Πέμπτη, Ιουνίου 05, 2008

Μποϋκοτάζ στο φρέσκο γάλα (ένα ευρώ μάξιμουμ)


Σήμερα υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλές ειδήσεις, αλλά η ακρίβεια εξακολουθεί να έχει πολλές ειδήσεις ώστε να είναι το πρώτο θέμα. Ασχέτως αν όλα ή σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης διαλέγουν να προβάλουν άλλα θέματα για να κάνουν τις αβάντες τους. Και η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι σοβαρή αλλά δεν είναι για πρώτο θέμα. Είναι για έκτο. Το λέω για να είσαστε υποψιασμένοι όταν βλέπετε ένα δελτίο ειδήσεων γιατί οι δημοσιογράφοι έχουν κριτήρια αλλά έχει και ο ιδιοκτήτης. Συνήθως τα κριτήρια του ιδιοκτήτη επικυριαρχούν. Και τα λιμάνια είναι θέμα, αλλά όχι πρώτο. Το περιβάλλον έστω και για μία μέρα είναι πρώτο.

Ας δούμε όμως τι ειδήσεις τροφοδοτούν την ακρίβεια. Και στις χώρες ΟΟΣΑ είναι πλέον πρόβλημα ο πληθωρισμός και η ακρίβεια ακόμα και η φτώχεια. Το ποσοστών των φτωχών αυξάνεται διαρκώς ενώ αυξάνεται ο πλούτος κάθε μέρα. Άρα έχουμε πρόβλημα διανομής αυτού του πλούτου. Υπάρχει αρκετός πλούτος αλλά δεν διανέμεται ούτε αναλογικά ούτε δίκαια. Διανέμεται άνισα και άδικα.

Πολύ σημαντικό όμως για να δούμε αν έχουμε συνείδηση της κατάστασής μας και των δικαιωμάτων μας αλλά και της δύναμής μας, είναι το μποϋκοτάζ για το γάλα. Για το φρέσκο γάλα που δίνουμε στα παιδιά μας και πίνουμε κι εμείς και πρέπει να πίνουμε. Από τις 9 ως τις 14 Ιουνίου είναι σημαντικό να μην αγοράσει κανείς φρέσκο γάλα σε τιμή πάνω από ένα ευρώ το λίτρο. Είναι πολύ λογική τιμή. Με τιμή στον παραγωγό 44 λεπτά, μια λιανική τιμή στα 88 λεπτά επιτρέπει να βγάλει κέρδη και η βιομηχανία και το εμπόριο. Ο παραγωγός στα 44 λεπτά καλύπτει το κόστος των αγελάδων, των τροφίμων της υγείας τους και το κόστος των εγκαταστάσεων που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο κάνει εκατοντάδες εκατομμύρια δρχ για κάθε εκατοντάδα αγελάδας. Βγαίνουν και τα μεροκάματα και ο κόπος και το άρμεγμα και όλα. Δεν είναι δυνατόν με άλλα τόσα να μην βγαίνει η παστερίωση, η εμφιάλωση και η διανομή. Εκεί πρέπει να συμπιεστεί και το κόστος και τα κέρδη.

Είναι πολύ ήπια η καταναλωτική αυτή αντίδραση και αν υπάρχουν ψήγματα υγείας και στη βιομηχανία, θα δούμε για πρώτο φορά φρέσκο γάλα στην τιμή του ενός ευρώ. Όχι 1,5 γιατί παραείναι ακριβό. Στη Γερμανία πωλείται στα 80 λεπτά και πληρώνουν γερμανικά μεροκάματα και ίδιες τιμές στις ζωοτροφές. Άρα γίνεται. Δεν υπάρχει πρόβλημα παραγωγικότητας στις φάρμες.

Επίσης ακόμα κι αν έχουμε μικρά παιδιά κάτω του ενός χρόνου και θέλουμε να τους δώσουμε το καλύτερο κι αυτό είναι το φρέσκο γάλα, δεν θα πάθουν τα παιδιά μας τίποτα αν για πέντε μέρες πιούν παστεριωμένο φρέσκο γάλα μακράς διαρκείας που έρχεται από τη Γερμανία κι έχει 85 λεπτά. Εμείς μεγαλώσαμε και πίναμε εβαπορέ νουνού που δεν είναι καν φρέσκο. Όλοι οι άλλοι όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξαναγοράσουμε ποτέ φρέσκο γάλα σε τιμή πάνω από ένα ευρώ. Εντάξει για τα μωρά ας ψάξουν να βρουν οι γονείς τους, το καλύτερο γάλα (στο σάϊτ της Γκρήνπης) αλλά να μην το πληρώσουν πάνω από ένα ευρώ…

3 σχόλια:

Adamantia είπε...

Αντε επιτελους! Ειμαι σιγουρη οτι αν πετυχει αυτο θ'ακολουθησουν κι αλλα. Γι'αυτο ομως φοβαμαι οτι δεν θα κατεβασουν ευκολα τη τιμη, εστω κι αν το πεταξουν, για να πει ο κοσμος το γνωστο, ότι και κανουμε δεν γινεται τιποτα. Θελει επιμονη το θεμα.

Sophia Kollia είπε...

Μακάρι να γίνει κάτι, για τα υπόλοιπα έκανα πόστ, που εκφράζει φαντάζομαι τους περισότερους...
καληνύχτα

Unknown είπε...

Το καλό που έχουν τα πετυχημένα μποϋκοτάζ είναι οτι δημιουργούν μόνιμες συνήθειες που κάνουν χρόνια να φύγουν. Δηλαδή αν μειωθεί 50% για πέντε μέρες η κατανάλωση φρέσκου γάλακτος που κάνει πάνω από 1 ευρώ, θα μείνει ένα ποσοστό της τάξης του 5-10% που θα αγοράζει αυτό το γάλα και θα ΄μειωθεί επομένως το τζίρος, άρα και η κερδοφορία των εταιριών. Θα έχουν εκεί την ευκαιρία να πιέσουν τους παραγωγούς να ρίξουν την τιμή. Ενώ αν βρεθεί μία από τις δύο-τρείς βιομηχανίες να ρίξουν την τιμή, εκεί δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο οι παραγωγοί αλλά οι ενδιάμεσοι.