Τρίτη, Οκτωβρίου 02, 2012

Το σύστημα των εκβιασμών με τα κατεβασμένα παντελόνια.



Μερικές φορές δεν αντέχω στον πειρασμό να αφήσω κι εγώ τα σημαντικά και να καταπιαστώ με αυτά με τα οποία ασχολούνται και τα μεγάλα κανάλια. Όπως η περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ με τα ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία. Η χθεσινή αυτόκλητη εμφάνιση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο δελτίο ειδήσεων του Μέγκα, είναι αποκαλυπτική, αν και Πρετεντέρης, Τρέμη, Τσίμας δεν θέλησαν να την σχολιάσουν. Θα το κάνω εγώ στη θέση τους γιατί εκείνοι δεσμεύονται. Ήδη αύριο αυτή την ώρα θα συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου έχουν κληθεί οι κκ Διώτης, Καπελέρης και Στασινόπουλος  να απαντήσουν σε ερωτήσεις γιατί είναι προφανές ότι και οι τρείς στο πλαίσιο των καθηκόντων τους έλαβαν γνώση της λίστας Λαγκάρντ και έκαναν έρευνες για συγκεκριμένα πρόσωπα της λίστας με εντολή του προϊσταμένου τους υπουργού.

Το σύστημα δουλεύει ως εξής: Η συγκεκριμένη λίστα δεν είναι μια οποιαδήποτε λίστα καταθετών. Προέρχεται κατ ευθείαν από το εσωτερικό μιάς ελβετικής τράπεζας της UBS (μεγαλομέτοχος της οποίας υπήρξε ο Αγγελόπουλος της Γιάννας) και πουλήθηκε στη γαλλική κυβέρνηση από τον υπάλληλο που την υπέκλεψε. Ο άνθρωπος κατάφερε να πείσει το γαλλικό δημόσιο για την αξιοπιστία του κι έγινε συμφωνία να την αγοράσουν. Οι γαλλικές αρχές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν μεταξύ άλλων περίπου 3.000 ονόματα Γάλλων καταθετών, 5.800 Ιταλών, 6.000 Βρετανών, 5.000 Γερμανών και 1.991 Ελλήνων. Η γαλλική κυβέρνηση κατόπιν αιτήματος παρέδωσε τα ονόματα μεταξύ άλλων στις ιταλικές, βρετανικές και γερμανικές αρχές.
Υστερα από έρευνες και διασταυρώσεις στοιχείων η Γαλλία εισέπραξε από καταθέτες της περίφημης λίστας φόρους ύψους 1,1 δισ. ευρώ, η Γερμανία 2,5 δισ. ευρώ και η Ιταλία περί το 1,5 δισ. ευρώ.
 Συνολικά οι φορολογικές αρχές της Γαλλίας και της Γερμανίας που αξιοποίησαν τα ονόματα πολιτών τους εισέπραξαν σχεδόν10 δισεκατομμύρια ευρώ με την εξής μέθοδο: Η εφορία τους καλούσε και τους έλεγε ότι ξέρω ότι έχεις αυτά τα χρήματα στη UBS τα οποία προέρχονται από φοροδιαφυγή. Έλα να κάνουμε έναν συμβιβασμό, να πληρώσεις αυτά που θα συμφωνήσουμε για να μην σε τραβήξουμε στα δικαστήρια και πληρώσεις πολύ περισσότερα και πρακτικά σε καταστρέψουμε οικονομικά.
Πρόκειται δηλαδή για στοχευμένη λίστα με φοροφυγάδες. Δεν περιλαμβάνει άτομα που με νόμιμο τρόπο έβγαλαν τα λεφτά τους στην UBS της Ελβετίας. Αφού έγινε παγκόσμιος  θόρυβος που περιλάμβανε και την υπεράσπιση των φοροφυγάδων, ότι δηλαδή το κράτος μεταχειρίστηκε παράνομη μέθοδο και αυτό δεν αρμόζει σε ένα κράτος, έγινε γνωστό από τον ξένο Τύπο ότι περιλαμβάνονται στη λίστα και Έλληνες, όπως και πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κι άλλες χώρες ζήτησαν από την Λαγκάρντ ονόματα και τα πήραν, Κάποια στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου για λόγους επικοινωνιακούς (όπως αποδείχθηκε) αλλά και για λόγους πολιτικών πιέσεων και εκβιασμών (όπως αποδεικνύεται) είπε στον Παπακωνσταντίνου να  ζητήσει κι αυτός από την ομόλογό του Λαγκάρντ ως υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, τα ελληνικά ονόματα. Εκείνη ανταποκρίθηκε κι έστειλε έναν κατάλογο με  1991 ονόματα.

Αυτό δείχνει ότι και ο ελληνικός κατάλογος ήταν στοχευμένος και περιλάμβανε ονόματα φοροφυγάδων γιατί οι Έλληνες που έχουν λογαριασμό με λεφτά στη UBS είναι πολλοί περισσότεροι, αυτοί που έχουν λεφτά σε όλες τις ελβετικές τράπεζες είναι πολλοί περισσότεροι και αυτοί που έχουν λεφτά σε όλους τους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου, είναι πολλοί περισσότεροι. Αρκεί να σκεφτούμε τους φορολογικούς παραδείσους στους οποίους έχουν αδυναμία οι  Έλληνες κεφαλαιούχοι και περιλαμβάνουν το Σίτι του Λονδίνου με χιλιάδες τράπεζες, το Λουξεμβούργο με χιλιάδες τράπεζες, την Κύπρο, τα νησιά Μάρσαλ (εφοπλιστές)  τη Σιγκαπούρη και τους εκατοντάδες άλλους φορολογικούς παράδεισους με μικρότερο σουξέ στους Έλληνες γιατί ο καθένας από αυτούς ειδικεύεται σε συγκεκριμένο κοινό.
Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίθνου είπε χθές στο Μέγκα ότι ξεχώρισε μόνος του (προφανώς όμως σε συμφωνία με τον ΓΑΠ) μερικές δεκάδες ονόματα, (δεν ξέρουμε αν είναι 20 ή 50) τα οποία είχαν ενδιαφέρον για κείνους, δηλαδή προφανώς ονόματα μεγάλων επιχειρηματιών, ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης και άλλων παραγόντων με επιρροή, όπως τραπεζίτες, επιχειρηματίες που παίρνουν δουλειές από το δημόσιο κλπ κλπ

Αυτά τα ονόματα λέει ότι έδωσε στον κ. Διώτη σε πρώτη φάση για να βρεί περισσότερα στοιχεία. Είναι ολοφάνερο ότι το έκανε για να εξασφαλίσει προστασία γι αυτά τα άτομα με αντάλλαγμα προφανώς την υποστήριξή τους για να διατηρηθούν στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου  είπε χθές, αφελώς μεν αλλά έχει δίκιο ότι δεν έστειλε όλη τη λίστα γιατί ήξερε ότι είναι όλοι λαδιάρηδες και  θα άρχιζαν τους εκβιασμούς για ίδιον όφελος. Ενώ προφανώς ήθελε τους εκβιασμούς να τους κάνει ο ίδιος σε συνεργασία με τον ΓΑΠ και με την κάλυψή του. Άλλωστε μερικά πράγματα δεν πρέπει να τα ξέρει ο πρωθυπουργός για να είναι καλυμμένος. Για την προστασία του πρωθυπουργού ούτε ο ίδιος ζητάει να ξέρει λεπτομέρειες ούτε ο υπουργός πρέπει να τον ενημερώνει αναλυτικά. (Σας υπενθυμίζω ότι το ίδιο είχε πεί πολύ σωστά και ο Θόδωρος Τσουκάτος για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστας Σημίτη και τα λεφτά της SIEMENS). O εκάστοτε  πρωθυπουργός δεν πρέπει να ανακατεύεται με τη βρωμιά για τη δική του προστασία. Τις βρώμικες δουλειές αναλαμβάνουν οι άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του, όπως ο Παπακωνσταντίνου.  Μερικούς μήνες αργότερα είπε ο Παπακωνσταντίνου έδωσε ολόκληρο τον κατάλογο στον Διώτη και καλούσε τους δημοσιογράφους να στρέψουν τα ερωτήματά τους προς τον διάδοχό του Βαγγέλη Βενιζέλο για να μάθουν τι απέγινε.

Κατ αρχήν ο Παπακωνσταντίνου, είναι υπεύθυνος για όλους τους λαδιάρηδες του ΣΔΟΕ που γνώριζε από τότε ότι απαρτίζουν την υπηρεσία του. (Το γνωρίζουμε βέβαια κι όλοι εμείς οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όπως γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές του Ιουνίου είχαν μεταστραφεί μαζικά και φανερά, όχι κρυφά, υπέρ της ΝΔ και μοίραζαν εισιτήρια σε πιθανούς ψηφοφόρους της ΝΔ για να πάνε να ψηφίσουν τη ΝΔ. Και όλοι αυτοί έχουν διατηρηθεί στις θέσεις τους, ενώ το 2004 επί Καραμανλή είχαν ξηλωθεί όλοι μαζί γιατί ψήφιζαν ΠΑΣΚΕ σε ποσοστό 95% κατά δήλωση του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου) Δεν μπορεί όμως να το ξέρει και να μην κάνει τίποτα. Επίσης στον Διώτη προφανώς και είχε εμπιστοσύνη, αλλιώς δεν θα του έδινε τα επιλεκτικά ονόματα και όλη τη λίστα στη συνέχεια. Είναι βέβαιο ότι έδωσε 20 ονόματα στον Καπελέρη και όταν πήρε τα αποτελέσματα έδωσε στον διάδοχό του τον Διώτη περισσότερα. Στις 6 Ιουνίου του 2011 όμως είχε δηλώσει στη Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι το ΣΔΟΕ δεν έχει στην κατοχή του καμιά τέτοια λίστα. Και προφανώς σε ολόκληρη την υπηρεσία θα υπήρχαν ένας δυό ή τρείς έμπιστοι υπάλληλοι για να τους αναθέσουν τη δουλειά αν ήθελαν. Δεν ήθελαν όμως να κάνουν ελέγχους με σκοπό να εισπράξουν χρήματα, γι αυτό και δεν έκαναν. Τώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου λέει άλλα. Ότι εγώ την έδωσα τη λίστα στο ΣΔΟΕ και να ρωτήσετε τον Βενιζέλο να σας πεί τι απέγινε με τις έρευνες.

Ο Παπακωνσταντίνου προφανώς γνωρίζει περισσότερα για το τι έγινε στη συνέχεια και στην πράξη με τη δημόσια παρότρυνσή του στην Τρέμη, στον Πρετεντέρη και στον Τσίμα να ρωτήσουν τον διάδοχό του Βαγγέλη Βενιζέλο για να μάθουν τι έγινε, όχι μόνον πετάει το μπαλάκι από πάνω του,  αλλά και τον εκβιάζει δημοσίως να τον καλύψει γιατί όχι μόνον έγινε γνώστης όλων αυτών (αν δεν τα ήξερε φυσικά από τότε που ήταν υπουργός Άμυνας, πράγμα απολύτως φυσιολογικό) αλλά και το χειρίστηκε στη συνέχεια όπως έκανε εκείνος ως τον ανασχηματισμό. Γιατί και ο Παπακωνσταντίνου και ο Βενιζέλος γνωρίζουν τα ίδια και για το πώς χρησιμοποιήθηκε η  λίστα Λαγκάρντ και για το τι απέγινε. Τα ίδια γνωρίζουν φυσικά και ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου και ο Στουρνάρας, ο οποίος για άλλη μια φορά (η άλλη ήταν με τη λίστα των 32 πολιτικών προσώπων που ελέγχει ο ΣΔΟΕ) έδωσε το θέμα λέγοντας ότι αν την έχουν χάσει όπως λένε θα την ξαναζητήσουμε από την Λαγκάρντ. Ο ίδιος Στουρνάρας είναι αυτός που στη Βουλή απαντώντας στον Τσούκαλη είπε και για τη λίστα των 32 πολιτικών προσώπων. Από την ίδια λίστα έχουμε και το κύκλωμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος με τον Καρούζο και τον Ρέστη και ο Ρέστης φυσικά δεν είναι το μοναδικό πρόσωπο.
Ο Σαμαράς είναι προφανές και επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ μου σε πολιτικές πηγές της κυβέρνησης, έχει δώσει εντολή στον Στουρνάρα και σε άλλους να προχωρήσουν όποιος κι αν είναι ανακατεμένος. Ο Στουρνάρας προφανώς και δεν θέλει να χρεωθεί τις αμαρτίες του Παπανδρέου και του Παπακωνσταντίνου και του Βενιζέλου και ο Κουβέλης επίσης έχει μείνει έκθαμβος με αυτά που βλέπει αυτές τις μέρες και προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται και από πού έρχονται. Όλοι πάντως περίμεναν ότι μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου θα ερχόταν η απάντηση, απλώς δεν περίμεναν ότι θα αφορά τον Μεϊμαράκη. Περίμεναν ότι θα αφορά τον Βουλγαράκη, τον Λιάπη και πάντως τέτοια πρόσωπα ανάλογα με τον Τσοχατζόπουλο. Πρώην όχι εν ενεργεία στελέχη.

Για τον Μεϊμαράκη σας έχω πεί ήδη τη γνώμη μου… έτσι όπως χειρίζεται την υπόθεση έχει καθαρίσει πολιτικά και μπορεί από τώρα να αποσυρθεί στα βουνά τση Κρήτης να ξεχειμωνιάσει γιατί το 2014 δεν θα υπάρχει πολιτικά. Και δεν είναι μόνο το ότι τα έβαλε με τον Χατζηνικολάου ο οποίος είναι σαφώς πιο ισχυρός παράγοντας συγκρινόμενος με τον Μεϊμαράκη. Μόνον ένας ανόητος δεν το καταλαβαίνει αυτό. Αυτό όμως είναι λεπτομέρεια.

Εδώ έχουμε έναν κάτοχο και χειριστή της λίστας Λαγκάρντ ο οποίος βγάζει στον αέρα κατά βούληση  διάφορα ονόματα που περιλαμβάνονταν στη λίστα και μάλιστα το κάνει για να μην καρφωθεί μαζί με τη συνέχεια που έδωσε ο Διώτης και ο Καπελέρης και ο Στασινόπουλος στις έρευνες. Η πηγή μου μου λέει, ότι και οι τρείς αυτές υποθέσεις ξεκινούν από τη λίστα Λαγκάρντ και για ξεκάρφωμα δίνονται και διάφορες άλλες εκθέσεις του ΣΔΟΕ με στοιχεία από τις έρευνες για να μην φαίνεται από πού προέρχονται οι διαρροές. Δεν πρέπει να εκπλαγούμε ότι από τη στιγμή που θα έχουν βγεί στον αέρα τα σημαντικότερα ονόματα, ένα ένα, τότε θα δούμε δημοσιευμένη και τη λίστα Λαγκάρντ η οποία προφανώς και προσφέρεται προς πώλησιν έναντι ενός ευτελούς ποσού των 200 ή 300 χιλιάδων ευρώ και είναι θέμα χρόνου, να δώσει αυτά τα λεφτά μια μεγάλη εφημερίδα και να δημοσιεύσει τη λίστα Λαγκάρντ.

Τα πολιτικά επιτελεία και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ήδη προσπαθούν να καταστρώσουν τα σχέδιά τους για το πώς θα χειριστούν επικοινωνιακά την υπόθεση γιατί είναι θέμα χρόνου. Αυτή την ώρα αύριο θα συνεδριάζει η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής όπου έχουν κληθεί και ο Διώτης και ο Καπελέρης και ο Στασινόπουλος που και οι τρείς είναι γνώστες και κάτοχοι της λίστας Λαγκάρντ και θα απαντήσουν ακριβώς σε αυτές τις ερωτήσεις. Για να μπορέσουν τα τρία κόμματα της κυβέρνησης να συνεννοηθούν τι ακριβώς θα κάνουν σχετικά με την υπόθεση. Γιατί αυτή τη στιγμή όλοι οι παίκτες παίρνουν θέση στο πολιτικό σκηνικό, άλλος γιατί ενδιαφέρεται για το ΤΤ άλλος για τον ΟΠΑΠ, άλλος για τις τράπεζες, άλλος για άλλες υποθέσεις και εκεί ακριβώς οφείλεται ο πανικός που έχει πέσει και δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ούτε οι μέτοχοι του Μέγκα. Προσπαθεί ο  Βαρδινογιάννης να κρατήσει τις ισορροπίες και να στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει μια συμφωνία που να καλύπτει και τους υπόλοιπους. Γι αυτό βλέπετε ότι η καθημερινή π.χ. την Κυριακή, μόνον το όνομα του Ρέστη ανέφερε από την υπόθεση με τα ακίνητα. Αν διαβάσετε προσεκτικά και το ΒΗΜΑ, θα δείτε τις διαφοροποιήσεις από το Έθνος. Ο Ψυχάρης ξεκίνησε να κάνει δήθεν αποκαλύψεις για το λαθρεμπόριο των πετρελαιοειδών για να πιέσει τον Βαρδινογιάννη επειδή δίνει τα κουπόνια στον Θέμο τον Αναστασιάδη για έππτωση στη βενζίνη. Και υπάρχουν και οι περιφερειακοί παίκτες όπως ο Κοντομηνάς που προσπαθούν να κάνουν συμφωνία με τον Σαμαρά πετώντας διάφορα άσχετα πετραδάκια σε άσχετα και περιφερειακά κυκλώματα. Παίρνουν θέση και χρησιμοποιούν ότι στοιχεία διαθέτουν για να υπενθυμίσουν ότι κι εμείς εδώ είμαστε έτοιμοι.











1 σχόλιο:

Κυριακη είπε...

τι εγινε Αντωνη ? γιατι δεν ακουμε φλασ γιατι δεν αναρτας σχολια στην ιστοσελιδα σου?
ελπιζω να εισαι καλα