Δευτέρα, Ιουνίου 09, 2008

Πρόβλεψη...

(από σήμερα, μιά σειράοκτώ φωτογραφιών του Βάϊσμαν, με τίτλο, "το αντικείμενο του πόθου")

Δυσάρεστες ειδήσεις έχουμε δυστυχώς σήμερα, αλλά τι να κάνουμε… ποτέ η επικαιρότητα δεν διαμορφώνεται με βάση τις προσδοκίες μας. Αυτό φαινόταν ιδιαίτερα χθες στις Κυριακάτικες εφημερίδες που περιείχαν ειδήσεις όπως η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ δηλαδή ειδήσεις που δεν ενδιαφέρουν καθόλου τον κόσμο.

Ο κόσμος ενδιαφέρεται εν πρώτοις για την ακρίβεια και για ότι πρέπει να γίνει για να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές, πράγμα που ως τώρα δεν έχει γίνει. Θα εξηγήσω μετά αν βρω την ευκαιρία τι εννοώ. Ενδιαφέρεται για τον πληθωρισμό ρεκόρ, για την παραπέρα άνοδο των τιμών του πετρελαίου, για το ασφαλιστικό, για τα πανεπιστήμια, για τη Ζήμενς, για τα λιμάνια, φυσικά και για το σεισμό και για τις επιπτώσεις του ή για αστυνομικές ειδήσεις όπως ο φόνος του Σεργιανόπουλου, και για το ποδόσφαιρο φυσικά. Αλλά για τα ψυχολογικά προβλήματα του Βενιζέλου και του Παπανδρέου δεν νομίζω ότι ενδιαφέρεται κανείς πέρα από τους ίδιους και το περιβάλλον τους, οι οποίοι καταφανώς έχουν αποκοπεί από το περιβάλλον και νομίζουν ότι ο κόσμος κινείται γύρω τους.

Ο σεισμός φυσικά είναι πολύ σοβαρός δεδομένου ότι αφορά πάνω από 3.000 ανθρώπους αν μετρήσουμε σπίτι και οικογένεια η οποία χτυπήθηκε. Και πάλι καλά να λέμε, γιατί τέτοιος σεισμός, αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις. Δυσάρεστες. Κατά τα άλλα είχαμε για άλλη μια φορά πρόβλεψη του σεισμού από την ομάδα ΒΑΝ η οποία όμως είναι σαν να μην έγινε για το λόγο ότι δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα αμερικανικού πανεπιστημίου και δεν απευθύνθηκε στον οργανισμό προστασίας και στην επιστημονική του επιτροπή.
Εδώ μπλέκουμε δυό διαφορετικά πράγματα। Το ένα είναι το επιστημονικό ενδιαφέρον και το άλλο είναι η πρακτική αξιοποίηση των προβλέψεων από το κράτος για να προετοιμαστεί καλύτερα να αντιμετωπίσει τον επικείμενο σεισμό. Αντί να λένε όμως αυτό ακριβώς και οι μεν και οι δε, λένε οι μεν προβλέψαμε και οι άλλοι δεν προβλέψατε. Ο καθένας καταλαβαίνει την πρόβλεψε διαφορετικά, οπότε ακόμα κι αν χρησιμοποιούν την ίδια λέξη, δεν μιλάνε για το ίδιο πράγμα, οπότε και δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουν. Αν προσθέσουμε και τις ενδο-επιστημονικές κόντρες αλλά και τις ρουσφετολογικές κόντρες για το ποιος επιστήμονας θα γίνει προϊστάμενος κρατικών θέσεων, καταλαβαίνετε…


Η ακρίβεια όπως καταλαβαίνετε δεν είναι σαν τους σεισμούς μπορεί να προβλεφθεί। και δεν είναι ४,९% (τέσσερα κόμμα εννέα τοις εκατό) που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ, αλλά κοντά στο δέκα १०% ...

8 σχόλια:

Adamantia είπε...

Η επομενη σειρα φωτογραφιων με τιτλο "τα αντικειμενα του ποθου" θα εχει: 1 κιλο ντοματες,2 λιτρα γαλα φρεσκο, ενα μπιντονι βενζινη,το φιλι του Σταυρακακη στο Βαρωτσο,ενα πρασινο δεντρο τον Ιουλιο, τη Καρλα Μπαρμπουνι μονη της στην Αθηνα και ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΟ ΕURO!!

Sophia Kollia είπε...

Βρίσκω πολύ σωστή την Αδαμαντία.
Η αλήθεια είναι πως έχω μια δυσκολία να συνδέσω τις φωτογραφίες με τα άρθρα, που δεν συνδέονται με τίποτα, αλλά περί ορέξεως...κολοκυθόπιτα..
Είδε ο ΓΙωργάκης και τον Ομάμπα να κάνει ποδήλατο, και τον βλέπω οικογενειακώς σε λίγο. Οπως Αμερική..που έλεγε και η ΥΒΟΝ.!!

Ανώνυμος είπε...

πολύ ενδιαφόντα τα άρθα σου αλλά και οι φωτό που επιλέγεις. Νομίζω όμως πως μετά το σχόλιο της adamantia δεν χωράει τίποτε άλλο

Unknown είπε...

αλά λένε οτι ο άνθρωπος είναι πλεονέκτης! Όλα τα θέλεις βρε Αδαμαντία. Ενώ ο φωτογράφος είδες πόσο δωρικός είναι...Ένα και καλό. Πιό πολύ φαντασία και λίγος ρεαλισμός!

Unknown είπε...

Η τέχνη Σοφία μου είναι σαν την Κόκα κόλα. Πάει με όλα. και μή μου πείς οτι δεν βλέπεις τον προφανή συνειρμό ανάμεσα στο γυμνό στη συγκεκριμένη στάση και στην ακρίβεια. Το σεξουαλικό υπονοούμενο νομίζω οτι δεν θα μπορούσε να ειπωθεί πιό ανοιχτά...

Unknown είπε...

Καλά... Θα σας βάλω αύριο την "ξεκούραση του πολεμιστή"

Adamantia είπε...

Καιρος ήταν αλλα κοιτα μη βαλεις κανενα πολεμιστη φολα θα αποσυρω τα σχολια μου απ'το blog σου!!

Αληθεια,πώς σου φανηκε τοσο ρεαλιστικο το κυπελλο,εγω για επιστημονικη φαντασια τοβαλα.Λες?

Unknown είπε...

"πολεμιστή φόλα"; Εγώ έλεγα να βάλω τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. και τη δήλωσή του στους φίλους του και στη γκόμενά του όταν ψυχοραγούσε και τον ρώτησαν αν είδε ποιός τον πυροβόλησε: --"ναι είδα. Αν είμαι άυριο ζωντανός θα σας πώ και θα πάρουμε χάκι (εκδίκηση). Αλλιώς ζ'μπούτζαμ!