέο χρήμα το οποίο θα δημιουργείται από αέρα κοπανιστό, το οποίο με τη σειρά του πρέπει να πληρώσει η Τρίτη, τέταρτη και Πέμπτη γενιά από σήμερα, αφού τις δύο επόμενες γενιές τις έχουμε ήδη χρεώσει εμείς που είμαστε σήμερα ζωντανοί.

Το σύστημα δεν είναι βιώσιμο και θα σκάσει με πάταγο, το πολύ σε πέντε χρόνια από σήμερα. Τα σημάδια (μερικά από αυτά) υπάρχουν ήδη και αναφέρονται παρακάτω, αλλά πρέπει να αρχίσετε από το τέλος για να καταλάβετε ότι το σύστημα πάει για σκάσιμο με ολική κατάρρευση. Μία μόνον γερμανική τράπεζα, ιδιωτική και εμπορική αλλά ταυτόχρονα επενδυτική,  έχει συνολική έκθεση 55 τρισεκατομμύρια ευρώ, όταν το ΑΕΠ της Γερμανίας είναι μόνον 2,7 τρισεκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς το γερμανικό κράτος δεν μπορεί να διασώσει αυτή την τράπεζα, όπως η τρόϊκα «σώζει» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Γερμανία πρόκειται να καταρρεύσει με πάταγο, αν εφαρμόσει τη συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Η Γερμανία μπορεί να διασωθεί, μόνον αποχωρώντας από το ευρώ και επιστρέφοντας στο μάρκο και διαγράφοντας τα χρέη της (και κυρίως των τραπεζών της). Τα χρέη της Γερμανίας δεν μπορούν να πληρωθούν ποτέ ακόμα κι αν δεσμεύονταν οι δέκα επόμενες γενιές Γερμανών ότι θα τα πληρώσουν. Αντί να περιμένουμε την ακριβή ημερομηνία, της  μεγάλης κατάρρευσης, θα έπρεπε από τώρα να αρχίσουμε να διαγράφουμε χρέη και κυρίως να σταματήσουμε να δημιουργούμε νέα, αφού ποτέ δεν πρόκειται να πληρωθούν.  Μαζέψτε τις ως τώρα αποσπασματικές ειδήσεις:
#1 Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία έχει αυξηθεί στο 10,6 τοις εκατό, και ο αριθμός των ανέργων έθεσε πρόσφατα το νέο ρεκόρ όλων των εποχών.  
#2 Συνολικά, η ανεργία στην ευρωζώνη κυμαίνεται στο επίπεδο-ρεκόρ του 12 τοις εκατό.  
#3 Πριν δύο χρόνια, το ποσοστό ανεργίας της Πορτογαλίας ήταν περίπου 12 τοις εκατό. Σήμερα, είναι περίπου 17 τοις εκατό.  Πριν από τρία χρόνια, το ποσοστό των άνεργων στην Ελλάδα ήταν κάτω από 10% και τώρα είναι πάνω από 27,5%.
#4 Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία έχει θέσει νέο ρεκόρ όλων των εποχών στο 27 τοις εκατό. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του 1930, οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν είχαν τόσο υψηλή ανεργία.  
#5 Το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 25 και κάτω στην Ισπανία, κυμαίνεται στο απίστευτο 57,2 τοις εκατό.
#6 Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έχει θέσει νέο ρεκόρ όλων των εποχών στο 27,2 τοις εκατό. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του 1930, οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν είχαν τόσο υψηλή ανεργία.   
#7 Το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 25 και κάτω στην Ελλάδα, κυμαίνεται στο απίστευτο 59,3 τοις εκατό.  Με τέτοιο ποσοστό, η Ελλάδα την περίοδο του μεσοπολέμου (πλεονάζον αγροτικό δυναμικό ήταν τότε) στράφηκε στη μετανάστευση και μόνον με τα εμβάσματά των μεταναστών μπόρεσε να επιβιώσει ο πληθυσμός που είχε απομείνει στην Ελλάδα. Ήδη οι αριθμοί Ελλήνων μεταναστών έχουν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα δηλαδή περίπου 30.000 μετανάστες το χρόνο.
#8 Οι γαλλικές πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάρτιο ήταν κατά 16 τοις εκατό χαμηλότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. 
#10 Στην Ολλανδία, το χρέος των καταναλωτών αντιστοιχεί περίπου σήμερα στο 250 τοις εκατό του διαθέσιμου εισοδήματος.  
#11 Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία έχει πέσει κατά ένα απίστευτο 25 τοις εκατό τα τελευταία πέντε χρόνια.
#12 Ο αριθμός των ισπανικών επιχειρήσεων που έχουν κηρύξει πτώχευση, είναι 45 τοις εκατό υψηλότερος από του περασμένου έτους.  
#13 Από το 2007, η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 150 τοις εκατό.
#14 Οι τραπεζικές αναλήψεις στην Κύπρο κατά το μήνα Μάρτιο ήταν διπλάσιες από ότι τον Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές κατά το ήμισυ του μήνα. Διαρροές καταθέσεων παρατηρούνται σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
#15 Λόγω του απολύτως καταστροφικού στεγαστικού «κραχ», υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια κενές κατοικίες στην Ισπανία σήμερα.  Οι άστεγοι είναι περισσότεροι, αλλά δεν τους παραχωρούνται τα σπίτια γιατί ανήκουν στις τράπεζες οι οποίες νομίζουν ότι μπορούν να τα πουλήσουν και να σωθούν.
#16 Τα πράγματα στην Ισπανία έχουν φτάσει σε τόσο άσχημο σημείο, που ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν κατακλυστεί από καταληψίες, πράγμα απολύτως φυσιολογικό.
Ένα συγκρότημα 285 διαμερισμάτων στην Πάρλα, λιγότερο από μισή ώρα με το αυτοκίνητο από τη Μαδρίτη, θα έπρεπε να αποτελεί ιδανικό στόχο για τους επενδυτές που αναζητούν φθηνά ακίνητα στην Ισπανία. Δυστυχώς, τα δύο τρίτα του κτιρίου δεν αποφέρουν καθόλου κέρδος, καθότι έχουν κατακλυστεί από καταληψίες.
«Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Jose Maria Fraile, ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος εκτιμά ότι μόνο 100 διαμερίσματα του συγκροτήματος, το οποίο κτίστηκε για την τοπική αυτοδιοίκηση, έχουν συμβάσεις μίσθωσης και, σε αυτά τα διαμερίσματα, δεν πληρώνουν νοίκι όλοι οι ενοικιαστές. «Οι άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, δεν μπορούσαν να πληρώνουν υποθήκες ή ενοίκιο, κι έτσι έχασαν τα σπίτια τους και αυτό έχει δημιουργήσει ένα κύμα καταλήψεων.» 
#17 Η παιδική πείνα έχει γίνει τόσο ανεξέλεγκτη στην Ελλάδα, που οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι τα πεινασμένα παιδιά «ζητιανεύουν» φαγητό από τους συμμαθητές τους. Η κυβέρνηση αν και το έχει εξαγγείλει, δεν κατάφερε να οργανώσει συσσίτια στα σχολεία, ούτε και προγραμματίζει να το πετύχει την επόμενη σχολική χρονιά.
#18 Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στην Ιταλία έχει φτάσει πλέον στο 136 τοις εκατό. Όταν η Ελλάδα κατέρρευσε βρισκόταν στο 110% του ΑΕΠ της.
#19 Το 25 τοις εκατό του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε τράπεζες οι οποίες στις οποίες η μόχλευση έχει φτάσει τουλάχιστον στο 40 προς 1. Δηλαδή για κάθε λίρα καταθέσεων, έχουν δώσει 40 λίρες δάνεια. Δηλαδή αρκεί να μην πληρώσουν τα δάνεια το 2,5% όσων τα έχουν λάβει για να καταρρεύσουν. Δηλαδή έχουν ήδη καταρρεύσει.
#20 Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός Deutsche Bank έχει πάνω από 55 τρις ευρώ έκθεσης σε παράγωγα. Όμως, το ΑΕΠ της Γερμανίας για ένα ολόκληρο έτος αντιστοιχεί μόνο σε περίπου 2,7 τρις ευρώ.  
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη βόμβα που θα οδηγήσει ολόκληρο το σύστημα σε κατάρρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: