Δευτέρα, Μαΐου 26, 2008

Παπα-Στέφανε, δε μας τα λές καλά!


Μίλησε η δεξιά του κυρίου, αλλά μίλησε στα Σκόπια δια στόματος του σχισματικού αρχιεπισκόπου Σκοπίων Στέφανου… αλλά σκέπτομαι ότι και αυτοί οι άνθρωποι τον ίδιο θεό πιστεύουν, άρα μάλλον θα έχει πρόβλημα… ο Θεός εννοώ… ποιόν από τους δύο να υποστηρίξει. Τον Άνθιμο ή τον Στέφανο; Και δεν είναι καν αιρετικός καθολικός ή Ευαγγελιστής για να πούμε ότι αυτός δεν είναι γνήσιος έμπο … συγγνώμη εκπρόσωπος του Θεού επί της γης. Ευτυχώς που ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει κρατήσει ο άνθρωπος τις αποστάσεις και τη σοβαρότητά του.

Ακόμα κι αυτό το «σχισματικός» το λέμε γιατί η εκκλησία της περιοχής χωρίς καμιά διαφωνία δογματική ή θρησκευτική αποσπάστηκε από την εκκλησία της Σερβίας μόνον διοικητικά με την ίδια μονομέρεια που αποσπάστηκε από το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και η εκκλησία της Ελλάδος επί βαυαροκρατίας. Και ευτυχώς που ο Ιερώνυμος έσπευσε να θεωρήσει ότι οι διαμάχες με το Πατριαρχείο, ανήκουν στο παρελθόν οπότε και έχει το ηθικό ανάστημα να πει σε κάποιους εκκλησιαστικούς κύκλους ότι η αρχιεπισκοπή της Αχρίδας οφείλει να επιστρέψει εκεί που ανήκει και να κοινωνήσει πάλι μαζί με την εκκλησία της Σερβίας και με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Αντιθέτως αυτοί που έσερναν τα εξ αμάξης στον Πατριάρχη, με τι μούτρα τώρα αποκαλούν σχισματικό τον Στέφανο;

Γι αυτό λέμε εδώ και χρόνια ότι οι παπάδες δεν έχουν καμιά δουλειά να ασχολούνται με την πολιτική γιατί δεν εκπροσωπούν κανένα έθνος σε συνθήκες δημοκρατίας. Εκπροσωπείται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του. Τώρα έκανε καλό ο Στέφανος στη χώρα του και στο ποίμνιό του; Όχι αλλά δεν το καταλαβαίνει. Όπως και ο Γκρούεφσκι των Σκοπίων, επειδή έχει εκλογές είναι ανήμπορος να ψελλίσει οτιδήποτε μπροστά του. Είναι κι αυτό ένα κατάλοιπο του 19ου και του 20ου αιώνα όταν και οι εκκλησίες τουλάχιστον στα Βαλκάνια προσαρμόστηκαν στα εθνικιστικά κράτη και απέκτησαν διοικητική αυτοτέλεια στα όρια του κάθε κράτους. Ενισχύθηκε ο εθνικισμός των πιστών τους, ενισχύθηκε και ο δικός τους και την είδαν εθνάρχες μερικοί σαν τον δικό μας Χριστόδουλο τον μακαρίτη και μάλιστα σε καιρούς που τα εξωτερικά σύνορα στην Ευρώπη καταρρέουν και οι πιστοί αλλάζουν μυαλά και δεν θέλουν να πιουν ο ένας το αίμα του άλλου με το καλαμάκι ή με το μπουρί, άρα και οι κατά τόπους εκκλησίες θα πρέπει να προσαρμοστούν.

Αυτά για τα Σκόπια γιατί υποτίθεται ότι έχουμε ανοιχτές διαπραγματεύσεις που κάπου θα καταλήξουν μετά τις εκλογές στα Σκόπια και πρέπει να έχουμε το νου μας γιατί φαίνεται ότι καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί επί της ουσίας. Γιατί μόνο αν συμφωνήσουν ειλικρινά τα Σκόπια μπορούμε να έχουμε καλή κατάληξη.
Μπορούμε επομένως να ασχοληθούμε με τα εσωτερικά μας, που δεν είναι άλλα από την ακρίβεια την οποία δεν μπορούμε να παλέψουμε ως πολίτες παρά μόνο με τη συμπεριφορά μας με τη δυσαρέσκειά μας και με την ψήφο μας μια φορά στα 4 χρόνια…

5 σχόλια:

Adamantia είπε...

Οσα πιο πολλα τετοια λενε, ειτε παπαδες ειτε πολιτικοι τους τοσο το καλυτερο για μας. Ειδες τι ωραια που το πουλησε η Ντορα? Συμφωνω οσο δεν φανταζεσαι μαζι σου με τον ρολο των παπαδων.

Unknown είπε...

Den se eida sto facebook. Μέ τί όνομα είσαι; Κάνε ένα poke

Adamantia είπε...

Den se vrika oute ego alla afou exase i Kalomoira....

Unknown είπε...

Για δοκίμασε Kokorikos

Unknown είπε...

Η καλομοίρα δεν έχασε. Ούτε η Σιρουσώ. Όπως και δεν κέρδισε ο Ρώσος...