Τρίτη, Αυγούστου 25, 2009

Ραγδαία επιδείνωση της πολιτικής


Αστεία αστεία, μόνον αν πέσει στο κεφάλι μας καμιά μεγαλύτερη συμφορά, ξεχνάμε έστω και για λίγο τα προβλήματά μας, αλλά αυτά δεν μας ξεχνάνε γιατί δεν κάναμε τίποτα να τα λύσουμε. Για παράδειγμα το μόνιμο πρόβλημά μας εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια είναι η οικονομική ύφεση στην οποία βυθιζόμαστε μέρα με τη μέρα και η κατάσταση δεν βελτιώνεται από μόνη της. Για να την ξεχάσουμε έστω και για λίγες μέρες, πρέπει να έχουμε κανένα σκάνδαλο επιπέδου Ζήμενς όπου η πρόκληση εκ μέρους του πολιτικού συστήματος είναι αφόρητη και η υποκρισία ξεχειλίζει. Και για να ξεχάσουμε για λίγο το σκάνδαλο της Ζήμενς που δεν θα μας ξεχάσει αυτό, πρέπει να καεί άνευ λόγου και αιτίας η ανατολική αττική.

Γιατί αυτή η φωτιά δεν ήταν για να καεί η ανατολική αττική και 210.000 στρέμματα δάσους και δασικών περιοχών. Ήταν να εκδηλωθεί και να σβήσει σχετικά εύκολα μέσα στις πρώτες μια δυό ώρες. Αλλά και το σκάνδαλο Ζήμενς δεν ήταν για να πάρει αυτές τις διαστάσεις καθώς έπρεπε να έχει διερευνηθεί από τη Βουλή και από τη Δικαιοσύνη ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου αντί να μην γίνει καμία διερεύνηση και αντιθέτως να κλείσει η Βουλή πριν την ώρα της για να παραγραφούν οι όποιες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αλλά και τα προβλήματα της οικονομίας έπρεπε να έχουν έγκαιρα αντιμετωπιστεί με επεκτατική πολιτική από τότε που πέσαμε στη ζώνη της ύφεσης δηλαδή από το 2007 που η ανάπτυξη είχε πέσει παρά τις αλχημείες στο 2,5% του ΑΕΠ. Αλλά επειδή κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε στην ώρα του και όπως έπρεπε, αλλά η χώρα έχει μπει στον αυτόματο πιλότο, πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Τους επόμενους μήνες, ακριβώς επειδή τίποτα δεν γίνεται όπως πρέπει, θα δείτε πολλά θέματα που θα γίνονται μεγάλα για ψύλλου πήδημα. Ο πολίτης διαπιστώνει κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με κρατικές υπηρεσίες ότι δουλεύουν κατ’ επίφασιν και κυρίως δεν μπορούν να λύσουν κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως δημιουργούν προβλήματα όπου ο πολίτης είναι μπόσικος ή νομοταγής. Μόνο το δούλεμα και το λάδωμα μαζί με το ρουσφέτι, κινούν πλέον την κρατική μηχανή. Αν δεν λαδώσεις δεν κάνεις τη δουλειά σου. Αν δεν βάλεις μέσον και είσαι δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικός ή πυροσβέστης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αξιοκρατικά κανένας νόμος ή εσωτερικός κανονισμός. Το ρουσφέτι είναι ο δρόμος και για την τοποθέτηση που επιθυμείς και για να αποφύγεις τις αδικίες που θα σου γίνουν αν επιμένεις να μην είσαι ρουσφετολόγος και να έχεις κομματάρχη πίσω από τον οποίο θα τρέχεις αντί να απευθύνεσαι στους αρμόδιους.

Ακόμα και στη φωτιά, για να έρθουν τα ελικόπτερα και να ρίξουν νερό για να σβήσει η φωτιά, μέσον πρέπει να έχεις. Και επειδή για παράδειγμα το Πόρτο Γερμενό δεν είχε, αφέθηκε να καεί ενώ την ίδια στιγμή επιστρατεύτηκαν όλα τα εναέρια μέσα για να σταματήσει η φωτιά στην ευθεία Πικέρμι-Διώνη. Κι αφού τελείωσαν από κει, βρήκαν την ευκαιρία να πάνε στο Πόρτο Γερμενό, μετά το μεσημέρι κι αφού είχαν καεί τα πρώτα σπίτια και είχαν κινδυνεύσει περισσότερα. Χθες ήταν προφανές πως έπρεπε να νικήσεις το μέσον του άλλου για να σε προσέξουν στο αρχηγείο της πυροσβεστικής. Την ίδια στιγμή η τηλεόραση του ΣΚΑΪ πρέπει να παραδεχτούμε ότι επειδή είχε στείλει ελικόπτερο στο Πόρτο Γερμενό, έδινε τη σωστή εικόνα σε όλους και ασφαλώς και στον αρχηγό της πυροσβεστικής αν ήθελε να κάνει τη δουλειά του όπως έπρεπε. Καμία σύγκριση του μεγέθους και του καταστροφικού έργου της μίας και της άλλης. Και όμως μετά το μεσημέρι έστειλαν τα ελικόπτερα. Για την Κάρυστο δεν το συζητάμε. Για την υπόλοιπη Ελλάδα δεν το συζητάμε.

Η κυβέρνηση είναι μακριά από κάθε πρόβλημα και ευθύνη. Δείτε για παράδειγμα χθες τον πρωθυπουργό. Πήγε προγραμματισμένα να δώσει συγχαρητήρια στους πιλότους των αεροσκαφών και των ελικόπτερων. Την προηγούμενη μέρα πήγε βόλτα με το ελικόπτερο και άκουσε τον αρχηγό της Πυροσβεστικής να του λέει ότι οριοθετήσαμε την πυρκαϊά. Από δω μέχρι εκεί έχουμε φωτιά. Περάστε αύριο να σας πω πάλι που θα έχει μετακινηθεί και τι θα έχει κάψει η φωτιά. Χωροθέτηση κάνουμε δεν κάνουμε πυρόσβεση. Δεν σβήνουμε φωτιές. Αυτό είναι το επιχειρησιακό δόγμα. Παρακολουθούμε και προσέχουμε να μην καούν σπίτια, άλλο αν κάηκαν 150 σπίτια συνολικά, ή να μην εγκλωβιστούν άνθρωποι.

Και ο κυβερνητικός Αντώναρος επίσης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό αεροσκαφών ή οχημάτων που κινητοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να καούν 2.000.000 δένδρα σε τέσσερις μέρες. Χώρια που έγινε και περίγελος με τη διαπίστωση ότι φταίνε και τα πεύκα που άμα αρπάξουν φωτιά δεν σβήνουν μόνα τους. Απαράδεκτο! Πρέπει να παραγγείλουμε αυτοσβενόμενα πεύκα για να διευκολύνουμε το έργο της οριοθέτησης της φωτιάς. Χώρια που δήλωσε ότι δεν εκκενώθηκαν περιοχές όπως ο Άγιος Στέφανος και τον διέψευσαν όλοι οι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι ή ότι δεν κάηκαν σπίτια όπως λένε. Δηλαδή πόσα έπρεπε να καούν για να το μάθει και ο Αντώναρος που δεν βλέπει ούτε τηλεόραση; Την ώρα που τα έλεγε αυτά καίγονταν κι άλλα σπίτια στο Πόρτο Γερμενό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: