Παρασκευή, Μαΐου 23, 2008

Ακρίβεια και διατροφικά σκάνδαλα στο Ελλαδιστάν!

(Φωτογραφία: Σώμα υγιές)
Η ακρίβεια την οποία αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με την ακρίβεια των τροφίμων που αντιμετωπίζεται παγκοσμίως. Αντιθέτως η ακρίβεια στα τρόφιμα την οποία αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, έχει μεγάλη σχέση με το διατροφικό σκάνδαλο που συνιστά η αντιμετώπιση του θέματος του μολυσμένου ηλιελαίου.

Και στη Γαλλία έφτασαν όπως και στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες τόνοι μολυσμένου ηλιελαίου, αλλά δεν αντιμετώπισαν κανένα διατροφικό σκάνδαλο. Οι βιομηχανίες τροφίμων που παρέλαβαν όπως και στην Ελλάδα αυτό το ηλιέλαιο, το εξέτασαν είδαν πως ήταν ακατάλληλο, το σταμάτησαν και ειδοποίησαν το κράτος το οποίο σε δύο μέρες το απέσυρε από την αγορά και ειδοποίησε και την υπόλοιπη Ευρώπη. Επειδή δηλαδή έχει εμπεδωθεί ένα κράτος και μια κοινωνία που λειτουργεί, δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα. Αλλά και αν υπήρχε κάποιος ασυνείδητος που δεν ενήργησε όπως έπρεπε, είναι βέβαιο ότι εισέπραξε ένα τσουχτερό πρόστιμο που μάλλον οδήγησε την επιχείρησή του στην ανυπαρξία.

Το ίδιο γίνεται και με τις τιμές. Σαφώς υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις, μεγαλύτερες από τις ελληνικές αλλά δεν διανοούνται να εκμεταλλευτούν τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά γιατί θα πάρουν να έχουν αυτή τη θέση και θα γονατίσουν από το πρόστιμο που θα τους ρίξει η επιτροπή ανταγωνισμού. Ούτε διανοούνται να κόβουν διπλά και ψευδή τιμολόγια για το λόγο αυτό και δεν υπάρχουν καθόλου θεωρημένα τιμολόγια. Σε ένα απλό χαρτί κάνουν τις συναλλαγές τους. Ούτε εφορία ούτε τίποτα. Αλλά φορολογούνται πιο πετυχημένα και αποτελεσματικά από όλο το αυστηρό και δισκίνητο ελληνικό σύστημα στοιχείων φορολογικού ελέγχου.

Στην Ελλάδα οι έλεγχοι γίνονται στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και είναι αυστηροί. Σ’ αυτές που λειτουργούν επιτυχώς δεν γίνεται κανένας έλεγχος γιατί υπάρχουν τα κατάλληλα παραθυράκια. Εδώ θεωρείται επιχειρηματική αρετή το να κοροϊδεύεις τους πελάτες σου. Εδώ θεωρείται ανοησία το να πλουτίζεις σιγά-σιγά. Αν δεν γίνεις πλούσιος σε έναν χρόνο, έστω και με φοροδιαφυγή ή με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δεν εντυπωσιάζεις κανέναν. Εδώ ο υπουργός θα δηλώσει ότι τρώει πολύ ηλιέλαιο, αλλά αποφεύγει δύο χρόνια πριν να συμβουλεύσει τους συγγενείς του να μην χρησιμοποιούν φοινικέλαιο στην επιχείρησή τους γιατί είναι βλαβερό για την υγεία των πελατών τους.

Εδώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα δηλώσει ότι το διοξείδιο του άνθρακος είναι το αέριο της γκαζόζας και όχι το αέριο του θερμοκηπίου που καταστρέφει τον πλανήτη και κόβει την ανάσα στην Μεγαλόπολη ή στην Πτολεμαίδα. Όπως και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα δηλώσει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πράσινη γιατί δεν παράγει αέρια θερμοκηπίου. Όπως και ο άλλος θα δηλώσει ότι για να αυτοκτονήσεις με ηλιέλαιο πρέπει να τρώς 4 κιλά τηγανητές πατάτες την ημέρα.

Αυτή η συμπεριφορά που δεν είναι σοβαρή, εκτοξεύει και τις τιμές γιατί η κερδοσκοπία είναι ιδεολογία και η αισχοκέρδεια η νόμιμη πολιτική. Παράγει επίσης διατροφικά σκάνδαλα ακριβώς γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες υπάρχουν μόνον για να παίρνουν το μισθό τους και όχι για να δουλεύουν. Και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι το μόνο που κάνουν είναι να αποδιαρθρώνουν και όχι να διορθώνουν. Να ρουσφετολογούν και όχι να λειτουργούν.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Αχ Ελλάδα σε αγαπώ που λέει και ο Παπάζογλου.Εντόπισα ένα ενδιαφέρον άρθρο στα ΝΕΑ και το αναδημοσίευσα στο blog αν θέλετε ρίξτε καμιά πρόχειρη ματιά και πείτε μου,με comment.Καλημέρα.

Adamantia είπε...

Αν κλεινανε τις εταιρειες που παρανομουν, σε οποιοδηποτε κλαδο,η ανεργια θ'ανεβαινε στο 40%. Λογω της χαμηλης καταναλωτικης συνειδησης στην Ελλαδα σε συνδυασμο με την ελλειψη τιμωριας οσων παρανομουν, οχι μονο ορυκτελαια θα φαμε αλλα αντε να μη πω τι αλλο. Εξ'αλλου το προβλημα στη χωρα μας θα κρατησει μεχρι το τελος των δελτιων ειδησεων,μολις το ξεχασετε εσεις ποιος θα θυμαται τι??