Τετάρτη, Νοεμβρίου 28, 2007

Δεν τα παίρνεις ρε Μαγγίνα, θα τα φάμε στα κλαρίνα


Θα σας μεταφέρω σήμερα μια εμπειρία από τη χθεσινή απεργία και κινητοποίηση των δημοσιογράφων για το ασφαλιστικό γενικά αλλά και για το κυριολεκτικό «χέρι» στο ταμείο των δημοσιογράφων που θέλει να βάλει η κυβέρνηση. Σε μας είναι κυριολεκτικό και ομολογημένο το χέρι. Μάλιστα έχουν και συγκεκριμένο ποσοστό που θέλουν. Από 10 έως 20% των αποθεματικών λές και τους τα χρωστάγαμε ή λες και τα είχαμε αποταμιεύσει μαζί.

"Θα τα φάμε και στη Θώδη, δε στα δίνουμε ρε βόδι""Ρε Μαγγίνα κερατά, δεν θα πάρεις τα λεφτά"
Αυτή τη στιγμή η αναλογία των συνταξιούχων δημοσιογράφων και των εργαζόμενων είναι 7,5 προς έναν. Γι αυτό και παίρνουν γενικά όσοι προλαβαίνουν γιατί οι δημοσιογράφοι δεν ζούμε και πολύ στη σύνταξη, καλύτερη σύνταξη από αυτή που θα πάρουμε εμείς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά η δημοσιογραφική άνοιξε το 1989, πολλαπλασιάστηκαν οι δουλειές και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Άρα όσοι εργάζονταν έως και δέκα χρόνια πριν που το επάγγελμα ήταν κλειστό, παίρνουν τώρα μεγαλύτερες συντάξεις. Μετά το 2020 όμως που θα αρχίσουν να βγαίνουν στη σύνταξη τόσοι όσοι και θα τους αναπληρώνουν, δεν θα υπάρχει αυτή η αναλογία. Μπορεί να φτάσουμε και στο έναν προς έναν. Γιατί εδώ και πέντε χρόνια ήδη η αγορά συρρικνώνεται αντί να μεγαλώνει, όπως τα προηγούμενα χρόνια.
"Μαγγίνα, με μας που έμπλεξες, δε θα τη βγάλεις καθαρή, θα φύγεις με κλωτσιές"


Έχουμε λοιπόν για εκείνα τα χρόνια και κάποια αποθεματικά, που αν μας τα φάει σήμερα ο Μαγγίνας, οι σημερινοί σαραντάρηδες και 30άρηδες δεν θα μπορούν να παίρνουν συντάξεις ανάλογες με τις εισφορές που πληρώνουμε, αλλά του σημερινού 500άρικου. Και πώς θα ζήσουν ευπρεπώς, και σύμφωνα με τη στοιχειώδη ανταποδοτικότητα που πρέπει να έχουν κρατήσεις και εισφορές με την παρεχόμενη σύνταξη.

"Μαγγίνα κάνε το καλό, άνοιξε το παράθυρο και πέσε στο κενό"
Για εμάς επίσης ο κ। Μαγγίνας σχεδιάζει αφού βάλει στο χέρι τα αποθεματικά μας, αυτά, να χαρίσει και τις εισφορές σε όσους δεν τις πληρώνουν ή να μην κάνει τίποτα για να εισπράξουμε τις εισφορές που τώρα χάνουμε. Και αναφέρομαι κυρίως όχι μόνο στους εργοδότες που δεν πληρώνουν και τους δίνει 96 δόσεις. Από αυτές πληρώνουν μία ή δύο, παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα και την επόμενη χρονιά ξανακάνουν άλλες 96 δόσεις, πληρώνουν μια δυό, κάνουν τη δουλειά τους και δεν πληρώνουν τις υπόλοιπες. Αναφέρομαι κυρίως στους πολλούς περισσότερους δημοσιογράφους που δουλεύουν κυρίως στις τηλεοπτικές εκπομπές και στις εταιρίες παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος οι οποίοι ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ και χάνονται οι εισφορές τους αλλά και οι εργοδότες δεν πληρώνουν στα δικά μας ταμεία και επομένως χάνονται για τα ταμεία μας οι εισφορές τους. Ιδέα δεν έχει γι αυτές τις εισφορές των δημοσιογραφικών ταμείων οι οποίες χάνονται.

"Μαγγίνα προχώρα, ερχόμαστε με φόρα..."

Δυστυχώς όμως για την κυβέρνηση, η συγκυρία δεν είναι ανάλογη με πέρυσι που είχε μια ευκαιρία να προωθήσει τις θέσεις της στην Παιδεία, αλλά έκανε πίσω και της έμεινε η μεταρρύθμιση στο χέρι. Η συγκυρία είναι αρνητική και πάνω από το 60% των εργαζόμενων είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ακόμα και με απεργίες διαρκείας την διατήρηση των ασφαλιστικών κεκτημένων. Ιδίως όσοι έχουν και κάποιο σωματείο με χαρακτηριστικά συντεχνίας. Το ερώτημα είναι αν είναι αποφασισμένοι να κινητοποιηθούν οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι αυτοκινητιστές. Αυτοί είναι τα πρώτα θύματα, και σ’ αυτούς πρέπει να δώσει μερικά δισεκατομμύρια το κράτος από αυτά που χρωστάει τα προηγούμενα χρόνια.
"Κάτω τα χέρια απ' τα ταμεία, βγάλτε τους κλέφτες από τα υπουργεία"
"Μαγγίνα από δώ δεν παίρνεις τα λεφτά, άντε να γίνεις μπάτσος στα Ζωνιανά"
Δημοσίευση σχολίου