Δευτέρα, Ιανουαρίου 05, 2009

Το Αγαθονήσι και τα μάτια σας...


Τα γεγονότα των ημερών δείχνουν ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια, να ασκείς τη διακυβέρνηση της χώρας με κανονικές διακοπές και με Σαββατοκύριακο από τη Ραφήνα… Ο αστάθμητος παράγοντας στην πολιτική δεν εμφανίζεται πλέον μια φορά το χρόνο, ή μια φορά το εξάμηνο, αλλά μια φορά την εβδομάδα. Αυτό δείχνει όμως πόσο αποσταθεροποιημένη είναι η σημερινή κυβέρνηση, κι έχει μπεί στον αυτόματο πιλότο για την αποκαθήλωση.

Ο αστάθμητος παράγοντας για τα προηγούμενα χρόνια προερχόταν κυρίως από την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, ή από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Όταν όμως εδώ στην Ελλάδα έχουμε την κατάρρευση ακόμα και της αστυνομίας μετά από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, όταν κάθε βδομάδα έχουμε και ένα θύμα από πυροβολισμό είτε εναντίον πολιτών είτε εναντίον αστυνομικών, είτε το μπαράζ με τις βόμβες της πρωτοχρονιάς. Αυτό έδειχνε ήδη ότι ο κύκλος δεν έχει κλείσει και η αστυνομία έχει μαύρα μεσάνυχτα για όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Και μόνον αυτό το γεγονός, δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και δείχνει και την κυβέρνηση έρμαιο των διαθέσεων των όποιων κουμπουροφόρων και των σκοπιμοτήτων τους. Από ένα τυχαίο γεγονός η κυβέρνηση μπορεί να καταρρεύσει, οποιαδήποτε στιγμή, γιατί δεν ελέγχει τίποτα απολύτως. Ούτε τις τράπεζες, ούτε την εφορία. Ούτε την αστυνομία, πόσο μάλλον τους κουκουλοφόρους…και τους κουκουλοφόρους και τους κουμπουροφόρους όμως οφείλει να τους ελέγχει μέσω των αποτελεσματικών μηχανισμών καταστολής η κυβέρνηση. Γι αυτό πληρώνουν οι φορολογούμενοι έναν πανάκριβο μηχανισμό με 68.000 άνδρες στα σώματα ασφαλείας. Αν είναι εντελώς ανίκανος αυτός ο μηχανισμός, καλύτερα να διαλυθεί και να μείνει μόνον η πυροσβεστική και η τροχαία…

Σε ένα διεθνές περιβάλλον λοιπόν, που ο ήχος είναι τα ισραηλινά τάνκς και το χρώμα το αίμα των Παλαιστινίων στη Γάζα, εμείς έτσι κι αλλιώς είχαμε παραδοθεί στην ελπίδα ότι η διεθνής οικονομική κρίση θα περάσει από μόνη της και είμασταν έτοιμοι να παρακολουθήσουμε μια δευτεροκλασσάτη σκηνή με την κυβέρνηση να παραφυλάει πότε θα κάνει ανασχηματισμό και την αξιωματική αντιπολίτευση να παραφυλάει πότε θα καταθέσει την πρόταση για τη σύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Βατοπέδι.

Η γενική αίσθηση του πολίτη είναι ότι η κυβέρνηση αυτή είναι εντελώς ανίσχυρη να αντιδράσσει και στην οικονομία και στην Παιδεία όπου επίσης προβλέπεται θύελλα. Και στην εξωτερική πολιτική, αφού αναγκάζεται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάει στο Αγαθονήσι για να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα, αφού η κυβέρνηση είναι εντελώς υποτονική στις αντιδράσεις της και η Ντόρα σκέφτεται μόνον πάς θα πάει σε κομματικές συγκεντρώσεις για να μη χάσει πόντους στη διαδοχή, αλλά και στην υγεία όπου ο υπουργός έχει ήδη παραιτηθεί γιατί ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Το ίδιο ισχύει και για τον τουρισμό και για τα δημόσια έργα. Παρακολουθούμε την πτώση ως παθητικοί θεατές.
Δημοσίευση σχολίου