Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 10, 2007

Δώρον άδωρο


Συγγνώμη που σήμερα θα ασχοληθώ με δύο λεπτομέρειες, αλλά εκεί βρίσκεται η μαγεία στην τέχνη. Στη λεπτομέρεια. Φανταστείτε ένα ζωγράφο που ζωγραφίζει μια γυναίκα, αλλά δεν ξέρει να ζωγραφίσει τη ματόχαντρα και την κάνει αλλήθωρη. Από τη λεπτομέρεια πιάνεις και τον πολιτικό που λέει ψέματα. Οι παροχές και μάλιστα οι προεκλογικές, έχουν αξία εάν βελτιώνουν την οικονομική κατάσταση όλων μας και μάλιστα αυτών στους οποίους απευθύνονται. Υποτίθεται ότι αυτή η κυβέρνηση, αν και είχε υποσχεθεί αυτές τις κινήσεις από την αρχή της τετραετίας, για χαμηλοσυνταξιούχους κλπ τις έκανε ετεροχρονισμένα στο τέλος και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2007.Την ώρα που ανακοινώνουν αυξήσεις λοιπόν, αλλού 50 αλλού 100 ευρώ και στους στρατιωτικούς 250 ευρώ το μήνα, σχεδιάζουν να αυξήσουν τον ΦΠΑ κατά δύο ή τρείς μονάδες. Είναι επίσης γνωστό ότι ο πληθωρισμός των φτωχών, δηλαδή τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αυξάνονται με διπλάσιους ρυθμούς από τον επίσημο πληθωρισμό. Στα χαρτιά μπορεί να είναι ο επίσημος 3,5%, αλλά ο πληθωρισμός των φτωχών είναι στο 7%. Αυτό σημαίνει με απλή αριθμητική, ότι από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο, μόνον από την αύξηση του ΦΠΑ και τη συνήθη αύξηση των τιμών που ακολουθεί τη στρογγυλοποίηση των τιμών προς τα πάνω, θα έχουν εξανεμισθεί οι αυξήσεις πριν να εισπραχθούν. Πριν να εισπραχθούν είναι εξωφρενικό.Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται σε σοβαρές χώρες με σοβαρούς πολίτες και με σοβαρούς πολιτικούς. Τουλάχιστον όχι τόσο χυδαία. Όχι προεκλογικά. Όχι ολοφάνερα. Και ο κ. Δούκας μιλώντας στην εκπομπή μας αλλά και ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Έρχεται μαζί με τον προϋπολογισμό. Και φυσικά στην περίπτωση που θα κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές θα έχει και νωπή λαϊκή εντολή. Δηλαδή εν γνώσει των συνεπειών, ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει σ’ αυτές τις κάλπες. Νομιμοποιείται απολύτως η κυβέρνηση Καραμανλή να κάνει οτιδήποτε, ακόμα και να πάρει πίσω τις εξαγγελίες ακόμα και για τους πυρόπληκτους. Τις οποίες ήδη τις πήρε πίσω εν μέρει.
Ενώ αρχικά είπε ότι τα μέτρα αφορούν τις πυρόπληκτες περιοχές και όλες τις επιχειρήσεις που δρουν στους νομούς, μετά τις περιόρισε σ’ αυτές που κάηκαν. Δηλαδή ενώ αρχικά ήταν 30-40.000 δικαιούχοι μετά έγιναν 1.200. Τώρα το ότι πρέπει κι αυτές οι επιχειρήσεις να ζήσουν σε πυρόπληκτες περιοχές, δεν ενδιαφέρει κανέναν. Πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.
Η αντιμετώπιση είναι δηλαδή παιδαριώδης και δεν αντέχει σε κριτική, αλλά δεν υπάρχει ο χρόνος να συζητηθούν εν εκτάσει αυτά που γίνονται γιατί την Κυριακή ψηφίζουμε. Και η επιδίωξη είναι να ψηφίσουμε όχι με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά σε ενεστώτα χρόνο, αλλά με βάση την γενική εντύπωση που είχαμε διαμορφώσει στο παρελθόν, δηλαδή σε υπερσυντέλικο χρόνο. Αυτά όμως είναι δυστυχώς σημάδια ανώριμων δημοκρατιών. Σε σοβαρές δημοκρατίες οι πολίτες έχουν απαιτήσεις από τον εαυτό τους και επομένως και από τους πολιτικούς περισσότερες. Δεν είμαστε η Τανζανία, ή το Ιράκ όπου η εμπειρία περί δημοκρατίας είναι ανύπαρκτη. Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζω δήμαρχο που δεν κλείνει τις λακκούβες. Πολύ περισσότερο πρωθυπουργό που δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις του, αλλά τις ξαναδιαβάζει μετά από 3,5 χρόνια γιατί δεν υλοποίησε τίποτα. Μα γι αυτός έχω ως εγγύηση ότι δεν θα κάνει τίποτα το πρόσφατο παρελθόν του. Θα του δώσω και λαϊκή εντολή για να μην κάνει τίποτα;

Δεν ξέρω πως θα αντιδράσει ο κάθε πολίτης πάνω από την κάλπη γιατί ασφαλώς όλοι τα βλέπουμε αυτά. Ο νεοδημοκράτης προφανώς θα αντιδράσει αν ψηφίσει η ΝΔ επιλέγοντας διαφορετικά πρόσωπα, αντί για τους ίδιους παραμυθατζήδες που επέλεξε το 2004. και ή θα απέχει σε μεγαλύτερα ποσοστά από τις εκλογές ή θα προσανατολιστεί σε άλλο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ αν το συγχώρησε ή τον Καρατζαφέρη, γιατί ξέρει ότι αυτό θα του στοιχίσει περισσότερο, ή και κάποιο από τα κόμματα της αριστεράς, γιατί έτσι και στον καραμανλή δίνει μάθημα και δεν εκδηλώνει προτίμηση για τον Παπανδρέου. Με ανάλογο τρόπο θα αντιδράσουν και οι άλλοι πολίτες. Άλλοι ασφαλώς θα ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, ακόμα κι αν δεν τους γεμίζει το μάτι ο Παπανδρέου, ή θα στραφούν στα κόμματα της Αριστεράς από διαμαρτυρία για τους άλλους. Δεν αποτελούν επιλογή διακυβέρνησης ασφαλώς και δυστυχώς, αλλά είναι ένας τρόπος διαμαρτυρίας. Πάντως είμαι βέβαιος ότι σ’ αυτές τις εκλογές περισσότεροι πολίτες από όσοι στο παρελθόν θα επιλέξουν διαφορετικούς τρόπους για να δείξουν τη διαμαρτυρία τους. Ο πιο ήπιος που έχω ακούσει από νεοδημοκράτες είναι ότι θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό γιατί και δεν ψηφίζουν ΝΔ αλλά ξέρουν ότι ευνοείται το πρώτο κόμμα κυρίως και πιστεύουν ότι θα είναι η ΝΔ. Απλώς οι ίδιοι δεν θέλουν να έχουν την ευθύνη.

4 σχόλια:

a.c. είπε...

Στην ερώτηση που έγινε στον Καραμανλή,
"που είναι το νέο πρόγραμμα, οεο";;;

απάντησε:
"Είναι το ίδιο με το 2004, διότι είναι οχταετίας"

Και ρωτάω εγώ, μου το είπες το 2004, ότι το πρόγραμμά σου είναι οχταετίας;

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

αυτό είναι το χειρότερο, Αντώνη: Ότι θα ψηφίσουμε εν νώσει των συνεπειών. Εν γνώσει ότι δεν θα αλλάξει τίποτε. Κι αυτό το κάνει περισσότερο τραγικό.

a.c. είπε...

Αντώνη δες αυτό από το http://www.press-gr.blogspot.com/ :

Λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι λόγω των εκλογών τα τυπογραφεία δεν πρόλαβαν να τυπώσουν το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού.
Το γιατί είναι απλό: Αν το βιβλίο ήταν έτοιμο και εκκρεμούσε μόνο η εκτύπωση, θα έπρεπε να έχει ήδη μπει σε αυτήν εδώ τη σελίδα του υπουργείου http://zeus.pi-schools.gr/dimotiko/.

Σε αυτή την ιστοσελίδα υπάρχουν online όλα τα βιβλία (καινούργια και παλιά). Δεν χρειάζεται φυσικά να τυπωθεί το βιβλίο για να μπει εκεί το pdf, Αρα θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται εκεί αφού, όπως λένε, έχει διορθωθεί και μόνο η εκτύπωση μένει...
Επομένως, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι αρμόδιοι το έχουν "κρατήσει" μέχρι να γίνουν οι εκλογές, επιβεβαιώνοντας πλήρως την αποκάλυψη που αναδημοσίευσε το greekalert προχθές σχετικά με το πάγωμα των εξελίξεων του βιβλίου της ΣΤ δημοτικού..

Unknown είπε...

Όπως καταλαβαίνεις A.C. μας θεωρούν πολύ μαλάκες και ανόητους για να δίνουν τέτοιες ανόητες απαντήσεις. μας θεωρούν τόσο δεδομένους που εκνευρίζομαι. κανένας φόβος μπροστά στην κάλπη...
Δεν γίνεται ρε γαμώτο να μην αισθάνονται την ανάγκη να απολογηθούν στο αφεντικό λαό, στους ψηφοφόρους τους, έστω σ' αυτούς που τους ψήφισαν. Αν και η υποχρέωσή τους δεν είναι αυτή, αλλά να πολιτεύονται με σεβασμό και σε όσους δεν τους ψήφισαν.