Παρασκευή, Ιουνίου 06, 2008

Οι ακριβότεροι της Ευρώπης


Δεν θέλω να φανώ μονότονος, αλλά και σήμερα υπάρχουν επαρκείς ειδήσεις που αναδεικνύουν το θέμα της ακρίβειας ως πρώτο θέμα μεταξύ των άλλων πολιτικών ή και αστυνομικού δελτίου ειδήσεις. Η έρευνα του ΕΒΕΑ είναι άλλη μία που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα ίδια προϊόντα πωλούνται στην Ελλάδα από τις ίδιες βιομηχανίες και από τις ίδιες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων σε ακριβότερες τιμές από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Είναι ζήτημα αν σε 1.000 προϊόντα μπορούμε να βρούμε ένα που να είναι φτηνότερο στην Ελλάδα. Ενώ πολλά από αυτά θα έπρεπε να πωλούνται φτηνότερα γιατί παρασκευάζονται δίπλα μας. Επίσης αν δείτε τον κατάλογο τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα είναι βιομηχανικά δηλαδή ούτε μπαγιατεύουν ούτε χαλάνε ούτε τίποτα. Είναι δηλαδή μόνον η στρέβλωση της εσωτερικής αγοράς που επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρίες να πουλάνε ακριβότερα.

Αυτός ο πληθωρισμός και η ακρίβεια φυσικά και δεν είναι εισαγώμενος κι ας εμπλέκονται πολυεθνικές εταιρίες. Οι ίδιες εταιρίες δεν μπορούν και δεν πωλούν ακριβότερα στις άλλες χώρες. Είναι οι εσωτερικές συνθήκες που τους επιτρέπουν μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους και μάλιστα χωρίς καμία αντιπαροχή. Όπως επίσης έδωσε πληρωμένη απάντηση ο κ. Βάρδας στην κυβέρνηση λέγοντας ότι το χειρότερο καρτέλ που ανεβάζει τις τιμές είναι το δημόσιο. Και ως παράδειγμα ανέφερε τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι με τον ρητορικό συμψηφισμό απαλλάσσονται οι επιχειρηματίες και οι έμποροι. Κι αυτοί κάνουν το ίδιο. Απλώς και το δημόσιο κάνει το ίδιο.
Δημοσίευση σχολίου