Τετάρτη, Αυγούστου 22, 2007

Ζορμπάμ! ... ηκούσθη στον αέρα…

Εδώ και μήνες σέρνεται το σκάνδαλο των ομολόγων και από την αρχή έχουμε πεί ότι η υπόθεση βρωμάει από το κεφάλι. Δηλαδή το πρώτο σκάνδαλο που είναι μόνον πολιτικό, είναι η έκδοση εν κρυπτώ του ομολόγου σε αντίθεση με την τρέχουσα πρακτική. Γι αυτό είναι υπεύθυνη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σύσσωμη, Αλογοσκούφης Δούκας και Κουρής. Ενδεχομένως να είχε γνώση και ο πρωθυπουργός μια και η παρέκκλιση από τους συνήθεις κανόνες και την νομιμότητα με την έννοια της τυπικότητας, ήταν μεγάλη και ακόμα και ένας υπουργός δεν μπορεί λογικά να παίρνει τέτοιες αποφάσεις και μετά να κάνει τον αδιάφορο. Και για να κάνει τον αδιάφορο όμως ο κ. Αλογοσκούφης σημαίνει ότι είχε την άνωθεν κάλυψη για τις ενέργειές του.
Το πόρισμα του Ζορμπά λέει ότι η έκδοση του ομολόγου δεν ήταν σύννομη και υπεύθυνοι γι αυτό είναι ο κ. Μεϊμαράκης, υπουργός Άμυνας και ο κ. Αλογοσκούφης, υπουργός Οικονομίας. Αυτή είναι η βόμβα στην κυβέρνηση την οποία έβαλε ο κ. Ζορμπάς. Δεν γνωρίζω αν είχε αρμοδιότητα ή αν δεν είχε, αλλά νομίζω ότι σίγουρα είχε γιατί έρευνα κάνει σε συμπεράσματα καταλήγει και αρκεί να έχει ενδείξεις για να το γράψει. Η κα Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη που είναι δασκάλα στα νομικά για πολλούς από τους νομικούς της κυβέρνησης, συμφωνεί μαζί μου. Ο κ. Ζορμπάς είχε υποχρέωση λέει, να καταλήξει σε συμπεράσματα και να γράψει ότι έκρινε σωστό και προκύπτει από τις έρευνές του. Δεν είναι δικαστήριο το οποίο πρέπει να έχει πέραν πάσης αμφιβολίας αποδείξεις χειροπιαστές και μαρτυρίες ικανές για να καταδικάσει τους κατηγορούμενους. Όλες οι αμφιβολίες είναι υπέρ του κατηγορούμενου, ενώ στην πολιτική οι αμφιβολίες είναι εναντίον του ελεγχόμενου πολιτικού.Ο πολιτικός είτε είναι πρωθυπουργός είτε είναι υπουργός πρέπει να είναι πέραν πάσης αμφιβολίας έντιμος στην εκτέλεση των καθηκόντων του και ανα πάσα στιγμή έτοιμος να απαντήσει πειστικά σε κάθε ερώτηση που του γίνεται είτε από τους πολίτες είτε από τους βουλευτές στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε από τους πολίτες στις συνεντεύξεις που δίνει σε δημοσιογράφους ή στις επαφές που έχει με τους πολίτες και με τους συλλογικούς φορείς που τους εκπροσωπούν.Οφείλουν δηλαδή οι κορυφαίοι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης να δώσουν πειστικές απαντήσεις στους πολίτες, αλλιώς να επωμιστούν το δίκαιο πολιτικό κόστος που αναλογεί σ’ αυτή την αδυναμία τους η οποία ανοίγει το δρόμο για έρευνα από τη Βουλή ή και δίωξη από τη Δικαιοσύνη. Γιατί η δικαιοσύνη ασκεί δίωξη πρώτα και απαγγέλει κατηγορίες πρώτα και μετά ακολουθούν οι διαδικασίες αναζήτησης των χειροπιαστών αποδείξεων και των άμεσων μαρτυριών ενώπιον του δικαστηρίου. Όταν δηλαδή όλοι οι άλλοι έχουν αποτύχει να κάνουν καλά τη δουλειά τους τότε επεμβαίνει η δικαιοσύνη.Το αντίθετο του αδέκαστος, corruption,Σαπίλα μετά από θάνατο # μτφ. εξαγορά (συνειδήσεων), δεκασμός, δωροδοκία: he's open to corruption
δεν αρνείται τη δωροδοκία # (μέθοδοι ή μέσα που οδηγούν στη) διαφθορά,
Είναι μια υπόθεση που πρέπει να κινητοποιήσει όλους τους πολίτες και κυρίως αυτούς που ψηφίζουν τη ΝΔ. Γιατί στα λόγια και ο Πρινιωτάκης και ο Αποστολίδης που πιάστηκαν στα πράσα με τη Βαλίτσα στα χέρια, και με τα λεφτά στην τσέπη, λένε ότι μια κυβέρνηση δεν ληστεύει τα ταμεία της. Το ίδιο λένε ασφαλώς και οι υπουργοί και οι ψηφοφόροι της ΝΔ. Μια κυβέρνηση δεν ληστεύει τα ταμεία της. Ο Πρινιωτάκης το λέει για να αποδείξει την αθωώτητά του, ενώ υπάρχει η χειροπιαστή ενοχή του στο αδίκημα της δωροδοκίας, του δεκασμού, της διαφθοράς. Μια κυβέρνηση δεν ληστεύει τα ταμεία της. Άρα κι εγώ δεν έχω ληστέψει τα ταμεία. Οι υπουργοί όμως δεν μπορούν να πουν ότι ισχύει το αντίστροφο για να αποδείξουν την αθωώτητά τους. Ότι ο Πρινιωτάκης δεν ληστεύει τα ταμεία. Η κερδοσκοπική επιχείρηση δεν ληστεύει τα ταμεία. Η J.P.Morgan μια κερδοσκοπική τράπεζα, ένας παγκόσμιος νόμιμος τοκογλύφος δεν ληστεύει τα ταμεία. Αντιθέτως είναι η δουλειά τους να παίρνουν τα λεφτά των ταμείων, είτε ως νόμιμο κέρδος είτε με παράνομο τρόπο αν έχουν διαπράξει τα αδικήματα του δεκασμού, της δωροδοκίας, της διαφθοράς.

Εδώ έχει αποδειχθεί με τις βαλίτσες των εκατομμυρίων ευρώ ότι πέραν των νόμιμων προμηθειών, που πάλι ληστεία είναι αλλά επιτρέπεται από το νόμο, κάποιοι λήστεψαν τα ταμεία με τα ομόλογα. Και το ΤΣΠΕΑΘ είναι ένα από τα ταμεία που ληστεύθηκαν. Κι ας κάνει το κουνέλι και η Ένωση Συντακτών που ακόμα δεν κατέθεσε μήνυση εναντίον αυτών που της πούλησαν το ομόλογο. Και εναντίον αυτών που είναι υπεύθυνη για τη ζημιά που είχε με την επαναγορά του ομολόγου. Και να μην ξαναδώ το θλιβερό θέαμα δημοσιογράφων που τους λέει κατάμουτρα ένας νεοδημοκράτης ότι το ΤΣΠΕΑΘ είχε κέρδος από την επαναγορά κι αυτοί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Όταν για κατάθεση μετρητών σε λογαριασμό ταμιευτηρίου έχεις επιτόκιο 4% και για το ομόλογο που διακρατήθηκε ένα χρόνο το ΤΣΠΕΑΘ πήρε 2,7% είναι δεδομένη η ζημιά.
Μην παριστάνουν λοιπόν τους αδέκαστους δημοσιογράφους γιατί όπως γράφει ο Ζορμπάς στο πόρισμά του, «η άνομη συναλλαγή του δεκασμού, το δέλεαρ του οποίου προσφέρεται αφειδώς από το αναιδές κεφάλαιο στους ευτελείς, εξηγεί και εκτρέφει τον κύκλο της εγκληματικής δραστηριότητας, της ανοχής των πολλών και της άνομης σιωπής». Δεν είναι αδέκαστοι δημοσιογράφοι κι αυτοί που το ακούν δηλαδή και σιωπούν. Είναι δεκαστοί. Το αντίθετο του αδέκαστου τελος πάντων.
Δημοσίευση σχολίου