Δευτέρα, Φεβρουαρίου 25, 2013

Πόσο υποτιμούν τη νοημοσύνη μας;



Θεωρούμε πολύ υποτιμητικό τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων. Σαν να είμαστε όλοι ηλίθιοι και δεν καταλαβαίνουμε τι λέει το κάθε κόμμα. Κι αντί τα μέσα ενημέρωσης να επιδοτούν τη σοβαρότητα τη δική τους και επομένως των κομμάτων επιδοτούν την ανοησία και την ασχετοσύνη. Δεν θέλω να πιστέψω ότι τα άτομα που χειρίζονται την προπαγάνδα των κομμάτων είναι τα πιό ανόητα που έχει το κάθε κόμμα, αλλά έχω μια υποψία επ αυτού.


Για παράδειγμα φάγαμε σχεδόν δύο 24ωρα με το αν ο Δραγασάκης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να διατηρηθεί το χαράτσι στα ακίνητα, ή όχι. Δεν καταλαβαίνω που το πάει η κυβερνητική προπαγάνδα. Θεωρεί ότι η δήλωση αυτή μετατρέπει το χαράτσι σε δίκαιο φόρο; Μα τα ίδια τα τρία κόμματα της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι είναι άδικος φόρος και ότι επιβλήθηκε απλώς και μόνο επειδή δεν υπήρχε αξιόπιστος εισπρακτικός μηχανισμός μέσω της εφορίας η οποία είχε καταρρεύσει. Και για να μπορέσει ο Βενιζέλος να εισπράξει μέσα στο 2012 τα 2 επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ, αναγκάστηκε να νομοθετήσει αυτό το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, το οποίο είναι παράνομο ως μέθοδος είσπραξης, αλλά είναι νόμιμος φόρος ακινήτων αφού ψηφίστηκε από τη Βουλή.


Τα ίδια με πιο σκληρά λόγια έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αντιπολίτευσης. Το να δηλώνει λοιπόν ο Δραγασάκης ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο φόρος στα ακίνητα θα συνεχίσει να εισπράττεται από τους περισσότερους και θα καταργηθεί μόνον για όσους δεν έχουν να πληρώσουν ή με κοινωνικά κριτήρια, τι δείχνει; Λέει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση; Το έβαλε τώρα οριζόντια σε όλους γιατί αυτό επιβάλει το μνημόνιο, ώστε να αναγκαστούν όλοι οι ιδιοκτήτες να πουλήσουν όσο όσο, και να πέσουν οι τιμές των ακινήτων. Εσωτερική υποτίμηση είναι αυτή. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πάντως η κυβέρνηση στο θέμα αυτό δεν έχει διαφορετική επιχειρηματολογία. Σε πρώτη ευκαιρία θα τον μετατρέψουμε σε έναν δίκαιο φόρο δεν λέει;

Η κουτοπονηριά εδώ είναι η εξής: Αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον διατηρήσει στους περισσότερους και θα τον καταργήσει μόνον με κοινωνικά κριτήρια στους πιο φτωχούς, θέλει να συμπεράνει χωρίς να το λέει όμως ρητά η κυβέρνηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε μνημονιακός, άρα κι εμείς είμαστε νόμιμοι αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι ο φόρος στα ακίνητα δεν μπορεί να καταργηθεί με μια μονοκοντυλιά. Δεν προκύπτει τέτοιο συμπέρασμα. Αλλά όλοι οι παρουσιαστές ειδήσεων, εκφώνησαν αυτό που τους έγραψαν και έκαναν ερωτήσεις στους καλεσμένους τους σαν να υιοθετούν αυτή την αστεία προπαγάνδα περί μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ !!! Μα είναι δυνατόν να θέλετε να βγάλετε αυτό το συμπέρασμα;

Η άλλη εξήγηση είναι η εξής: Αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταργήσει το χαράτσι, γιατί να μην ψηφίσετε εμάς που είμαστε πιο όμορφοι; Μα είναι δυνατόν να υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη μας, ώστε να σερβίρουν τέτοιο επιχείρημα; Όλοι είμαστε ζαβλακωμένοι από τις σφαλιάρες που έχουμε φάει, (το σόκ και δέος) αλλά όχι τόσο πολύ. Είναι δυνατόν να «πανηγυρίζει» η κυβερνητική προπαγάνδα, ότι κατάφερε να εκτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας το αυτονόητο; Η ουσία είναι αν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλον φόρο άμεσης απόδοσης.

Η γνώμη μου είναι ότι μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να τον αντικαταστήσει, με έναν δίκαιο φόρο. Δηλαδή να είναι αναλογικός, ανάλογα με τα εισοδήματα. Για παράδειγμα τα μεγαλύτερα ακίνητα και τα πιο ακριβά ανήκουν στις τράπεζες. Αν φορολογηθούν με τον ίδιο συντελεστή με τον οποίο φορολογούνται οι κατοικίες, θα συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα για το κράτος. Αρκεί να κοιτάξετε γύρω σας όταν κάνετε βόλτα στην πόλη. Τα ακριβότερα ακίνητα ανήκουν στις τράπεζες. Αλλά και αν ο στόχος είναι να προσφερθούν πολλά ακίνητα σε χαμηλές τιμές ώστε να πέσουν όλες οι τιμές των ακινήτων, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης είναι το ίδιο το κράτος. Ας τα πουλήσει μαζικά σε εξευτελιστικές τιμές.

Εδώ όμως ο στόχος του μνημονίου, είναι άλλος. Ούτε η συμπίεση των τιμών. Η λεηλασία του ιδιωτικού πλούτου, μέσω της φορολογίας, ώστε να περάσουν στους δανειστές σε εξευτελιστικές τιμές. Αυτό θεραπεύεται μόνον με αλλαγή της κυβέρνησης, από μία άλλη η οποία θα ελέγχεται αποτελεσματικά από τους πολίτες.





Δεν υπάρχουν σχόλια: