Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12, 2009

Τί πείραξε περισσότερο τη Ντόρα;


Λέω να πω μια κουβέντα σήμερα για τον φίλο μου τον Γιάννη τον Μανώλη, γιατί πρέπει να μένουμε στα σημαντικά. Ο Γιάννης ο Μανώλης είπε ότι μετά την επόμενη εκλογική ήττα της ΝΔ ο Καραμανλής θα παραμείνει στο τιμόνι, στην αρχηγία της ΝΔ και να μην κάνουν όνειρα οι νεοφιλελεύθεροι με την Ντόρα επικεφαλής. Το ότι θα χάσει η ΝΔ τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν, δεν το λέει μόνον ο Μανώλης. Το λένε σχεδόν όλοι εκτός από αυτούς που λένε κατά συνθήκιν ψεύδη.

Αυτό το οποίο στοίχισε στην Ντόρα είναι ότι να μην ετοιμάζεται για διάδοχος. Αλλά όταν διαμαρτυρήθηκε, δεν είπε ότι αυτό την ενόχλησε αλλά το ότι την εμφανίζει ως αντάρτισσα ενώ δεν είναι είναι, παραμένει σταθερός υποστηρικτής του Καραμανλή. Ο κυβερνητικός Αντώναρος επίσης σε αυτό αναφέρθηκε. Η ΝΔ έχει αρχηγό και η κυβέρνηση έχει πρωθυπουργό είπε. Το ίδιο είπε με δικά του λόγια και πιο λαϊκά ο Αντώναρος. Μόνον ο Τραγάκης κατάλαβε ότι το σημαντικότερο ήταν η δυσφήμιση της Ντόρας. Φυσικά από τον Τραγάκη δεν πρέπει να περιμένουμε να καταλαβαίνει την πολιτική σημασία αυτών που λέει. Άλλωστε αυτός έχει μείνει στο ότι από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής δεν προέκυψε ούτε ίχνος πολιτικής ευθύνης για την υπόθεση Βατοπεδίου. Ούτε ο ίδιος λοιπόν έχει κανένα ίχνος αξιοπιστίας.

Η Ντόρα από την πλευρά της φυσικά ουδέποτε είπε ούτε και πρόκειται να πει ότι ο Καραμανλής θα είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι δεν χρειάζεται να παραιτηθεί. Με τη δικαιολογία ότι εμείς αγωνιζόμαστε να νικήσει η ΝΔ. Θυμόσαστε τι έλεγε και ο Βενιζέλος. Τα ίδια γιατί ήταν σε αναμονή για να γίνει εκείνος αρχηγός. Το ίδιο κάνει και η Ντόρα. Περιμένει την ευκαιρία. Όλοι το ξέρουμε. Και ο Καραμανλής. Γι αυτό και δεν θα παραιτηθεί ο Μανώλης. Το σύστημα της Ντόρας φυσικά το οποίο είναι άριστο, προσπάθησε να ξεφορτωθεί τον Μανώλη και να τον σπρώξει στην παραίτηση, αλλά υποθέτω ότι ούτε ο Σιούφας ούτε ο Καραμανλής θα τον αφήσουν. Σιγά το πράμα. Έκανε μια δήλωση ο Μανώλης όπως 500 άλλες και όλες ήταν τολμηρές. Γι αυτό μπορεί να μιλάει όμως επειδή δεν λέει τέρατα. Τι έπρεπε να πει δηλαδή; Ότι θα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ; θα τον πίστευε κανείς; Θα είχε καμιά αξιοπιστία να έλεγε τέτοιο πράμα;

Δεν ενόχλησε αυτό λοιπόν. Ενόχλησε αυτό που είπε ότι δηλαδή ο Καραμανλής θα παραμείνει και μετά τις εκλογές αρχηγός της ΝΔ. Δεν μπορεί να παραιτηθεί ένας βουλευτής για τέτοιο λόγο. Επίδειξη δύναμης έκανε η Ντόρα. Το πρόβλημα δημιούργησε μόνον η αμετροεπής δήλωση του Τραγάκη ο οποίος απλώς δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.


Το σημαντικότερο δεν είναι αυτό. Τέτοια θέματα βγαίνουν κάθε μέρα στο περιθώριο της πολιτικής. Το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη να βγει από την οικονομική κρίση η οποία προς το παρόν είναι εγγενής. Οι δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης έρχονται με τον Τουρισμό μετά το Πάσχα. Από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουμε να μαζεύουμε τις δυνάμεις μας και να εκτιμούμε τις πληγές μας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παραμένει και κάθε μέρα να είναι μια συνταγματικά και θεσμικά συμπεριφερόμενη δύναμη η οποία κάθε μέρα πρέπει να έχει μια κυβερνητική απάντηση καλύτερη από αυτή της ΝΔ. Δεν μπορεί να κάνει πραξικόπημα για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας λίγο νωρίτερα. Ή θα παραιτηθεί επειδή δεν μπορεί να κυβερνήσει, ή θα εξαντλήσει την τετραετία.

Σημασία έχει να είναι έτοιμο και να μπορεί να προσφέρει στη χώρα. Να μην έχει την αλαζονεία των αυτοδύναμων κυβερνήσεων του παρελθόντος και να διαμορφώσει ένα πολιτικό σύστημα που θα ευνοεί τις συνεργασίες, θα σέβεται την εντολή των πολιτών, θα έχει ανοιχτό διαρκές μέτωπο απέναντι στη διαφθορά και κυρίως θα έχει πολιτική σοσιαλιστική, υπέρ του κόσμου της εργασίας και όχι υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Θα πείθει κάθε μέρα ότι μπορεί να χειριστεί υπεύθυνα τα εθνικά θέματα και να χαράξει στρατηγική που θα βγάλει τη χώρα από τον πάτο της ΕΕ και θα την οδηγήσει στην κορυφή. Όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες πεισθούν ότι είναι κατάλληλο κόμμα γι αυτή τη δουλειά, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος.

Τα υπόλοιπα, τα βιαστικά και τα σενάρια για να φορέσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα μερικοί τα υπουργικα κοστούμια, μας αφήνουν αδιάφορους…
Δημοσίευση σχολίου