Τετάρτη, Ιουλίου 04, 2007

άπνοια, κέρδη και ζημίες


Ιούλιος μήνας και όπως θα έχετε παρατηρήσει, η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει πέσει σχεδόν στο μηδέν. Για παράδειγμα δεν υπάρχει κυβερνητική δραστηριότητα από κάποιο υπουργείο, το οποίο να τροφοδοτεί την επικαιρότητα. Έτσι τα μόνα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε είναι είτε η καταστροφή του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας και τι πρέπει να γίνει για να μην συνεχιστεί η καταστροφή με τις καλοκαιρινές και μετά με τις φθινοπωρινές μπόρες και η καταγγελία του πρωθυπουργού στη Βουλή ότι ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου διευθυντής των γραφείων του ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνος για σκάνδαλο διαχείρισης ομολόγου του ελληνικού δημοσίου σταθερού επιτοκίου, το οποίο αγοράστηκε το 2003 και πουλήθηκε το 2004 αν και έληγε το 2013. Και τι πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους. Πουθενά κυβερνητική δραστηριότητα.

Ας πιάσουμε όμως το σκάνδαλο που κατήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για να δημιουργήσει εντυπώσεις και για να απαντήσει σε όσα άκουγε για το σκάνδαλο των ομολόγων υψηλού ρίσκου τα οποία εξέδωσε η κυβέρνησή του προφανώς με την έγκρισή του. Κατ’ αρχήν η καλύτερη απάντηση είναι αυτή που έδωσε ο Παπανδρέου στη Βουλή αμέσως και αμελλητί. «Πάμε κύριε πρωθυπουργέ στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ώστε να φανεί όλη η αλήθεια». Εκεί όμως ο πρωθυπουργός έκανε τουμπεκί. Μάσησε. Μούλωσε. Όποια έκφραση και να χρησιμοποιήσουμε μέσα είμαστε. Έκανε πως δεν άκουσε. Έκανε τον Κινέζο.

Πέραν όμως αυτής της πολιτικής απάντησης, εμείς οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να ψάξουμε την υπόθεση με την ίδια επιμέλεια που θα έπρεπε να ψάξουμε και προσπαθούμε να το κάνουμε και τα τρέχοντα ομόλογα. Αμέσως λοιπόν μάθαμε και το μεταδώσαμε χθες ότι όλα αυτά τα στοιχεία είχαν παραδοθεί από τη διοίκηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, στον κ. Δούκα πριν από 2,5 χρόνια. Γιατί δεν έκανε το αυτονόητο και ο υπουργός και η διοίκηση του ταμείου; Γιατί έστω δεν έστειλε τον φάκελο στον εισαγγελέα αν θεωρούν ότι κάτι ύποπτο συνέβη; Ακόμα όμως και αν δεν υπάρχει κάποια ποινική ευθύνη, αλλά ένα ηθικό θέμα που άπτεται της οικονομικής διαχείρισης, όπως για παράδειγμα αυτό που υπάρχει για τον κ. Αλογοσκούφη, ότι έβγαλε αυτά τα ομόλογα για να κρύψει το πραγματικό έλλειμμα και τα φόρτωσε στα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί δεν το είπαν ως τώρα και γιατί δεν το λένε τώρα;

Μήπως θα έπρεπε πριν πουν οτιδήποτε να μας ενημερώσουν αν θα είχε διακρατηθεί ως τώρα τι κέρδος ή ζημία θα είχε για το ταμείο; Γιατί είδα από τα στοιχεία ότι πουλήθηκε από τη νέα διοίκηση που διόρισε η ΝΔ στο 102,5% της αξίας του. Μήπως λοιπόν η ζημία οφείλεται στο γεγονός ότι πουλήθηκε εκείνη τη χρονική στιγμή αν και είχαν προειδοποιηθεί ότι βρίσκεται στα κατώτερα έτους; Πολύ περισσότερο που όπως μας είπε ο ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ, δεν ελήφθη απόφαση από το ΔΣ για την πώληση των ομολόγων, ούτε υπήρξε εκ των υστέρων ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έβγαλε απόφαση ότι πρόκειται για σκάνδαλο, έβγαλε και πολιτικό συμπέρασμα ότι πάρτε και τα πράσινα σκάνδαλα για να μη μας λέτε ότι υπάρχουν μόνο γαλάζια και το πρόσφερε προς συμψηφισμό. Απαράδεκτο πολιτικά για μας τους πολίτες που βλέπουμε έναν διάλογο πολιτικών και μάλιστα τον πρωθυπουργό, να λέει ευθέως και σαφώς ότι πάψτε να μας χαλάτε την ωραία εικόνα γιατί θα χαλάσω και τη δική σας. Με τα λεφτά τα δικά μας, θέλουν να συμψηφίσουν τις ευθύνες τους και να συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια.

«Κέρδη» και «ζημίες»
Θεωρώ ως πολίτης επιεικώς απαράδεκτο να λέει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ότι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, που πούλησε ομόλογο σταθερού επιτοκίου στο 102,5% μετά από ένα χρόνο είχε «ζημία», ενώ ένα μήνα πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος είπε επισήμως ότι το ΤΣΠΕΑΘ που πούλησε μετά ένα χρόνο ομόλογο στο 102,2% είχε «κέρδος». Γιατί χρησιμοποιείτε τις αντίθετες λέξεις για το ίδιο πράγμα; Είναι σοβαρή προπαγάνδα αυτή; Ο Ίδιος ο Αλογοσκούφης είπε ότι το κράτος θα πληρώσει στα ταμεία τη διαφορά που δεν τους πληρώνει η J.P.Morgan από το “κέρδος” που είχε ως τώρα. Δηλαδή από τον προϋπολογισμό, δηλαδή από τα χρήματα του φορολογούμενου. Πρώτη φορά χαρακτηρίζεται κέρδος το κόστος του δανεισμού το οποίο κανονικά λέγεται τόκος. Και είναι κόστος. Δεν είναι κέρδος. Όλοι το ξέρουμε αυτό από το κόστος που έχουν τα δικά μας δάνεια ή έστω πιστωτικές κάρτες. Φυσικά εγώ είμαι με τον πρωθυπουργό, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Οικονομίας. Δεν είδα όμως ακόμα ούτε τον έναν ούτε τον άλλον, να ανασκευάζουν τις δηλώσεις τους και να ευθυγραμμίζονται με τον πρωθυπουργό.


Δηλαδή η κοροϊδία συνεχίζεται. Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να τους έπιασε μια ανατριχίλα με όσα άκουσαν από τον Καραμανλή να λέει από το βήμα στη Βουλή, αλλά η αντίδρασή τους δεν ήταν η δέουσα ως τώρα. Άφησαν μόνο του τον Παπακωνσταντίνου να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Δεν πρόκειται όμως έτσι να κλείσει το θέμα. Θα επανέλθουμε. Το ψάχνουμε.
Δημοσίευση σχολίου