Δευτέρα, Αυγούστου 10, 2009

Ο Καραμανλής απολαμβάνει τις τελευταίες του διακοπές!


Υποτίθεται ότι αυτές οι μέρες και μέχρι τις 15 Αυγούστου ακόμα και οι φτωχότεροι εξ ημών προσπαθούν να κάνουν μια-δυό βδομάδες διακοπές για να ξεκουραστούν. Και οι πολιτικοί μεταξύ αυτών έχουν απενοχοποιήσει τις διακοπές του Αυγούστου και δεν διστάζουν ακόμα και οι πολιτικοί αρχηγοί να ανακοινώνουν που θα κάνουν τα μπάνια τους και να φωτογραφίζονται για να μας δείξουν άλλοι ότι είναι ενεργητικοί και άλλοι ότι είναι υγιείς. Κυρίως όμως υποτίθεται ότι μαζί με την ξεκούραση, θα σκεφτούν μακριά από την καθημερινότητα και την πίεση του γραφείου τους – ποια πίεση δηλαδή – για το μέλλον και θα πάρουν αποφάσεις, γι αυτό και είναι καιρός για σενάρια.

Για τον πρωθυπουργό πάντως δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορεί μόνον να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός μέχρι να χάσει τις επόμενες εκλογές. Ασχέτως αν θα τις κερδίσει ή όχι το ΠΑΣΟΚ, με αυτοδυναμία ή χωρίς αυτοδυναμία, η ΝΔ πρόκειται να τις χάσει.

Ακούω διάφορα σενάρια όπως ότι σύμβουλοί του, εισηγούνται να γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο αντί να περιμένει την άνοιξη που απειλεί το ΠΑΣΟΚ ότι θα προκαλέσει εκλογές. Ασφαλώς όσοι κάνουν αυτές τις εισηγήσεις, δεν περιμένουν ότι μπορεί να τις κερδίσει η ΝΔ. Απλώς είναι πλέον φανερό ότι υπάρχει διαχείριση της επόμενης μέρας. Διαχείριση της επόμενης μέρας είναι και οι δηλώσεις που κάνουν διάφοροι βουλευτές όπως ο Γιάννης Μανώλης, ότι η εκλογική ήττα θα θέσει και θέμα ηγεσίας. Ο καθένας κάνει τις δηλώσεις που βολεύουν τα σχέδιά του.

Ο κόσμος είναι αλήθεια ότι δεν έχει μπεί σε τροχιά εκλογών. Ούτε όρεξη έχουν, ούτε διάζονται ακόμα κι αν γίνουν πρόωρες εκλογές να διαλέξουν ή να επιλέξουν πως θα εκφράσουν την ψήφο διαμαρτυρίας τους. Προφανώς θα παίξουν πολλά σενάρια στο μυαλό τους πριν καταλήξουν οι πολίτες πως θα διαχειριστούν την ψήφο τους. Εκείνο που δεν βλέπω είναι πώς θα καταλήξουν να ψηφίσουν υπέρ της ΝΔ εκείνοι που ήδη την έχουν εγκαταλείψει. Δεν έχουν κίνητρο.

Η οικονομική κατάσταση που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας καθορισμού της ψήφου, είναι αρνητική για την κυβέρνηση. Και προβλέπεται να χειροτερεύσει. Όχι να βελτιωθεί. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι απρόοπτο και η κυβερνητική διαχείριση να φανεί ανεπαρκής γιατί είναι από παντού ανοιχτή. Να για παράδειγμα με την υπόθεση Χριστοφοράκου. Ζητάει η Δικαιοσύνη να εκδοθεί για αδικήματα που αφορούν μέχρι το 2003, δηλαδή που έχουν παραγραφεί. Δηλαδή στην πραγματικότητα ζητάμε να μην εκδοθεί γιατί ο γερμανικός νόμος δεν δικαιολογεί έκδοση για παραγεγραμμένα αδικήματα. Και ασφαλώς κανένας από μας δεν περιμένει ότι η γερμανική Δικαιοσύνη θα παραγράψει όλα τα ατομική δικαιώματα όλων των γερμανών πολιτών για να διευκολύνει την κυβέρνηση που δεν θέλει να διευκολυνθεί, αλλά ακριβώς να παραγραφούν τα αδικήματα και να ησυχάσει το κεφάλι της.

Γιατί σήμερα μπορεί εμείς να ζητάμε τον Χριστοφοράκο, αλλά αύριο θα προκύψει το ίδιο θέμα για οποιονδήποτε γερμανό πολίτη. Κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα δεχόταν να καταργηθεί η κυριαρχία της χώρας, αν αντίστοιχα η Γερμανία ζητούσε την έκδοση Έλληνα πολίτη. Θα απαιτούσαμε και σωστά να τηρηθούν οι ελληνικοί νόμοι. Το ίδιο θα κάνουν και οι Γερμανοί δικαστές. Να ζητήσουν την έκδοσή του για λάδωμα των ελληνικών κομμάτων μετά το 2004, δεν γίνεται γιατί είναι σαν ομολογία ότι έχει λαδωθεί η ΝΔ, αλλά ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι κανένα ευρώ της Ζήμενς δεν μπήκε στα ταμεία της ΝΔ. Δεν έχει σημασία που κανένας πολίτης δεν το πιστεύει. Άλλωστε την ίδια δήλωση έχει κάνει και το ΠΑΣΟΚ. Όλοι πιστεύουμε ότι και τα δύο κόμματα έχουν πάρει τα λεφτά, απλώς είμαστε επίσης βέβαιοι ότι δεν κόπηκε καμία απόδειξη κατευθείαν στη Ζήμενς, αλλά τα χρήματα πέρασαν από διάφορα παρένθετα πρόσωπα για να χαθούν τα ίχνη τους. Άλλωστε γι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει η έρευνα. Για να βρεθούν αυτά τα ίχνη τα οποία φροντίζουν να εξαφανίσουν τα πιο έμπιστα πρόσωπα των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο κάθε πολιτικός αρχηγός βάζει υπεύθυνο για τα οικονομικά ένα κατ’ εξοχήν έμπιστο πρόσωπο. Το ίδιο έκανε και ο Σημίτης το ίδιο κάνει και ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου. Και το έμπιστο πρόσωπο φυσικά δεν περιμένουμε να τους προδώσει και να αποδείξει ότι γνώριζαν ότι διαπράττουν αδίκημα που στην Ελλάδα τιμωρείται μέχρι και με ισόβια. Παιδιά είμαστε τώρα; Δεν πιστεύουμε στα παραμύθια…

Ούτε όμως και οι εισηγήσεις που γίνονται δηλαδή να βγεί ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη και να ανακοινώσει ότι από τις λίστες κόβονται οι λεγόμενοι Βατοπεδινοί και ο Παυλίδης. Στην πολιτική το ομολογημένο αδίκημα τιμωρείται. Μόνον το ομολογημένο αδίκημα. Αν επαναλαμβάνεται ένα ψέμα που κανένας δεν το πιστεύει, κρίνεται ως πιο αποδοτικό. Όπως λοιπόν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν παραδέχονται ότι τα κόμματά τους πήραν λεφτά από τη Ζήμενς, έτσι και στα σκάνδαλα που έχει κουκουλώσει η ΝΔ και έχουν παραγραφεί οι ποινικές ευθύνες με την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει η Βουλή χωρίς να έχει ασκηθεί δίωξη, δεν μπορούν πλέον να παραδεχτούν την αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: