Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 19, 2008

Η ΝΔ είναι δεύτερη, όχι το ΠΑΣΟΚ πρώτο...

(Δείτε τον ήλιο στα αρχαία κείμενα)
Άμα σου μέλει να πνιγείς, ποτέ σου δεν πεθαίνεις λέει μια παροιμία. Γιατί πέρασε αυτή η εβδομάδα, χωρίς να δείξει ο πρωθυπουργός ότι απέκτησε επαφή με τον κόσμο και με την ελληνική πραγματικότητα, την οποία είχε χάσει από το καλοκαίρι, αλλά φάνηκε στις μετρήσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου. Και αν δεν αποκτήσει επαφή με την πραγματικότητα απλώς θα χάσει οριστικά το παιχνίδι και θα πάρει σύνταξη. Κι εμείς θα περιμένουμε απλώς πότε θα τελειώσει η τετραετία για να πέσει η κυβέρνηση.

Αν θέλει όμως να δείξει ότι είναι μαχητής πολιτικός, πρέπει να επιχειρήσει την ανατροπή ξεκινώντας από την αρχή. Όταν για παράδειγμα επέλεξε τον Ρουσόπουλο για εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, ούτε στέλεχος του κόμματος ήταν ούτε εμπειρία είχε. Και όμως τα κατάφερε ως τώρα καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της ΝΔ είχε χρησιμοποιηθεί ως τώρα από τη ΝΔ σε τέτοια θέση. Το ίδιο ισχύει και για τον Αλογοσκούφη. Όταν τον επέλεξε για υπεύθυνο του οικονομικού προγράμματος ούτε σημαντικό στέλεχος της ΝΔ ήταν, ένας απλός καινούργιος βουλευτής ήταν και η προηγούμενη εμπειρία του ήταν από το εποπτικό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομίας επί Μιλτιάδη Έβερτ.

Αναφέρομαι στους δύο καλύτερους ως τώρα, που όμως τα κατάφεραν έτσι ώστε δεν μπορούν πια να ασκήσουν πολιτική και να είναι αξιόπιστοι απέναντι στους πολίτες. Φυσικά εννοείται ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει τις συμβουλές μου ο Καραμανλής και γιατί τις δίνω δωρεάν οπότε δεν τις έχει σε καμία εκτίμηση και γιατί αν τις υιοθετήσει θα είναι ένας άλλος και όχι ο Καραμανλής. Αυτό ακριβώς όμως έχει ανάγκη και η ΝΔ και η κυβέρνηση. Αλλιώς ακολουθεί τη λογική του κατήφορου που στόχο έχει τον πάτο.

Την ίδια αυτή εβδομάδα που είχε στη διάθεσή του ο Καραμανλής για να ανατρέψει τις εντυπώσεις, την είχε και ο Παπανδρέου για να εδραιώσει την πεποίθηση ότι είναι ένας άλλος και όχι ένας φοβισμένος πολιτικός που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες και να αποφύγει άλλο ένα λάθος. Το λάθος το απέφυγε είναι η αλήθεια δια της μεθόδου δεν κάνω τίποτα εκτός από τα απολύτως απαραίτητα. Κι επειδή και το δεύτερο γκάλοπ που δημοσιεύθηκε δείχνει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, και τον ίδιο ανεβασμένο σε σχέση με τον Καραμανλή, πολύ φοβάμαι ότι θα κάνει τα ελάχιστα δυνατά ως τις εκλογές.

Η συντηρητική πολιτική όμως αρμόζει σε συντηρητικούς ηγέτες. Αυτό έκανε και πολύ σωστά ο Καραμανλής μέχρι να γίνει πρωθυπουργός. Περίμενε τον Σημίτη να πέσει ως ώριμο φρούτο που ήταν. Οι προοδευτικοί πολιτικοί όμως πρέπει να είναι πραγματικοί μεταρρυθμιστές και να μην τα έχουν καλά με όλους. Ακόμα και φίλοι θα δυσαρεστούνται γιατί έχουν μάθει στη βολή τους και δεν θέλουν να ξεβολευτούν. Όποιος δεν είναι πραγματικός αναμορφωτής δεν μπορεί να είναι προοδευτικός ηγέτης. Κι αν δεν είναι προοδευτικός ηγέτης και το ΠΑΣΟΚ προοδευτικό κόμμα, δεν μπορεί να είναι εναλλακτική λύση στη διακυβέρνηση της χώρας.

Αν στο ΠΑΣΟΚ διαβάζουν όλες τις μετρήσεις και όχι μόνο την πρόθεση ψήφου όπου το ΠΑΣΟΚ για δεύτερη φορά επί Γ. Παπανδρέου είναι πρώτο κόμμα, θα είδαν ότι στην ερώτηση: Πώς θα ήταν τα πράγματα με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, απαντούν 34% καλύτερα, 33,5% ίδια και 26% χειρότερα. Δηλαδή δεν είναι ακόμα η εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Απλώς δίνει καλύτερη εντύπωση από τη σημερινή ΝΔ. Στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, το 14,5% πηγαίνει στους αναποφάσιστους και το 4,7% στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα. Της ΝΔ το 16,3% πηγαίνει στους αναποφάσιστους και το 5,8% προς το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή ο μεγαλύτερος εχθρός και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι οι απογοητευμένοι από την ανικανότητά τους. Ο δεύτερος μεγαλύτερος ανταγωνιστής πλέον, είναι για τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και για το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τρίτος ανταγωνιστής είναι για τη ΝΔ το ΛΑΟΣ με 4,7% και για το ΠΑΣΟΚ το ΚΚΕ.

Οι απογοητευμένοι του ΠΑΣΟΚ ωθούνται μόνον από τον Καραμανλή να ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Οι απογοητευμένοι από το ΠΑΣΟΚ επίσης δεν έλκονται αρκετά, αλλά πάντως έλκονται από την αναποφάσιστη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξέρει με ποιους να πάει και ποιους να αφήσει. Δεν μπορεί όμως να βασίζεται στους πολιτικούς ανταγωνιστές για να γίνει εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Για να γίνει πρώτο κόμμα ναι. Μέχρι εκεί όμως…

Και ας ξαναγυρίσουμε στην πολιτική. Τι ανόητη δήλωση ήταν πάλι αυτή που έκανε έξω από το μέγαρο Μαξίμου ο κ. Φώλιας; Ότι η τιμή της βενζίνης δεν πέφτει επειδή αργεί να φτάσει από τις πετρελαιοπηγές στο βενζινάδικο; Αυτή είναι απλώς η δικαιολογία και ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν τα διυλιστήρια για να κρατάνε υψηλή την τιμή. Επειδή οι δεξαμενές τους είναι γεμάτες με πετρέλαιο που αγοράστηκε ακριβότερα, περιμένουν να το πουλήσουν ακριβά. Όταν όμως οι δεξαμενές είναι γεμάτες με πετρέλαιο που αγοράστηκε φτηνά, τότε αμέσως πατάνε το κουμπί στο κομπιούτερ και ακριβαίνουν την τιμή γιατί λένε ότι για να αντικαταστήσουν τα αποθέματα θα τους στοιχίσουν ακριβότερα. Αυτό το ξέρουν όλοι κύριε Φώλια μου…Εσύ όμως είσαι υπουργός του ελληνικού λαού, δεν είσαι εμπορικός πράκτορας των εταιριών πετρελαίου.

Η Ελλάδα επί 20ετίες είχε πάντα τη φτηνότερη τιμή βενζίνης από όλη την Ευρώπη. Γιατί είναι εγγύτερα στις πετρελαιοπηγές. Τώρα γιατί έχει τη συγκριτικά ακριβότερη; Γιατί οι εταιρίες πετρελαίου έχουν τη σωστή κυβέρνηση και τον σωστό υπουργό εμπορικό τους πράκτορα. Κοροϊδευόμαστε τώρα; Κάνεις και δημόσιες δηλώσεις; Τα ίδια είπες και στον πρωθυπουργό; Γιατί αν του τα είπες θα έπρεπε να σε ρωτήσει σοβαρά αν είσαι άρρωστος, αν έχεις πάρει τα χάπια σου και τι πίνεις πρωί-πρωί και λες τέτοιες παπάρες…
Δημοσίευση σχολίου