Δευτέρα, Οκτωβρίου 06, 2008

δουλέψτε ρε.... έχετε άλλα τρία χρόνια

(Πάει η εξουσία.... φεύγει...)
Άκουγα προηγουμένως την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ. Τους έχει μαζέψει βέβαια πάλι με την ιδιότητα των μελών της ΚΕ, αλλά τους τα ξαναλέει για να τα εμπεδώσουν. Παρόλα αυτά όσο τον άκουγα είχα την εντύπωση ότι άκουγα κάποιον δημοσιογράφο, ο οποίος είχε κωδικοποιήσει τι θ8α έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για να κάνει τη δουλειά της. Δηλαδή άσχετο με το τι κάνει αυτή η κυβέρνηση γιατί επί των ημερών της πιάσαμε πάτο σε πολλούς τομείς. Ενώ φλερτάραμε κάποτε με την κορυφή της Ευρώπης, τώρα πιάνουμε πάτο άνετα. Έβλεπα σήμερα αίφνις ότι και στην αναλογία παιδικών σταθμών πιάνουμε πάτο από όλη την Ευρώπη.

Δεν έχουμε αφήσει και τίποτα, αλλά ο πρωθυπουργός μάλλον κάνει δουλειά δημοσιογράφου όταν βεβαιώνει ότι γνωρίζει ακριβώς τι γίνεται σε κάθε θέμα. Θέλει να πεί ότι γνωρίζει άριστα τι πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση, απλώς δεν προσθέτει ότι είναι άχρηστη και δεν κάνει τίποτα από όσα θα έπρεπε. Ας πάρουμε για παράδειγμα το τι γίνεται για να μην επεκταθεί στην Ελλάδα η κρίση των αμερικανικών και μερικών ευρωπαϊκών τραπεζών. Προσφέρονται κρατικές εγγυήσεις για κάτι που είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες να κάνουν. Να εγγυηθούν τις καταθέσεις των πελατών τους. Δεν σκέφτεται όμως καθόλου ότι αυτοί που ζορίζονται λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής, και θα ζοριστούν περισσότερο με την αύξηση των επιτοκίων είναι οι πελάτες τους. Οι δανειολήπτες. Αντί όμως να απελευθερώσουν πόρους που θα χαλαρώσουν την πίεση από τους δανειολήπτες κι έτσι εμμέσως θα ωφεληθούν και οι τράπεζες και η αγορά. Επειδή όμως τα έχουν κάνει μούτι στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων, δεν απελευθερώνουν κανέναν νέο πόρο για να ανακουφίσουν τους μικρομεσαίους που περνάνε κρίση. Ούτε και σκέφτεται ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση και να κόψει τις ιδεοληψίες και τα κολλήματα. Αντί να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, πράγμα που θα ωφελήσει και την αγορά και τις επιχειρήσεις αυξάνοντας τη ζήτηση, εδώ επιμένουμε στις φοροαπαλλαγές προς τους πλούσιους οι οποίοι όμως δεν πείστηκαν να κάνουν επενδύσεις.

Ιδιαίτερα οι τράπεζες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια τα μεγαλύτερα κέρδη, φρόντισαν απλώς να τα μοιράσουν στους μεγαλομετόχους και να αυξήσουν την ατομική τους περιουσία. Όχι να τα επενδύσουν για να αυξήσουν την επιχειρηματική περιουσία και επομένως και την αξία των μετοχών των ιδιοκτητών τους. Μονά ζυγά θα κέρδιζαν εκείνοι, αλλά με την επέκταση των επιχειρήσεων θα έβρισκαν δουλειά και οι φτωχότεροι και θα κέρδιζε συνολικά η οικονομία. Αντίθετα και επιχειρήσεις που με προσπάθειες δεκαετιών έγιναν εξωστρεφείς όπως ο ΟΤΕ, τώρα συρρικνώνονται και χάνουν τις θυγατρικές τους. Δηλαδή τη δύναμή τους και το μέλλον τους. Αυτό σημαίνει ότι και οι φτωχότεροι χάνουν τις εργασίες τους.

Είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα εκμεταλλευτούν και αυτή τη συγκυρία για να συνεχίσουν την κερδοσκοπική τους συμπεριφορά και το σφύξιμο των δανειοληπτών τους οποίους έχουν πάψει προ πολλού να τους θεωρούν πελάτες που πρέπει να εξυπηρετήσουν και τους αντιμετωπίζουν ως υλικό για ξεζούμισμα μέσα από πλήθος αυθαίρετες προμήθειες και ψιλά γράμματα με τα οποία ο πελάτης παραιτείται των δικαιωμάτων του.

Μα και τον κίνδυνο για τις τράπεζες, προσέξτε οξύμωρο…ενώ μας βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εν τούτοις δίνουν εγγυήσεις για τις καταθέσεις γιατί αντιμετωπίζουν κίνδυνο,… τον δημιούργησε η κερδοσκοπική συμπεριφορά. Όχι οι καταθέσεις και φυσικά όχι τα δάνεια που έδωσαν. Αυτά αποδίδουν τα κέρδη τους. Και τα στελέχη των τραπεζών δεν ξέρουν τι να κάνουν τα παχυλά μπόνους τους την ίδια ώρα που οι πελάτες δεν ξέρουν πώς να πληρώσουν τη δόση…

7 σχόλια:

Adamantia είπε...

Δεν στο κρυβω Αντωνη οτι φοβαμαι παρα πολυ μ'αυτη την κατασταση, ηδη οι τραπεζες αρχισαν να πιεζουν εταιρειες απ'τις οποιες εχουν βγαλει τα κερατα τους εν τω μεταξυ.
Αν και δεν πιστευω οτι θα γινει,ακουγονται πολυ εντονα φημες για κανονι μεγαλης ελληνικης τραπεζας..

kostis είπε...

Εγώ πάλι Αδαμαντία δεν το θεωρώ και απίθανο.Είμαστε όλοι υπερχρεωμένοι.Βέβαια δεν φταίνε πάντα για όαλ οι τράπεζες.Οι τράπεζες απλά προσφέρουν το προιόν τους.Είαι δικό σου θέμα αν θα αγοράσεις.Αλλά,δυστυχώς έχουμε γίνει υπερκαταναλωτικοί και δύσκολα πλέον μπορούμε να αντισταθούμε.

Unknown είπε...

Nai den νομίζω να γίνει οτιδήποτε. Απλώς η φομολογία δεν βοηθάει κανάναν. και οι δραματικές δηλώσεις Καραμανλή Αλογοσκούφη, οτι εγγυώνται όλες τις καταθέσεις άνω των 20.000 ευρώ... έκανε όσους έχουν λιγότερα να το ξανασκεφτούν. ιδίως στην επαρχία. Ενώ θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν οι έχοντες περισσότερα. Φήμες λένε οτι η πιό εκτεθειμένη ελληνική τράπεζα έχει χάσει 150 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή ψίχουλα. Τα κέρδη μιάς ή μιάμιση χρονιάς για την ίδια τράπεζα. Ο πανικός μόνον είναι κακός σύμβουλος.

Unknown είπε...

και βέβαια οι τράπεζες είναι πολύ φειδωλές για νέα δάνεια αυτές τις μέρες κρατάνε τη ρευστότητά τους διαθέσιμη για τα ταμεία... Αλλά μου κάνει εντύπωση οτι το κάνουν και για επιχειρήσεις;

Unknown είπε...

Μά δεν μπορώ να βλέπω συνέχεια διαφημίσεις και να μη θέλω να αλλάξω αυτοκίνητο... μόνο αν δεν με δανείζουν θα περιμένω να μαζέψω λεφτά. Αλλιώς δανείζομαι...

Adamantia είπε...

Kωστη οι επιχειρησεις δεν μπορουν να σταθουν χωρις τις τραπεζες, δεν αναφερομουν σε προσωπικα καταναλωτικα δανεια αλλα σε δανεια που χρειαζεται μια εταιρεια για να δουλεψει.Αυτα λοιπον οπως και ολες τους οι υπηρεσιες ειναι πανακριβα.Ενω μεχρι τωρα ηταν ελαστικοι στις μικροκαθυστερησεις απο την προηγουμενη εβδομαδα ζητανε μεχρι και προεξοφλησεις για να σου ανοιξουν πιστωση εξωτερικου. Αυτο ειναι τρομερη πιεση.

Unknown είπε...

Ναι Αδαμαντία...
Το τσεκάρησα κι εγώ. Όλες οι επιχειρήσεις πιέζονται από τις τράπεζες που δεν θέλουν να ρισκάρουν τίποτα για να εξυπηρετήσουν ούτε τους καλούς πελάτες τους. Είναι εξοργιστική η τακτική τους. Φραγκοφονιάδες του κερατά... Αλλά δυστυχώς αυτή η συμπεριφορά μεταφέρει στην πραγματική οικονομία τις επιπτώσεις του σπασίματος της φούσκας...