Τρίτη, Αυγούστου 28, 2007

Έχουμε πυρκαϊές. Όχι εκλογές!


Μερικοί ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι έχουμε πυρκαϊές. Νομίζουν ότι έχουμε εκλογές. Αντί να ανακαλέσει τον πρώην αρχηγό της πυροσβεστικής στην ενέργεια – άλλωστε είναι και κυβερνητικό στέλεχος δεν θα αρνούνταν να προσφέρει τις υπηρεσίες του ο κ. Φούρλας – αντί να ανακαλέσει τον προηγούμενο υπουργό Δημόσιας Τάξης στην ενέργεια γιατί ο κ. Πολύδωρας μόνο για ζημιά είναι, ο πρωθυπουργός προτίμησε να ανακαλέσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για να οργανώσει την κυβερνητική προπαγάνδα. Ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι δεν έχουμε εκλογές κανονικές. Μπορούν να μεταδώσουν τα σποτάκια που είχαν ετοιμάσει, κι έλεγαν ότι η οικονομία μας πάει καλά και όλη Ελλάδα αναγεννάται; Ότι αναδιαρθρώσαμε το κράτος, την παιδεία, την υγεία, την πυροσβεστική και την αστυνομία; Ότι επανασυστήσαμε την αγροφυλακή για να προστεύσουμε το περιβάλλον; Όποιος έχει τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά είναι και για τις φωτιές και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων κατάλληλος και για την προεκλογική εκστρατεία. Αν είναι ακατάλληλος για τις φωτιές δεν αξίζει και για να ψηφιστεί…Φτάνει πιά η ανικανότητα με το μέτρο και η ανευθυνότητα με το μέτρο και ευτυχώς αν και συνεχίζονται οι φωτιές στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο ευτυχώς σήμερα ο αριθμός των νεκρών είναι στους 63 εκεί που τους αφήσαμε χθες την ίδια ώρα. Βοήθησε και ο καιρός, βοήθησαν και οι κάτοικοι βοήθησαν και οι πυροσβέστες και οι ένοπλες δυνάμεις και δεν σκότωσαν οι φωτιές άλλους Έλληνες. (Δεν πρόλαβα να το πώ και βρέθηκε ένας βοσκός από την περιοχή της Ζαχάρως, ο οποίος είχε καεί φυσικά από την Παρασκευή, από την πρώτη μέρα της φωτιάς. Είναι ο 64ος νεκρός).

Για τις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους φυσικά η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και δεν υπάρχει παρηγοριά. Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να μπορέσουν να ξαναζήσουν φυσιολογικά. Η ζημιά έγινε και η μεγαλύτερη ζημιά οφείλεται στην ανοργανωσιά. Οι περισσότερες πυρκαϊές οφείλονται στο οτι τα δάση είναι ανεκμετάλλευτα και με την ξηρασία έχουν γίνει εύφλεκτα. Γι αυτό το θέμα μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά σε βάθος χρόνου.

Άλλες φωτιές ιδίως σε πόλεις κοντά, στην Αττική, και σε τουριστικές περιοχές ξέρουμε οτι τις βάζουν οι καταπατητές που είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των δασικών ή χορτολιβαδικών εκτάσεων για να τις κάνουν οικόπεδα και να τις χτίσουν. Έχουν και ονοματεπώνυμο, είναι γνωστοί και έχουν το κράτος και τους πολιτικούς ως συνενόχους. Όπου και να στρέψουμε το βλέμμα μας, βλέπουμε σπίτια βίλες και παράγκες μέσα σε καταπατημένες εκτάσεις. Άλλος καταπατά για να αποκτήσει σπίτι και άλλος εξοχικό και άλλος με κατασκευαστική εταιρία, χτίζει δεκάδες βίλλες για να τις εκμεταλλευτεί και για να γίνει πλούσιος. Κανένας από αυτούς δεν θα έκανε τη δουλειά του αν δεν είχε συνένοχο τον δασάρχη και την πολεοδομία και τη ΔΕΗ και τον δήμο και τους πολιτικούς που βγάζουν τους νόμους που επιτρέπουν σε όλους τους παραπάνω να συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους αντί να έχουν απολυθεί.Υποθέτω οτι σήμερα οι ακροατές που μας άκουσαν χθες αισθάνονται οτι τους λέμε την αλήθεια και χωρίς να πάρουμε γραμμή από κανέναν. Και δεν αναφέρομαι στο οτι ο Γιώργος Παπανδρέου υιοθέτησε τις λέξεις που χρησιμοποιήσαμε χθες οτι αντί για ασύμμετρη απειλή έχουμε ασύμμετρη ανοησία. Αυτό σημαίνει απλώς οτι ο Παπανδρέου έχει σημειώσει πρόοδο και αρχίζει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Εγώ αφού το είπα 11 ώρες πριν προφανώς δεν παίρνω γραμμή. Για τον Παπανδρέου είναι πρόοδος να παίρνει γραμμή από μένα. Το λέω για κάποιον που με σχολίασε χθες στο mediablog, ότι ενδιαφέρομαι να φύγει ο καραμανλής ή κάτι τέτοιο. Δεν το διάβασα ο ίδιος μου το είπαν.

Εγώ σχολιάζω τα γεγονότα κι όταν βλέπω τον Καραμανλή να μιλάει για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία συντονισμού και την ανυπαρξία σχεδίου, αντί να κάνει τη δουλειά του, αντί κόψει κώλους και να ρίξει μπινελίκια στην ανάγκη, αρκεί να κινήσει τον ακίνητο μηχανισμό, θα το πώ. Δεν μπορώ να το κρύψω. Όλοι το βλέπουν κι εγώ δεν το έλεγα, θα ήμουνα σαν τα παπαγαλάκια που είναι στον τόπο της φωτιάς και παπαγαλίζουν τη γραμμή που τους δίνει ο Ρουσόπουλος. Μα ο Ρουσόπουλος δεν είναι δημοσιογράφος για να λέει την αλήθεια. Είναι ο επικεφαλής της κυβερνητικής προπαγάνδας. Θα πεί και το μαύρο άσπρο για να κερδίσει το κόμμα του. Αυτή είναι η δουλειά του.

Εγώ δεν μπορώ να υιοθετήσω τις ανοησίες με το μέτρο που λέει ο Πολύδωρας και τα υπονοούμενα του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου. Να στρώσουν τον κώλο τους κάτω να δουλέψουν και να πουν στους πολίτες την αλήθεια. Έχουν υποχρέωση να εξηγήσουν στους πολίτες πρώτον ότι πράγματι δεν είχαν το μυαλό τους στη φωτιά αλλά στην κάλπη. Και ο καραμανλής όταν ξεκίνησε στις 3 από την Αθήνα για την πελοπόννησο, το μυαλό του το είχε στην κάλπη. Κι έκανε ως τις 10 7 ώρες να φτάσει, ενώ όλοι οι δημοσιογράφοι που ξεκίνησαν μετά τον πρωθυπουργό είχαν φτάσει στον τόπο της καταστροφής και μέτραγαν πτώματα. Ο Καραμανλής γιατί δεν έφτασε; Δεν ξεκίνησε για να συντονίσει τον κρατικό μηχανισμό; Για ψήφους ξεκίνησε και όταν άκουσε ότι μετράμε πτώματα του λέγανε οι μισοί επικοινωνιολόγοι να γυρίσει πίσω και οι άλλοι μισοί να συνεχίσει;

Όλη η Ελλάδα παρακολούθησε σε ζωντανή σύνδεση αυτά που λέω. Δεν μπορούν να διαψευσθούν. Είναι γεγονότα. Και δυστυχώς τραγικά γεγονότα.

Από το Σάββατο λέω για τους πιο ακριβοπληρωμένους δημοσιογράφους στα κανάλια, οι οποίοι κάνουν πως δεν βλέπουν αυτά που βλέπουμε όλοι. Την αρχαία Ολυμπία καμένοι την έχουν όλα τα ελληνικά κανάλια. Δεν μεταδίδουν αυτή την εικόνα όμως. Την έδειξαν μια φορά. Και την ξαναδείχνουν στα αποσπάσματα που μεταδίδουν τα ξένα κανάλια. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι αυτή την εικόνα μεταδίδουν κυρίως. Είναι το σημαντικότερο. Μπορεί να έκανε τη γκάφα μέσα στο γενικό κλίμα ότι κρύβουμε την ολοφάνερη πραγματικότητα γιατί έχουμε εκλογές ο Γ. Βουλγαράκης, και να είπε ότι κάηκαν μερικά δένδρα όταν είχε καεί όλος ο αρχαιολογικός χώρος και ο κρόνειος λόφος, αλλά οι δημοσιογράφοι δεν είναι ο Βουλγαράκης. Πρέπει να λένε αυτό που βλέπουν. Δεν είναι προπαγανδιστές να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα ή να την αποκρύπτουν ή να την υποβιβάζουν. Πρέπει σε κάθε γεγονός να αποδίδουν τη σημασία του.

Όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν συμφέροντα που πρέπει να εξυπηρετήσουν. Αλλά δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν χωρίς δημοσιογράφους. Όταν οι πιο ακριβοπληρωμένοι κρατούν αυτή τη στάση, τότε δεν αξίζουν τα λεφτά που παίρνουν. Έχουν κι αυτοί εξαγοραστεί είναι δεκαστοί και όχι αδέκαστοι. Το ευτελές κεφάλαιο τους έχει διαφθείρει όπως λέει κι ο Ζορμπάς αν και το ποσό που λαμβάνουν δεν είναι ευτελές αλλά αξιόλογο.
Δημοσίευση σχολίου