Δυστυχώς στην Ελλάδα όλα τα κόμματα προτιμούν να μιλάνε για τη δύσοσμη υπόθεση βατοπεδίου, παρά για την ύφεση στην οικονομία την οποία θα πληρώσουμε όλοι, ακριβά. Και δυστυχώς και η κυβέρνηση που έχει τεράστιο πολιτικό κόστος από το Βατοπέδι, δεν καταφέρνει να το αποφύγει γιατί δεν τολμά να αντιδράσει όπως θα το έκανε ένας αθώος. Να υπερκεράσει δηλαδή κάθε απαίτηση να χυθεί άπλετο φως, αντί να δίνει μάχες οπισθοφυλακών για να μπορέσει απλώς να χάσει αναπόφευκτα τις εκλογές μετά από τρία χρόνια. Ασχέτως σεναρίων δηλαδή, η τετραετία θα εξαντληθεί γιατί δεν υπάρχει τρόπος να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ. Θα επωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι, ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, αλλά κατόπιν ενεργειών της κυβέρνησης.
Από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από την Αριστερά θα περίμενε ένας ενεργός πολίτης να έχουν διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση για το πώς ξεπερνιούνται οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Να έχουν προτάσεις τις οποίες δεν μπορεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς. Αντί γι αυτό, προτιμούν να γίνονται ουρά του υπουργείου Οικονομικών και οι πολίτες να μην βλέπουν τη διαφορά…
Τα «μέτρα» έτσι όπως ανακοινώθηκαν είναι σαν να τα έκοψαν και να τα έραψαν στα μέτρα τους οι ίδιοι οι τραπεζίτες με στόχο να διατηρηθεί η κερδοφορία τους απρόσκοπτα, ενώ το κόστος θα πληρώσουν όλοι οι άλλοι. Είναι σαν να έρχεται η κυβέρνηση και να προσφέρει δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη πυρός, σε π.χ. ξενοδοχεία που έπιασαν φωτιά και έκαψαν τους πελάτες τους. Αντί να τους επιβάλει τη λήψη με έξοδά τους αυστηρών μέτρων πυροπροστασίας τους προσφέρει δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη για την περίπτωση φωτιάς.
Το πιθανότερο είναι ότι οι ιδιοκτήτες όχι μόνον δεν θα επενδύσουν από μόνοι τους σε μέτρα πυροπροστασίας, αλλά μερικοί μικροί που έχουν άλλα προβλήματα ενδεχομένως να μπουν στον πειρασμό να βάλουν μόνοι τους φωτιά για να εισπράξουν την ασφάλεια…και βέβαια στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν όλη την ασφαλιστική κάλυψη για να μην πάθει τίποτα η τράπεζα, ενώ οι ίδιοι θα έχουν γίνει παρανάλωμα πυρός χωρίς αποζημίωση.
Αν υποθέσουμε (βάσιμα) ότι καμιά ελληνική τράπεζα δεν έχει εκτεθεί σε τέτοιο κίνδυνο με «τοξικά» ομόλογα που να μην μπορεί μόνη της να καλύψει τις ζημιές (πράγμα για το οποίο όλοι μας διαβεβαιώνουν) τότε απλώς τα μέτρα είναι μια «φούσκα» που φιλοδοξεί να ξαναφουσκώσει τη φούσκα που ξεφουσκώνει. Μα ο προορισμός της φούσκας είναι να ξεφουσκώσει. Δεν μπορείς να το αποφύγεις.
Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό εκτός από τα υπόλοιπα «πέτσινα» δισεκατομμύρια να επενδύσει πραγματικά τα πέντε μόνον δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά που ισχυρίζεται ότι εξασφάλισε κι αφού καμιά ιδιωτική τράπεζα δεν θέλει να δεχθεί κρατικό «έλεγχο» έστω και για τα μάτια του κόσμου και μόνο για τα μπόνους των στελεχών, μπορεί να τα επενδύσει με μια γιγαντιαία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα, να μειώσει τον κίνδυνο επιθετικής εξαγοράς της, και να επιβάλει τον υγιή ανταγωνισμό στην τραπεζική αγορά, από τη λιανική ως τις επενδύσεις. Μπορεί να χρηματοδοτήσει δηλαδή με χρήματα των φορολογούμενων, τους ίδιους τους φορολογούμενους, πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα λόγω ανταγωνισμού. Δεν υπάρχει λόγος το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών να είναι στο 22% όταν μπορεί να είναι στο 8%. Ούτε τα στεγαστικά δάνεια στο 8% όταν μπορούν να είναι στο 5%. Και φυσικά με τη ρευστότητα που θα διαθέτει μπορεί να εδραιώσει τη θέση της στα Βαλκάνια, υποστηρίζοντας όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που «επιχειρούν» στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτό όμως προϋποθέτει ότι δεν έχει ιδεολογικά κολλήματα και αγκυλώσεις του στυλ…οι αγορές είναι αυτορυθμιζόμενες, οι φοροαπαλλαγές φέρνουν επενδύσεις και ότι … τα ελλείμματα αυτοχρηματοδοτούνται!!! Δυστυχώς οι αγορές θέλουν διορθώσεις, η φοροαπαλλαγή φέρνει μείωση εσόδων και τα ελλείμματα καλύπτονται. Αλλιώς εκδικούνται. Ζούμε μέρες όπου π.χ. ο Άρης Σπηλιωτόπουλος υπερασπίζεται την κυβέρνηση προτείνοντας ουσιαστικά αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και την ίδια στιγμή που ο Γ. Αλογοσκούφης δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις, ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης ενεργεί στην Ολυμπιακή εφαρμόζοντας την ιδεολογική συνταγή που εφαρμόστηκε χωρίς αποτελέσματα στον ΟΤΕ και στην Εμπορική Τράπεζα. Εθελουσία με έξοδα των φορολογούμενων και πώληση σε ιδιώτη με στόχο την τόνωση του ανταγωνισμού, την πτώση των τιμών και την αύξηση των επενδύσεων. Κανέναν ανταγωνισμό δεν έφερε η πώληση της Εμπορικής στους Γάλλους, ούτε πτώση τιμών η πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς.
Ευτυχώς για την κυβέρνηση όμως δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ να προτείνει την επέκταση της δωρεάν εγγύησης του κράτους (όπως στις τράπεζες) για τα δάνεια των δανειοληπτών που μένουν άνεργοι, που είναι πυρόπληκτοι, που είναι σεισμόπληκτοι, που είναι αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, που είναι φτωχοί κι έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ το χρόνο, είναι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι κλπ κλπ και μη μου πείτε ότι οι κερδοφόρες τράπεζες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου… Αλλά εκτός από ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει και άλλη αντιπολίτευση…
Μια και ανέφερα τον Άρη Σπηλιωτόπουλο… δεν ήταν ανάγκη κύριε υπουργέ να κόψετε το μάγειρα που σας έφτιαχνε σούπες, επειδή σας έγραψαν ότι έχετε και προσωπικό μάγειρα. Τι φταίει ο άνθρωπος να πηγαίνει τις άλλες μέρες στο κυλικείο και να φτιάχνει υπουργικές σούπες μόνον δύο φορές την εβδομάδα πλέον; Οι σουπίτσες εντάσσονται στην υγιεινή διατροφή και δεν παραβιάζουν τις οδηγίες περί σεμνότητας και ταπεινότητας. Η γνώμη μου είναι να διευρυνθεί ο κύκλος της σούπας ώστε να επωφεληθούν κι άλλοι από τις καλές συνήθειες του υπουργού. Όχι να χάσει κι ο υπουργός τη σούπα του…
Οι χειρισμοί και οι τακτικισμοί των τελευταίων ημερών, με τις παραιτήσεις των εισαγγελέων που δεν τους αφήνουν να στείλουν τη δικογραφία του Βατοπεδίου στη Βουλή, με την εξεταστική επιτροπή λίγες ώρες πριν το ΠΑΣΟΚ ζητήσει προανακριτική επιτροπή κλπ ενώ υποτίθεται ότι σχεδιάστηκαν για να προστατευθεί το κύρος του πρωθυπουργού που παραμένει ισχυρό χαρτί της ΝΔ, κατέληξαν να δαπανούν από αυτό το κεφάλαιο για να σωθούν οι υπόλοιποι ή να μην θιγεί το κύρος του υπουργού Δικαιοσύνης ή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε στη δημιουργία προσωπικού μηχανισμού ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Το αποτέλεσμα είναι ο ίδιος ο υπουργός να ενημερώνει τους δημοσιογράφους (αρχικά του Μέγκα και μετά όποιον του τηλεφωνούσε) ότι υπήρξε … παρέμβαση του Καραμανλή στην Δικαιοσύνη!!! Την ίδια στιγμή το μέγαρο Μαξίμου διέψευδε ότι υπάρχει τέτοιο θέμα … και τα άλλα κανάλια διαμαρτύρονταν ότι έμειναν χωρίς ενημέρωση. Μπάχαλο.
Πώς «αποδεικνύεται από τα πράγματα ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα», όπως δήλωσε ο ίδιος; Προφανώς επειδή υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά δεν έγινε αποδεκτή αφού παραμένει στη θέση του. Αν εξακολουθούμε να μιλάμε απλά ελληνικά, αυτό προκύπτει από την ανάγνωση των δηλώσεων. Μόνο όποιος δεν θέλει να το καταλάβει δεν το κατάλαβε.
Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν στην αρχική τους θέση υπέρ της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδιο. Είναι τεράστια η πίεση και ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα ψηφίσει και τις δύο. Η ΝΔ βρήκε τη φόρμουλα να ψηφίζεται ξεχωριστά για τον καθένα η πρόταση, οπότε θα έχει σε κάθε ψηφοφορία 151 ψήφους αντί για 149. Δηλαδή αν δεν σκεφτούν κάτι καλύτερο, Μπασιάκος και Ρουσόπουλος θα καταψηφίσουν την προανακριτική για τον Δούκα. Δούκας και Ρουσόπουλος θα καταψηφίσουν ότι πρέπει να γίνει προανακριτική για τον Μπασιάκο. Και τέλος Δούκας και Μπασιάκος θα ψηφίσουν εναντίον της πρότασης να ερευνηθεί ο ρόλος του Ρουσόπουλου. Δεν ξέρω εσείς πως το βλέπετε, αλλά επικοινωνιακά θα ήταν προτιμότερο να ψηφίσει όλη η ΝΔ υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και να τελειώνει η ιστορία. Αλλιώς θα γίνει το ίδιο σε δυό μήνες όταν θα φτάσει η δικογραφία στη Βουλή και απλώς η ΝΔ θα έχει αυτουπονομεύσει την αξιοπιστία της.
Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων έχει πλήξει όλα τα κόμματα.
Το ΚΚΕ λέει να γίνει εξεταστική επιτροπή και αν προκύψουν στοιχεία να γίνει προανακριτική επιτροπή. Δηλαδή λέει το ίδιο με τη ΝΔ ακριβώς. Ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλυφθεί στοιχεία συγκεκριμένα για συγκεκριμένες πράξεις υπουργών, αλλά πρέπει να περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να μας ενημερώσει. Ούτε τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων έχει ακούσει επειδή δέχονταν πιέσεις ώστε να μην σταλεί στη Βουλή η δικογραφία για το Βατοπέδιο η οποία βρίθει αναφορών σε υπουργούς και πολιτικά πρόσωπα. Δεν ξέρει τίποτα για όλα αυτά.
Ο ΣΥΝ ομοίως με την δήλωση Αλαβάνου ταυτίζεται με τη ΝΔ και με το ΚΚΕ και μετά από αντιδράσεις που υπήρξαν, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη είπαν ότι μπορούν να γίνουν και τα δύο παράλληλα. Λες και υπήρχε όμως η άνεση των 151 βουλευτών για να ψηφιστεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Ο ΛΑΟΣ έχει πάρει την πιο καθαρή και ευθεία θέση υπέρ της προανακριτικής επιτροπής γιατί «η εξεταστική είναι για να συζητάμε φιλολογικά και όχι επί συγκεκριμένων πράξεων».
Με άλλα λόγια, σε θέματα εντιμότητας περί τη διαχείριση των κρατικών συμφερόντων, αντί να υπάρχει ομοφωνία όλων των κομμάτων στη σύσταση αμέσως με 300 ψήφους προανακριτικής επιτροπής, υπάρχει ενοχή ή αθωότητα ανάλογα με το κόμμα στο οποίο ανήκεις.
Η στάση του ΣΥΝ και του ΚΚΕ όμως είναι χαρακτηριστική της ευκολίας με την οποία χειραγωγούνται από τα δύο μεγάλα κόμματα, λόγω της προβλέψιμης συμπεριφοράς τους. Επί σειρά ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται στοιχεία για άλλες υποθέσεις που αφορούν άλλα μοναστήρια, φυσικά από πηγές της ΝΔ χωρίς να έχει δηλαδή δική του ατζέντα ή προσπαθώντας να εντάξει σε δική του διμέτωπη ατζέντα την υπόθεση, αδιαφορώντας για το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται και παριστάνοντας τους αδιάφορους. Φυσικά δεν είναι όλα τα στελέχη του ΣΥΝ στην ίδια κατηγορία.
Λίγες εβδομάδες πριν η ΝΔ δια του πρωθυπουργού είχε πει στη Βουλή ότι η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της Ζήμενς «ισοδυναμεί με κουκούλωμα» γι αυτό και είχε αρνηθεί την πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης περιλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ που θίγεται το ίδιο, να γίνει εξεταστική επιτροπή. Πρότεινε να περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να καταλήξει σε πόρισμα δηλαδή να πάμε σε παραγραφή τον Ιούνιο του 2009. Το ίδιο ακριβώς κάνει τώρα. Προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και εμποδίζει με νύχια και με δόντια τους εισαγγελείς να στείλουν την υπόθεση Βατοπεδίου στη Βουλή, ώστε να μην συσταθεί προανακριτική επιτροπή. Έφτασε ο προϊστάμενος της εισαγγελείας ο κ. Καρούτσος να τηλεφωνά ο ίδιος σε μάρτυρες να έρθουν να καταθέσουν!!!
Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη πλευρά πιέζει τα πράγματα και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και την ασθενή πλειοψηφία των 152 βουλευτών της ΝΔ για να επηρεάσει τα πράγματα. Υπολογίζει δηλαδή ότι ή θα βρεθούν ένας ή δύο ή τρεις να ψηφίσουν υπέρ της σύστασης, θα τονίσει ότι εναντίον της σύστασης προανακριτικής επιτροπής θα ψηφίσουν οι 2-3 φερόμενοι ως ύποπτοι και πάντως ότι η προανακριτική επιτροπή συστήνεται ή δεν συστήνεται με απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ κι ενώ υπάρχουν δημοσιοποιημένα στοιχεία εμπλοκής δύο ή τριών ή και παραπάνω υπουργών εν ενεργεία. Και δεν έχει την ευαισθησία ούτε ένας από αυτούς να παραιτηθεί για λόγους πολιτικής ευθιξίας. Και στις δύο περιπτώσεις το κύρος της κυβέρνησης καταρρακώνεται και εδραιώνεται η δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις…
Από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από την Αριστερά θα περίμενε ένας ενεργός πολίτης να έχουν διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση για το πώς ξεπερνιούνται οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Να έχουν προτάσεις τις οποίες δεν μπορεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς. Αντί γι αυτό, προτιμούν να γίνονται ουρά του υπουργείου Οικονομικών και οι πολίτες να μην βλέπουν τη διαφορά…
Τα «μέτρα» έτσι όπως ανακοινώθηκαν είναι σαν να τα έκοψαν και να τα έραψαν στα μέτρα τους οι ίδιοι οι τραπεζίτες με στόχο να διατηρηθεί η κερδοφορία τους απρόσκοπτα, ενώ το κόστος θα πληρώσουν όλοι οι άλλοι. Είναι σαν να έρχεται η κυβέρνηση και να προσφέρει δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη πυρός, σε π.χ. ξενοδοχεία που έπιασαν φωτιά και έκαψαν τους πελάτες τους. Αντί να τους επιβάλει τη λήψη με έξοδά τους αυστηρών μέτρων πυροπροστασίας τους προσφέρει δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη για την περίπτωση φωτιάς.
Το πιθανότερο είναι ότι οι ιδιοκτήτες όχι μόνον δεν θα επενδύσουν από μόνοι τους σε μέτρα πυροπροστασίας, αλλά μερικοί μικροί που έχουν άλλα προβλήματα ενδεχομένως να μπουν στον πειρασμό να βάλουν μόνοι τους φωτιά για να εισπράξουν την ασφάλεια…και βέβαια στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν όλη την ασφαλιστική κάλυψη για να μην πάθει τίποτα η τράπεζα, ενώ οι ίδιοι θα έχουν γίνει παρανάλωμα πυρός χωρίς αποζημίωση.
Αν υποθέσουμε (βάσιμα) ότι καμιά ελληνική τράπεζα δεν έχει εκτεθεί σε τέτοιο κίνδυνο με «τοξικά» ομόλογα που να μην μπορεί μόνη της να καλύψει τις ζημιές (πράγμα για το οποίο όλοι μας διαβεβαιώνουν) τότε απλώς τα μέτρα είναι μια «φούσκα» που φιλοδοξεί να ξαναφουσκώσει τη φούσκα που ξεφουσκώνει. Μα ο προορισμός της φούσκας είναι να ξεφουσκώσει. Δεν μπορείς να το αποφύγεις.
Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό εκτός από τα υπόλοιπα «πέτσινα» δισεκατομμύρια να επενδύσει πραγματικά τα πέντε μόνον δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά που ισχυρίζεται ότι εξασφάλισε κι αφού καμιά ιδιωτική τράπεζα δεν θέλει να δεχθεί κρατικό «έλεγχο» έστω και για τα μάτια του κόσμου και μόνο για τα μπόνους των στελεχών, μπορεί να τα επενδύσει με μια γιγαντιαία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα, να μειώσει τον κίνδυνο επιθετικής εξαγοράς της, και να επιβάλει τον υγιή ανταγωνισμό στην τραπεζική αγορά, από τη λιανική ως τις επενδύσεις. Μπορεί να χρηματοδοτήσει δηλαδή με χρήματα των φορολογούμενων, τους ίδιους τους φορολογούμενους, πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα λόγω ανταγωνισμού. Δεν υπάρχει λόγος το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών να είναι στο 22% όταν μπορεί να είναι στο 8%. Ούτε τα στεγαστικά δάνεια στο 8% όταν μπορούν να είναι στο 5%. Και φυσικά με τη ρευστότητα που θα διαθέτει μπορεί να εδραιώσει τη θέση της στα Βαλκάνια, υποστηρίζοντας όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που «επιχειρούν» στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτό όμως προϋποθέτει ότι δεν έχει ιδεολογικά κολλήματα και αγκυλώσεις του στυλ…οι αγορές είναι αυτορυθμιζόμενες, οι φοροαπαλλαγές φέρνουν επενδύσεις και ότι … τα ελλείμματα αυτοχρηματοδοτούνται!!! Δυστυχώς οι αγορές θέλουν διορθώσεις, η φοροαπαλλαγή φέρνει μείωση εσόδων και τα ελλείμματα καλύπτονται. Αλλιώς εκδικούνται. Ζούμε μέρες όπου π.χ. ο Άρης Σπηλιωτόπουλος υπερασπίζεται την κυβέρνηση προτείνοντας ουσιαστικά αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και την ίδια στιγμή που ο Γ. Αλογοσκούφης δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις, ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης ενεργεί στην Ολυμπιακή εφαρμόζοντας την ιδεολογική συνταγή που εφαρμόστηκε χωρίς αποτελέσματα στον ΟΤΕ και στην Εμπορική Τράπεζα. Εθελουσία με έξοδα των φορολογούμενων και πώληση σε ιδιώτη με στόχο την τόνωση του ανταγωνισμού, την πτώση των τιμών και την αύξηση των επενδύσεων. Κανέναν ανταγωνισμό δεν έφερε η πώληση της Εμπορικής στους Γάλλους, ούτε πτώση τιμών η πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς.
Ευτυχώς για την κυβέρνηση όμως δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ να προτείνει την επέκταση της δωρεάν εγγύησης του κράτους (όπως στις τράπεζες) για τα δάνεια των δανειοληπτών που μένουν άνεργοι, που είναι πυρόπληκτοι, που είναι σεισμόπληκτοι, που είναι αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, που είναι φτωχοί κι έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ το χρόνο, είναι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι κλπ κλπ και μη μου πείτε ότι οι κερδοφόρες τράπεζες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου… Αλλά εκτός από ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει και άλλη αντιπολίτευση…
Μια και ανέφερα τον Άρη Σπηλιωτόπουλο… δεν ήταν ανάγκη κύριε υπουργέ να κόψετε το μάγειρα που σας έφτιαχνε σούπες, επειδή σας έγραψαν ότι έχετε και προσωπικό μάγειρα. Τι φταίει ο άνθρωπος να πηγαίνει τις άλλες μέρες στο κυλικείο και να φτιάχνει υπουργικές σούπες μόνον δύο φορές την εβδομάδα πλέον; Οι σουπίτσες εντάσσονται στην υγιεινή διατροφή και δεν παραβιάζουν τις οδηγίες περί σεμνότητας και ταπεινότητας. Η γνώμη μου είναι να διευρυνθεί ο κύκλος της σούπας ώστε να επωφεληθούν κι άλλοι από τις καλές συνήθειες του υπουργού. Όχι να χάσει κι ο υπουργός τη σούπα του…
Οι χειρισμοί και οι τακτικισμοί των τελευταίων ημερών, με τις παραιτήσεις των εισαγγελέων που δεν τους αφήνουν να στείλουν τη δικογραφία του Βατοπεδίου στη Βουλή, με την εξεταστική επιτροπή λίγες ώρες πριν το ΠΑΣΟΚ ζητήσει προανακριτική επιτροπή κλπ ενώ υποτίθεται ότι σχεδιάστηκαν για να προστατευθεί το κύρος του πρωθυπουργού που παραμένει ισχυρό χαρτί της ΝΔ, κατέληξαν να δαπανούν από αυτό το κεφάλαιο για να σωθούν οι υπόλοιποι ή να μην θιγεί το κύρος του υπουργού Δικαιοσύνης ή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε στη δημιουργία προσωπικού μηχανισμού ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Το αποτέλεσμα είναι ο ίδιος ο υπουργός να ενημερώνει τους δημοσιογράφους (αρχικά του Μέγκα και μετά όποιον του τηλεφωνούσε) ότι υπήρξε … παρέμβαση του Καραμανλή στην Δικαιοσύνη!!! Την ίδια στιγμή το μέγαρο Μαξίμου διέψευδε ότι υπάρχει τέτοιο θέμα … και τα άλλα κανάλια διαμαρτύρονταν ότι έμειναν χωρίς ενημέρωση. Μπάχαλο.
Πώς «αποδεικνύεται από τα πράγματα ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα», όπως δήλωσε ο ίδιος; Προφανώς επειδή υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά δεν έγινε αποδεκτή αφού παραμένει στη θέση του. Αν εξακολουθούμε να μιλάμε απλά ελληνικά, αυτό προκύπτει από την ανάγνωση των δηλώσεων. Μόνο όποιος δεν θέλει να το καταλάβει δεν το κατάλαβε.
Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν στην αρχική τους θέση υπέρ της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδιο. Είναι τεράστια η πίεση και ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα ψηφίσει και τις δύο. Η ΝΔ βρήκε τη φόρμουλα να ψηφίζεται ξεχωριστά για τον καθένα η πρόταση, οπότε θα έχει σε κάθε ψηφοφορία 151 ψήφους αντί για 149. Δηλαδή αν δεν σκεφτούν κάτι καλύτερο, Μπασιάκος και Ρουσόπουλος θα καταψηφίσουν την προανακριτική για τον Δούκα. Δούκας και Ρουσόπουλος θα καταψηφίσουν ότι πρέπει να γίνει προανακριτική για τον Μπασιάκο. Και τέλος Δούκας και Μπασιάκος θα ψηφίσουν εναντίον της πρότασης να ερευνηθεί ο ρόλος του Ρουσόπουλου. Δεν ξέρω εσείς πως το βλέπετε, αλλά επικοινωνιακά θα ήταν προτιμότερο να ψηφίσει όλη η ΝΔ υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και να τελειώνει η ιστορία. Αλλιώς θα γίνει το ίδιο σε δυό μήνες όταν θα φτάσει η δικογραφία στη Βουλή και απλώς η ΝΔ θα έχει αυτουπονομεύσει την αξιοπιστία της.
Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων έχει πλήξει όλα τα κόμματα.
Το ΚΚΕ λέει να γίνει εξεταστική επιτροπή και αν προκύψουν στοιχεία να γίνει προανακριτική επιτροπή. Δηλαδή λέει το ίδιο με τη ΝΔ ακριβώς. Ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλυφθεί στοιχεία συγκεκριμένα για συγκεκριμένες πράξεις υπουργών, αλλά πρέπει να περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να μας ενημερώσει. Ούτε τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων έχει ακούσει επειδή δέχονταν πιέσεις ώστε να μην σταλεί στη Βουλή η δικογραφία για το Βατοπέδιο η οποία βρίθει αναφορών σε υπουργούς και πολιτικά πρόσωπα. Δεν ξέρει τίποτα για όλα αυτά.
Ο ΣΥΝ ομοίως με την δήλωση Αλαβάνου ταυτίζεται με τη ΝΔ και με το ΚΚΕ και μετά από αντιδράσεις που υπήρξαν, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη είπαν ότι μπορούν να γίνουν και τα δύο παράλληλα. Λες και υπήρχε όμως η άνεση των 151 βουλευτών για να ψηφιστεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Ο ΛΑΟΣ έχει πάρει την πιο καθαρή και ευθεία θέση υπέρ της προανακριτικής επιτροπής γιατί «η εξεταστική είναι για να συζητάμε φιλολογικά και όχι επί συγκεκριμένων πράξεων».
Με άλλα λόγια, σε θέματα εντιμότητας περί τη διαχείριση των κρατικών συμφερόντων, αντί να υπάρχει ομοφωνία όλων των κομμάτων στη σύσταση αμέσως με 300 ψήφους προανακριτικής επιτροπής, υπάρχει ενοχή ή αθωότητα ανάλογα με το κόμμα στο οποίο ανήκεις.
Η στάση του ΣΥΝ και του ΚΚΕ όμως είναι χαρακτηριστική της ευκολίας με την οποία χειραγωγούνται από τα δύο μεγάλα κόμματα, λόγω της προβλέψιμης συμπεριφοράς τους. Επί σειρά ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται στοιχεία για άλλες υποθέσεις που αφορούν άλλα μοναστήρια, φυσικά από πηγές της ΝΔ χωρίς να έχει δηλαδή δική του ατζέντα ή προσπαθώντας να εντάξει σε δική του διμέτωπη ατζέντα την υπόθεση, αδιαφορώντας για το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται και παριστάνοντας τους αδιάφορους. Φυσικά δεν είναι όλα τα στελέχη του ΣΥΝ στην ίδια κατηγορία.
Λίγες εβδομάδες πριν η ΝΔ δια του πρωθυπουργού είχε πει στη Βουλή ότι η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της Ζήμενς «ισοδυναμεί με κουκούλωμα» γι αυτό και είχε αρνηθεί την πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης περιλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ που θίγεται το ίδιο, να γίνει εξεταστική επιτροπή. Πρότεινε να περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να καταλήξει σε πόρισμα δηλαδή να πάμε σε παραγραφή τον Ιούνιο του 2009. Το ίδιο ακριβώς κάνει τώρα. Προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και εμποδίζει με νύχια και με δόντια τους εισαγγελείς να στείλουν την υπόθεση Βατοπεδίου στη Βουλή, ώστε να μην συσταθεί προανακριτική επιτροπή. Έφτασε ο προϊστάμενος της εισαγγελείας ο κ. Καρούτσος να τηλεφωνά ο ίδιος σε μάρτυρες να έρθουν να καταθέσουν!!!
Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη πλευρά πιέζει τα πράγματα και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και την ασθενή πλειοψηφία των 152 βουλευτών της ΝΔ για να επηρεάσει τα πράγματα. Υπολογίζει δηλαδή ότι ή θα βρεθούν ένας ή δύο ή τρεις να ψηφίσουν υπέρ της σύστασης, θα τονίσει ότι εναντίον της σύστασης προανακριτικής επιτροπής θα ψηφίσουν οι 2-3 φερόμενοι ως ύποπτοι και πάντως ότι η προανακριτική επιτροπή συστήνεται ή δεν συστήνεται με απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ κι ενώ υπάρχουν δημοσιοποιημένα στοιχεία εμπλοκής δύο ή τριών ή και παραπάνω υπουργών εν ενεργεία. Και δεν έχει την ευαισθησία ούτε ένας από αυτούς να παραιτηθεί για λόγους πολιτικής ευθιξίας. Και στις δύο περιπτώσεις το κύρος της κυβέρνησης καταρρακώνεται και εδραιώνεται η δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις…
6 σχόλια:
Σήμερα φιλοξενήσατε στην εκπομπή έναν άνθρωπο τον οποίο εκτιμώ.Τον κ.Κακλαμάνη.Μέσα σε όλα όσα είπε,ανέφερε και κάτι το οποίο ναι μεν ξέρω,αλλά δεν το θυμάμαι,γιατί είμαι μόλις 23 χρονών.Έτυχε να το γνωρίζω,αλλά υπάρχουν πολλα΄άτομα που δεν το γνωρίζουν.Αναφέρομαι στη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου.Εσείς θα τα ξέρετε καλύτερα κ.Κοκορίκο(δεν εννοώ τίποτα για την ηλικία σας!).Λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν πολιτική ιστορία,λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν ότι η Αριστερά έστειλε στα δικαστήρια τον Παπανδρέου.Φυσικά και δεν του έκαναν τίποτα(άλλη φρλαση ήθελα να χρησιμοποιήσω,αλλά θα μας το κλείσουν!).Και η ειρωνεία είαι ότι αυτοί οι ίδιοι που τον έστειλαν τότε στη δικαιοσύνη,σήμερα τον αποθεώνουν και τον συγκαταλέγουν σαν έναν απότους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες που έβγαλε αυτή η χώρα.Υποκρισάι σε όλο της το μεγαλείο.Ξέφυγα λίγο.Τώρα όμως, αντί νακάνουν κάτι ανάλογο,προτιμούν άλλη στρατηγική,μήπως και βρουν τίποτα άπλυτα του ΠΑΣΟΚ για να τα εκμεταλευτούν εκλογικά.
Δεν ξέρω αν το έχω ξαναπεί,αλλά αυτά που γράφω είναι προσωπικές απόψεις και δεν περιμένω αν συμφωνήσουν όλοι.Συζήτηση κάνουμε....Είμαι περιργος τι απαντήσετε πάντως κ.Κοκορίκο...
Για τις τράπεζες κ.Κοκορίκο τα έχω ξαναπεί.Το κέρδος που χάνουν θα το βγάλουν από τους πολίτες.Γιατί άλλο έχω ζημία,έσοδα μεγαλύτερα από έξοδα,και άλλο είναι ότι το κέρδος,έσοδα-έξοδα,μου είναι λιγότερο απ' ότι ήταν.Αυτό δεν έχουν καταλάβει και δε λέει κανείς.Έχουν όντως ζημία;Απλά ρωτάω.Πλέον,τα μέτρα είναι απροκάλυπτα υπέρ των προνομιούχων.Θα γίνουμε σαν τη Βραζιλία που υπάρχουν 2 τάξεις.Φτωχοί και πλούσιοι,καθόλου μεσαία τάξη.ίσως τα λέω λίγο τραγικά...
Δεν λέω ότι δεν είναι δίκαιο που ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν με το ΠΑΣΟΚ για την εξεταστική επιτροπή.Δικαίωμα τους να έχουν την άποψη τους,έστω κι αν αυτή συμπίπτει με της ΝΔ.Εμένα όμως μου φαίνεται ότι καιροσκοπούν και ότι κάνουν αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ που είναι αντιπολίτευση.Νομίζουν ότι ακόμα κυβερνεί το ΠΑΣΟΚ;Όχι.Πλέον, αρχίζω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να προσπαθούν απλά να πάρουν ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ,αφού αυτό είναι πιο κοντά και όχι οι δεξιοί ψηφοφόροι.ίσως πάλι,απλα΄να μου αρέσουν τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.Δεν ξέρω.Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω τις κινήσεις τους.Καλά να ήταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση.Αλλά τώρα.Ειλικρινά το σκέφτομαι σοβαρά.Δεν ξέρω τη δική σας άποψη...
Θέλω να δω την ευαισθησία της κυβέρνησης σε εκείνους που πραγματικά την έχουν ανάγκη και ειδικά τώρα που αρχίζουν τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία.
Τί έχει η ηλικία μου; Εγώ κάλυψα δημοσιογραφικά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, στη δίκη του 1989 θα κωλώσω βρε Κωστή;
Δεν νομίζω οτι υπάρχει περίπτωση να κάνει το ΚΚΕ ή ο ΣΥΝ τώρα το ίδιο λάθος με το 1989. Απλώς η επιχειρηματολογία τους και η ψυχή τους, τους σπρώχνει προς τα κεί. Ελπίζω να δούν εκτός από το αδιέξοδο και το πολιτικό κόστος. Ένας τρόπος υπάρχει να ψάχνει ο ΣΥΝ αν θα ξαναμπεί στη Βουλή, κι αυτός είναι να συμμαχήσουν με τη δεξιά για να την στηρίξουν στην εξουσία.
Μια χαρά είναι η ηλικία σας!
Αυτά λέω γαι το ΚΚΕ και ΣΥΝ,υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.ΌΠως έχω ξαναπεί όμως,ας είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό που πρέπει να είναι και ασ' τους μετ΄ανα κουρεύονται.Το ΚΚΕ που κάνει και μαθήματα ηθικής...Έλεος...Και το κακό είναι ότι ο κόσμος αυτ΄αδεν τα βλέπει.Ακούει μόνο που φωνάζουν και δημιουργούν εντυπώσεις...
Δημοσίευση σχολίου