Παρασκευή, Ιανουαρίου 09, 2009

Οι άνθρωποι είναι αλλού...


Είναι απογοητευτικό να βλέπεις σε δύσκολες στιγμές για την οικονομία, για τη χώρα, για όλο τον κόσμο και για το άμεσο περιβάλλον μας, να αναλαμβάνουν την ευθύνη, άνθρωποι που εκ πρώτης όψεως δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των περιστάσεων. Μάλλον οι περισσότεροι είδαν στον ανασχηματισμό που τους έδωσε τη θέση που κατέχουν, τη δικαίωση των προσωπικών τους προσπαθειών για κοινωνική ανάδειξη.

Κανένας δεν άκουσα από αυτά που είπε να συνδέει την επιλογή του με τα ιδιαίτερα χαρίσματα και ικανότητες που έχει γιατί κανένας δεν έχει. Κανένας δεν συνέδεσε την επιλογή του με τη δράση που είχε αναπτύξει ως τώρα, για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα των κυβερνήσεων της ΝΔ. Όλοι άρχισαν να γλείφουν τον Καραμανλή που τους επέλεξε και άρχισε ο καθένας να κάνει είτε απολογισμό των κατορθωμάτων που πέτυχε όσο ήταν αρμόδιος είτε άρχισε να κάνει προγραμματικές δηλώσεις για το τι θα κάνει τώρα που ανέλαβε. Δηλαδή εκτός κλίματος.

Δεν θέλω να κάνω προσωπικές αναφορές, αλλά σχεδόν όλοι δεν αντιλαμβάνονται ούτε την κρισιμότητα των στιγμών ούτε τις ευθύνες τους και το επείγον του πράγματος. Νομίζουν ότι έχουν χρόνο, επιτελεία, συνεργάτες και λεφτά για να κάνουν πολιτική. Τίποτα από αυτά δεν έχουν και κυρίως χρόνο και λεφτά. Τα χαμόγελα περισσεύουν, ενώ αυτό που πρέπει να κάνουν είναι όσα δεν έκαναν σε πέντε χρόνια με μεγαλύτερη πολιτική αξιοπιστία, με πολιτικό χρόνο στη διάθεσή τους και με καλύτερες οικονομικές προϋποθέσεις.

Δηλαδή δεν θα προσπαθήσουν καθόλου να πετύχουν το φαινομενικά ακατόρθωτο. Αν προσπαθούσαν ίσως πετύχαιναν σε κάποιο ποσοστό. Αλλά δεν θα προσπαθήσουν. Για παράδειγμα δεν θα τερματιστούν οι σπατάλες των υπουργείων και των υπουργών. Δεν τους έδωσε καμία εντολή ο πρωθυπουργός να μην προσλαμβάνουν πλέον δεκάδες συνεργάτες και συμβούλους με μεγάλες αμοιβές, να διώξουν αυτούς που έχουν οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν στις ασχολίες τους και να προκύψει έτσι οικονομία, ενώ στη θέση τους να χρησιμοποιούν χωρίς πρόσθετες αμοιβές δημόσιους υπαλλήλους, ώστε να προκύψει και λίγη αξιοκρατία.

Ακόμα και στις οδηγίες του πρωθυπουργού δεν υπάρχουν τέτοιες παροτρύνσεις. Τους λέει γενικά να περιοριστεί η γραφειοκρατία και προφανώς το αντιλαμβάνονται να προσλάβουν συμβούλους και να συστήσουν επιτροπές που να κάνουν προτάσεις σε έναν χρόνο κατά της γραφειοκρατίας οι οποίες μπορεί να να γίνει προσπάθεια εφαρμογής τους μετά από δύο χρόνια δηλαδή το 2011. Οι άνθρωποι είναι αλλού.

Ο πρωθυπουργός τους συστήνει να κόψουν τα ταξίδια, τις επισκέψεις και τις εκδηλώσεις για να κάνουν οικονομία. Κι επειδή δεν θα κόψουν τα υπηρεσιακά απαραίτητα, τους λέει να κόψουν τις πολυτελείς διακοπές σε πολυτελή θέρετρα και τα ταξιδάκια για ψώνια με τις γυναίκες και με τις ερωμένες τους. Κάτι γενικότητες του στυλ… μείωση των φορέων του δημοσίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει να κάνουμε τα 10.000 ιδρύματα και επιτροπές 9.000 ή μπορεί να σημαίνει πουλήστε την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τα λεωφορεία και το μετρό. Δεν έχουμε καράβια, αλλιώς θα τα πουλάγαμε κι αυτά…Δημοσίευση σχολίου