Δευτέρα, Ιουνίου 09, 2008

Πρόβλεψη...

(από σήμερα, μιά σειράοκτώ φωτογραφιών του Βάϊσμαν, με τίτλο, "το αντικείμενο του πόθου")

Δυσάρεστες ειδήσεις έχουμε δυστυχώς σήμερα, αλλά τι να κάνουμε… ποτέ η επικαιρότητα δεν διαμορφώνεται με βάση τις προσδοκίες μας. Αυτό φαινόταν ιδιαίτερα χθες στις Κυριακάτικες εφημερίδες που περιείχαν ειδήσεις όπως η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ δηλαδή ειδήσεις που δεν ενδιαφέρουν καθόλου τον κόσμο.

Ο κόσμος ενδιαφέρεται εν πρώτοις για την ακρίβεια και για ότι πρέπει να γίνει για να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές, πράγμα που ως τώρα δεν έχει γίνει. Θα εξηγήσω μετά αν βρω την ευκαιρία τι εννοώ. Ενδιαφέρεται για τον πληθωρισμό ρεκόρ, για την παραπέρα άνοδο των τιμών του πετρελαίου, για το ασφαλιστικό, για τα πανεπιστήμια, για τη Ζήμενς, για τα λιμάνια, φυσικά και για το σεισμό και για τις επιπτώσεις του ή για αστυνομικές ειδήσεις όπως ο φόνος του Σεργιανόπουλου, και για το ποδόσφαιρο φυσικά. Αλλά για τα ψυχολογικά προβλήματα του Βενιζέλου και του Παπανδρέου δεν νομίζω ότι ενδιαφέρεται κανείς πέρα από τους ίδιους και το περιβάλλον τους, οι οποίοι καταφανώς έχουν αποκοπεί από το περιβάλλον και νομίζουν ότι ο κόσμος κινείται γύρω τους.

Ο σεισμός φυσικά είναι πολύ σοβαρός δεδομένου ότι αφορά πάνω από 3.000 ανθρώπους αν μετρήσουμε σπίτι και οικογένεια η οποία χτυπήθηκε. Και πάλι καλά να λέμε, γιατί τέτοιος σεισμός, αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις. Δυσάρεστες. Κατά τα άλλα είχαμε για άλλη μια φορά πρόβλεψη του σεισμού από την ομάδα ΒΑΝ η οποία όμως είναι σαν να μην έγινε για το λόγο ότι δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα αμερικανικού πανεπιστημίου και δεν απευθύνθηκε στον οργανισμό προστασίας και στην επιστημονική του επιτροπή.
Εδώ μπλέκουμε δυό διαφορετικά πράγματα। Το ένα είναι το επιστημονικό ενδιαφέρον και το άλλο είναι η πρακτική αξιοποίηση των προβλέψεων από το κράτος για να προετοιμαστεί καλύτερα να αντιμετωπίσει τον επικείμενο σεισμό. Αντί να λένε όμως αυτό ακριβώς και οι μεν και οι δε, λένε οι μεν προβλέψαμε και οι άλλοι δεν προβλέψατε. Ο καθένας καταλαβαίνει την πρόβλεψε διαφορετικά, οπότε ακόμα κι αν χρησιμοποιούν την ίδια λέξη, δεν μιλάνε για το ίδιο πράγμα, οπότε και δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουν. Αν προσθέσουμε και τις ενδο-επιστημονικές κόντρες αλλά και τις ρουσφετολογικές κόντρες για το ποιος επιστήμονας θα γίνει προϊστάμενος κρατικών θέσεων, καταλαβαίνετε…


Η ακρίβεια όπως καταλαβαίνετε δεν είναι σαν τους σεισμούς μπορεί να προβλεφθεί। και δεν είναι ४,९% (τέσσερα κόμμα εννέα τοις εκατό) που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ, αλλά κοντά στο δέκα १०% ...

Δημοσίευση σχολίου