Τετάρτη, Μαρτίου 07, 2007

Τα δέκα δισεκατομμύρια της σπατάλης του Αλογοσκούφη

Πως θα βρουμε 10 δις ευρώ για κοινωνικές παροχές
Πως χάνει κάθε μέρα τον στόχο του ο Γ. Αλογοσκούφης

Ένα απολαυστικό ρεπορτάζ του Αντώνη Κοκορίκου στην Π+13 (9.3.2007)

Είναι λίγο ξεχειλωμένο
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε παραγγείλει στην Άννα Διαμαντοπούλου ένα πρόγραμμα 40 σελίδων. Τελικά ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα 100 σελίδων. Ο στόχος των «40» ήταν προφανώς να έχουν τη δυνατότητα να το διαβάσουν πολλοί άνθρωποι. Γιατί άραγε δεν μπορούσαν να έχουν μια σύντομη έκδοση των 40 σελίδων, η οποία να συνοδεύεται με την αναλυτικότερη των 100 σελίδων; Το αποτέλεσμα είναι ότι καμία εφημερίδα δεν το δημοσίευσε ολόκληρο και μόνον το μικρό ποσοστό του πληθυσμού που έχει και πρόσβαση στο ίντερνετ και τη διάθεση να το μελετήσει σε βάθος μπορεί να το προσεγγίσει. Από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ αν το διαβάσουν προσεκτικά 1000 άτομα, πρέπει όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Ενώ λοιπόν διακηρύσσεται η πρόσβαση στη γνώση για όλους στην πράξη δεν το πετυχαίνουν.

Που θα βρείτε τα λεφτά;
Πολιτικά και επικοινωνιακά ήταν πετυχημένη η αντίδραση της κυβέρνησης στην ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Μια σύντομη και περιεκτική δήλωση που μεταδόθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης ταυτόχρονα με το πρόγραμμα: «Δεν είναι κακό, αλλά δεν μας λένε πως θα πληρωθεί. Κρύβουν ότι θα φορολογήσουν αγρίως τους πολίτες για να καλύψουν το κόστος των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ»! Δήλωση Γ. Αλογοσκούφη με πανομοιότυπο περιεχόμενο. Ακολούθησαν τις επόμενες μέρες δηλώσεις υπουργών και υφυπουργών ανά τομέα με το ίδιο ρεφρέν. Καθόλου άσχημα επικοινωνιακά για την κυβέρνηση.

«θα κόψουμε τις σπατάλες»
Το ΠΑΣΟΚ φυσικά και το περίμενε. Η κοστολόγηση είχε προαναγγελθεί. Και η απάντηση που δόθηκε αμέσως ήταν η εξής: «Το κόστος του κοινωνικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ και θα βρεθεί στο πλαίσιο της νέας αναπτυξιακής πολιτικής, από τη φορολόγηση του πλούτου, από τη φορολόγηση των κερδών του μη παραγωγικού κεφαλαίου, (μετοχές, ομόλογα, χρηματιστήριο κλπ) από το μέρισμα ειρήνης (μείωση των εξοπλισμών) και γενικώς από την αντίστροφη αναδιανομή. Από τους λίγους και ισχυρούς προς τους πολλούς και αδύνατους. Όλοι έλεγαν το ίδιο σε όλα τα παράθυρα. Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοίδης, Ευθυμίου, Λοβέρδος και φυσικά υπενθύμιζαν ότι ο Γ. Αλογοσκούφης προεκλογικά έλεγε ότι θα χρηματοδοτήσει το αντίστοιχο πρόγραμμα της ΝΔ, από τον περιορισμό της σπατάλης του δημοσίου κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά ούτε το πρόγραμμα της ΝΔ εφαρμόστηκε ούτε οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 10 δις αλλά αυξήθηκαν περίπου 5%.

Ο Γιώργος μίλησε στους μη έχοντες
Για αρχή και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ καλά τα πήγαν. Ο Γ. Παπανδρέου μπόρεσε να περάσει σε όλους τους πολίτες τα εξής: Θα δώσει 950 ευρώ σε κάθε ζευγάρι αγροτών και 550 ευρώ σε κάθε μεμονωμένο συνταξιούχο ακόμα και στους ανασφάλιστους. Θα πληρώνει το κράτος στην αρχή και σταδιακά για μια τετραετία την ασφάλιση των νεοπροσλαμβανόμενων νέων. Θα εφαρμόσει έναν νέο Καποδίστρια στην αυτοδιοίκηση, ώστε να έχουμε 300-400 δήμους στην πρωτοβάθμια και 7 έως 11 περιφέρειες στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Θα γενικευτούν τα ολοήμερα σχολεία και θα αρχίσει η προσχολική εκπαίδευση για όλους. Καθόλου άσχημα. Μπόρεσε να μιλήσει, σ’ αυτούς που πρέπει για να αυξήσει τις ψήφους του. Η ΝΔ από την πλευρά της είπε ότι θα μας φορολογήσουν άγρια για να το πετύχουν. (Λες και τώρα δεν φορολογούμαστε άγρια) Δεν αμφισβήτησε την ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, παρά μόνον έμμεσα και κρίνοντας εξ ιδίων. Από την εμπειρία τους. Αυτό δεν είναι πολύ έξυπνο και πρέπει να το διορθώσουν. Να βρούν καλύτερο επιχείρημα.

Για δες ποιος μιλάει…
Το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι ότι δεν μπορεί να βρει αξιόπιστο επιχείρημα για να κριτικάρει αρνητικά το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά αξιόπιστο πρόσωπο που να το πει και να γίνει πιστευτός. Προεκλογικά ο Γ. Αλογοσκούφης έπειθε όταν έλεγε ότι θα μειώσει τη σπατάλη κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα πια όχι γιατί η σπατάλη διευρύνθηκε. Επί των ημερών του και ξεκινάει από το υπουργείο του. Θα αναφέρω μόνον μία περίπτωση που δείχνει ότι από το γραφείο του Γ. Αλογοσκούφη, ξεκινά η σπατάλη χρημάτων του δημοσίου (δικά μας) τα οποία πηγαίνουν σε γαλάζιους (ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν στους άξιους ασχέτως χρώματος), σε συνταξιούχους (ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν σε οικονομικά ενεργούς ώστε να αξιοποιούνται θέσεις εργασίας), παρά τις προβλέψεις του νόμου (αντί να διδάσκει ευνομία), με στόχο τον κομματικό έλεγχο της διοίκησης (ενώ προεκλογικά υπόσχονταν αξιοπιστία και επανίδρυση της δημόσιας διοίκησης) και με επίδειξη αλαζονείας της εξουσίας αντί για σεμνότητα και ταπεινότητα που ήταν η πρωθυπουργική ευχή αλλά και εντολή.

Μιλούν τα ντοκουμέντα
Ιδού η απόδειξη για τα παραπάνω αμαρτήματα του Γ. Αλογοσκούφη: Από τις 20 Δεκεμβρίου 2004 έχει διορίσει πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης τον κ. Ι. Σιδηρόπουλο. (ΦΕΚ Β 1887) ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε στις 25.9.2004 (τρεις μήνες πριν) από τη θέση του γενικού διευθυντή οικονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών. (ΦΕΚ Γ 262) Την προαγωγή είχε πάρει επί ΠΑΣΟΚ γιατί προφανώς ήταν ικανός. Αντί να τον διατηρήσει στη θέση του, τον συνταξιοδοτεί, (μία δαπάνη) τον προσλαμβάνει την επόμενη μέρα (ΦΕΚ Γ 283) ως ειδικό σύμβουλο στο πολιτικό του γραφείο (δεύτερη δαπάνη) και τον διορίζει τον Δεκέμβριο με απόφασή του πρόεδρο του ΔΣ της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (Τρίτη δαπάνη) η οποία όμως είναι παράνομη γιατί ο νόμος 3229/2004 προβλέπει ότι πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ο πρόεδρος. Ο οποίος όμως παραμένει αμειβόμενος ως μέλος της επιτροπής αναμόρφωσης του αναπτυξιακού νόμου (ΦΕΚ Β 665 και ΦΕΚ Β 1135) (τέταρτη δαπάνη) ως μέλος της Επιτροπής σχεδιασμού Λιμένων (ΦΕΚ Β 729) (Πέμπτη δαπάνη). Η συμμετοχή του και στις δύο επιτροπές είναι παράνομη για τους τελευταίους μήνες που είχε συνταξιοδοτηθεί και έπρεπε να έχει αντικατασταθεί, αλλά δεν υπάρχει κανένα ΦΕΚ αντικατάστασής του μετά τη συνταξιοδότησή του! Εννοείται ότι και η σύνταξη και ο μισθός του ειδικού συμβούλου και ο μισθός του πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι πολύ καλά λεφτά και ασφαλώς πολύ περισσότερα (συνολικά) από τον μισθό του υπουργού Οικονομίας. Δεν θέλω να ρίξω το επίπεδο της συζήτησης αναφέροντας το σύνολο των αποδοχών, αλλά το 75% αυτών των αποδοχών κακώς τα πληρώνουμε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι με απόφαση Αλογοσκούφη. Θα έπρεπε να έχει περιοριστεί στον παχυλό μισθό του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών (δηλαδή στο 25%) και ο Αλογοσκούφης να έχει προσλάβει άλλους δύο με εξίσου παχυλούς μισθούς στις άλλες δύο θέσεις εργασίας. Ή αφού επέλεξε να συνταξιοδοτηθεί, να έχει προσλάβει άλλους τρεις που να μοιράζονται τους τρεις παχυλούς μισθούς αντί να τρώει όλα τα λεφτά ένας.

Ένας τρώει για τέσσερις
Κίνητρο για την κριτική στον Αλογοσκούφη, δεν πρέπει να είναι η κοινωνική ζήλια για τις τετραπλές αποδοχές ενός και μόνον γαλάζιου. Αλλά με τι μούτρα θα πάει ο Γ. Αλογοσκούφης στη Βουλή να υπερασπιστεί τον πολυθεσίτη σύμβουλό του, και κυρίως τον εαυτό του, αν φιλοτιμηθεί κάποιος βουλευτής της ΝΔ ή της αντιπολίτευσης να του υπενθυμίσει όσα έλεγε προεκλογικά; Γιατί να μην βολευτούν τέσσερις γαλάζιοι αντί για έναν; (Αυτό επειδή είναι δεδομένο ότι είσαστε ρουσφετολόγοι) Γιατί να μην προτιμηθούν τρεις άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι, ασχέτως χρώματος (σίγουρα οι μισοί είναι νεοδημοκράτες) σύμφωνα με τις προεκλογικές σας υποσχέσεις περί αξιοκρατίας και επανίδρυσης του κράτους; Γιατί πρέπει να παραβιάζει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας που δίνει και οδηγίες στους άλλους υπουργούς να κάνουν οικονομίες, το νόμο ο οποίος είναι σαφής και λέει ότι ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΠΕΙΑ πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης; Μόνο επειδή στην Ελλάδα οι υπουργοί δεν έχουν ποινικές ευθύνες για τις πράξεις τους αλλά έχουν πλήρη ασυλία;

Και παρανομεί και τον ταΐζει
Το χειρότερο αμάρτημα όμως του Γ. Αλογοσκούφη, δεν είναι ο νεποτισμός ή η αλαζονεία της εξουσίας, η ρουσφετολογία και η κομματοκρατία. Είναι το γεγονός ότι ως πολιτικός ανήρ πρώτου μεγέθους και ως στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, θα έπρεπε να φροντίσει να ελέγχονται αποτελεσματικά και αντικειμενικά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες της χώρας, από πρόσωπα «καταξιωμένα στην οικονομική και επιστημονική ζωή του τόπου ή της δημόσιας διοίκησης» όπως προβλέπει ο νόμος. Ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης θέλει να ελέγχει προσωπικά (και επομένως όλοι καταλαβαίνουμε τη συνέχεια) την επιτροπή εποπτείας μέσω του προέδρου που είναι ειδικός του σύμβουλος και συνταξιούχος. Τον οποίο πρόεδρο και κρατάει στο χέρι (αφού κατέχει παράνομα τη θέση και άρα μπορεί να τον διώξει όποτε θέλει) και τον ταΐζει χοντρά για να είναι μπουκωμένος και να μην μιλάει ότι κι αν του ζητήσει.

Εστία ρουσφετολογίας
Τα μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος που είναι οι ελεγχόμενοι ιδιωτικοί φορείς από αυτή την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, γνωρίζουν ότι αν ποτέ τους πιάσουν παρανομούντες ή μη πληρούντες τα κριτήρια του νόμου, θα πάνε στον Αλογοσκούφη και αυτός με ένα ρουσφέτι θα καθαρίσει. Προφανώς με πολιτικά ανταλλάγματα. Δεν θέλω να υπονοήσω με οικονομικά ανταλλάγματα. Η επιτροπή ελέγχεται προσωπικά από τον υπουργό. Γιατί ο νόμος λέει ότι μόνον ένας θα είναι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Αλογοσκούφης όμως εκτός του κ. Σιδηρόπουλου (τ. γεν. διευθυντή και νυν ειδικού συμβούλου του υπουργού) έχει ορίσει ως μέλος και τον κ. Αλευρομύτη ως αμιγώς εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών. Κατά συνέπεια καταστρατηγείται έμμεσα ο νόμος γιατί ορίζει πρόεδρο (πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) πρόσωπο που απασχολείται και αλλού (στο ίδιο το γραφείο του και άρα το γνωρίζει) και ουσιαστικά θέτει υπό προσωπική κηδεμονία την επιτροπή εποπτείας.

Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα
Δείτε τώρα πως στην πράξη, δεν εφαρμόζεται ένας καλός νόμος και αντί για πηγή ασφάλειας και εμπιστοσύνης του πολίτη, μπορεί να γίνει εστία διαφθοράς, κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης, εστία ρουσφετολογικής πολιτικής και όλα αυτά με πολιτική ευθύνη του ίδιου κ. Γ. Αλογοσκούφη: Πως θα ξέρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες (οι εποπτευόμενοι) ότι κάποια εξ αυτών έχει πρόβλημα; Ώστε να πάει εγκαίρως να ζητήσει ρουσφέτι και να μην κινδυνεύσει, αλλά να συνεχίσει έστω κι αν αυτό μπορεί να είναι σε βάρος των συμφερόντων των ασφαλισμένων; Μήπως κάθε τόσο δεν βαράει κανόνι ή αναστέλλεται η λειτουργία μίας ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας; Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας είναι η κυρία Μαργαρίτα Αντωνάκη η οποία δεν έχει νομικό ασυμβίβαστο γιατί δεν είναι θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Είναι όμως Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (όχι μέλος του ΔΣ) και συνήθως από το καταστατικό τέτοιων σωματείων ασφαλώς και προβλέπεται ότι είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αφού ανήκει στον ιδιωτικό τομέα. Ασφαλώς όμως ο φορέας που εκπροσωπεί κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον του όχι απλώς να κάνει τα στραβά μάτια, αλλά και να έχει τον δικό του άνθρωπο (πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) στη θέση του ελεγκτή, ώστε να μαθαίνει και να χειρίζεται χωρίς δημοσιότητα και διαπραγματεύσεις τα συμφέροντά του. Το δημόσιο ας φρόντιζε για τα δικά του συμφέροντα και αξιοπιστία. Ως εκπρόσωπος της ίδιας ένωσης συμμετέχει και σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την προσαρμογή και για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. (ΦΕΚ Β 1579) ακόμα μια αμειβόμενη θέση. Για τη θέση του αντιπροέδρου όμως ο νόμος προβλέπει ότι αντί για τον εκπρόσωπο των εποπτευόμενων έπρεπε να έχει διοριστεί άτομο χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς συμφέροντα, υψηλού κύρους και «καταξιωμένου στην οικονομική και επιστημονική ζωή του τόπου ή της δημόσιας διοίκησης». Αυτά που κάνεις κύριε Γ. Αλογοσκούφη ξεφεύγουν και από τις αρχές χρηστής διοίκησης και από τις προβλέψεις του νόμου και από τις προεκλογικές σου υποσχέσεις.

Κόψε τις σπατάλες στο γραφείο σου
Για να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο στη δημοσιογραφική μας λειτουργία, πρέπει να περιμένουμε ότι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης θα επανορθώσει όλα τα παραπάνω, ώστε να εκτιμήσουν οι πολίτες την αξιοπιστία του. Ομολογώ ότι κι εγώ είχα τη γνώμη πριν το 2004 ότι είναι από τα πιο αξιόλογα στελέχη της ΝΔ. Οι πράξεις του με κάνουν να αμφιβάλω και είναι δική του ευθύνη να προστατεύσει την αξιοπιστία του. Με πράξεις. Τα λόγια είναι εύκολα. Έτσι θα έχει και μεγαλύτερη αξιοπιστία η κριτική του προς το ΠΑΣΟΚ για το πού θα βρει τα λεφτά να υλοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Λεφτά υπάρχουν είναι η απάντηση. Ο ίδιος ο Αλογοσκούφης τα υπολόγιζε το 2004 σε δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα επί των ημερών του) είναι περισσότερα. Ας πιάσουν τόπο. Ας κόψει τις σπατάλες στο ίδιο το γραφείο του να πάνε τα λεφτά στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους άνεργους και στους νέους. Στα σχολεία και στην υγεία. Το υποσχέθηκαν και μπορούσαν να το κάνουν.
Δώστε τα λεφτά σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη
Για να επιστρέψουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε. Η ΝΔ πρέπει να βρει άλλο επιχείρημα να επικρίνει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Δεν ενδιαφέρεται άνεργος για παπαρολογίες. Θέλει δουλειά ή έστω επίδομα. Δεν ενδιαφέρεται ο συνταξιούχος των 400 ευρώ το μήνα παρά για την ακρίβεια. Δε φοβάται τη φορολογία των εχόντων αυτός που δεν έχει τίποτα. Ο νέος θέλει να δουλέψει και να δημιουργήσει. Δεν μπορεί όμως γιατί ο κάθε γαλάζιος φίλος του Γ. Αλογοσκούφη και είναι παχυλοσυνταξιούχος και κρατάει τρεις θέσεις εργασίας παχυλά αμειβόμενες κι άλλες δύο όπου παίρνει ως επίδομα επιμισθίου του επιμισθίου της αμοιβής της σύνταξης περισσότερα από όσα παίρνει ένας συνταξιούχος. Τέτοια έκανε και το ΠΑΣΟΚ και το είδατε που κατέληξε. Ξυπνήστε!

Με τέτοιο πρόγραμμα, η επιτυχία του ΠΑΣΟΚ θα είναι ανεπανόρθωτη!

Αυτή η προεκλογική εκστρατεία θα είναι … μαραθώνιος. Παίρνεις πολύ φόρα, αλλά … δεν πηδάς ποτέ.

Γιώργο (Αλογοσκούφη) μην ανησυχείς για το τι σκεφτόμαστε εμείς για σένα. Είμαστε απασχολημένοι να ανησυχούμε με το τι σκέφτεσαι εσύ για μας.

Αυτό το ίντερνετ για όλους που λέει ο Γιώργος, πώς δουλεύει; Ρίχνεις κέρματα στο μηχάνημα;

Ο Λεωνίδας και οι τριακόσιοι ηττήθηκαν γιατί οι Θερμοπύλες ήταν περισσότεροι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: