Τρίτη, Ιουνίου 18, 2013

Οι εργαζόμενοι διορίζουν ΔΣ στην ΕΡΤ




Λίγα λόγια για τον αγώνα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ και όλων των εργαζόμενων που τους συμπαραστεκόμαστε, αλλά και τους υπερασπιζόμαστε.

Σε όλη τη δημοκρατική Δυτική Ευρώπη, (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία κλπ) η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο με την κυβέρνηση και λειτουργεί με συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό δεν το αναφέρω γιατί πρέπει κι εμείς να μεταφέρουμε άκριτα στην Ελλάδα ότι κάνουν οι άλλοι και κυρίως η Δυτική Ευρώπη, (αυτό το λένε και το κάνουν σπανίως οι λαϊκιστές μεταρρυθμιστές, οι οποίοι λειτουργούν ως όχημα της ξενοκρατίας). Υπάρχει και καλύτερο παράδειγμα, αυτό της Ελβετίας, όπου η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι αυτοδιαχειριζόμενος οργανισμός των εργαζομένων, με κοινωνικό πόρο για να εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή του. Η ελβετική ραδιοτηλεόραση, στηρίζεται και στηρίζει τους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας με τους οποίους κυβερνιέται αυτή η χώρα. Ούτε αυτό το αναφέρω για να το μιμηθούμε άκριτα.


Στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει αυτό που έγινε ήδη. Μέσα σε μία εβδομάδα, με την κατάληψη του εργασιακού χώρου και με την εκπομπή απεργιακού προγράμματος, με την δραπέτευση των διορισμένων διευθυντικών στελεχών, οι εργαζόμενοι βρήκαν ήδη το δρόμο τους και παρά τα προβλήματα προσαρμογής (π.χ. από κεκτημένη πρόβαλαν τα απεργοσπαστικά φύλλα των εφημερίδων) και τις δυσκολίες, (τους έκοψαν τα τηλέφωνα, το ίντερνετ, τα δίκτυα και τις εικόνες από ξένα πρακτορεία που έχουν πληρωθεί) βγάζουν στον αέρα πρόγραμμα που μπορεί να έχει τεράστια τηλεθέαση και ακόμη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στην κοινωνία. Ανέδειξαν τα άλλα κοινωνικά κινήματα, τα κινήματα αλληλεγγύης που ήρθαν να τους συμπαρασταθούν ακόμα και μαγειρεύοντας φαγητό για όσους συμμετέχουν στην κατάληψη, να διακινούν προϊόντα χωρίς μεσάζοντες να μαζεύουν υπογραφές για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια κλπ κλπ

Οι φωνακλάδες βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, απείχαν από τις απεργιακές εκπομπές, αν και οι εργαζόμενοι τους καλούσαν συνεχώς, (και έτσι πρέπει) και όσοι τόλμησαν λόγω θράσους τα βρήκαν μπαστούνια γιατί οι δημοσιογράφοι είχαν πλέον αυτοπεποίθηση και δεν δέχονταν τις παπάρες και την παπαρολογία ως επιχείρημα. Ο διάλογος απέκτησε νόημα και περιεχόμενο και οι δημοσιογράφοι αισθάνθηκαν απελευθερωμένοι από τα δεσμά τους και από την αυτολογοκρισία. Αυτό είναι το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΡΤ και αντί να μιμηθεί τις χώρες του εξωτερικού που υιοθέτησαν παρεμφερή μοντέλα για δικούς τους εσωτερικούς λόγους, οι οποίοι προκύπτουν από την κοινωνία τους, να θεσμιστεί το ελληνικό μοντέλο, το οποίο προέκυψε μέσα από τις συνελεύσεις τους με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας.

Πρέπει τώρα να δώσουν στον ελληνικό λαό που τους συμπαρίσταται, δείγμα γραφής:
1.     Η συνέλευση των εργαζομένων με τη συμπαράσταση του διασωματειακού να ανακοινώσει την «απόλυση» του Γιάννη Στουρνάρα ως ιδιοκτήτη των μετοχών της ΕΡΤ ΑΕ, με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών.
2.     να διορίσουν δικό τους διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα εκφράζει τον νέο ιδιοκτήτη που είναι η κοινωνία.
3.     Το νέο διοικητικό συμβούλιο π.χ. να αποτελείται από 3 εκπροσώπους του κοινοβουλίου (δύο της συμπολίτευσης και έναν της αντιπολίτευσης), 3 εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης (έναν των περιφερειών, έναν των δημάρχων και έναν της κοινωνίας των πολιτών), 3 εκπροσώπους των εργαζομένων (έναν του δημόσιου τομέα ΑΔΕΔΥ, έναν του ιδιωτικού τομέα ΓΣΕΕ και έναν του κοινωνικού τομέα της οικονομίας, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ κλπ και ΕΝΑΝ ή ΔΥΟ εκπροσώπους των εργαζομένων στην ΕΡΤ.
4.     Στη συνέχεια θα περιμένουν έναν ή δύο μήνες, όσο χρειαστεί μέχρι η Βουλή να θεσμοθετήσει αυτό που θα λειτουργεί στην πράξη και να το νομιμοποιήσει σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Οι εργαζόμενοι (μετά από συνέλευση) π.χ. μπορούν να διορίσουν τους τρείς εκπροσώπους του κοινοβουλίου (με την μοναδική προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν τον «διορισμό» τους), της αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων και της ΕΡΤ.
5.     Αυτά τα 10 μέλη θα εκπροσωπούν τους «μετόχους», δηλαδή την κοινωνία, με ποσοστά 30% η Βουλή, 30% η αυτοδιοίκηση, 30% οι εργαζόμενοι της χώρας και 10% οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Η νομική μορφή που θα λάβει αυτό το σχήμα παραμένει ανοικτό θέμα και το κοινοβούλιο θα προβλέπει στο νόμο που θα ψηφίσει τη ρύθμιση αυτού και πλήθους άλλων σημαντικών «λεπτομερειών» που απαιτούνται ώστε η δημόσια ραδιοτηλεόραση να επιτελέσει το εθνικό και κοινωνικό της έργο. Κυρίως τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία θα ελέγχει αποτελεσματικά τη λειτουργία της ΕΡΤ στην πράξη, από κεί και πέρα.
6.     Αυτή η κίνηση θα εμπνεύσει τους πολίτες που συμπαραστέκονται στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, θα δώσει όραμα στην κοινωνία, θα την οπλίσει με νέα όπλα για να ξεπεράσει την οικονομική και πολιτική κρίση, θα αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην κοινωνία και θα είναι ένα βήμα για την ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας στο εξωτερικό και της κυριαρχίας των πολιτών στο εσωτερικό. Ως παράπλευρη ωφέλεια θα ικανοποιεί τον νόμο 4002/2011 (Βενιζέλου) και τη συμφωνία με την τρόϊκα για την απαλλαγή του δημόσιου τομέα από τους 2.652 εργαζόμενους της ΕΡΤ. Ο κοινωνικός πόρος της ΕΡΤ, από 4 ευρώ το μήνα, μπορεί να μειωθεί στο μισό, δύο ευρώ το μήνα και να διατίθεται ολόκληρος στην ΕΡΤ για την απρόσκοπτη χρηματοδότησή της. Άλλωστε και τώρα το 50% της εισφοράς για την ΕΡΤ παρακρατείται από τον υπουργό Οικονομικών για να καλυφθούν τα ελλείμματα του πελατειακού κράτους.

Αν η συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ, λάβει τέτοιες αποφάσεις, θα εξασφαλίσει και την κοινωνική ασπίδα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει το αυταρχικό κράτος, τον Δένδια ή τα ΜΑΤ που ίσως κάποιοι ονειρεύονται ότι μπορούν να σταλούν εναντίον της.





Δεν υπάρχουν σχόλια: