Τρίτη, Σεπτεμβρίου 08, 2009

Ο Καραμανλής παλεύει τον εαυτό του!



Έχει μια σημαντική παράμετρο αυτή η εκλογική αναμέτρηση, την οποία ο πρωθυπουργός θα πρέπει να εντοπίσει έγκαιρα. Στην πραγματικότητα δίνει μια μάχη εναντίον του εαυτού του. Είναι ο κακός του εαυτός που πρέπει να νικηθεί από τον ίδιο και φυσικά είναι πολύ ισχυρός αντίπαλος. Γιατί ούτε ο Καραμανλής έχει αποφασίσει να αναθεωρήσει την πολιτική που ακολούθησε και πολύ περισσότερο δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική. Όση αβάντα και αν έχει από τα κανάλια, λόγω των συμφωνιών που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες, στο να περάσει το μήνυμα και να έχει την αντιπαράθεση που επιθυμεί, το μήνυμα στους πολίτες δεν μπορεί να τους αγγίξει.

Τι προσπαθεί να κάνει ο Καραμανλής και το ακριβοπληρωμένο επικοινωνιακό του επιτελείο; Να μας πείσει αρχικά ότι δεν φταίει η κυβέρνηση για την οικονομική ύφεση, αλλά η διεθνής κρίση. Και συνακόλουθα αφού δεν φταίει η κυβέρνηση με την πολιτική της, να πείσει ότι αυτή τη φορά με την Τρίτη λαϊκή εντολή θα κάνει τα αυτονόητα που δεν έκανε επί 5,5 χρόνια. Κι απέναντί του έχει τη χαμένη αξιοπιστία του. Έχει τον Καραμανλή που υποσχέθηκε τα ίδια πράγματα και δύο φορές έπεισε τον ελληνικό λαό να τον ψηφίσει, αλλά όχι μόνον δεν τόλμησε αλλά στην κρίσιμη ώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, σήκωσε τα χέρια ψηλά και παραιτήθηκε.

Έβλεπα χθες και τη μέτρηση που παρουσίασε το Μέγκα, ενώ το Σαββατοκύριακο είχαμε άλλες πέντε μετρήσεις της κοινής γνώμης που έδειχναν τα ίδια πράγματα. Τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται ο Καραμανλής χωρίς να του φταίει κανείς. Ξεκινά με 5,5 έως 6,3 % μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ, με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να έχει δώσει κανένα δείγμα γραφής πάλι με δική του πρωτοβουλία. Γιατί αν έχει βρεί επιτέλους την πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και το ψυχικό σθένος να έρθει σε ρήξη με το κακό του παρελθόν, μπορούσε να κυβερνήσει με αυτό το νέο στυλ γιατί η συνταγματική θητεία του δεν έχει λήξει. Αν το έκανε και αν τα κατάφερνε, θα είχε έναν λόγο παραπάνω την άνοιξη του 2010 να πεί στους πολίτες… ότι είδατε πόσο άλλαξα μέσα σε έξι μήνες και τι δείγμα γραφής σας έδωσα ότι μπορώ να κάνω. Αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν με αφήνει. Αφήστε με εσείς, ο κυρίαρχος λαός, δώστε μου την ευκαιρία να συνεχίσω με την ίδια ζέση για μια ολόκληρη τετραετία. Προτίμησε όμως το τίποτα, και στην πραγματικότητα κατέρρευσε γιατί δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά έστω και μία μέρα. Μόνον με τη Βουλή κλειστή μπορεί να μείνει στην κυβέρνηση επί 30 ημέρες, δηλαδή να κάνει εκλογές και να αποχωρήσει επίσημα για τα έδρανα της αντιπολίτευσης που νομίζει ότι του πάνε καλύτερα και είναι ικανότερος.

Έχει πέσει τέτοια κατήφεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που πανηγυρίζουν ακόμα και για το τίποτα, πράγμα που δεν πείθει όμως τους απογοητευμένους ψηφοφόρους να επιστρέψουν. Αντιθέτως δείχνουν ότι ψάχνουν για άλλη μια ευκαιρία για να συνεχίσουν τα ίδια και χειρότερα. Ο νέος κομματικός εκπρόσωπος, περίπου πανηγύριζε επειδή κατά τη γνώμη του και αν και η εταιρία Τζι-Πι-Ο δεν είχε κάνει τις προηγούμενες μέρες ανάλογη μέτρηση, έκλεισε η ψαλίδα από το ΠΑΣΟΚ, από το 6,5% πού έδειχναν άλλες μετρήσεις στο 5,5% αυτής της μέτρησης, μέσα σε 48 ώρες και επομένως δείχνει τι θαύματα μπορεί να πετύχει ο Καραμανλής σε τριάντα ημέρες, αφού μόνον σε 48 ώρες έκλεισε ο γίγαντας την ψαλίδα κατά μία μονάδα.

Φυσικά αυτό δείχνει μόνον την έλλειψη φαιάς ουσίας και τίποτα άλλο. Τα νούμερα της κάθε μέτρησης μπορούν να συγκριθούν μόνον με τα ανάλογα της ίδιας εταιρίας, που την έκανε με την ίδια μέθοδο έναν μήνα ή και λιγότερο πριν. Δεν μπορούν να συγκριθούν με τα νούμερα άλλης εταιρίας που χρησιμοποίησε άλλη μέθοδο σε άλλη χρονική περίοδο.
Μπορεί να έχουν διαφορές μεταξύ τους οι εταιρίες, όπως και είχαν οι έξι μετρήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες, αλλά όλες δείχνουν την ίδια τάση. Την τάση να μεγαλώσει η ψαλίδα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές. Από τις 4,5 μονάδες που είχαμε τον Ιούνιο, η διαφορά μεγαλώνει. Αυτό φωτογραφίζουν οι μετρήσεις. Συγκρίνοντας τα νούμερα όλων των εταιριών με τα αντίστοιχα δικά τους, έναν μήνα πριν, η διαφορά έχει μεγαλώσει.

Και φυσικά αυτή η τάση, μεγάλωσε περισσότερο με το που είδαν οι πολίτες τον Καραμανλή να παραιτείται επειδή δεν μπορεί να συνεχίσει. Αφού ο ίδιος παραιτείται από αυτό που έχει, όσο μικρό κι αν είναι χωρίς να δώσει μάχη, ποιος τρελάθηκε να του αναθέσει κάτι πιο δύσκολο και πιο μεγάλο; Και πράγματι βλέπετε ότι κι αυτοί οι ψηφοφόροι που δεν τους πάει το χέρι να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, στρέφονται στον ΛΑΟΣ. Το 7,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ διαρρέει προς το ΛΑΟΣ, το 6,6% διαρρέει προς το ΠΑΣΟΚ και το 20% δεν ξέρει τι να κάνει. Μόνον το 60% των ψηφοφόρων της ΝΔ θα ξαναψηφίσουν ΝΔ λέει η χθεσινή μέτρηση της Τζι-Πι-Ο. Ποσοστά δηλαδή ευρωεκλογών.

Είναι όμως τέτοια η αγωνία τους να βρουν κάτι καλό να πούν που πιάνονται από τα μαλλιά τους. Έχουν τόσο πολύ εγκλωβίσει τον Καραμανλή με τα ψέματα που του σερβίρουν, που ακόμα και χθες ο Κουμουτσάκος έκανε στην πραγματικότητα ενέσεις ψεύτικου ηθικού, ενέσεις παραισθησιογόνων στον Καραμανλή που είναι το δικό του ακροατήριο. Δεν μιλάει ο Κουμουτσάκος για να τον ακουν οι πολιτες, αλλα για να τον ακούει ο Καραμανλής. «Να είδατε τι μεγάλος ηγέτης είναι, μας έλεγε για να τον ακούει ο πεθερός, που με τη γλώσσα της ειλικρίνιας κατάφερε σε 48 ώρες να κλείσει την ψαλίδα μία μονάδα. Άρα σε τριάντα μέρες μπορεί να κερδίσει αυτή τη δύσκολη αναμέτρηση». Το ΠΑΣΟΚ πρέπει τώρα να μας πεί το πρόγραμμά του γιατί ο Καραμανλής μας το είπε. Θα παγώσει τους μισθούς, θα μειώσει τα οδοιπορικά και θα συνεχίσει να δανείζεται.

Τα ίδια έκανε και ο Σουφλιάς και φαίνεται ότι αυτή είναι η στρατηγική και της Ντόρας και έχουν πείσει και τον Καραμανλή και είναι και η δική του στρατηγική. Του λένε ότι μεγάλε, είσαι πολύ καλύτερος ηθοποιός από τον Παπανδρέου, μιλάς καλύτερα και πιο γρήγορα, η γλώσσα του σώματος σε προδίδει λιγάκι γιατί βγαίνεις κουμπωμένος, σφιγμένος και πνιγμένος από το κολάρο του πουκάμισου, αλλά πάντως είσαι πολύ πιο πειστικός από τον Παπανδρέου. Πιο δυναμικός φαίνεσαι. Άρα άμα πάμε την αναμέτρηση σε προσωπική μονομαχία, ποιος είναι καλύτερος για πρωθυπουργός, όπως κάναμε και στις ευρωεκλογές, θα βγείς νικητής. Μην επηρεάζεσαι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που χάσαμε παταγωδώς. Εδώ είναι εθνικές εκλογές και μπορούμε να πατώσουμε για τα καλά… ε… συγγνώμη ήθελα να πώ ότι μπορούμε να νικήσουμε. Ενώ η αλήθεια είναι ότι ο Καραμανλής είναι πλέον ο αδύνατος κρίκος. Το δείχνει και η ίδια η μέτρηση. Ο Παπανδρέου από την αντιπολίτευση, κρίνεται για πρώτη φορά σε μέτρηση και της Τζι-Πι-Ο, καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Καραμανλή. Αν και η μέτρηση αυτή δεν έχει τη σημασία που έχει η μέτρηση πρόθεσης ψήφου. Και ο Σημίτης έβγαινε καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Καραμανλή ως τη μέρα που έχασε τις εκλογές.

Κάθε μέρα θα βλέπουμε να επιβεβαιώνονται όλα τα στελέχη της ΝΔ που έλεγαν ότι είναι αυτοκτονία να πάμε τώρα με πρωτοβουλία μας σε εκλογές, παραιτούμενοι στην πραγματικότητα. Αν νομίζουμε ότι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, ας κάτσουμε να κυβερνήσουμε και να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος. Ο Καραμανλής όμως πείστηκε ότι μπορεί να κάνει περίπατο και μπορεί να χάσει τις εκλογές, αλλά θα νικήσει με την ίδια άνεση, όποιον τολμήσει να τον αμφισβητήσει μετά την ήττα και να θέλει να γίνει εκείνος αρχηγός της ΝΔ. Το είπε και μόνος του ότι δεν παραιτείται γιατί θεωρεί ότι είναι χρήσιμος. Είπε μια κουβέντα παραπάνω ο άνθρωπος. Για να περνάει η ώρα. Τι να πεί; Πάνω στις εκλογές; Ότι θέλει να πάει για ψάρεμα αφού δεν μπορεί να κυβερνήσει;

Ακόμα και στο ελάχιστο, δηλαδή στο να αποκλείσει τους βατοπεδινούς υπουργούς από τα ψηφοδέλτια, παρακαλάει να παραιτηθούν μόνοι τους. Ακόμα και τον Παυλίδη τον παρακαλάει, αφού προηγουμένως τον έχει απαλλάξει. Και θέλει να τον ξαναψηφίσουν οι νεοδημοκράτες για να βρεί τη δύναμη στην επόμενη τετραετία να απαλλάξει τους επόμενους Παυλίδηδες, ομολογιούχους, πελάτες της Ζήμενς, ξαδέρφια, κουμπάρους και κολλητούς φίλους από τα παλιά, που δεν πρόλαβε στα πρώτα 5,5 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: