Τετάρτη, Οκτωβρίου 15, 2008

Με σαράντα πέντε μέρες καθυστέρηση

(Κάρμεν έλα στην εξεταστική...)
Πρώτα αυτά που τρέχουν αυτή την ώρα. Με καθυστέρηση 24 ωρών η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ζητήσει από τη Βουλή να συστήσει εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή για το Βατοπέδι. Κάτι που αν το είχε κάνει εδώ και 45 μέρες που το προτείναμε εμείς θα ήταν μια ευφυής πολιτική και επικοινωνιακή κίνηση. Τότε επέλεξε όμως ο πρωθυπουργός να καλύψει τους πάντες και φυσικά και τον Ρουσόπουλο και τον Βουλγαράκη, με αποτέλεσμα τώρα να σύρεται σε μάχη οπισθοφυλακών, ενώ για να βρεθεί απάνω στο κύμα δυσαρέσκειας και να μπορέσει να το περάσει, έπρεπε να απαιτήσει την παραίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο οποίος έφερε με τις παρεμβάσεις του στα όρια της απελπισίας και στην παραίτηση από το δικαστικό σώμα τους δύο εισαγγελείς που έκαναν προανακριτικό έργο. Οι οποίοι σημειωτέον ότι ανήκουν στον χώρο της ΝΔ απλώς δεν είναι οι εγκάθετοι της κυβέρνησης οι οποίοι ενεργούν με κομματικό κριτήριο και μόνο.
Και φυσικά να συστήσει κατευθείαν προανακριτική επιτροπή γιατί έχουν προκύψει ενδείξεις ενοχής πολιτικών προσώπων και μόνον από τα δημοσιεύματα και από τις αποκαλύψεις του Τύπου.

Η σειρά πάντως είναι σωστή και η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει μάχες οπισθοφυλακών για να κερδίσει χρόνο. Κερδίζει βέβαια αυτό το χρόνο, αλλά εις βάρος της αξιοπιστίας του πρωθυπουργού και προς όφελος του κυβερνητικού εκπροσώπου και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Μα το κεφάλαιο που έχει ακόμα η ΝΔ είναι το κύρος του πρωθυπουργού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δυστυχώς δεν έχει πλέον την αξιοπιστία να γίνεται πιστευτός. Ούτε οι καθαρόαιμοι καραμανλικοί δεν τον πιστεύουν όπως είδατε με τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών από στελέχη όπως ο Νασίκας ή ο Κοκκινούλης που δεν είναι βουλευτές δηλαδή. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επίσης δεν σώζεται πλέον και αν τις όποιες διορθωτικές κινήσεις τις κάνει το ίδιο επιτελείο, τότε θα πάνε πολιτικά χαμένες. Δεν θα πιάσουν τόπο. Ενώ αν τις κάνει το επόμενο οικονομικό επιτελείο, τότε θα έχουν τη στοιχειώδη αξιοπιστία, ότι τις κάνει ένας νέος υπουργός που θέλει να διαφοροποιηθεί.

Μετρημένα κουκιά είναι πλέον εδώ που έχουμε φτάσει. Κερδίζει λοιπόν λίγο χρόνο η κυβέρνηση και προφανώς ο πρωθυπουργός το κάνει όχι για να ξεχειμωνιάσει, αλλά για να μπεί στο χειμώνα. Δηλαδή να ψηφίσει τον προϋπολογισμό ο Αλογοσκούφης με τον Μπέζα και μετά, με αφορμή και την εξέλιξη των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής να κάνει έναν ανασχηματισμό και να αλλάξει Ρουσόπουλο και Αλογοσκούφη, δήθεν χωρίς πίεση. Με κρύο αίμα. Προς το παρόν ο πρωθυπουργός είχε χθες να διαχειριστεί δυό παραιτήσεις. Του υπουργού Δικαιοσύνης και του κυβερνητικού εκπροσώπου. Γιατί ακόμα κι αν δεν τις υπέβαλαν εγγράφως προκύπτει από τα στοιχεία του ρεπορτάζ. Η μεν παραίτηση του Ρουσόπουλου προφανώς έχει υποβλήθεί και δεν έγινε δεκτή γιατί αλλιώς δεν θα έλεγε ότι… αποδεικνύεται από τα πράγματα ότι δεν είμαι κολλημένος σε καμιά καρέκλα. Πως αποδεικνύεται από τα πράγματα; Επειδή είπε στον πρωθυπουργό ότι εννοείται ότι η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σου (το λέω με δικά μου λόγια) και ο πρωθυπουργός του είπε κάτσε εκεί που κάθεσαι.

Η παραίτηση Χατζηγάκη είναι ολοφάνερο ότι έπεσε στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και γιατί ανανακοίνωσαν την ωμή παρέμβαση του πρωθυπουργού που φέρεται ότι υπαγόρευσε ακόμα και τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί, δηλαδή να μην γίνει αυτομάτως δεκτή η παραίτηση των δύο εισαγγελέων και να οριστούν αντικαταστάτες τους. Προφανώς ο Χατζηγάκης του είπε ότι κύριε πρόεδρε αν δεν γίνει αυτό πρέπει να πάει αμέσως η υπόθεση στη Βουλή και αν δεν πάει εγώ παραιτούμαι…δεν μπορώ να μείνω πιά στη θέση μου. Αυτό υποστηρίζεται και από το παρασκήνιο που γνωρίζουμε ότι δηλαδή όλες οι διαρροές αυτές των πληροφοριών από χθες το πρωί, γίνονταν από τον κ. Χατζηγάκη προσωπικά που μιλούσε με τους δημοσιογράφους ο ίδιος, ενώ την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήξερε τίποτα και μαζί με τον Γιάννη Ανδριανό, βεβαίωναν τους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ως δικαιολογία μάλιστα βεβαίωναν και οι ίδιοι ότι προσωπικά ο Χατζηγάκης έδωσε αυτή την πληροφόρηση στο Μέγκα αρχικά και μετά σε όλα τα κανάλια που βρέθηκαν στον αέρα χωρίς ενημέρωση.

Όποιος έπαιρνε χθες τηλέφωνο τον Χατζηγάκη, μάθαινε στοιχεία του ρεπορτάζ, εκτός φυσικά από τη δική του απειλή παραίτησης. Απλώς ότι δική του εισήγηση δέχθηκε ο πρωθυπουργός την ανακοίνωνε ως παρέμβαση του πρωθυπουργού για να κατοχυρώσει τη θέση του. Έτσι αποκάλυπτε βέβαια ότι η κορυφή της δικαιοσύνης είναι ξέφραγο αμπέλι για το υπουργείο, αλλά επειδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έκανε, δεν μπορούσε κανένας νεοδημοκράτης να τον κατηγορήσει ανοιχτά. Γιατί θα ήταν σαν να κατηγορεί τον πρωθυπουργό.

Ενώ λοιπόν η μάχη της οικονομίας είναι περίπου στον αέρα γιατί ως χθες που γύρισε ο Αλογοσκούφης, δεν υπήρχε κυβέρνηση, υπήρχε μόνον η υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδας, και μ’ αυτήν μιλούσαν οι τραπεζίτες. Δεν υπήρχε κανένας από την κυβέρνηση για να μιλήσουν οι πρόεδροι των μικρών τραπεζών και να δουν τι θα κάνουν…

3 σχόλια:

kostis είπε...

Αναρωτιέμαι,τι γίνεται;Μα να μου εξηγήσει κάποιος τι γίνεται.Δεν έχουν χάσει μόνο οι της ΝΔ την μπάλα,αλλά και εμείς.όλοι λένε ότι οι εξελίξεις τρέχουν,αλλά όχι κι έτσι.Παραιτήσεις,σκάνδαλα,υπουργοί μπλεγμένοι.Πανικός.Πλέον,δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τι γίνεται.Ο πρωθυπουργός τα έχει χάσει τελείως.Προσπαθεί αν κλείσει τη μία τρύπα και ανοίγει άλλη.Άντε να το κλείσουμε το μαγαζί αν τελειώνουμε.Υποτίθεται ότι η Δικαιοσύνη εκτός παό τυφλή είναι και ανεξάρτητη.Ναι αμέ,last year.Εδώ γινόμαστε μάρτυρες ωμων παρεμβάσεωμ.Φυσικά και δεν πρόκειται να το παραδεχτεί κανείς,αλλά όπου υπάρχει φωτιά...Για να δούμε τι θα ακολουθήσει.Πάντως κάτι μου λέει ότι και τις επόμενες μέρες θα γελάσουμε με αυτά που γίνονται.Τι άλλο να κάνουμε....

Adamantia είπε...

Θα ξεκαρδιστουμε Κωστη μ'αυτους και θα κλαψουμε για το χάλι μας και την οικονομικη κατασταση μιας χωρας σε υφεση που αντι να μαζευτουν απ'ολα τα κομματα οι καλυτεροι οικονομολογοι μπας και σωθει η παρτιδα καθονται και γελοιοποιουνται ολοι.

Unknown είπε...

και μή χειρότερα... Κωστή και Αδαμαντία