Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2013

H υποκρισία της ύφεσης και το 2014



Ας σταματήσουν επιτέλους οι υποκρισίες και των δημοσιογράφων που τους ακολουθούν αλλά κυρίως της κυβέρνησης και της τρόικας, ότι δήθεν τώρα εμφανίζονται εφιαλτικά σενάρια για ύφεση 1 ή 2% και το 2014. τα έσοδα των δύο πρώτων μηνών του 2013 δήθεν είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα και αυτό θα απαιτήσει δήθεν τη λήψη πρόσθετων μέτρων που δεν είχαν υπολογίσει και δεν ήθελαν να πάρουν και επομένως αυτό θα προκαλέσει νέα ύφεση και τρίχες κατσαρές.


Όταν την προηγούμενη χρονιά έχεις ύφεση 7%, πρέπει να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια για να μειωθεί ο ρυθμός συρρίκνωσης. Αλλιώς η ύφεση είναι αυτοτροφοδοτούμενη. Δεν ανακόπτεται με το να μην κάνεις τίποτα. Πρέπει οπωσδήποτε να αυξήσεις τις δημόσιες δαπάνες αφού οι ιδιωτικές δεν μπορούν να αυξηθούν, πρέπει να αυξήσεις τις δημόσιες επενδύσεις αφού οι ιδιωτικές δεν μπορούν να γίνουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τις επιδιώκεις και να τις ενθαρρύνεις. Και οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι πάντοτε ελληνικές όχι ξένες. Οι ξένοι θα ακολουθήσουν. Αν όμως δεν ξεκινήσουν οι Έλληνες, δεν θα ακολουθήσουν ποτέ οι ξένοι.

Επομένως αφού τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει, και η αρχική πρόβλεψη για το 2013 είναι ύφεση 4,5% όπως ακριβώς ήταν και για το 2012, πρέπει να περιμένουμε και για το 2013μεγαλύτερη ύφεση και για το 2014 ανάλογη ύφεση. Το καθοδικό σπιράλ του θανάτου της οικονομίας, και της απαξίωσης της εργασίας, των ακινήτων και των επιχειρήσεων δεν σταματάει μόνο του. Πάντοτε υπάρχει παρακάτω. Για τον κατώτατο μισθό κάτω από τα 586 ευρώ είναι και τα 450 και τα 350 και τα 250 και τα 150 της Βουλγαρίας. Χωρίς δράση δεν σταματάει ο κατήφορος. Το ίδιο γίνεται με τις τιμές των ακινήτων. Αφού με υποτίμηση 50% δεν εμφανίζεται αγοραστής, οι τιμές θα πάνε ακόμα παρακάτω, στο -60% και στο -70% και στο -80% και στο -90%. Δεν υπάρχει πάτος χωρίς δράση. Όσο αυξάνεται η φορολόγηση στα ακίνητα, τόσο θα συμπιέζονται οι τιμές ώστε να πουληθούν για να πληρωθούν οι φόροι. Οι τόκοι για τα στεγαστικά, είναι ήδη αμφίβολο αν θα πληρωθούν ακόμα κι αν πουληθεί το ακίνητο.

Το ίδιο γίνεται με τις επιχειρήσεις. Χωρίς στήριξη από το κράτος οι τράπεζες θα είχαν ήδη κλείσει. Η ίδια στήριξη όμως δεν δίνεται στις επιχειρήσεις. Η αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη επιχείρηση της πραγματικής οικονομίας. Ούτε το 10% των δανείων δεν έχουν προγραμματίσει να πάει στις επιχειρήσεις. Λέει κάθε τόσο ο Στουρνάρας ότι ποιος άλλος θα μας δάνειζε 550 δισεκατομμύρια ευρώ; Ρητορική ερώτηση. Πόσα από αυτά τα 550 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να ξοφλήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου, αν ζούν στην Ελλάδα, έχουν πάει στην πραγματική οικονομία; Ούτε ένα ευρώ. Όλα έχουν πάει στις τράπεζες και ένα ελάχιστο ποσοστό στο σπάταλο κομματικό κράτος για μισθούς. Δεν λέω σε συντάξεις γιατί οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει από την τσέπη τους τις συντάξεις και τους έχουν φάει τα λεφτά. Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να δανειστείτε 550 δισεκατομμύρια ευρώ και να χρεώσετε τις προηγούμενες γενιές. Δεν τα πήρε αυτά τα δισεκατομμύρια, ούτε κατά ποσοστό 1% η πραγματική οικονομία και οι επόμενες γενιές. Πως θα τα πληρώσουν επομένως; Η σίγουρη και έντιμη απάντηση των Ελλήνων πρέπει να είναι να πάτε να βρείτε εκείνους που τα ζήτησαν κι εκείνους που τα πήραν, Οι Έλληνες δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ από αυτά τα 550 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντιθέτως έχουμε ήδη χάσει πάνω από 700 δισεκατομμύρια ευρώ σε εργατικές αμοιβές, σε αξία ακινήτων και σε αξία επιχειρήσεων. Να πάτε να βρείτε τον Παπανδρέου, τον Παπαδήμο και τον Σαμαρά, Τον Παπακωνσταντίνου, τον Βενιζέλο και τον Στουρνάρα που τα ζήτησαν και την Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Σαρκοζύ, τον Ντράγκι, τον Μπαρόζο και την Κριστίν Λαγκάρντ που τα έδωσαν. Να τα ζητήσουν πίσω από εκείνους στους οποίους τα έδωσαν.

Επομένως να αφήσουν τις υποκρισίες ότι τώρα ανακάλυψαν ότι δήθεν και το 2014 θα έχουμε ύφεση. Είναι γνωστό από την αρχή ότι με ευχέλαια δεν έρχεται η ανάπτυξη. Είναι μετρημένα κουκιά. Αν επενδύσεις 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε δημόσιες επενδύσεις μπορείς να περιμένεις αύξηση του ΑΕΠ κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνον το 2012 χάσαμε περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ, άρα έπρεπε να γίνει αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να μειωθεί η ύφεση. Αυτό δεν έχει προγραμματιστεί. Ούτε φυσικά ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας έχει κανένα λόγο να επενδύσει, το αντίστοιχο ποσό και να υποκαταστήσει το κράτος. Επομένως από πού θα έρθει η ανάπτυξη; Από πουθενά δεν θα έρθει.

Και η καραμέλα των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να καταγγέλεται. Πρόκειται για παλιές επενδύσεις που αλλάζουν χέρια. Και μάλιστα μισοτιμής ή σε εξευτελιστικές τιμές και μάλιστα με απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις μισθών εργαζομένων. Επομένως όχι μόνον δεν προκαλούν ανάπτυξη, αλλά προκαλούν ύφεση και αύξηση των δαπανών για τους άνεργους και μείωση εσόδων για το κράτος από τη φορολογία του εισοδήματος. Οποιοσδήποτε δημοσιογράφος, αν δεν είναι βαποράκι της παραπληροφόρησης πρέπει να καταγγέλει αυτά τα ψέματα με τα οποία μας ταίζουν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης που είναι υπερχρεωμένα και ελέγχονται από τις τράπεζες και από την τρόϊκα. Ποιος όμιλος μέσων ενημέρωσης δεν χρωστάει στις τράπεζες; Ούτε ένας. Όλοι περιμένουν να ζήσουν με νέα θαλασσοδάνεια που θα πάρουν μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μερικά ψίχουλα από τα 550 δισεκατομμύρια του μνημονίου. Οι Έλληνες δεν θα πάρουν τίποτα. Άρα ούτε και να τους πληρώσουμε πρόκειται. Δεν δανειστήκαμε εμείς και δεν θα τους πληρώσουμε εμείς….




Δεν υπάρχουν σχόλια: