Τετάρτη, Ιουλίου 04, 2007

άπνοια, κέρδη και ζημίες


Ιούλιος μήνας και όπως θα έχετε παρατηρήσει, η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει πέσει σχεδόν στο μηδέν. Για παράδειγμα δεν υπάρχει κυβερνητική δραστηριότητα από κάποιο υπουργείο, το οποίο να τροφοδοτεί την επικαιρότητα. Έτσι τα μόνα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε είναι είτε η καταστροφή του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας και τι πρέπει να γίνει για να μην συνεχιστεί η καταστροφή με τις καλοκαιρινές και μετά με τις φθινοπωρινές μπόρες και η καταγγελία του πρωθυπουργού στη Βουλή ότι ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου διευθυντής των γραφείων του ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνος για σκάνδαλο διαχείρισης ομολόγου του ελληνικού δημοσίου σταθερού επιτοκίου, το οποίο αγοράστηκε το 2003 και πουλήθηκε το 2004 αν και έληγε το 2013. Και τι πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους. Πουθενά κυβερνητική δραστηριότητα.

Ας πιάσουμε όμως το σκάνδαλο που κατήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για να δημιουργήσει εντυπώσεις και για να απαντήσει σε όσα άκουγε για το σκάνδαλο των ομολόγων υψηλού ρίσκου τα οποία εξέδωσε η κυβέρνησή του προφανώς με την έγκρισή του. Κατ’ αρχήν η καλύτερη απάντηση είναι αυτή που έδωσε ο Παπανδρέου στη Βουλή αμέσως και αμελλητί. «Πάμε κύριε πρωθυπουργέ στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ώστε να φανεί όλη η αλήθεια». Εκεί όμως ο πρωθυπουργός έκανε τουμπεκί. Μάσησε. Μούλωσε. Όποια έκφραση και να χρησιμοποιήσουμε μέσα είμαστε. Έκανε πως δεν άκουσε. Έκανε τον Κινέζο.

Πέραν όμως αυτής της πολιτικής απάντησης, εμείς οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να ψάξουμε την υπόθεση με την ίδια επιμέλεια που θα έπρεπε να ψάξουμε και προσπαθούμε να το κάνουμε και τα τρέχοντα ομόλογα. Αμέσως λοιπόν μάθαμε και το μεταδώσαμε χθες ότι όλα αυτά τα στοιχεία είχαν παραδοθεί από τη διοίκηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, στον κ. Δούκα πριν από 2,5 χρόνια. Γιατί δεν έκανε το αυτονόητο και ο υπουργός και η διοίκηση του ταμείου; Γιατί έστω δεν έστειλε τον φάκελο στον εισαγγελέα αν θεωρούν ότι κάτι ύποπτο συνέβη; Ακόμα όμως και αν δεν υπάρχει κάποια ποινική ευθύνη, αλλά ένα ηθικό θέμα που άπτεται της οικονομικής διαχείρισης, όπως για παράδειγμα αυτό που υπάρχει για τον κ. Αλογοσκούφη, ότι έβγαλε αυτά τα ομόλογα για να κρύψει το πραγματικό έλλειμμα και τα φόρτωσε στα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί δεν το είπαν ως τώρα και γιατί δεν το λένε τώρα;

Μήπως θα έπρεπε πριν πουν οτιδήποτε να μας ενημερώσουν αν θα είχε διακρατηθεί ως τώρα τι κέρδος ή ζημία θα είχε για το ταμείο; Γιατί είδα από τα στοιχεία ότι πουλήθηκε από τη νέα διοίκηση που διόρισε η ΝΔ στο 102,5% της αξίας του. Μήπως λοιπόν η ζημία οφείλεται στο γεγονός ότι πουλήθηκε εκείνη τη χρονική στιγμή αν και είχαν προειδοποιηθεί ότι βρίσκεται στα κατώτερα έτους; Πολύ περισσότερο που όπως μας είπε ο ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ, δεν ελήφθη απόφαση από το ΔΣ για την πώληση των ομολόγων, ούτε υπήρξε εκ των υστέρων ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έβγαλε απόφαση ότι πρόκειται για σκάνδαλο, έβγαλε και πολιτικό συμπέρασμα ότι πάρτε και τα πράσινα σκάνδαλα για να μη μας λέτε ότι υπάρχουν μόνο γαλάζια και το πρόσφερε προς συμψηφισμό. Απαράδεκτο πολιτικά για μας τους πολίτες που βλέπουμε έναν διάλογο πολιτικών και μάλιστα τον πρωθυπουργό, να λέει ευθέως και σαφώς ότι πάψτε να μας χαλάτε την ωραία εικόνα γιατί θα χαλάσω και τη δική σας. Με τα λεφτά τα δικά μας, θέλουν να συμψηφίσουν τις ευθύνες τους και να συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια.

«Κέρδη» και «ζημίες»
Θεωρώ ως πολίτης επιεικώς απαράδεκτο να λέει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ότι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, που πούλησε ομόλογο σταθερού επιτοκίου στο 102,5% μετά από ένα χρόνο είχε «ζημία», ενώ ένα μήνα πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος είπε επισήμως ότι το ΤΣΠΕΑΘ που πούλησε μετά ένα χρόνο ομόλογο στο 102,2% είχε «κέρδος». Γιατί χρησιμοποιείτε τις αντίθετες λέξεις για το ίδιο πράγμα; Είναι σοβαρή προπαγάνδα αυτή; Ο Ίδιος ο Αλογοσκούφης είπε ότι το κράτος θα πληρώσει στα ταμεία τη διαφορά που δεν τους πληρώνει η J.P.Morgan από το “κέρδος” που είχε ως τώρα. Δηλαδή από τον προϋπολογισμό, δηλαδή από τα χρήματα του φορολογούμενου. Πρώτη φορά χαρακτηρίζεται κέρδος το κόστος του δανεισμού το οποίο κανονικά λέγεται τόκος. Και είναι κόστος. Δεν είναι κέρδος. Όλοι το ξέρουμε αυτό από το κόστος που έχουν τα δικά μας δάνεια ή έστω πιστωτικές κάρτες. Φυσικά εγώ είμαι με τον πρωθυπουργό, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Οικονομίας. Δεν είδα όμως ακόμα ούτε τον έναν ούτε τον άλλον, να ανασκευάζουν τις δηλώσεις τους και να ευθυγραμμίζονται με τον πρωθυπουργό.


Δηλαδή η κοροϊδία συνεχίζεται. Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να τους έπιασε μια ανατριχίλα με όσα άκουσαν από τον Καραμανλή να λέει από το βήμα στη Βουλή, αλλά η αντίδρασή τους δεν ήταν η δέουσα ως τώρα. Άφησαν μόνο του τον Παπακωνσταντίνου να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Δεν πρόκειται όμως έτσι να κλείσει το θέμα. Θα επανέλθουμε. Το ψάχνουμε.

3 σχόλια:

rvagos είπε...

ΘΕΟΣ Ή ΑΡΧΗΓΟΣ

Σουφλίας, σιγά ρε τον κάνατε και θεό , δεν τον κάνετε καλύτερα αρχηγό , έτσι και αλλιώς δεν έχετε.

Ανώνυμος είπε...

ειναι κρίμα για το πολιτικό σύστημα εν γένει αυτή η τακτική ποιος έκλεψε περισσότερα και ποιο εξυπνα..αυτη η κυβέρνηση ειναι επικινδυνη οχι μονο γιατι δεν έχει κάνει τιποτα αλλά γιατι βυθίζει και την χώρα σε ενα ανελέητο κυνήγι μαγισσών που διχάζει και δεν οδηγεί πουθένα...χωρίς σχέδιο μ χωρίς οραμα...βέβαια τα δυο τελευταια αναζητούνται και απο το ΠΑΣΟΚ...
δειτε το αρθρο μου απο το press-gr και αναμένω την άποψη σας!
Χρήστος Λουτράδης
ι ευθύνες μιας κοινωνίας που σαπίζει...
...για την καταστροφή της Πάρνηθας. Γιατί δεν φταίνε μόνο τα κόμματα.
.
Του Χρήστου Λουτράδη
.
Μια κοινωνία οδηγείται σε κρίση όταν οι δεσμοί της κοινωνικής της συνοχής διασπώνται, δεν υπάρχουν συλλογικά μορφώματα που θα επιτρέψουν στους πολίτες να συνασπιστούν για ένα σκοπό αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες δεν δείχνουν την διάθεση να αγωνιστούν για το κοινό καλό, έστω μακριά απο κόμματα ή συλλογικούς φορείς, μέσα απο αυτόνομες δράσεις.
Η πρόσφατη καταστροφή στην Πάρνηθα θεωρώ ότι ανέδειξε και την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Αναμφισβήτητα, υπήρξαν και εξαιρέσεις ανθρώπων που έδωσαν με αυταπάρνηση την μάχη με τις φλόγες σε εθελοντική βάση αλλά και αυτοί αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, γιατί την ίδια ώρα που αυτοί αγωνίζονταν για όλους μας, εμείς παρακουλουθούσαμε απο τους καναπέδες μας. Επαναστατούσαμε απο τις τηλεοράσεις και απο τις ταβέρνες. Διαμαρτυρόμασταν για μια καταστροφή την οποία θα έχουμε ξεχάσει όταν αρχίσει το ''παρά πέντε'' σε επανάληψη, αλλά θα μας θυμάται για πολλές δεκαέτιες μετά το "παρά πέντε".
Η απάθεια σημαίνει συνενοχή, η βουβή αντιδραση υποκρισία και η υποκρίσια έγκλημα εναντίον της ίδιας μας της ύπαρξης .
Αν θέλουμε να αλλαξουμε την Ελλάδα και να σώσουμε το περιβάλλον, ας εξεγερθούμε ενάντια στους εαυτούς μας και στον "ελληναρά" που κρύβουμε μέσα μας και τα θεωρεί όλα θέαμα των 15 λεπτών...
Ας εξεγερθούμε έναντια σε αυτόν που ψηφίζει οποιόδηποτε κόμμα νομιμοποιεί τα αυθαίρετα, ας εξεγερθούμε ενάντια στους πυρπολήτες της ζωής μας και ας σκεφτούμε επιτέλους ότι εδώ είμαστε απλά επισκέπτες...
Θα πρέπει να αφήσουμε το "σπίτι" σε καλή κατάσταση για τους επόμενους.

Unknown είπε...

Γιατί δεν έχω πρόσβαση στο ¨"έλα";