Παρασκευή, Αυγούστου 31, 2007

Ουαί υμίν φαρισαίοι, υποκριτές!

Σήμερα είναι Παρασκευή, οι φωτιές έσβησαν την Τετάρτη το βράδυ και οι τελευταίες αυτής της φουρνιάς την Πέμπτη το πρωί. Σε μία μιάμιση μέρα η γυφτιά με τη μεταφορική έννοια και όχι με την κυριολεκτική έπεσε πάνω από τη στάχτη και κινδυνεύει να την καλύψει. Η μιζέρια ξεχύνεται από υπουργικά γραφεία και προβάλλεται από τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Η κυβέρνηση που ακόμα δεν έχει αναγνωρίσει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η ηγεσία της πυροσβεστικής που είχε το γενικό πρόσταγμα στις προσπάθειες κατάσβεσης τα έκανε θάλασσα, προχωράει στο επόμενο βήμα σαν να μην συνέβη τίποτα. Ήταν βέβαια ολοφάνερο για μένα, από τη στιγμή που απάνω στην κρίση, θεώρησε απαραίτητο να επαναφέρει στην ενέργεια τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δηλαδή τον επικεφαλής της κυβερνητικής προπαγάνδας και όχι για παράδειγμα τον αρχηγό της πυροσβεστικής, ή έστω τον υπουργό εσωτερικών για να συντονίσει δήμους και κοινότητες και νομαρχίες, ή έστω τον υπουργό Άμυνας μια και οι ένοπλες δυνάμεις αναμίχθηκαν ενεργά στο τέλος στις προσπάθειες πυρόσβεσης και παροχής βοήθειας, όταν το χάος των πανάκριβων άλλων μηχανισμών αναπαραγόταν.Δεν γίνεται θύτες και θύματα να γίνονται ένα, ούτε και υπάρχει καμιά ελπίδα να διορθωθούν τα πράγματα αν δεν αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα. Αν η κυβέρνηση δεν πεί δημοσίως ότι η ηγεσία της πυροσβεστικής που στηρίζει ο κ. Πολύδωρας, τα έκανε θάλασσα και οι άνθρωποι και η χώρα πλήρωσαν βαρύ τίμημα απωλειών λόγω της ανικανότητάς της, δεν νομιμοποιείται ούτε να την αλλάξει ούτε να θεραπεύσει τις αιτίες που προκάλεσαν το μπάχαλο και την ασυνεννοησία. Αν δεν διαπιστώσει δημοσίως ο πρωθυπουργός ότι ο κομματισμός και οι κλίκες για τα αξιώματα και για τις θέσεις ευθύνης και για τα επιδόματα και τους μισθούς, έφερε την καταστροφή, δεν νομιμοποιείται να δώσει εντολή στους διαδόχους τους να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική επί ποινή απολύσεως και διασυρμού. Και κυρίως αν δεν μεταδώσει αυτό το πνεύμα και στα μεσαία στελέχη και στους κατώτερους υπαλλήλους, αν δεν δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα, δεν μπορεί να δημιουργήσει ορθές συνθήκες για την άσκηση ορθολογικής διοίκησης. Τίποτα δεν θα διορθωθεί.Στην Αρκαδία η φωτιά αναζωπυρώθηκε χωρίς να υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για τη φωτιά, και με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών και στελεχών, ανθρώπων με όλες τις εμπειρίες από όλων των ειδών τις φωτιές. Δεν διορθώνεται η κατάσταση γιατί φταίει το κεφάλι. Και δεν διορθώνεται το κεφάλι.

Οι πολίτες πλέον αισθάνονται ανασφάλεια γιατί γνωρίζουν ότι με δημόσιες σχέσεις δεν λύνονται προβλήματα. Αν είχαμε μια κρίση στην ασφάλεια της χώρας από εξωτερικούς εχθρούς θα ζούσαμε μια νέα τραγωδία. Και θα θρηνούσαμε και νεκρούς, που με αυτοθυσία θα έσπευδαν να υπερασπιστούν την πατρίδα, ενώ οι αρχηγοί, τα κεφάλια θα ήταν υπεύθυνα και για το δικό τους θάνατο. Δεν θέλω να πώ περισσότερα, αλλά το αλαλούμ και η ανικανότητα δεν είναι προνόμιο της πυροσβεστικής. Δεν είναι η πυροσβεστική μια νησίδα ανικανότητας μέσα σε έναν κατά τα άλλα υγιή και ισχυρό οργανισμό. Τρέμουν οι πολίτες στην ιδέα ότι αυτή η κυβέρνηση και κυρίως αυτός ο κρατικός μηχανισμός, θα τους προστατεύσει από κάθε απειλή που στη ζωή είναι συνηθισμένη και περιοδική. Επαναλαμβανόμενη. Φυσικές καταστροφές θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και ίσως μεγαλύτερες γιατί έχουμε δολοφονήσει το κλίμα της γής. Διεθνείς κρίσεις και συγκρούσεις θα συνεχίσουν να συμβαίνουν στον κόσμο και δεν θα είναι πάντοτε στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ αλλά και μέσα στην αυλή μας.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται την ανάγκη για πρόωρες εκλογές με την αστεία δικαιολογία ότι πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, γιατί η ζωή και η πολιτική εκδικείται. Η ζωή το έφερε έτσι ώστε να προκύψει εθνική τραγωδία την πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας με τρόπο που δεν το περίμενε κανείς, ούτε εμείς ούτε η κυβέρνηση, ούτε φυσικά η αντιπολίτευση. Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Αν πριν από μία εβδομάδα δεν υπήρχε εθνικός λόγος – ευτυχώς – για να γίνουν εκλογές, τώρα υπάρχει εθνικός λόγος. Γιατί αυτή η διάλυση και η ανικανότητα πρέπει να πάρει πόδι. Οι δημόσιες σχέσεις είναι καλές αλλά για να διηγηθούν αυτά που πραγματικά έγιναν από τους άλλους. Όχι για να ανακαλύπτουν ασύμμετρες απειλές και να προκαλούν περισσότερες καταστροφές στη χώρα!Όταν η πυροσβεστική είναι σύμμαχος της φωτιάς αντί εχθρός της, κάτι πρέπει να γίνει για να ξαναγυρίσει στην αποστολή της. Τώρα έχει ξεφύγει. Όταν οι ιδέες περί οργανωμένου σχεδίου διευρύνουν την καταστροφή που προκάλεσαν οι φωτιές με δυσφήμιση στο εξωτερικό και πιθανό πλήγμα στον τουρισμό, κάτι πρέπει να γίνει. Για να αποφύγουμε τα χειρότερα που σήμερα δεν είναι στην επικαιρότητα. Αλλά ήταν χθες. Τα νοσοκομεία και τα σχολεία, μόλις πριν από λίγες μέρες. Και σίγουρα κάτι άλλο σε λίγες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: