Δευτέρα, Οκτωβρίου 06, 2008

δουλέψτε ρε.... έχετε άλλα τρία χρόνια

(Πάει η εξουσία.... φεύγει...)
Άκουγα προηγουμένως την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ. Τους έχει μαζέψει βέβαια πάλι με την ιδιότητα των μελών της ΚΕ, αλλά τους τα ξαναλέει για να τα εμπεδώσουν. Παρόλα αυτά όσο τον άκουγα είχα την εντύπωση ότι άκουγα κάποιον δημοσιογράφο, ο οποίος είχε κωδικοποιήσει τι θ8α έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για να κάνει τη δουλειά της. Δηλαδή άσχετο με το τι κάνει αυτή η κυβέρνηση γιατί επί των ημερών της πιάσαμε πάτο σε πολλούς τομείς. Ενώ φλερτάραμε κάποτε με την κορυφή της Ευρώπης, τώρα πιάνουμε πάτο άνετα. Έβλεπα σήμερα αίφνις ότι και στην αναλογία παιδικών σταθμών πιάνουμε πάτο από όλη την Ευρώπη.

Δεν έχουμε αφήσει και τίποτα, αλλά ο πρωθυπουργός μάλλον κάνει δουλειά δημοσιογράφου όταν βεβαιώνει ότι γνωρίζει ακριβώς τι γίνεται σε κάθε θέμα. Θέλει να πεί ότι γνωρίζει άριστα τι πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση, απλώς δεν προσθέτει ότι είναι άχρηστη και δεν κάνει τίποτα από όσα θα έπρεπε. Ας πάρουμε για παράδειγμα το τι γίνεται για να μην επεκταθεί στην Ελλάδα η κρίση των αμερικανικών και μερικών ευρωπαϊκών τραπεζών. Προσφέρονται κρατικές εγγυήσεις για κάτι που είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες να κάνουν. Να εγγυηθούν τις καταθέσεις των πελατών τους. Δεν σκέφτεται όμως καθόλου ότι αυτοί που ζορίζονται λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής, και θα ζοριστούν περισσότερο με την αύξηση των επιτοκίων είναι οι πελάτες τους. Οι δανειολήπτες. Αντί όμως να απελευθερώσουν πόρους που θα χαλαρώσουν την πίεση από τους δανειολήπτες κι έτσι εμμέσως θα ωφεληθούν και οι τράπεζες και η αγορά. Επειδή όμως τα έχουν κάνει μούτι στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων, δεν απελευθερώνουν κανέναν νέο πόρο για να ανακουφίσουν τους μικρομεσαίους που περνάνε κρίση. Ούτε και σκέφτεται ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση και να κόψει τις ιδεοληψίες και τα κολλήματα. Αντί να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, πράγμα που θα ωφελήσει και την αγορά και τις επιχειρήσεις αυξάνοντας τη ζήτηση, εδώ επιμένουμε στις φοροαπαλλαγές προς τους πλούσιους οι οποίοι όμως δεν πείστηκαν να κάνουν επενδύσεις.

Ιδιαίτερα οι τράπεζες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια τα μεγαλύτερα κέρδη, φρόντισαν απλώς να τα μοιράσουν στους μεγαλομετόχους και να αυξήσουν την ατομική τους περιουσία. Όχι να τα επενδύσουν για να αυξήσουν την επιχειρηματική περιουσία και επομένως και την αξία των μετοχών των ιδιοκτητών τους. Μονά ζυγά θα κέρδιζαν εκείνοι, αλλά με την επέκταση των επιχειρήσεων θα έβρισκαν δουλειά και οι φτωχότεροι και θα κέρδιζε συνολικά η οικονομία. Αντίθετα και επιχειρήσεις που με προσπάθειες δεκαετιών έγιναν εξωστρεφείς όπως ο ΟΤΕ, τώρα συρρικνώνονται και χάνουν τις θυγατρικές τους. Δηλαδή τη δύναμή τους και το μέλλον τους. Αυτό σημαίνει ότι και οι φτωχότεροι χάνουν τις εργασίες τους.

Είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα εκμεταλλευτούν και αυτή τη συγκυρία για να συνεχίσουν την κερδοσκοπική τους συμπεριφορά και το σφύξιμο των δανειοληπτών τους οποίους έχουν πάψει προ πολλού να τους θεωρούν πελάτες που πρέπει να εξυπηρετήσουν και τους αντιμετωπίζουν ως υλικό για ξεζούμισμα μέσα από πλήθος αυθαίρετες προμήθειες και ψιλά γράμματα με τα οποία ο πελάτης παραιτείται των δικαιωμάτων του.

Μα και τον κίνδυνο για τις τράπεζες, προσέξτε οξύμωρο…ενώ μας βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εν τούτοις δίνουν εγγυήσεις για τις καταθέσεις γιατί αντιμετωπίζουν κίνδυνο,… τον δημιούργησε η κερδοσκοπική συμπεριφορά. Όχι οι καταθέσεις και φυσικά όχι τα δάνεια που έδωσαν. Αυτά αποδίδουν τα κέρδη τους. Και τα στελέχη των τραπεζών δεν ξέρουν τι να κάνουν τα παχυλά μπόνους τους την ίδια ώρα που οι πελάτες δεν ξέρουν πώς να πληρώσουν τη δόση…
Δημοσίευση σχολίου