Τετάρτη, Μαΐου 14, 2008

Ορυκτέλαια, χλωρίνη, ψευδάργυρο, αμμωνία, όλα τα τρώμε!

(φωτογραφία: "συλλογική δουλειά")
Το ηλιέλαιο με το ορυκτέλαιο μια χαρά το τρώμε όμως, αν και εδώ και πολλές μέρες έχει αποκαλυφθεί αλλά δεν μπορούμε να το συλλάβουμε. Όλο ξεγλιστράει γιατί αυτή είναι η βασική ιδιότητα του ορυκτελαίου, να μηδενίζει τις τριβές. Είναι ένας άλλος κόσμος αυτός χωρίς τριβές. Περπατάς και πέφτεις. Δεν έχεις ισορροπία. Όχι σαν τον Παπανδρέου που πέφτει από το ποδήλατο γιατί προσπαθεί να βάλει την αλυσίδα χωρίς να σταματήσει, πέφτεις ενώ περπατάς χωρίς να σταματήσεις…

Αν συνεχίσουμε έτσι είναι βέβαιο ότι μετά από έναν μήνα θα μας πει η κυβέρνηση ότι τελικά καλή σας χώνεψε… το φάγατε το ηλιέλαιο. Γιατί άλλωστε αυτή η δέσμευση π[ου ακούμε, ότι δεσμεύτηκε… σχεδόν ποτέ δεν ακούμε ότι αυτή η ποσότητα πήγε στη χωματερή και καταστράφηκε ή κάηκε… γιατί και στη χωματερή να πάει, πάλι θα το μαζέψουν οι δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι που είναι εκεί και βρίσκουν χρήσιμα πράγματα που τα ξαναπουλάνε…

Αλλά και πολλές από τις τεχνολογίες τροφίμων που χρησιμοποιούνται για να γίνουν πιο ελκυστικά τα προϊόντα, μαθαίνουμε ότι είναι επικίνδυνες ή ψιλοεπικίνδυνες. Όπως ότι τα κοτόπουλα που περνούν από μπάνιο χλωρίνης στην Αμερική και απαγορευόταν να πωληθούν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τώρα λένε ότι θα επιτραπεί και μας τα προξενεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά και άλλα ύποπτα υπάρχουν που δεν τα έχουμε μάθει… όπως για παράδειγμα κατεψυγμένα θαλασσινά που τα τρώμε γιατί λέμε ότι τουλάχιστον βγαίνουν από τη θάλασσα άρα πιο καλά θα είναι από τις τρελές αγελάδες που τις έχουν κάνει κανίβαλους… Αλλά εγώ έμαθα πρόσφατα από ψαράδες στην Αστυπάλαια που βάζουν καλαμάρι για δόλωμα στα παραγάδια…φρέσκο. Για να δολώσεις 2-3 παραγάδια θέλεις 100-150 ευρώ για φρέσκο καλαμάρι… γιατί δεν βάζετε κατεψυγμένα; Γιατί δεν το τρώνε τα ψάρια. Γιατί δεν το τρώνε τα ψάρια γιατί έχει αμμωνία που μπαίνει στη διαδικασία της κατάψυξης και αλλοιώνει το χρώμα, δεν είναι άσπρο αλλά έχει σκιά και έχει και μυρωδιά όσο κι αν το πλύνεις με θαλασσινό νερό. Εμείς δεν το μυρίζουμε, αλλά τα ψάρια το μυρίζουν.

Τις πιο καλές οδηγίες να ξέρετε ότι τις δίνουν οι γιατροί που γνωρίζουν, στις έγκυες και στις επίτοκες γυναίκες. Για να μην επηρεάζεται το έμβρυο που είναι ευαίσθητο τους δίνουν αυστηρές οδηγίες. Κανονικά έπρεπε να δίνονται οι ίδιες οδηγίες σε όλους τους ανθρώπους. Ή στις γυναίκες που θηλάζουν. Τις ίδιες προδιαγραφές έπρεπε κι εμείς να τηρούμε. Γιατί προστίθενται τα στοιχεία όπως ψευδάργυρος κλπ… να μην θεωρούμε ότι το μωρό μεγάλωσε από ενός χρόνου έγινε 2 ή 3 ετών άρα μπορεί να τρώει ότι κι εμείς οι μεγαλύτεροι…

5 σχόλια:

Adamantia είπε...

Υπερβολες...εμενα η γιαγια μου οταν αρρωσταινα μου εδινε πετρελαιο,μου εβαζε λεμονι στα ματια για να γινουν λαμπερα και μια χαρα επεζησα!!
Οχι, δεν ειχα τον Frankenstein γιαγια!

Unknown είπε...

Πάντα είχα αμφιβολίες για τα κατεψυγμένα ψάρια όπου τώρα επιβεβαιώθηκαν.Κύριε Κοκορίκο μπορείτε να μου πείτε δηλαδή αν ξέρετε τί συνέπειες που μπορεί να έχουν για την υγεία μας τα κατεψυγμένα γενικά;

Γιωργος ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ είπε...

Αντώνη καλησπέρα,

Χάθηκα για κάποιο καιρό και ναμαι πάλι πίσω. Έχω αλλάξει σελίδα.

Σχετικά τώρα με το "όλα τα τρώμε". Συμφωνώ σε ένα βαθμό με την admantia. Όχι τόσο στό ότι καλά έκανε η γιαγιά μας και μας τάιζε όσα μας τάιζε, αλλά κυρίως στο ότι κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς συμβαίνει με τη διατροφή, δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός καρατικού ελέγχου και το κυριότερο δεν υπήρχαν κανονισμοί. Σήμερα όλα αυτά υπάρχουν και για αυτό ανακαλύπτονται τα σκάνδαλα.

Τώρα για τα κατεψυγμένα φίλε mano, αν η κατάψυξη του τροφίμου έχει γίνει όταν το τρόφιμο ήταν φρέσκο και δεν είχε αλλοιωθεί, το τρόφιμο παρέμεινε κατεψυγμένο στις συθήκες που πρέπει (σταθερή κατάψυξη), δεν έχει αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί και η απόψυξή του έγινε με ηρεμία κι όχι βιαίως, το τρόφιμο δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, πέραν, πιθανώς, την αδρανοποίηση κάποιων βιταμινών.

Θα έλεγα μάλιστα, ότι μια ελεγχόμενη και ποιότικη καταψυκτική διαδικασία είναι πιθανώς ασφαλέστερη από μια ύποτη μεταφορά και συντήρηση φρέσκου προϊόντος.

Unknown είπε...

Το πετρέλαιο το έπινες Αδαμαντία ή το έκανες εντριβή; Εγκαύματα στο δέρμα απέκτησες; Το λεμόνι στα μάτια... έκανε τα μάτια σου λαμπερά ή το δάκρυ που έτρεχε τα έκανε να φαίνονται λαμπερά; Πάλι καλά που τα αντιμετωπίζεις με χιούμορ...

Unknown είπε...

Μετά παραπονιόμαστε που πεθαίνουμε από καρκίνο... Και αν προσέξετε, πεθαίνουν από καρκίνο γέροι άνθρωποι που στην εποχή τους δεν είχαν τόσο βλαβερό ήλιο να αντιμετωπίσουν, ούτε ακτινοβολίες από κινητά τηλεοράσεις ασύρματα δίκτυα και δεν συμμαζεύεται... Οι παλιοί πεθαίνουν από καρκίνο μόνον για τα φυτοφάρμακα (που κι εμείς τρώμε) τα εντομοκτόνα και τους... αεροψεκασμούς. Εμείς σαφώς και θα έχουμε ... καλύτερες επιδόσεις!