Παρασκευή, Ιανουαρίου 09, 2009

Οι άνθρωποι είναι αλλού...


Είναι απογοητευτικό να βλέπεις σε δύσκολες στιγμές για την οικονομία, για τη χώρα, για όλο τον κόσμο και για το άμεσο περιβάλλον μας, να αναλαμβάνουν την ευθύνη, άνθρωποι που εκ πρώτης όψεως δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των περιστάσεων. Μάλλον οι περισσότεροι είδαν στον ανασχηματισμό που τους έδωσε τη θέση που κατέχουν, τη δικαίωση των προσωπικών τους προσπαθειών για κοινωνική ανάδειξη.

Κανένας δεν άκουσα από αυτά που είπε να συνδέει την επιλογή του με τα ιδιαίτερα χαρίσματα και ικανότητες που έχει γιατί κανένας δεν έχει. Κανένας δεν συνέδεσε την επιλογή του με τη δράση που είχε αναπτύξει ως τώρα, για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα των κυβερνήσεων της ΝΔ. Όλοι άρχισαν να γλείφουν τον Καραμανλή που τους επέλεξε και άρχισε ο καθένας να κάνει είτε απολογισμό των κατορθωμάτων που πέτυχε όσο ήταν αρμόδιος είτε άρχισε να κάνει προγραμματικές δηλώσεις για το τι θα κάνει τώρα που ανέλαβε. Δηλαδή εκτός κλίματος.

Δεν θέλω να κάνω προσωπικές αναφορές, αλλά σχεδόν όλοι δεν αντιλαμβάνονται ούτε την κρισιμότητα των στιγμών ούτε τις ευθύνες τους και το επείγον του πράγματος. Νομίζουν ότι έχουν χρόνο, επιτελεία, συνεργάτες και λεφτά για να κάνουν πολιτική. Τίποτα από αυτά δεν έχουν και κυρίως χρόνο και λεφτά. Τα χαμόγελα περισσεύουν, ενώ αυτό που πρέπει να κάνουν είναι όσα δεν έκαναν σε πέντε χρόνια με μεγαλύτερη πολιτική αξιοπιστία, με πολιτικό χρόνο στη διάθεσή τους και με καλύτερες οικονομικές προϋποθέσεις.

Δηλαδή δεν θα προσπαθήσουν καθόλου να πετύχουν το φαινομενικά ακατόρθωτο. Αν προσπαθούσαν ίσως πετύχαιναν σε κάποιο ποσοστό. Αλλά δεν θα προσπαθήσουν. Για παράδειγμα δεν θα τερματιστούν οι σπατάλες των υπουργείων και των υπουργών. Δεν τους έδωσε καμία εντολή ο πρωθυπουργός να μην προσλαμβάνουν πλέον δεκάδες συνεργάτες και συμβούλους με μεγάλες αμοιβές, να διώξουν αυτούς που έχουν οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν στις ασχολίες τους και να προκύψει έτσι οικονομία, ενώ στη θέση τους να χρησιμοποιούν χωρίς πρόσθετες αμοιβές δημόσιους υπαλλήλους, ώστε να προκύψει και λίγη αξιοκρατία.

Ακόμα και στις οδηγίες του πρωθυπουργού δεν υπάρχουν τέτοιες παροτρύνσεις. Τους λέει γενικά να περιοριστεί η γραφειοκρατία και προφανώς το αντιλαμβάνονται να προσλάβουν συμβούλους και να συστήσουν επιτροπές που να κάνουν προτάσεις σε έναν χρόνο κατά της γραφειοκρατίας οι οποίες μπορεί να να γίνει προσπάθεια εφαρμογής τους μετά από δύο χρόνια δηλαδή το 2011. Οι άνθρωποι είναι αλλού.

Ο πρωθυπουργός τους συστήνει να κόψουν τα ταξίδια, τις επισκέψεις και τις εκδηλώσεις για να κάνουν οικονομία. Κι επειδή δεν θα κόψουν τα υπηρεσιακά απαραίτητα, τους λέει να κόψουν τις πολυτελείς διακοπές σε πολυτελή θέρετρα και τα ταξιδάκια για ψώνια με τις γυναίκες και με τις ερωμένες τους. Κάτι γενικότητες του στυλ… μείωση των φορέων του δημοσίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει να κάνουμε τα 10.000 ιδρύματα και επιτροπές 9.000 ή μπορεί να σημαίνει πουλήστε την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τα λεωφορεία και το μετρό. Δεν έχουμε καράβια, αλλιώς θα τα πουλάγαμε κι αυτά…



4 σχόλια:

kostis είπε...

Αυτός ο Χατζιδάκης μου φαίνεται σαν Ράμπο.Όπου χρειάζεται να πουλήσουμε τίποτα ή κάπου που πρέπει να παρθούν αντιλαικές αποφάσεις είναι πρώτη επιλογή!Μου άρεσε δε που όλοι ήταν μέσα στην καλή χαρά,έκαναν πλακίτσα,χαμόγελα,λες και δεν συμβαίνει τίποτα.Λες και όλα είναι καλά...Στον κόσμο τους είναι...

kostis είπε...

Δεν ξέρω αν είδες τον Μητσοτάκη σε μια πρωινή εκπομπή του mega.Δεν την είδα,αλλά άκουσα ένα απόσπασμα που μιλούσε για πολιτικό ήθος και άλλα ωραία τέτοια.Κεντρικό θέμα ήταν η απόφαση πλειστηριασμού του σπιτιού του Λαλιώτη για να αποζημειώσει τον Μητσοτάκη.Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.Έλεγε ότι οι πολιτικοί πρέπει να συμβαδίζουν με τους νόμους και να μην είναι υπεράνω.Ναι,ναι ο Μητσοτάκης τα έλεγε αυτά.Να τον ακούσει κανένας που δεν τον ξέρει και θα σκεφτεί ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να είναι υπόδειγμα πολίτη.Πρέπει να αγαπάει τη χώρα του,τη Δημοκρατία και την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας,σε τέτοιο σημείο που αν τύχει και βρει πουθενά τίποτα αρχαία,θα τα πάει κατευθείαν στο Υπουργείο Πολιτισμού.Δεδομένου ότι σε παράθυρο ήταν και ο Κακαουνάκης,φαντάζομαι θα είχε ενδιαφέρον η συζήτηση.

Πάντως δεν ξέρω αν πρέπει κάποιος να γελάσει με όλα αυτά ή απλά να μην ασχολείται.Δεν ξέρω τι λες εσύ Αντώνη...

Unknown είπε...

Πριν το σχολιάσω, βρέθηκε η λύση...αλλά ο Μητσοτάκης είναι ο εφευρέτης και νομοθέτης των αγωγών αποζημίωσης χωρίς να προηγηθεί δίκη επί της ουσίας της υπόθεσης. Έτσι κάνουν και όσοι κάνουν αγωγές αεναντίον του Τύπου. έΤσι έκανε και ο Μητσοτάκης. Αν και μπήκαν χρήματα της ΜΑΥΟ στη ΝΔ, ο Μητσοτάκης συκοφανμτήθηκε και πρέπει να αποζημιωθεί.

Unknown είπε...

Είναι ένας νόμος που πρέπει να καταργηθεί και στο μέλλον μόνον απλοί πολίτες να μπορούν να ζητήσουν και αποζημίωση για αποδεδειγμένα συκοφαντικά δημοσιεύματα. Όχι οι πολιτικοί...