Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 29, 2008

Ας μοιράσουμε σε δυό γαϊδούρια άχυρο!

(Περιμένοντας το νέο κύμα ακρίβειας)

Σ’ αυτή τη χώρα, όποιος λέει τα αυτονόητα, αντιμετωπίζεται ως να λέει τα παράδοξα. Και φυσικά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τα αυτονόητα εκδικούνται, η κοινή λογική δεν μπορεί να κρυφτεί και βγαίνει στην επιφάνεια. Αλλά και πάλι οι πραγματικοί παραξοδολόγοι, προσπαθούν να πείσουν ότι ήταν κουφά αυτά που έλεγαν οι έχοντες κοινή λογική.

Πάρτε για παράδειγμα τον τρόπο που προσπάθησε ο πρωθυπουργός να λύσει τα προβλήματα του τόπου. Επειδή έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, οικονομικά όλοι ζορίζονται, η ακρίβεια είναι ανεξέλεγκτη και η κυβέρνηση κάνει τον τροχονόμο στις τιμές, οι τράπεζες συνεχίζουν να επιβαρύνουν περίπου ανεξέλεγκτα τους δανειολήπτες, τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο και όλα αποπνέουν αυτή την αλαζονεία ότι εμείς θα σας κυβερνάμε με το ζόρι όσα χρόνια θέλουμε και θα βγάζουμε ότι υπουργικές αποφάσεις γουστάρουμε, ο πρωθυπουργός τι έκανε; Φώναξε τους δικούς του, τα στελέχη του κόμματός του και τους έκανε το σκληρό. Μην κουνηθεί κανένας τους είπε, γιατί θα σας διαγράψω και θα πώ ότι εσείς ρίξατε την κυβέρνηση. Αν τολμάει κανένας από σας, ας βγεί να με ρίξει. Κάτι σαν τους νταβατζήδες δηλαδή που είχε πεί πριν από 5 χρόνια.

Κανένα στέλεχος της ΝΔ δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, ούτε ο Τατούλης, ούτε ο Πολύδωρας, ούτε ο Μιχαλολιάκος ούτε ο Γιαννόπουλος ή ο Μανώλης. Δηλαδή βάλανε τα γέλια και οι ίδιοι όταν άκουσαν τον πρωθυπουργό να τους αποκαλεί υπονομευτές. Και φυσικά είναι εύκολο να κάνεις το μάγκα μπροστά σε ανθρώπους οι οποίοι είναι ταυτισμένοι μαζί σου, η τύχη τους είναι ταυτισμένη με τη δική σου, γιατί κάνεις το μάγκα μπροστά στον καθρέφτη. Όλοι έχουν καταλάβει ότι ο Καραμανλής δεν θα είχε αντίρρηση να διαγράψει τον Τατούλη, γιατί τον θεωρεί άνθρωπο της Ντόρας, ο οποίος ανοίγει το δρόμο για τη διαδοχή και γι αυτό θέτει ολοκληρωμένη πολιτική αμφισβήτηση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και στα φαινόμενα διαφθοράς.

Και φυσικά γέλασε κάθε πικραμένος το Σαββατοκύριακο, Γιατί αντί του Τατούλη βγήκαν και συνέχισαν την κριτική τους ο Γιαννόπουλος και ο Ψωμιάδης, δυό δικοί του άνθρωποι δηλαδή, οι οποίοι απαιτούσαν να παραιτηθεί ο Ρουσόπουλος γιατί αλλιώς δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να πείσει ότι εννοεί έστω και λίγα από αυτά που λέει. Τι να κάνει κι ο Καραμανλής έκανε ότι δεν άκουσε τον Γιαννόπουλο, έκανε ότι δεν άκουσε τον Ψωμιάδη, κι έτσι καταλάβαμε όλοι ότι πάλι τζάμπα μάγκας βγήκε. Ούτε στους δικούς του τους αφοσιωμένους δεν έχει το κύρος να επιβληθεί ή το σθένος και την αποκοτιά να τους διαγράψει για να πείσει και τους άλλους ότι εννοεί αυτά που λέει. Ούτε καν σε πολιτικό όργανο δεν ζήτησε να τους κρίνει ή να απολογηθούν έστω για το βαρύτατο αμάρτημα που έκαναν να τον γράψουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι.

Άντε τώρα να πείσει τον πολίτη, ότι θα τρίξει τα δόντια στις τράπεζες, στους κερδοσκόπους στα λαμόγια, στα ξαδέρφια και στους κουμπάρους. Μπάτε σκύλοι κι αλέστε κι αλεστικά μη δώσετε. Αυτό είναι το σύστημα.

Όταν όμως όλα αυτά δεν ακουμπάνε καθόλου τον πολίτη και τα προβλήματά του, αφήνουν αδιάφορο και τον πολίτη, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις. Δηλαδή ποιος φοβήθηκε μην πέσει η κυβέρνηση από μόνη της χωρίς να τη σπρώξει κανείς; Λογικά μόνον τα λαμόγια, οι κατέχοντες κρατικές θέσεις με παχυλούς μισθούς, αυτοί που στήνουν τις κομπίνες με τα κρατικά οικόπεδα, ή με τα κρατικά ομόλογα, ή με τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών ή με τις επιδοτήσεις των παραμεθόριων περιοχών. Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο.

Όταν όμως ούτε κι αυτοί φοβούνται ότι θα χάσουν την κουτάλα, αντιθέτως το έχουν πάρει χαμπάρι και προσπαθούν να κάνουν όσο μπορούν περισσότερες δουλειές, τώρα που μπορούν, επιταχύνουν και τις εξελίξεις.

Πάμε τώρα στην αριστερά. Τι είπε στον Φλάς ο Πάγκαλος; Το αυτονόητο. Ότι τα κόμματα της Αριστεράς έχουν χρέος να ρίξουν και να αντικαταστήσουν αυτή την κυβέρνηση με μια δική τους. Πολύ περισσότερο που και οι μετρήσεις δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θέλει και ο κόσμος και ο εκλογικός νόμος για τις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις είναι δεδομένος. Αν πιάσουμε έναν τυχαίο ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ και έναν τυχαίο ψηφοφόρο του ΣΥΝ αυτό θα μας πεί. Γιατί έχει απλή λογική. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το ΚΚΕ, αλλά για το ΚΚΕ έχουμε αποδεχθεί ότι είναι ειδική περίπτωση και ο γιατρός μας έχει πεί να τους λέμε ναι…

Τι είπε ο Πάγκαλος; Είπε ότι ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι δικαιολογίες που βρίσκει ο ΣΥΝ είναι σωστές, μπορούμε να κάτσουμε κάτω σαν άνθρωποι και να συμφωνήσουμε σε μερικά πράγματα που χρειάζεται η χώρα και το πολιτικό σύστημα και να συμφωνήσουμε σε ένα διετές κυβερνητικό πρόγραμμα. Αν και κατά βάθος οι διαφορές που έχει ο Αλαβάνος από τον Παπανδρέου δεν είναι τόσο βαθειές, όσο οι διαφορές που έχει ο Σημίτης με τον Λαλιώτη, άρα μπορούμε και να συγχωνευτούμε σε ένα κόμμα και να το φχαριστηθούμε κιόλας. Πραγματικά αν σκεφτείτε ότι στελέχη του ΣΥΝ και μάλιστα από τα πιο μαχητικά όπως ο Μπίστης και η Αθηνά Δρέττα, ή η Δαμανάκη και ο Ανδρουλάκης όχι μόνο συγχωνεύτηκαν στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν αποτέλεσαν ούτε καν μια άτυπη αριστερή πτέρυγα, αλλά μάλλον τη δεξιά πτέρυγα, καταλαβαίνουμε ότι πιο εύκολα ο σημερινός ΣΥΝ εντάσσεται στη δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και την Αριστερή την κρατάμε αμανάτι για τον Καραμπελιά, για την ΚΟΑ, και για κανέναν σοβαρό τροτσκιστή από αυτούς που είναι είδος υπό εξαφάνιση μετά το θάνατο του Πάμπλο.

Και όμως όποιος λέει τα αυτονόητα αντιμετωπίζεται σαν να λέει τα παράξενα. Έτρεξε όλος ο ΣΥΝ να πεί ότι τι πράγματα είναι αυτά που λέτε… δεν γίνονται, απορρίπτονται και άλλα τέτοια εποικοδομητικά.

9 σχόλια:

Adamantia είπε...

Mε 14% αυτα λες!
Να ψηφισω Οικολογους?? Πως το βρισκεις?

kostis είπε...

Αδαμαντία μου φαίνεται ότι σε λίγο οι Οικολόγοι θα είναι σαν όαση.

Για άλλη μια φορά ο ΣΥΝ αντιδρά σαν φτωχός συγγενής.Σαν επαρχιώτες και κουτοπόνηροι.Όχι επειδή δεν δέχεται την ένωση με το ΠΑΣΟΚ,αλλα γιατί δε συζητά καν.Εκεί που έλεγαν ότι εντάξει ας μιλήσουμε να δούμε που βρισκόμαστε,ξαφνικά αδιάλακτοι για άλλη μια φορά.Την ίδια ώρα που το ΛΑΟΣ κάνει προκλητικές δηλώσεις λέγοντας ότι θέλουν να αποτρέψουν μια αριστερή κυβέρνηση.Την ίδια ώρα που τα αποτελέσματα στην Αυστρία δείχνουν επικύνδυνα νέα.Κια όχι μόνο στην Αυστρία.Είδαμε και στις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες τι γίνεται.Δεξιοί και ακροδεξιοί βρίσκονται στο προσκήνια και οι αριστεροί τρώγονται για το ποιος θα πάρει την καλύτερη θέση.Έτσι κι εδώ.Το ΚΚΕ δεν το υπολογίζω βέβαια,γαιτί αυτό βρίσκεται σε έναν κόσμο δικό του.Είναι αλλού.

TeddyBoy είπε...

Καλά, η δική μου ταπεινή άποψη είναι ότι ο ΣΥΝ βλέποντας ότι δεν μπορεί να κρατηθεί στα υψηλά ποσοστά, έχει αρχίσει να ..κωλοτρίβεται!

Απλώς δεν μπορεί ξαφνικά να κάνει στροφή 180 μοιρών και έτσι κάνει και λίγο τον δύσκολο.

Ας μην ξεχνάμε ότι το θέμα το επανέφερε ο Αλαβάνος!

Unknown είπε...

Αδαμαντία,
δε νομίζω οτι έχουν καμιά ελπίδα οι Οικολόγοι να τους ψηφίσεις. Είσαι πολύ εκλεκτική και δεν κινδυνεύουν. Αλλά είναι γεγονός οτι έχουν μιά πανελλαδική δικτύωση και παρουσία αν και τις περισσότερες φορές είναι γραφική. Αυτό όμως δείχνει οτι όποιος έχει μιά στοιχειώδη οργανωτική δομή, ξεχωρίζει από τους άλλους. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν "συντεταγμένες" που είναι πραγματικά ανύπαρκτες. Απλώς βλέπουμε ζωντανά μπροστά μας οτι μιά σοβαρή παρουσία θα μπορούσε να συγκεντρώσει το 15% του εκλογικού σώματος, Αυτό κάνει ο ΣΥΝ. Είναι υπαρκτός πανελλαδικά, αλλά δυστυχώς δεν ξέρει και δεν θέλει να γίνει υπαρκτό κόμμα με σοβαρές πολιτικές και με 15%. προτιμά να είναι στο 3% και να αγωνιά αν θα ξαναμπεί στη Βουλή.

Unknown είπε...

Κωστή,
νομίζω οτι στις ευρωεκλογές ο ΣΥΝ ευνοείται να καταγράψει διψήφιο ή κοντά στο διψήφιο ποσοστό. Δεν θέλει λοιπόν να το χαλάσει. μετά τις ευρωεκλογές θα αλλάξει στάση. Αλλά τώρα, επειδή προβλέπουν οτι ο Καραμανλής δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές, το θεωρούν πρόωρο. Ο Αλαβάνος νομίζω οτι απλώς διαχειρίζεται το πλειοψηφικό αριστερό ρεύμα. θα το οδηγήσει σε μετεκλογική συνεργασία, αν υπάρχει λόγος. Νομίζω οτι καλά το πάει. Αλλιώς θα είχε αυτοκτονήσει. Δηλαδή θα είχε διασπαστεί

Unknown είπε...

Κοίταξε Τέντυ μπόϊ,
Αν ήμουνα στη θέση του Αλαβάνου και ήθελα να οδηγήσω δεμένους χειροπόδαρα χωρίς δυνατότητα να αντιδράσουν όλους τους συνασπισμένους στον ΣΥΡΙΖΑ, κάπως έτσι θα το χειριζόμουν. Αλλιώς θα αυτοκτονούσα. Δηλαδή το κόμμα θα αυτοδιαλυόταν στα εξ ων συνετέθη. Αν όμως πάει έτσι με αυτή τη φρασεολογία και αποκλεισμό της συνεργασίας στις ευρωεκλογές και καταγράψει ένα π.χ. 8%, τότε θα ενεργήσει ανάλογα. Θα κάνει και προτάσεις "προεκλογικήξς συνεργασίας" δηλαδή κινητοποιήσεις στο πεζοδρόμιο. Εναντίον της ΝΔ. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Κι αν διαφωνήσει π.χ. η ΚΟΕ, θα της πεί... αποχωρείστε. Γιατί ήδη θα έχει προσελκύσει πολύ περισσότερους. Θα μπορεί να χάσει τις 600 ψήφους της ΚΟΕ. Το ίδιο και μετεκλογικά. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα και όχι αυτοδύναμο, έχει π.χ. 145 βουλευτές. θα του δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης και ίσως και να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Κι αν υπάρχει ένας βουλευτής που διαφωνεί... ας μην ψηφίσει την κυβέρνηση. θα την ψυφίσουν οι άλλοι 17 ... κατάλαβες;

kostis είπε...

Μα στις ευρωεκλογές είναι λογικό ότι θα πάρουν μεγάλο ποσοστό,γιατί είναι σαν εκλογές διαμαρτυρίας.Πάντα ήταν.Το θέμα είναι ότι αντιδρούν σαν μαγαζάκι της γειτονιάς.Δεν ξεκαθαρίζουν τις απόψεις τους.Ίσως να μην μπορούν να διαχειριστούν ένα μεγάλο κόμμα.Ίσως να προτιμούν αυτό που είναι.Ένα κόμμα που φωνάζει,κόμμα διαμαρτυρίας.

Το θέμα όμως τι κάνει το ΠΑΣΟΚ.Έχει χαλαρώσει ή μου φαίνεται.Δεν καταλαβαίνουν ότι αν αυξήσουν τώρα την πίεση,δε θα έχουν ανάγκη κανέναν.

TeddyBoy είπε...

Αντώνη
ΣΩΣΤΟΣ!

Unknown είπε...

Ναι Κωστή, έχεις δίκιο. Ενοχλεί αισθητικά ένα κόμμα σαν τον ΣΥΝ να μην καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να μην χάσει ψήφους. Γιατί αν καταθέσει π.χ. θέσεις για το άρθρο 16 θα αναγκαστεί να πεί τουλάχιστον αυτά που έλεγε ο Αλαβάνος ως ευρωβουλευτής. Δηλαδή τα αντίθετα από αυτά που λέει ως ΣΥΡΙΖΑ. Η αισθητική όμως παίζει μεγάλο ρόλο σε ένα κόμμα σαν τον ΣΥΝ