Πέμπτη, Μαΐου 31, 2007

Επενδυτικός σύμβουλος για κλάματα


Επενδυτικός σύμβουλος για κλάματα

Είναι ολοφάνερο, ότι ως τις εκλογές θα έχουμε όλο και νεώτερα στοιχεία τα οποία θα αποκαλύπτονται. Προσπαθήσαμε και ελπίζω ότι καταφέραμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους με αφορμή την αμετροεπή, υπεραισιόδοξη, και παιδαριώδη στην ουσία της δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι το ΤΣΠΕΑΘ όχι μόνο πήρε πίσω όλα τα λεφτά όπως ζητούσε, αλλά έβγαλε και κέρδος 3.100.000 ευρώ. Πραγματικά αυτή η κομματική προπαγάνδα δεν είναι καθόλου αποτελεσματική γιατί εκνευρίζει καθώς υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.

Και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ αναγκάστηκε χθες μετά από μια έντονη συζήτηση που είχαμε, να παραδεχθεί το αυτονόητο, ότι επεστράφη ένα μικρό μέρος των «τόκων» και ότι το αίτημα των δημοσιογράφων «να επιστραφούν όλα τα λεφτά», στο ταμείο παραμένει ανεκπλήρωτο και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες και οι διαμαρτυρίες και η απαίτηση και ίσως και οι κινητοποιήσεις, για να σταματήσουν να βάζουν χέρι στα χρήματα των ασφαλισμένων, οι επιτήδειοι.

Οι δημοσιογράφοι δυστυχώς δεν έχουν την αγωνιστική επαγρύπνηση που θα έπρεπε γιατί από τη μια έχουμε εκλογές σε μια βδομάδα και οι περισσότεροι ασχολούνται με τις ψήφους που θα μαζέψουν και όσοι ήταν χθες μετά το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ, έτρεχαν με άλλα εξίσου σοβαρά θέματα, όπως απολύσεις συναδέλφων και γραφειοκρατικά προβλήματα, μέσα σε κλίμα μικροπαραταξιακής διάθεσης μη διευκόλυνσης των ανταγωνιστών συνυποψηφίων.

Και όμως χθες το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επέβαλε πρόστιμο σε τράπεζα η οποία πούλησε δομημένο ομόλογο σε ασφαλιστικό ταμείο με προμήθεια 10%. Δηλαδή αν κάνουμε την υπόθεση ότι το ομόλογο ήταν 100 εκατ. Ευρώ, έβγαλε 10 εκατ. Ευρώ χέρι με χέρι. Το πρόστιμο που της επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος είναι 150.000 ευρώ. Δηλαδή πρόκειται περί κοροϊδίας γιατί ευχαρίστως πληρώνει το πρόστιμο των 150.000 ευρώ όποιος έβγαλε χέρι με χέρι τελικά και μετά από την αφαίρεση, 9.850.000 χέρι με χέρι, στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ανακοίνωσε ούτε το ύψος του δομημένου ομολόγου, (αλλά πάντως είναι από αυτά που επεστράφησαν) ούτε το όνομα της Τράπεζας, προφανέστατα για να μην την δυσφημίσει, ενώ ακριβώς αυτό είναι το νόημα της ποινής, δηλαδή να τιμωρηθεί, όλοι να λάβουν γνώση της ποινής ώστε να φυλάγονται και να παραδειγματίζονται και ο ένοχος να συνετιστεί.

Ούτε εμείς γνωρίζουμε αν για το συγκεκριμένο ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ έβγαλε κάποιος μίζα 23 εκατ. Ευρώ (όπως είναι μια βάσιμη υπόθεση) ή 13 εκατ. Ευρώ ή τρία εκαυτ. Ευρώ. Ούτε όμως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συνεπώς είναι παιδαριώδες να μας διαβεβαιώνει ότι το ΤΣΠΕΑΘ είχε κέρδος ενώ είναι σίγουρο ότι είχε ζημία. Το ύψος της ζημίας το αγνοούμε, αλλά σίγουρα δεν είχε κέρδος, αφού ακόμα και για λογαριασμό ταμιευτηρίου, και όχι αυτού του ύψους, οι ελληνικές Τράπεζες προσφέρουν επιτόκια έως και 3,75%.

Πραγματικά ο φίλος μου ο Ρουσόπουλος υπερέβαλε εαυτόν προχθές στην προσπάθειά του να καλύψει τους κ.κ. Αλογοσκούφη, Δούκα και Κουρή και δεν ήταν προσεκτικός όπως είναι συνήθως. Και κακώς έκανε μια τέτοια εκτίμηση γιατί δεν είναι καθόλου καλός επενδυτικός αναλυτής. Αν ήταν επαγγελματίας και έδινε τέτοιες συμβουλές στους πελάτες του, θα του έπαιρναν την άδεια και θα του επέβαλαν πρόστιμο για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.

Επειδή όμως ο φίλος μου ο Ρουσόπουλος δεν είναι επαγγελματίας επενδυτικός σύμβουλος, ασφαλώς κάποιος του είπε, να πεί, αυτό που είπε. Πραγματικά θα ήταν ενδιαφέρον να μας πεί ποιος του έδωσε αυτή τη διαβεβαίωση. Ο κ. Αλογοσκούφης; Ο κ. Δούκας; Ή ο κ. Κουρής;
Κάποιος από αυτούς πάντως που μίλησε μαζί τους την Τρίτη το πρωί.

Και επειδή ήταν στο παρελθόν καλός δημοσιογράφος, ασφαλώς θα ρώτησε τον συνομιλητή του, αν αυτό προκύπτει από το συμβόλαιο του ομολόγου, από τη σύμβαση. Αυτή την οποία η κυβέρνηση αρνείται να καταθέσει στη Βουλή και στην ΕΣΗΕΑ. Ποιος μπορεί να είναι αυτός άλλος από τους τρείς προαναφερόμενους; Κανείς άλλος. Γιατί λοιπόν δεν μας λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος τον πληροφόρησε και ο ίδιος δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει τα λεγόμενά του; Να αναλαμβάνει ο καθένας τις ευθύνες του και την ευθύνη των λόγων του.

Γιατί πραγματικά, δεν το λέω επειδή είναι φίλος μου, αλλά επειδή έτσι είναι το σωστό, ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε ο πρωθυπουργός είναι προσωπικά κατηγορούμενοι στην υπόθεση των ομολόγων. Ούτε εξέδωσαν, ούτε πούλησαν ούτε αγόρασαν τα ομόλογα. Αυτή τη δουλειά την έκαναν οι τρείς προαναφερόμενοι. Δεν μας λέει όμως και αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της δήλωσης, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα μεταδίδεται προεκλογικά σε σποτάκια.

Δεν το πιστεύω ότι ήταν τόσο απρόσεκτος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είναι δυνατόν μέσα σε τέτοιο αρνητικό κλίμα και ενώ ακόμα ο πρωθυπουργός δεν μας έχει εξηγήσει ποιες είναι οι απαράδεκτες πράξεις και ποιοι τις έκαναν στην υπόθεση των ομολόγων, να κάνει τέτοια δήλωση; Ότι το ΤΣΠΕΑΘ είχε κέρδος; Δηλαδή συστήνει στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία να αγοράσουν το ομόλογο που μόλις ξεφορτώθηκε το ΤΣΠΕΑΘ και που ακόμα δεν το έχει ξεφορτωθεί; Έχει καμιά τέτοια επενδυτική συμβουλή; Γιατί δεν δίνει αυτή την επενδυτική συμβουλή σε κάποιον φίλο του, αντί για τα ασφαλιστικά ταμεία και γιατί αντί να συμβουλεύει τους άλλους, δεν επενδύει τα δικά του διαθέσιμα, όσα κι αν είναι αυτά σε τέτοιο δομημένο ομόλογο υψηλού ρίσκου; Κι ας μην έχει 130. εκατομμύρια. Του περισσεύουν σύμφωνα με το πόθεν έσχες που κατέθεσε 130.000 ευρώ, οπότε αν θεωρεί ότι είναι συμφέρουσα επένδυση, ας την προτιμήσει ο ίδιος. Να παίρνει 2,5% τόκο σε 12 μήνες, αν καταφέρει να σπάσει το 20ετές ομόλογο, ή να περιμένει 20 χρόνια για να δεί τι απόδοση θα έχει. Ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να παίρνει σχεδόν διπλάσιο τόκο και να έχει τα χρήματά του μετρητά, διαθέσιμα σε πρώτη ζήτηση σε μια κατάθεση ταμιευτηρίου. Χωρίς ρίσκο και χωρίς να περιμένει 20 χρόνια. Θα έδινε ποτέ τέτοια επενδυτική συμβουλή στον εαυτό του; Θα τρελαθούμε τώρα; Δεν θα έκανε ποτέ ο ίδιος μια τέτοια επένδυση.


Αφιερώνω χρόνο στο ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ για το λόγο ότι πάνω σ’ αυτό κάνουν προπόνηση όλοι, για το πώς θα μας κοροϊδέψουν και να πάμε στις εκλογές χωρίς να έχουν αποδοθεί «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» και χωρίς τα λεφτά να έχουν επιστρέψει στα ταμεία, αλλά να είναι στις τσέπες των μιζαδόρων και στα ταμεία των τραπεζών. Το ΤΣΠΕΑΘ και ιδίως ο πρόεδρός του αν δεν επιθυμεί ο ίδιος να είναι κατηγορούμενος, πρέπει να καταθέσει μήνυση εναντίον όλων αυτών που του το πούλησαν και να απαιτήσει την τιμωρία τους και την αποζημίωσή του Ταμείου. Αν δεν το κάνει, η ΕΣΗΕΑ οφείλει να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα και εντός των παραπάνω να συμπεριλάβει και τον πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ τουλάχιστον, αν και είναι μέλος του στην ίδια κατηγορία για τη διερεύνηση των ευθυνών τους και για την αποζημίωση των ασφαλισμένων. Αλλιώς θα υποθέσουμε βάσιμα, ότι πραγματικά και η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου μας είναι μέσα στο κουκούλωμα που επιχειρεί η κυβέρνηση στο θέμα των ομολόγων. Ή δεν είναι άξια να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κλάδου μας και τις δυό απεργίες τις έκανε επειδή έχουμε εκλογές την ‘άλλη εβδομάδα, για την τιμή των όπλων. Από βδομάδα θα το ξεχάσουν;



Δεν υπάρχουν σχόλια: