Τετάρτη, Μαρτίου 14, 2007

Μ. Λιάπης:1.000.000 ευρώ για πάρκο φάντασμα

Ο Μιχάλης Λιάπης το γνωρίζει, αλλά το συγκαλύπτει:

Δίνουν 1.000.000 ευρώ
για πάρκο φάντασμα!

Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο, κρατική υπηρεσία να χαρίζει ένα εκατομμύριο ευρώ, χωρίς καμιά δικαιολογία. Ακόμα κι αν γίνεται από κάποιο υπουργείο κάποια χαριστική πράξη, φροντίζουν για τα μάτια του κόσμου να το δικαιολογήσουν για να έχουν και τα νώτα τους καλυμμένα αν αποκαλυφθεί. Αν όμως για τη διασπάθιση του 1.000.000 ευρώ με τέτοιο πρόδηλο τρόπο έχει ενημερωθεί και ο αρμόδιος υπουργός – εν προκειμένω ο υπουργός Μεταφορών και επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης – και η υπηρεσία επιμένει στη χαριστική σύμβαση η οποία ποτέ δεν υλοποιείται, και επιπλέον διώκονται οι υπάλληλοι που τόλμησαν να ζητήσουν ενημέρωση (!!!) αυτό σημαίνει ότι και ο υπουργός είναι γνώστης και συμμέτοχος, πέρα από την πολιτική ευθύνη που έτσι κι αλλιώς έχει.

Η υπόθεση αφορά την θυγατρική του ΟΣΕ εταιρία ΕΡΓΟΣΕ η οποία στριμώχνει ένα έργο εγκατάστασης και συντήρησης πρασίνου αξίας 1.000.000 ευρώ στην εργολαβία ΑΔ 472 η οποία αποφασίζεται και ανατίθεται, αλλά δεν εκτελείται ποτέ. Προφανώς επειδή από την αρχή είχαν σκοπό να μην την εκτελέσουν ποτέ. Άλλωστε με 1.000.000 ευρώ θα έφτιαχναν ολόκληρο δάσος όχι παρτέρια πρασίνου.

Η υπόθεση είναι εξόχως προκλητική γιατί με 1.000.000 ευρώ που προβλέπεται για έναν μόνο σταθμό του τρένου, φυτεύεις γκαζόν σε όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ελλάδας. Από τις προβλέψεις όμως της εργολαβίας φαίνεται από μακριά ότι κάποιος θα βάλει στο χέρι τα χρήματα χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα.

Ενδεικτικά: (Και είναι μόνον η αρχή):
- η δημοπρατούσα υπηρεσία δεν προσκαλεί εργοληπτικές υπηρεσίες έργων πρασίνου, όπως θα περίμενε ο ανυποψίαστος πολίτης ή ο υποψιασμένος υπουργός. Καλεί εταιρίες οδοποιίας και ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων! Ποιος θα φυτέψει το πράσινο; Ο Ηλεκτρολόγος ή ο μηχανικός;
- Οι προϊστάμενοι αγνοούν επιδεικτικά την αναφορά του καθ’ ύλην αρμόδιου υπαλλήλου ο οποίος διατυπώνει κομψά τεχνικές, δεοντολογικές και πρακτικές αντιρρήσεις γιατί προφανώς δεν είναι στο κόλπο για να κατασπαταλήσουν και να οικειοποιηθούν κάποιοι χωρίς να δουλέψουν το 1.000.000 ευρώ!
- Αρχικά απειλεί τον διαμαρτυρόμενο υπάλληλο και στη συνέχεια υλοποιεί τις απειλές, αφού τον αχρηστεύει υπηρεσιακά γιατί προφανώς έχει εντολές ή έστω τις πλάτες του υπουργού τουλάχιστον. Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι κάποιος διοικητής τόλμησε να κάνει τέτοια πράγματα όταν γνωρίζει ότι έχει ενημερωθεί και προσωπικά ο υπουργός για την υπόθεση.
- Κάνει και επίδειξη κακοδιοίκησης, και μεταθέτει τον αναπληρωτή πρόεδρο του συμβουλίου εργαζομένων επειδή (άκουσον-άκουσον!) τόλμησε να ζητήσει γραπτά ενημέρωση για το αν η εν λόγω εργολαβία ΑΔ 472 περιλαμβάνεται στους διενεργηθέντες ελέγχους από την επιτροπή δημοσιονομικού ελέγχου! Δηλαδή οι άνθρωποι έχουν βάλει το χέρι στο μέλι και διώκουν όσους διανοούνται να τους ενοχλήσουν καταπατώντας τους κανονισμούς που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για να ρίχνει στάχτη στα μάτια του πολίτη … ε! συγγνώμη για να εμποδίσει τα τρωκτικά θέλαμε να πούμε που εποφθαλμιούν το δημόσιο χρήμα.

Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης γνωρίζει και συγκαλύπτει όλες αυτές τις πρωτοφανείς αυθαιρεσίες, εκφοβισμό και διώξεις υπαλλήλων οι οποίοι απλώς και μόνο επιθυμούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και δεν συναινούν σε αντιδεοντολογικές και αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον ύποπτες μεθοδεύσεις. Αν ένας υπάλληλος απλώς κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος αν υποχωρήσει, ο κ. Μιχάλης Λιάπης πρέπει να εξηγήσει στον πολίτη γιατί συγκαλύπτει τέτοιες καταστάσεις υποθέτοντας ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο ή ότι έχει κάποια ιδιόμορφη ασυλία, η οποία ασφαλώς και δεν προκύπτει από τη θεσμική του ιδιότητα.

Για να μην δικαιολογηθεί ότι δεν γνωρίζει, και ότι όλα τα έκαναν κάποιοι συνεργάτες του κι αυτός δεν ήξερε τίποτα, αναφέρουμε ότι ήδη από τον Νοέμβριο του 2005 έχει παραλάβει καταγγελία από την Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Γεωπόνων Έργων Πρασίνου για τις ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις της εργολαβίας ΑΔ 472!

Τι λέει ο αρμόδιος υπάλληλος προς τους προϊσταμένους του με έγγραφο που συνέταξε μετά τη διαμαρτυρία των εργοληπτών γεωπόνων έργων πρασίνου;
- Στην τεχνική περιγραφή του έργου, με λίγες γραμμές δεν υπάρχει τίποτα σαφές για το έργο.
- Αναφέρει ως χώρους φύτευσης τις μετώπες της κύριας σήραγγας του Πλαταμώνα και τη θέση Φλοίσβος, οι οποίες περιλαμβάνονται στην προηγούμενη φυτοτεχνική εργολαβία ΑΔ 498. Δηλαδή ήδη κάποιος άλλος πληρώνεται για να κάνει αυτή τη δουλειά!
- Στον προϋπολογισμό αναφέρεται η εκτέλεση υδροσποράς 5 στρεμμάτων και μάλιστα με χρήση τρισδιάστατου γεωπλέγματος. Πουθενά δεν αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή πού θα γίνει αυτή η εργασία; Εμείς ως κακόπιστοι δημοσιογράφοι ρωτάμε: Μήπως έχει καμιά βίλα ή κανένα ιδιωτικό νησί κάποιος και θέλει με χρήματα του δημοσίου γκαζόν 5 στρεμμάτων που είναι αρκετό για ένα ευπρεπές ιδιωτικό γήπεδο γκολφ;
- «Είμαι σε θέση να σας βεβαιώσω», γράφει ο αρμόδιος υπάλληλος, «ότι δεν υπάρχει κανένα πρανές που να απαιτεί υδροσπορά, καθόσον όλα τα πρανή είναι καλυμμένα με μόνιμη φύτευση και κανένα πρανές στην περιοχή δεν παρουσιάζει ούτε κατολίσθηση ούτε τάσεις κατολίσθησης ώστε να απαιτείται και η χρήση τρισδιάστατου γεωπλέγματος.»
- Είναι όμως και παράτυπη η αναφορά τέτοιου έργου γιατί ο κανονισμός μελετών προβλέπει ότι μετά την παρέλευση ενός έτους από την κατασκευή πρανούς δεν γίνεται υδροσπορά αλλά μόνον μόνιμη φύτευση.
- «Στον προϋπολογισμό», γράφει ο έκπληκτος υπάλληλος που είναι έτοιμος να σκίσει τα πτυχία του, «αναφέρεται η εγκατάσταση χλοοτάπητα στην απίθανου μεγέθους έκταση των 48 στρεμμάτων» (για να καταλάβετε μέγεθος είναι ο μισός εθνικός κήπος της Αθήνας) «η οποία υπερκαλύπτει κατά πολύ όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ελλάδας αν κριθεί σκόπιμη η εγκατάστασή του. Πουθενά δεν αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή που θα εγκατασταθεί.» Αυτό είναι βέβαιο, Αν ο Μιχάλης Λιάπης είχε σκοπό να χαρίσει στον ελληνικό λαό (με χρήματα του δημοσίου) ένα πάρκο αναψυχής συνολικής έκτασης 48+5=53 στρεμμάτων, θα είχε σίγουρα καλέσει τις κάμερες (γιατί είναι γνωστό ότι δεν δίνει συνεντεύξεις και δεν κάνει δηλώσεις σε μεμονωμένους δημοσιογράφους) και θα είχε ανακηρύξει εαυτόν σε εθνικό ευεργέτη του λαού της Αθήνας ή της Β’ Αθηνών όπου πολιτεύεται.
- Δεν τελειώσαμε όμως. Έχουμε κι άλλα παράξενα. Έτσι εύκολα τρώγεται ένα εκατομμύριο ευρώ; Δεν υπάρχει τιμή μονάδος για το αυτόματο πότισμα που προβλέπεται. Βαριόντουσαν να στήσουν καλά την κομπίνα. Έλα καημένε σου λέει… έχουμε πλάτες. Δεν μας πειράζει κανείς!
- Προβλέπεται χρήση δενδροστοιχιών ως ηχοπετάσματα, πράγμα που είναι αυθαίρετη έμπνευση για να φάνε τα λεφτά. Αν ζητούσαν τη γνώμη του τμήματος περιβάλλοντος –τους ενημερώνει πάντα ο αρμόδιος υπάλληλος- θα μάθαιναν ότι από τις μετρήσεις που έχουν γίνει οι δενδροστοιχίες έχουν πολύ μικρή αξία ως ηχοπετάσματα γιατί απαιτείται συνεχής συμπαγής μάζα. Αυτό το ξέρει και ένας μαθητής λυκείου. Αλλά εδώ έχουμε τέτοιες πλάτες. Με τη φυσική θα ασχολούμαστε;
- Στο άρθρο 21 προβλέπεται η κατασκευή έργων προσπορισμού αρδευτικού νερού για την άρδευση των φυτών χωρίς πάλι να αναφέρεται το είδος, η θέση και η έκταση; Τι θα είναι; πηγάδια; Πόσα; Πού; Ή εμφιαλωμένο νερό από την Ελβετία; Θα είναι EVIAN ή άλλη μάρκα; Σε μπουκάλια ή σε σπρέϋ; (Το γυρνάμε στην πλάκα γιατί το θέμα γίνεται αστείο, αλλά η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή.) Γιατί αυτή είναι δωρεά προς τον ανάδοχο – λέει πάντα ο αρμόδιος υπάλληλος- «καθόσον η τιμή προμήθειας του νερού άρδευσης των φυτών περιλάμβάνεται στην τιμή άρδευσης αυτών».
Σκεφθείτε πόσο εύκολο είναι να κατασκευαστεί ένα τέτοιο ωραίο πάρκο με 48 στρέμματα επίπεδο γκαζόν, με 5 στρέμματα γκαζόν σε πρανή γύρω-γύρω και δενδροστοιχίες στην περίμετρο, με αυτόματο πότισμα και δικές του γεωτρήσεις για το πότισμα. Μπορεί να γίνει με 1.000.000 ευρώ αλλά δεν έγινε επί τρία χρόνια ούτε ένα στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλη πόλη από την ΕΡΓΟΣΕ ή από άλλη υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών. Κάποιος όμως θα τσεπώσει οπωσδήποτε το εκατομμύριο χωρίς να κάνει τίποτα, αν κρίνουμε από την επιμονή που δείχνουν, τις πλάτες που έχουν και τις διώξεις όσων πάνε να τους χαλάσουν τη δουλειά.

Γι αυτό και δεν έχουμε αρκετό πράσινο στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ούτε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αποκτήσαμε. Έγινε μόνον το 15% όσου πράσινου πρόβλεπαν οι μελέτες. Τα λεφτά τα τρώνε οι εργολάβοι με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών σε μπαζώματα και σε ξεμπαζώματα. Το λέει καθαρά κι αυτό ο ίδιος υπάλληλος: «Θεωρώ ότι η εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών παρουσιάζει προβλήματα που εκθέτουν την υπηρεσία. Η εισαγωγή των εργασιών πράσινου στην εργολαβία χωρίς καμιά διασφάλιση θα μπορούσε να αιτιολογηθεί ως προσχηματική με σκοπό να μην εκτελεστούν τελικά οι εργασίες αυτές»! (σ.σ. τόμπολα!) «Αυτό δεν είναι πρωτότυπο, αλλά σύνηθες, καθόσον σε καμιά εργολαβία που το πράσινο περιέχεται ως μέρος του έργου δεν έχει φυτευθεί μέχρι σήμερα ούτε ένα φυτό.» (σ.σ. Πάλι τόμπολα!) «Στην κυριολεξία και αυτό διότι τα έργα αυτά εκ των πραγμάτων δεν εποπτεύονται από την υπηρεσία πρασίνου. Αντίθετα τα μόνα έργα που οι φυτοκαλύψεις υλοποιούνται απόλυτα είναι αυτά που εποπτεύονται από την υπηρεσία πρασίνου».

Τα συμπεράσματα ανήκουν στον αναγνώστη, εκτός … αν έχει άποψη επί του θέματος και ο κ. Μιχάλης Λιάπης, την οποία πολύ θα θέλαμε να πληροφορηθούμε.




2 σχόλια:

roidis είπε...

πολύ ενδιαφέρον. Δεν το ήξερα. κοίτα να δεις.

Θα το ψάξω.

north_wind είπε...

ΘΑ έπρεπε να ρωτήσετe και για την αντίθετη άποψη. Και αυτοί που ασχολήθηκαν ήταν λιγότερο ή περισσότερο ειδικοί.