Πέμπτη, Αυγούστου 30, 2007

Μερικές ερωτήσεις...

Σήμερα φιλοξενούμε τον Προκόπη Παυλόπουλο, υπουργό και υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ στην Α’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών και τον Πέτρο Ευθυμίου πρώην υπουργό και υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, στη Β’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών.

Για τις φωτιές της Αιγιαλείας, που ήταν επίσης καταστροφικές για την περιοχή, σας ακούσαμε (τον παυλόπουλο) που ζητήσατε εκ μέρους της κυβέρνησης συγγνώμη από τους πολίτες γι αυτό που έγινε. Αν και δεν ήσασταν αρχηγός της πυροσβεστικής, εμείς το εκλάβαμε ότι επειδή είσαστε ο πρώτος τη τάξει υπουργός ζητήσατε συγγνώμη για λογαριασμό όλων. Δεν μείωσε αυτό το κύρος σας, ούτε σκέφτηκε κανένας πολίτης… τι αποτυχημένη κυβέρνηση είναι αυτή που ζητάει συγγνώμη. Σήμερα επτά ημέρες μετά από τέτοια καθολική καταστροφή στη μισή Πελοπόννησο, δεν έχει ζητήσει ούτε μια συγγνώμη ο πρωθυπουργός για λογαριασμό όλων. Έχουμε εκλογές και χάθηκε το φιλότιμο; άλλαξε η επικοινωνία και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης δεν θεωρείται αυτονόητη πολιτική αρετή;

Θα είδατε φωτογραφίες, αν δεν πήγατε στη σιωπηλή διαδήλωση των πολιτών που κινητοποιήθηκαν μόνοι τους και πήγαν να διαμαρτυρηθούν και να θρηνήσουν για τους νεκρούς. Ήταν από τις λίγες περιπτώσεις όπου τα θύματα δεν θρηνούν μαζί με τους εγκληματίες. Ούτε μαζί με τους οικοπεδοφάγους, ούτε μαζί με τους καταπατητές, ούτε μαζί με τους πολιτικούς που αλλάζουν τον ορισμό του δάσους, ούτε μαζί με τους πολιτικούς που θέλουν να αναθεωρήσουν το άρθρο 24 ή να μην εφαρμοστεί ο νόμος προεκλογικά για όσους έχουν χτίσει μέσα σε δάση και καταπατημένες περιοχές.

Ακούμε σχεδόν από την αρχή, το Σάββατο το ξεκίνησε ο πρωθυπουργός με τη διατύπωση «οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών» και ο κ. Ρουσόπουλος το διακινούσε στα παπαγαλάκια δημοσιογράφους, ότι αντιμετωπίζουμε κατάσταση 11ης Σεπτεμβρίου και την Κυριακή το σερβίρισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ως ασύμμετρη απειλή. Δηλαδή βλέπουμε ότι αντί η κυβέρνηση να ασχολείται με τις πυρκαϊές ασχολείται με τις εκλογές. Μα δεν μπορούν να σβήσουν οι φωτιές με δημόσιες σχέσεις!

Τη μόνη αλλαγή που θεώρησε άκρως απαραίτητη, ήταν να τοποθετήσει τον Θ. Ρουσόπουλο στο επικρατείας για να δουλέψει η προπαγανδιστική μηχανή της κυβέρνησης. Γιατί όχι τον Μεϊμαράκη μια και ανακατεύθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις, ή εσάς για να συντονιστείτε με τους δήμους και με τις νομαρχίες. Δηλαδή το μυαλό του είναι στις κάλπες. Όχι στις φωτιές.

Δείχνει έναν κυνισμό, ενώ μαίνεται η φωτιά, να σκέφτεσαι που θα μεταθέσεις τις ευθύνες και να ξεκινάς την προπαγάνδα με τη βεβαιότητα ότι οι μηχανισμοί του κράτους και μάλιστα οι κατασταλτικοί θα βρουν και τις αποδείξεις ή θα τις κατασκευάσουν. Γιατί αν ζητάς από την ΕΥΠ απόδειξη, θα τον κατασκευάσει. Θα πει στον Ντάνο Κρυστάλλη να βάλει τη βόμβα στην ΕΤ-2 όταν θα μιλάει ο Μητσοτάκης. Δεν φταίω εγώ που το θυμάμαι, αλλά μου το θύμισε ο πρωθυπουργός που πήγε στον 13ο όροφο να προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους πράκτορες για να λάβουμε το μήνυμα. Μα όλα για να κερδίσουμε τις εκλογές; Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Ο Μακιαβέλι δεν είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο. Το συμφέρον του ηγεμόνα, δεν είναι πάνω από τη χώρα, ώστε να αδιαφορούμε για την εικόνα μας στο εξωτερικό ή για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Αν πάτε αύριο σε ένα συμβούλιο υπουργών και σας ρωτήσουν τι γίνεται με την ασύμμετρη απειλή, δεν θα ντραπείτε να τους εξηγήσετε ότι δεν υπήρχε τίποτα αλλά στην Ελλάδα του 2007 συνηθίζουμε να λέμε τέτοια στις εκλογές για να συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι;



Χωρίς τον οργανωτή και χωρίς το κίνητρο, μένει μόνον η γελοιότητα του ισχυρισμού, όπως γράφει και η καθημερινή σε άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη.

Η προχειρότητα σε κάθε επίπεδο, υπάρχει και στην καταστροφή αλλά και στην προπαγάνδα. Η Ελευθεροτυπία απέδειξε ότι οι εμπρηστές στο βίντεο ντοκουμέντο ήταν εθελοντές που έσπευσαν να σβήσουν τη φωτιά, στο Οίτυλο ο αγροφύλακας που ενοχοποιούσε έναν ντόπιο κατέθεσε ότι είπε ψέματα γιατί τον πίεσαν και τον απείλησαν οι αξιωματικοί που έκαναν τις ανακρίσεις,

Δεν θα επικαλεστώ την Μέτρον Ανάλυσις που έδειξε χθες στη μέτρηση, τηλεφωνική, Αυγουστιάτικα ότι το 70% θεωρεί ότι θα επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα και το 37% ότι θα ενισχυθούν τα μικρά κόμματα και το 35% ότι θα ενισχυθεί το λευκό και το άκυρο. Θα επικαλεστώ τη χθεσινή συγκέντρωση πολιτών που χωρίς καπελώματα και οργανώσεις, για δεύτερη φορά, η πρώτη ήταν μετά την Πάρνηθα, μετείχαν σε μια βουβή διαδήλωση θρήνο. Αυτό δεν δημιουργεί άλλη δυναμική; Μήπως βρισκόμαστε και στο τέλος εποχής; Μήπως ο ελληνικός λαός αποφάσισε με το δικό του τρόπο να χτυπήσει ή έστω να αποδυναμώσει τον δικομματισμό;

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ακολουθήσει τη στρατηγική των βουβών και αστραπιαίων εκλογών. Την πρώτη μέρα με την Πεντέλη είχε ένα σαφές σημάδι, αλλά όχι γρήγορα αντανακλαστικά. Την πρώτη εβδομάδα συνάντησε την δραματική αποκορύφωση του απρόβλεπτου και του ανεξέλεγκτου. Ακόμα κι αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, δεν θα έχει ποτέ πια την περίλαμπρη εκκίνηση που είχε το 2004 που του επέτρεπε να τα βάζει φραστικά με τους νταβατζήδες. Και η άνεση της μεγάλης αυτοδυναμίας, δεν υπάρχει πια.

Αν επιμένει στο οργανωμένο σχέδιο η κυβέρνηση, έχει πάρει λάθος δρόμο. Γιατί αντί να σκεφθεί ότι χρειαζόμαστε επαγγελματίες πυροσβέστες αντί για κλίκες θα οδηγηθεί ότι χρειαζόμαστε κατασταλτικούς μηχανισμούς, ΜΑΤ και αντιτρομοκρατικές, παρακολουθήσεις και άλλα τέτοια εναντίον των πολιτών και των ατομικών ελευθεριών, ώστε να πιάσουμε τους τρομοκράτες ή τα Εξάρχεια ή τους γκαζάκηδες, ή αυτούς που πάνε να γράψουν συνθήματα στο καζίνο της Πάρνηθας. Οι μόνοι που συνελήφθησαν.

Έχετε εικόνα πόσα χρήματα μοιράστηκαν χθες; Όταν εσείς δίνατε πριν από έναν μήνα 200 και 300.000 ευρώ σε έναν δήμο σαν το Διακοφτό, ή 500.000 ή 1,000.000 ευρώ σε μια νομαρχία για να κάνει αντιπλημμυρικά έργα, χθες έδωσαν 24.000.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο κονδύλι όμως θα πάει στις επιχειρήσεις που ενώ είναι χιλιόμετρα μακριά από τη φωτιά πήραν ήδη δύο ετών αναστολή στους τόκους των δανείων. Άλλο πράγμα είναι η ανακούφιση των πληγέντων και άλλο πράγμα είναι η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Ο πολιτικός κυνισμός είναι η μόνη σχολή που ακολουθείται… Η αντιπολίτευση δυσκολεύεται να πεί ότι ναι πρέπει να δοθούν τα 3.000 ευρώ.

Δεν βλέπω σήμερα κανέναν υπουργό στα καμένα ή στελέχη του ΠΑΣΟΚ και από αυτούς τους πρωτοκλασσάτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: