Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2007

Ο εκβιασμός, η Πάρνηθα και τα κορόϊδα


Ένα Ένα για να τα προλάβουμε όλα. Τα τελευταία χρόνια έχουν υποβληθεί εναντίον του Τύπου και εναντίον δημοσιογράφων, 2.500 αγωγές από άτομα ή επιχειρήσεις και κυρίως από δημόσια και πολιτικά πρόσωπα. Με τις αγωγές αυτές δεν ζητούν την αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά τεράστια ποσά, που αν επιδικαστούν σημαίνει ότι θα κλείσουν τα μέσα ενημέρωσης, ή θα χρεοκοπήσουν οι δημοσιογράφοι. Ο εκβιασμός είναι καθαρός. Μην γράψεις τίποτα εναντίον μου γιατί θα σε σβήσω οικονομικά. Είναι μια τακτική από τα δημόσια πρόσωπα για να κλείσουν το στόμα των δημοσιογράφων και να μην τους ασκείται κριτική. Ο Μητσοτάκης είναι ο πρώτος διδάξας. Κι ενώ γίνεται κατάχρηση, γιατί αυτή η πρόνοια πράγματι θα πρέπει να υπάρχει για απλούς πολίτες που δεν έχουν δημόσιο αξίωμα και δέχονται επίθεση από μέσα ενημέρωσης, στην πράξη κάνουν αγωγές αυτοί που είναι οι ισχυροί του χρήματος, πρόεδροι τραπεζών, μεγαλοεπιχειρηματίες ή αυτοί που έχουν τα μέσα δημοσιότητας να απαντήσουν επαρκώς, όπως αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, ή νομάρχες πρόεδροι κρατικών επιχειρήσεων και κάθε είδους ισχυροί.

Από ότι κατάλαβα και ο Γιώργος Σουφλιάς απείλησε χθες την Ελευθεροτυπία με αγωγή γιατί έγραψε ότι το ΣτΕ επέστρεψε το σχέδιο ΠΔ για την Πάρνηθα και την αναμόρφωση που ήθελε να κάνει. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να απειλεί την εφημερίδα, αλλά κυρίως την συντάκτη που κάνει ρεπορτάζ του υπουργείου του Χαρά Τζαναβάρα για συκοφαντική δυσφήμιση. Κι αυτό ενώ είχε τη δυνατότητα και το έκανε να φωνάξει όλους τους δημοσιογράφους και τις κάμερες και να πεί τη γνώμη του επαρκέστατα. Ακόμα και η ίδια η ελευθεροτυπία του αφιερώνει σήμερα άλλες δυό σελίδες. Προς τι λοιπόν οι απειλές; Είναι φανερό. Μόνον για εκφοβισμό. Ελπίζω να αποφύγει το ατόπημα και να μην καταθέσει την αγωγή, και ο Σουφλιάς. Άλλωστε πρέπει να ξεχωρίζει από τους συνήθεις δειλούς. Και οι πολιτικοί δεν κρίνονται από τα λόγια τους αλλά από τις πράξεις τους.

Για την Πάρνηθα. Το είπε και ο κ. Λέκκας από την εκπομπή μας, αλλά το είδα και από άλλους ειδικούς επιστήμονες. Εκείνο που χρειάζεται η Πάρνηθα για να αναγεννηθεί μέσα σε δύο τρία χρόνια, είναι να την κλείσουν, ασφαλώς όχι να την περιφράξουν, αλλά να κλείσουν όλες τις εισόδους και κυρίως να μην επιτρέψουν να γίνουν διάφορες εργασίες που θα καταστρέψουν τη χαμηλή βλάστηση η οποία δεν καταστρέφεται από τη φωτιά, παρά μόνον τα κλαδιά τους το 60% που είναι το ριζικό τους σύστημα παραμένει ανέπαφο, άρα και τις πλημμύρες θα κρατήσουν. Κυρίως όμως θα διατηρηθεί η χαμηλή βλάστηση από πουρνάρια και κούμαρα και δεν ξέρω τι άλλα μικρά φυτά τα οποία σε έναν χρόνο θα έχουν ξαναπετάξει. Η προστασία πρέπει να αφορά τα χαμηλά της Πάρνηθας εκεί όπου πηγαίνουν οι άνθρωποι και χτίζουν σπίτια, και βίλες και πισίνες και παραπήγματα.

Ούτε οι πλούσιοι που έχουν ιδιοκτησίες πρέπει να αφεθούν να τις χτίσουν και να τις μαντρώσουν ακόμα κι αν έχουν 20 στρέμματα και έχουν κάθε δικαίωμα. Να κηρυχθεί αναδασωτέα ολόκληρη η έκταση που κάηκε. Και τα κομμάτια που είναι διωτικά, να παραμείνουν ιδιωτικά αλλά να είναι χαρακτηρισμένα ως δάσος. Οι ιδιοκτήτες να πάνε να κόβουν ξύλα, να κάνουν πικ-νίκ, να στήσουν μια κυνηγετική καλύβα ξύλινη αν θέλουν και να πηγαίνουν να κάνουν βόλτα χωρίς ηλεκτρικό και τρεχούμενο νερό ή αποχέτευση. Έτσι είναι η ζωή στο δάσος αν την αγαπούν δεν είναι με τζακούζι και με αίρ κοντίσιον. Αυτά τα έχουν στο σπίτι τους στην πόλη. Δεν χρειάζεται να πάνε στο δάσος από ματαιοδοξία να χτίσουν 1000 τετραγωνικά μέτρα βίλλα με πισίνα και κλιματισμό και με ελικοδρόμιο.

Ακ΄’ομα όμως και φτωχοί να είναι δεν πρέπει να πάνε να στήσουν παραπήγματα. Το κράτος πρέπει να φροντίσει να πολεοδομήσει μια περιοχή και να τους πουλήσει σε φτηνή τιμή οικόπεδα των 100 μέτρων να στήσουν τα σπιτάκια τους να ζήσουν καλύτερα. Με τις αυθαιρεσίες δεν πρόκειται ούτε κι αυτοί να πάνε μπροστά. Ας φτιάξουν στο κάτω της γραφής ένα σύλλογο αστέγων να διεκδικήσουν το δικαίωμα που έχουν, αλλά με τήρηση των νόμων. Όχι να καταπατούν παριστάνοντας τους άκληρους για να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους ακίνητες περιουσίες. Όλοι δουλεύουμε για να φτιάξουμε ένα σπίτι και πολλοί δεν τα καταφέρνουμε και μένουμε στο νοίκι. Δεν είναι κακό.

Είμαστε ιδιοκτήτες

Το δάσος δεν είναι ιδιοκτησία του υπουργού ή ακόμα και των 300 της Βουλής για να τη μοιράζουν στους φίλους τους. Το δάσος είναι συλλογική ιδιοκτησία του ελληνικού λαού, δηλαδή όλων μας και δεν μπορεί η Βουλή να το χαρίζει είτε σε ιδιώτες είτε στην εκκλησία, είτε σε κρατικές επιχειρήσεις. Ακόμα κι αν χαρίζει ένα κομμάτι γής σε έναν ιδιώτη, ή το δικαίωμα να χτίσει άλλον έναν όροφο, πρέπει κανονικά να αποζημιώνει όλους τους υπόλοιπους Έλληνες τους οποίους όμως δεν ρώτησαν. Ας κάνουν δημοψήφισμα αν θέλουν να ρωτήσουν τη γνώμη των Ελλήνων. Ούτε μπορεί να χαρίζει σε μια εκκλησία το δικαίωμα να χτίζει μέσα στο δάσος. Ή πρέπει να το έχουν όλοι οι Έλληνες, πράγμα απαράδεκτο γιατί έτσι δεν θα μείνει καθόλου δάσος, ή πρέπει να αποζημιωθούν όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες για το προνόμιο που παραχωρήθηκε παρά τους νόμους και το Σύνταγμα στον έναν.
Κάποια στιγμή πρέπει και οι πολίτες να περάσουμε στη δράση, να ξεπεράσουμε την αδράνεια και τον καναπέ και αν η αφορμή θα είναι εδώ στην Αθήνα η Πάρνηθα, καλώς να είναι. Κάτι πρέπει να κάνουμε πάντως και να καταλάβουν και οι πολιτικοί ότι υπάρχουν ενεργοί πολίτες που τους παρακολουθούν. Ας ασκηθούμε εμείς σ’ αυτή τη χαμηλή πολιτική και ας αφήσουμε την υψηλή πολιτική σε άλλους μεγαλόσχημους. Και θα έρθει η στιγμή που θα καταλάβουν αυτοί οι μεγαλόσχημοι ότι δεν θα έχουν τόπο να σταθούν γιατί είναι ανύπαρκτοι.

Κατά τα άλλα, παίζουμε πετροπόλεμο για τις συζύγους και τις γραμματείς του Παπακωνσταντίνου και του Ευθυμίου, αν καλώς πληρώθηκαν ή αν δεν πληρώθηκαν καθόλου που λέει ο Ευθυμίου. Κανονικά η ΝΔ θα έπρεπε να απολογηθεί γιατί επί τρία χρόνια δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα ώστε να επιστρέψουν τα χρήματα στη δημόσιο ταμείο εάν υποθέσουμε ότι κάποιος τα εισέπραξε ενώ δεν τα δικαιούτο. Από τη στιγμή όμως που δεν κούνησε ούτε το μικρό της δαχτυλάκι επί τρία χρόνια ώστε με πράξεις της διοίκησης να επιστραφούν τα χρήματα, ασφαλώς και πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης. Ας κάνει τουμπεκί τρία ή 4 χρόνια μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Το ΠΑΣΟΚ έχει εύκολη την απάντηση στη ΝΔ πολιτικά. Ότι επιδιώκει συμψηφισμό, σταματήστε να λέτε για μας για να μην αρχίσουμε να λέμε και τα δικά σας, ότι αν έχετε κότσια ελάτε να κάνουμε εξεταστική επιτροπή και να τα δούμε όλα και ότι επί τρία χρόνια δεν είπατε κουβέντα αλλά παραλείψατε να κάνετε το καθήκον σας ή αποφανθήκατε ότι όλα έγιναν καλώς.

Εμείς οι πολίτες όμως πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις μας από αυτό τον έντονο διάλογο που έχουν αυτοί μεταξύ τους στα παράθυρα και παίζουν μπιλιάρδο στην πλάτη μας. Έβλεπα χθές στο Μέγκα τον Ευθυμίου και τον Σπληλιωτόπουλο που έπαιζαν πινγκ πόνγκ επί 20 λεπτά. Το Μέγκα είναι κερδισμένο γιατί κάνει τηλεθέαση και κάνει νούμερα και παίζει διαφημίσεις και κονομάει, οι δύο βουλευτές είναι ικανοποιημένοι γιατί αύξησαν την αναγνωρισιμότητά τους και θα βγουν άνετα βουλευτές, και εμείς οι πολίτες πληρώσαμε και τον έναν και τον άλλον. Γιατί και οι δύο έχουν δίκιο σε όσα λένε εναντίον του άλλου, αλλά ο καθένας κρίνεται από ότι κάνει ή παραλείπει να κάνει για να καθαρίσει το δικό του χώρο από τα δικά του λαμόγια. Όχι από τις κατηγορίες που εκτοξεύει εναντίον του αντιπάλου του. Ζημιωμένοι είμαστε εμείς οι υπόλοιποι

Δεν υπάρχουν σχόλια: