Δευτέρα, Μαΐου 05, 2008

Έτσι γίνεται η αντιπολίτευση...

Έχω ένα θετικό σήμερα για το ΠΑΣΟΚ. Ότι πριν καταθέσει την πρόταση νόμου για τις κατασχέσεις σπιτιών για μια μπουκιά ψωμί, υποχρέωσε την κυβέρνηση τουλάχιστον σε λεκτική υποχώρηση και υπόσχεση από τον κ. Αλογοσκούφη, ότι θα δει θετικά τουλάχιστον δύο πράγματα από τα πιο άτολμα που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ. Να πάει το ελάχιστο ποσό στις 20.000 ευρώ από 10.000 που νομοθέτησε η ΝΔ και αν βγαίνει σε πλειστηριασμό κάποιο ακίνητο τουλάχιστον να ξεκινάει από την αντικειμενική αξία και όχι για ένα κομμάτι ψωμί.

Αυτή η εξέλιξη δικαιώνει το ρόλο μιάς αποτελεσματικής αντιπολίτευσης που αν και δεν ασκεί εξουσία, μπορεί να υποχρεώσει την εξουσία σε υποχωρήσεις. Έτσι γίνεται η αντιπολίτευση αν έχει θέσεις.

Από δω και πέρα αρχίζει η κριτική. Γιατί τα παραπάνω δεν λένε κάτι τόσο διαφορετικό στην προστασία του απλού δανειοδοτούμενου απέναντι στις πανίσχυρες τράπεζες. Ο καλός λογαριασμός πάει μαζί με την άλλη παράγραφο που λέει ότι δεν μπορεί κανένας και για κανένα λόγο να πληρώνει πάνω από τα διπλά κι ακόμα να χρωστάει. Κι αυτό να ισχύει για όλους τους δανειοδοτούμενους. Δανείστηκες 100 μπορείς να πληρώσεις μάξιμουμ 200, όσα χρόνια κι αν διαρκεί ο δανεισμός.

Κι αυτό πρέπει φυσικά να πάει μαζί με τους πλειστηριασμούς. Κατ’ αρχήν πρέπει το ποσό του κεφαλαίου να μην υπερβαίνει τις 20.000 ή τις 50.000 και δεύτερον δεν πρέπει να περιλαμβάνονται διάφορα έξοδα που προσθέτουν οι τράπεζες και πολλαπλασιάζουν την οφειλή. Δεν μπορεί να έχεις δανειστεί π.χ. 20.000 να έχεις πληρώσει 10.000 και ακόμα να χρωστάς 20.000. Γιατί οι τράπεζες δεν έχουν αυτόν μόνο τον τρόπο για να εισπράξουν. Έχουν 1002 άλλους τρόπους και τις κατασχέσεις. Και η καταστρατήγηση του πνεύματος του νομοθέτη για να εξυπηρετηθεί η τράπεζα και τα συμφέροντά της είναι ο κανόνας.

Ενώ λοιπόν εκεί που τα πράγματα είναι σαφή… δηλαδή στην αποπληρωμή και στον σεβασμό βασικών κανόνων δικαίου το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ γενικό και ασαφές, εκεί που τα πράγματα είναι ασαφή, δεν διστάζει να πλειοδοτεί. Π.χ. Λέει εναρμονισμός επιτοκίων με αυτά της Ευρωπαϊκής τράπεζας. Δεν μπορεί να γίνει αυτό σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς. Όσο θέλει πουλάει η κάθε τράπεζα το χρήμα της. Και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δανείου… τι πάει να πεί. Θεωρητικά και τώρα ισχύει και μπορεί να γίνει. Αλλά όχι από κάποιον που βρέθηκε σε αδυναμία. Όλα αυτά ισχύουν για όποιον έχει λεφτά και πιστοληπτική ικανότητα. Άρα τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ; Νομίζω ότι δεν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει. Κι αν μπορεί ας βγεί να μας εξηγήσει και χωρίς παρεξήγηση…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα ακριβώς αυτό είναι το Θέμα..
Οι συνθήκες ελεύθερης αγοράς πρέπει να μετριαστούν πάρα πολύ σήμερα!
Δεν πάει άλλο, αλλιώς θα γίνουν όλες οι κοινωνίες σαν του Μπαγκλαντές!
Τελικά όσο προχωράει ο καιρός θα αρχίζω εντελώς να εγκαταλείπω το "καπιταλιστικό".. φτάνουμε σε καιρούς "ξυράφι" που λέει και ο Θουκιδίδης!

Unknown είπε...

καπιταλιστικό κουμούνι, δεν είναι η πρώτη φορά που πιάνεις το νόημα με την πρώτη... Σχολίασε αν θέλεις το σημερινό αρθράκι, γιατί μου λάζισαν τον έρωτα...