Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 24, 2007

Και ένας και δύο, και τέσσερις υποψήφιοι


Δεν είναι καλή ιδέα, να υποβάλει ο λεγόμενος «τρίτος πόλος», (ειρήσθω εν παρόδω στη φυσική υπάρχουν μόνον δύο πόλοι που φέρνουν πόλωση, αλλά στην πολιτική συνηθίζεται και η πολυπολικότητα και η πολυπλοκότητα। Τα συμφέροντα δεν βολεύονται) τέσσερις πέντε υποψηφιότητες; Βέβαια η Άννα Διαμαντοπούλου θα ήθελε να είναι η τρίτη υποψήφια και μάλιστα να υποστηριχθεί με αξιώσεις από τα στελέχη του λεγόμενου τρίτου πόλου, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από σοβαρά στελέχη που έχουν την ιστορία τους στο ΠΑΣΟΚ, ο Πάγκαλος, ο Λαλιώτης, ο Σκανδαλίδης, ο Χρυσοχοίδης, η Βάσω Παπανδρέου, ο Χρήστος Παπουτσής, αλλά και η Άννα Διαμαντοπούλου. Με πολιτικούς όρους, όλοι οι παραπάνω είναι τουλάχιστον ισότιμοι με τον Παπανδρέου και με τον Βενιζέλο. Μερικοί μάλιστα μπορεί να υπερέχουν σε ικανότητες σε πλείστους τομείς.




Είναι το στάρ σύστεμ της πολιτικής, το λάϊφ εντ στάϊλ της πολιτικής που κάνει τους δύο να φαίνονται μονομάχοι. Η τηλεοπτική εμφάνιση, η προβολή ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια και η αντίστοιχη προβολή που έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα τελευταία 16 χρόνια. Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων επίσης με τις στιγμιαίες φωτογραφίες τους, διαμορφώνουν τη στιγμιαία προβολή ως αντίπαλου δέους του Καραμανλή, αλλά είδατε τι έπαθε και η ΝΔ που έψαχνε τον αντι-ανδρέα και έπεσε στον Μητσοτάκη, και είδε κι έπαθε για να απαλλαγεί. Δεν αναφέρομαι στη Ντόρα ή στον Κυριάκο, γιατί δεν εφαρμόζεται η οικογενειακή ευθύνη.

Αλλά πάντως τα στελέχη που έχουν το εκτόπισμα και τα κότσια, όπως ο Πάγκαλος και ο Σκανδαλίδης και ο Χρυσοχοίδης, και η Διαμαντοπούλου, καλό θα ήταν να αλληλοϋποστηριχθούν και όλοι να θέσουν υποψηφιότητα,
ώστε η όποια πολιτική συμφωνία προκύψει να είναι δημόσια, γιατί οι παρασκηνιακές συμφωνίες δεν μπορεί παρά να είναι ή να φαίνονται χυδαίες, προσωπικές και βολεματικές. Αντιθέτως από τις δημόσιες συμφωνίες όλοι δεσμεύονται. Στις παρασκηνιακές συμφωνίες συνηθίζονται τα ανταλλάγματα είτε πολιτικά είτε θέσεων, αξιωμάτων και οφιτσίων. (Βλέπε Παπανδρέου και Πατουλίδου) Αντιθέτως στις συμφωνίες που είναι δημόσιες, τα ανταλλάγματα αποκλείονται γιατί θεωρούνται ανήθικα…
Χώρια που αν υποβληθούν δυό τρείς υποψηφιότητες, μπορεί να ξεψαρώσει και ο Λαλιώτης να ξεπεράσει την πολιτική αγοραφοβία και να έχουμε για πρώτη φορά και τον Λαλιώτη υποψήφιο για θέση ατομικής ευθύνης। Ως τώρα έχει φτάσει μέχρι υπουργός και δεν τα πήγε άσχημα…

Ασφαλώς και κάτι καινούργιο έχει να πεί ο καθένας από αυτούς। Το μεγαλύτερο όφελος όμως θα είναι για τους πολίτες, αφού θα υποχρεωθούν κι αυτοί να σχολιάσουν πολιτικά ο ένας τις θέσεις του άλλου, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης να προβάλουν ο ένας τις θέσεις του άλλου। Ακόμα όμως και στην περίπτωση που υπάρχει φτώχεια ιδεών και περιοριστούν σε κριτική του παρελθόντος και αλλήλων, πάλι οι πολίτες θα μάθουν περισσότερα και θα γίνουν σοφότεροι.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα μιλήσουν πολιτικά όμως.
Οι περισσότεροι, ας πούμε, λένε ότι πρέπει να ακολουθήσουν τους ψηφορόρους στην "αριστερή στροφή", αλλά δεν εξειδικεύουν..

Unknown είπε...

Γιατί αυτό είναι εύκολο. Αυτό έλεγα σήμερα και στον Χρυσοχοίδη. Οτι πρέπει να φύγουν από τις γενικότητες και να περιγράψουν τις ιδέες τους με λεπτομέρειες. Τί να το κάνω εγώ το ... "θα χτυπήσουμε την παραπαιδεία"; Το πώς θα γίνει θέλω να μου πείς για να καταλάβω και την αριστεροσύνη σου αλλά και την ικανότητά σου να διοικήσεις. Μή μου λές... "αποχώρηση από το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο της ΕΕ" γιατί αυτό απλώς δεν γίνεται. Δώσε μου μιά συγκεκριμένη στρατηγική και πολιτική με ενδιάμεσα βήματα για το Κυπριακό, για τα ελληνοτουρκικά, για τη δημόσια διοίκηση και για το δημογραφικό. Όχι μπαλώματα, αλλά σοβαρές ιδέες.

xristos είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΤΩΝΗ ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ,ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΕΡΔΕΨΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΟΣΟ ΠΙΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ.Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ -ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΟΠΩΣ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ(ΚΑΘΟΤΙ ΓΡΑΜΑΤΕΑΣ ΑΣΤΕ)ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.
ΓΡΑΜΑΤΕΑΣ ΑΣΣΥΚΠ

Γιωργος Σακελλιων είπε...

Αγαπητέ Αντώνη,
Εδώ ολόκληρο ΠΑΣΟΚ, αξιωματική αντιπολίτευση για 3 1/2 χρόνια, Κυβέρνηση για κι εγώ δεν ξέρω πόσα, και δεν μπόρεσε να αρθρώσει πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα, να προβάλει "την αριστεροσύνη του και την ικανότητά του να διοικήσει" όπως λες, και το ζητάς από τα στελέχη του μεμονωμένα.
Βέβαια, από την άλλη, η αδυναμία τους να το κάνουν συλλογικά και μάλιστα υπό τον Παπανδρέου, ίσως έχει να κάει για το ότι οι επί μέρους απόψεις τους διαφέρουν.
Μακάρι να είναι έτσι.
Μ΄ αυτό που θα ήθελα να κλείσω όμως είναι κατι που έγραψα και στο δικό μου blog και σχολίασα σε μερικά ακόμη. Καλή η πλάκα, καλή η αναμονή, καλά τα παζάρια και οι συμφωνίες πίσω από τις πόρτες και κάτω από τα τραπέζια, αλλά θα ήθελα από όλους αυτούς που κρύβονται πίσω από τη δήθεν ενότητα, όλους αυτούς που θυμήθηκαν ξαφνικά την πολιτική και τους πολιτικούς όρους στο ΠΑΣΟΚ, όταν μια ζωή έτρεχαν πίσω από κάποιον πιο ισχυρό, να πάρουν επί τέλους θέση. Ή θα είναι υποψήφιοι, ή θα στηρίξουν κάποιον από τους δυο. Η πολιτική θέλει και τον τσαμπουκά της. Η ηγεσία, λίγο παραπάνω. Σε λίγο θα πιστέψουμε ότι όλοι πρώτη φορά ήρθαν αντιμέτωποι με το θέμα και δεν έχουν συνέλεθει από το σοκ της ήττας μιας και περίμεναν το θρίαμβο και την παλινόρθωση του σοσιαλισμού.
Υπάρχει και κάποιος κόσμος εκεί έξω (38% ψήφισε το ΠΑΣΟΚ κι αν βάλεις και 4-5% που έφυγε απο δω κι από κει) που πραγματικά περιμένει κάτι σοβαρότερο και πιο υπέυθυνο απο το να παζαρεύετε το ρόλο σας στη μετά-τη-νέα-άλλαγή-που-δεν-ήρθε εποχή.
Και μην ισχυρίζεστε ότι αυτή είναι υπέυθυνη στάση χωρίς ομαδοποιήσεις και οπαδοποιήσεις.
Λες και τόσα χρόνια στα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ τα χαρτάκια με τις λίστες γράφονταν μόνα τους και χωρίς να το θέλετε είχαν τα ονόματά σας.
Περιμένουμε

Unknown είπε...

Ρε Χρήστο... πού είσαι ρε μεγάλε; Ζείς και βασιλεύεις; Στείλε κανένα μήνυμα στο μέηλ αν θέλεις και δεν βαριέσαι... kokorikosant@yahoo.gr Πολύ το χάρηκα. Νομίζω οτι το παράδειγμα με το ασφαλιστικό που αναφέρω στο σημερινό σημείωμα, δίνει μιά γεύση. Εγώ ένας πρώην γραμματέας της ΑΣΤΕ όπως μου θύμισες, μπορώ να αναφέρω καμιά δεκαριά παραδείγματα. Αυτοί;

Unknown είπε...

Γιώργο...
κατ' αρχήν με τιμά που σχολίασες, άρα και διάβασες. Φαίνεται πως ψάχνεσαι κι εσύ σαν πολλούς αυτή την εποχή. Επί της ουσίας, όποιος έχει φιλοδοξίες πολιτικού ηγέτη, οφείλει να έχει πολλά χρόνια πριν γίνει πολιτικός αρχηγός, ολοκληρωμένη στρατηγική για τη χώρα, και να μπορεί να την εξειδικεύσει επαρκώς μέχρι λεπτομέρεια. Το έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου από το 1974. Δεν το ανακάλυψε το 1974, ούτε βέβαια το 1981. Το ίδιο και ο Σημίτης. Έγραφε τις ιδέες του περί εκσυγχρονισμού τουλάχιστον από το 1978 που το θυμάμαι εγώ ίσως και παλαιότερα και μου διαφεύγει. Ο Γιώργος ανακατεύεται με την πολιτική από το 1974 κι έχει εκλεγεί βουλευτής πριν από το 1981. Αν έφτασε να γίνει επικεφαλής τάσης στο ΠΑΣΟΚ και υπουργός εξωτερικών χωρίς να έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για τη χώρα, τότε είναι φαινόμενο ανικανότητας και επικίνδυνος για πρώτος. κατάλληλος φυσικά για δεύτερος. Το ίδιος ισχύει και για τον Βενιζέλο. Για τον Λαλιώτη, για τον Πάγκαλο, για τον Χρυσοχοίδη, για τη Βάσω Παπανδρέου, για τον Παπουτσή, για τη Διαμαντοπούλου. Και για άλλους 100 που έχουν ανάλογες φιλοδοξίες. Από τους εκατό, είμαι βέβαιος οτι δεν το έχουν οι 90. Αυτοί δεν κάνουν για πρωτοκλασσάτοι. Οι υπόλοιποι πρέπει να τολμήσουν να πουν τί πιστεύουν, ώστε να κρίνουν πολιτικά και όλοι οι πολίτες και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Εσύ τί λές; Οτι πρέπει να περιμένουμε; Μετά την εκλογή αρχηγού; μετά την εκλογή πρωθυπουργού; Πότε;

Η κατάληξη του σημερινού σημειώματος, εξηγεί τη γνώμη μου για τους φιλόδοξους...