Παρασκευή, Μαΐου 09, 2008

Παρίσι, Άμστερνταμ ή Βερολίνο ...


Επιτέλους σήμερα όλα τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται και θα ασχοληθούν όλη την ημέρα με το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας. Από την Τετάρτη του Πάσχα το λέμε από αυτή την εκπομπή ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πιά από κάθε έλεγχο. Έρχονται τα χτυπήματα απανωτά το ένα μετά το άλλο. Ακρίβεια, λιτότητα, επιβαρύνσεις τραπεζών αύξηση φόρων, αύξηση τιμών των καυσίμων, κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, κουμπάροι, καρτέλ, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ομόλογα, ασφαλιστικό, κατάργηση των τριών δεν που ακούσαμε προεκλογικά και δεν συμμαζεύεται ο κατάλογος.

Κάθε μέρα υπάρχει τέτοια δυσάρεστη επικαιρότητα, αλλά κάθε μέρα βρίσκουμε μια δικαιολογία να ασχολούμαστε με άλλα θέματα ανώδυνα. Σήμερα Παρασκευή έχουμε και την ώρα του πρωθυπουργού, όπου συνέπεσαν οι ερωτήσεις Παπανδρέου και Καρατζαφέρη, οπότε όσο κατευθυνόμενη και να είναι η ενημέρωση, δεν μπορεί παρά να ασχοληθεί με την ακρίβεια. Κι έχουμε μπροστά μας και την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την προστασία των δανειοληπτών από τις καταχρήσεις των τραπεζών…

Ο καθένας από μας έχει ένα τέτοιο παράδειγμα. Να σας πώ εγώ το δικό μου. Είχα πάρει ένα καταναλωτικό δάνειο από ιδιωτική τράπεζα, τη Μιλένιουμ, 5.000 ευρώ. Ανοιχτό το δάνειο, όσα επιστρέφετε έλεγε η τράπεζα, μπορείτε και να τα ξαναπέρνετε. Αρκεί να πληρώνετε τη δόση σας. 100 ευρώ μόνο, δηλαδή περίπου οι τόκοι μόνον. Το κεφάλαιο έμενε περίπου το ίδιο. Μια ωραία πρωία, επειδή η τράπεζα έκρινε ότι τη συμφέρει καλύτερα να κηρύξει το δάνειο προβληματικό δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω, κι επειδή ως τότε δεν είχε στείλει καμιά ειδοποίηση ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ούτε προφορικά, ξαφνικά εισπράττει από τον λογαριασμό μισθοδοσίας, από όπου έπαιρνε τη δόση, τα 100 ευρώ κάθε μήνα, ολόκληρο το μισθό. 1500 ευρώ. Άντε να βγάλεις το μήνα όταν σου έχουν πάρει απροειδοποίητα ολόκληρο το μισθό.

Διαμαρτυρόμαστε στην τράπεζα, της λέμε και ότι αυτό είναι παράνομο γιατί επρόκειτο για λογαριασμό μισθοδοσίας και όχι καταθέσεων, άρα ακόμα και δίκιο να είχε δεν μπορούσε να πάρει όλο το μηνιάτικο, λένε ότι δε φταίμε εμείς αλλά κάποιο άλλο τμήμα, δεν δίνουν καμία λύση, κρατάνε τα λεφτά και για το υπόλοιπο, γύρω στα 2.800 ευρώ λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε θα σας ξαναπάρουμε ολόκληρο το μισθό, θα μας δίνετε μόνον 100 ευρώ το μήνα. Πράγματι τον Απρίλιο πήρανε τα 100 ευρώ και δεν πείραξαν μισθό και δώρο Πάσχα. Και το Μάϊο έρχεται μια ειδοποίηση στο σπίτι, ότι το υπόλοιπο κατέστη ληξιπρόθεσμο και σας καλούμε εντός 5 ημερών να εξοφλήσετε όλο το ποσό, αλλιώς θα επιδιώξουμε να το εισπράξουμε δικαστικά και εκβιαστικά το λέω εγώ και τρίχες κατσαρές.

Ούτε ο τραπεζικός μεσολαβητής έβγαλε άκρη, γιατί προφανώς αυτή η τράπεζα είναι πλέον εσωτερικά διαλυμένη φαίνεται και δεν γνωρίζει ούτε ο δικηγόρος της να μας πεί τι έχουν πάθει. Δίκιο έχετε είναι η απάντηση από το δικηγορικό γραφείο που μας έστειλε το εξώδικο, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Αυτή την εντολή μου έστειλαν. Και το εξώδικο επίσης είναι νομικά απαράδεκτο γιατί δεν αναφέρει ούτε από ποια ημερομηνία έχει συναφθεί το δάνειο, ούτε πως προκύπτει το υπόλοιπο, ούτε για ποιο λόγο καταγγέλεται η δανειακή σύμβαση, αφού η ίδια η τράπεζα έπαιρνε κάθε μήνα από το λογαριασμό αυτόματα τα 100 ευρώ. Δεν είναι να πείς ότι κάποιος το ξέχασε…Απλώγς αυθαίρετα θεώρησαν ότι τους συμφέρει να κάνουν τους τρελλούς και να μας βγάλουν τρελλούς.

Φυσικά δεν θα κάτσω να χάνω τα λόγια μου με τη Μιλένιουμ, θα αποσύρω όλα τα δάνεια, στεγαστικό δηλαδή μαζί με το καταναλωτικό γιατί ειρήσθω εν παρόδω βρήκα στην αγορά φθηνότερο. Αντί για 740 ευρώ το μήνα και εξόφληση σε 21 χρόνια, θα δίνω 638 ευρώ με ξόφληση σε 15 χρόνια. Τόσο καλά.

2 σχόλια:

Anyparktos είπε...

ου μπλεξεις..δεν προκειται να βγαλετε ακρη με τις τραπεζες και τα δανεια..

Unknown είπε...

Συμφωνώ με τον φίλο μου τον Alex μν ψάχνετε το δίκιο σας με τις τράπεζες.Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά.Πάντως εγώ θα σας πω ότι ενα άλλο μεγάλο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι οι εκατοντάδες τόνοι ηλιέλαιου που νοθεύτηκε με ορυκτέλαιο και διατέθηκε στην αγορά.Και άμα μπορέσετε να κάνετε ένα σχετικό ποστ.Επίσης άλλο ένα μεγάλο θέμα είναι η απαράδεκτη εκπομπή της Τατιάνας στο τσίρκο Medrano,έχω κάνει ένα ποστ σχετικά με την εκπομπή γτ ακούστηκαν κάτι καμαρωτές παπαριές ανευ προηγουμένου.