Τρίτη, Ιουνίου 30, 2009

Δέν έτυχε... Πέτυχε!

Μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί αναμενόμενη λεπτομέρεια το γεγονός ότι όπως γράφουν σήμερα οι εφημερίδες, τα εντάλματα για την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα αναφέρονται σε πράξεις που τελέστηκαν ως το 2003. Έτσι είναι σίγουρο ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται έχουν παραγραφεί στη Γερμανία και άρα δεν θα εκδοθεί. Τι επέβαλε να σταματούν οι πράξεις στο 2003; Η απάντηση είναι εύκολη. Γιατί αλλιώς θα αναφέρονταν σε πράξεις χρηματισμού μελών ή στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή πράγμα απαράδεκτο.

Αφού λοιπόν ο πρωθυπουργός αποφάσισε το κλείσιμο της Βουλής ώστε να παραγραφούν οι πιθανές ποινικές ευθύνες νεοδημοκρατών πολιτικών, για τους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη παραγραφεί, ήταν περιττό να ψάξει η Δικαιοσύνη. Έτσι τώρα παίρνει σειρά με εύσχημο τρόπο και με ευθύνη της Δικαιοσύνης όχι της κυβέρνησης, το κουκούλωμα των ευθυνών και για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Δεν έτυχε. Πέτυχε.

Έτσι εδραιώνεται η δικαιολογημένη κοινή πεποίθηση των πολιτών ότι ποτέ κανείς δεν πήγε φυλακή επειδή διασπάθησε δημόσιο χρήμα ή επειδή καρπώθηκε δημόσιο χρήμα. Η πιο διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα, πάει χέρι-χέρι με την πιο διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία η οποία περιμένει να δεί πότε θα την πάρουν με τις πέτρες οι πολίτες. Έχουν τεράστια υπομονή οι πολίτες στην Ελλάδα και ποτέ δεν απελπίζονται. Οι πολιτικοί βέβαια τους υποτιμούν ακόμη περισσότερο.

Για παράδειγμα είχα πεί πριν από περίπου ένα δύο μήνες όταν άρχιζαν να εμφανίζονται δημοσίως πολιτικοί στους οποίους έχουν χρεωθεί πολλά από τους πολίτες, όπως ο Αλογοσκούφης, ο Ρουσόπουλος και πιο παλιά ο Βουλγαράκης, ο Δούκας κλπ ότι είναι λάθος οι συμβουλές που τους έδωσαν οι διάφοροι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιολόγοι τους. Αντί να εμφανίζονται γρήγορα ελπίζοντας ότι έτσι θα σπάσει και πιο γρήγορα η κακή τους εικόνα και θα ξεχάσει πιο γρήγορα ο κόσμος γιατί τους χρέωσε τις αμαρτίες τους, έπρεπε να μένουν μακριά. Γιατί αλλιώς τους προκαλούνται μόνιμα σημάδια στο πρόσωπο από τα τραύματα. Όπως γίνεται και στην ιατρική αν δεν επουλωθούν καλά τα τραύματα, αφήνουν σημάδια. Ο χρόνος είναι αναντικατάστατος.

Αυτοί κάνουν τα δικά τους και προτιμούν τους κόλακες από τους φίλους. Προτιμούν να ακούνε αυτά που ακούγονται ευχάριστα και όχι αυτά που είναι χρήσιμα. Και όμως πληγώνουν έτσι τους ψηφοφόρους τους οι οποίοι γίνονται πρώην. Είναι σχεδόν ανέκδοτο να γράφει βιβλίο για να δώσει συμβουλές και ιδέες για την κρίση, ο υπουργός που επί πέντε χρόνια διαχειρίστηκε την οικονομία σχεδόν εν λευκώ και χωρίς καμία αντιπολίτευση αν εξαιρέσει κανείς τον Γιάννη Μανώλη από τη ΝΔ. Αυτή η οίηση, συνεχίζεται και είναι ότι πιο απωθητικό για τον πολίτη, πράγμα που δεν αντιλαμβάνεται σχεδόν κανένας πολιτικός. Όλοι νομίζουν ότι είναι αγαπητά πρόσωπα. Δεν είναι όμως. Έτσι τρώνε το κεφάλι τους. Το έφαγε και ο Ρουσόπουλος θα το φάνε και οι άλλοι και θα καθυστερήσουν την επιστροφή τους στην πρώτη γραμμή, αντί να την επιταχύνουν.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι το έχει πάρει απόφαση ότι θα χάσει τις εκλογές και μάλλον θα κάτσει να τις χάσει χωρίς να αντιδράσει. Ο Σημίτης επίσης ήξερε ότι πάει για να χάσει τις εκλογές και είχε αποφασίσει πρώτα να ολοκληρώσει την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά να ολοκληρωθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ βάσει του χρονοδιαγράμματος, μετά να προεδρεύσει στην ΕΕ, μετά να δώσει ένα τσιγκούνικο αλλά αληθινό πακέτο παροχών της τάξης ένα κουλούρι την ημέρα όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Σουφλιάς και μετά να παραιτηθεί και να δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Γιώργο Παπανδρέου και να διεκδικήσει εκείνος την εκλογική νίκη. Στο μυαλό του μ’ αυτά μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να ξανακερδίσει τις εκλογές και πάντως αν έβγαινε η ΝΔ θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ σύντομα, δηλαδή το 2007 να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Ε! κι ο Καραμανλής έτσι τα σχεδιάζει. Θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία αγοράζοντας χρόνο και μεταθέτοντας τα προβλήματα της χώρας στο μέλλον. Έτσι όχι μόνον μακροημερεύει, αλλά και δυσκολεύει τη δουλειά του διαδόχου του. Επίσης δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ, αλλά να αρχίσει από την επομένη την κριτική ξεχνώντας τα χρόνια που εκείνος κυβέρνησε. Πως το κάνει τώρα ο Αλογοσκούφης; Ε! έτσι ακριβώς θα το κάνει και ο Καραμανλής και μαζί του όλοι οι πρώην υπουργοί. Νομίζοντας ότι έτσι σε μια τετραετία θα κουραστεί ο Γιώργος και δεν θα έχει επαρκή πλειοψηφία για να κυβερνήσει αλλά θα κρέμεται από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ή από όποιο άλλο μικρό και ανεύθυνο κόμμα της κεντροαριστεράς για να κυβερνήσει. Αλλά τα μικρά κόμματα της Αριστεράς είναι πολύ μικρά για να μπορούν να αντέξουν τέτοιες ευθύνες. Άρα η μόνη λύση θα είναι να επιστρέψει πάλι η ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η αλήθεια είναι πως όποιος ποντάρει στην πτώση της χώρας, στην αδράνεια των πραγμάτων στον ωχαδερφισμό και στον παχυδερμισμό, κερδίζει πιο συχνά από όποιον ποντάρει στη σκληρή δουλειά για να πετύχεις κάτι καλό. Προς το παρόν πάντως όλοι επενδύουν στις διακοπές τους και πως θα απολαύσουν μερικά από αυτά που άρπαξαν. Από Σεπτέμβριο βλέπουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: