Δευτέρα, Αυγούστου 27, 2012

Γκόλντμαν Σακς, Βank of America, και Κρεντί Σουις, προσπαθούν να αλλάξουν το κλίμα υπέρ της Ελλάδας


Δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητες και ασχολίαστες μερικές ενδείξεις αλλαγής κλίματος, τις οποίες η κυβέρνηση μπορεί να σπεύσει να χαρακτηρίσει πρόωρα ως ενθαρρυντικές ενώ δεν είναι, ή η αντιπολίτευση μπορεί να τις ερμηνεύσει ως συμφωνίες παρασκηνίου για την εκποίηση περιουσίας του δημοσίου. Και οι δύο εκδοχές έχουν βάση, αλλά πρώτα τα γεγονότα:

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μια στιγμή ανόδου και αυτό οφείλεται κυρίως στο ενδιαφέρον να τοποθετηθούν σε τραπεζικές μετοχές η Γκόλντμαν Σάκς και η Κρεντί Σουίς. Και οι δύο αυτές επενδυτικές τράπεζες έχουν σκοπό να συμμετάσχουν στις αποκρατικοποιήσεις, επομένως φτιάχνουν το κλίμα για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον πελατών τους. Αν πράγματι το πετύχουν τότε θα βγάλουν σίγουρα λεφτά με τις αυτόματες αγορές και πωλήσεις που θα κάνουν βραχυπρόθεσμα για λογαριασμό τους. Αυτή είναι η δουλειά τους. Ψάχνουν να βρούν να αγοράσουν φτηνά και να πουλήσουν ακριβά.
Αυτές οι δύο επενδυτικές τράπεζες είναι και οι μόνες προς το παρόν οι οποίες κόντρα στο κλίμα, δημοσιεύουν θετικές αναλύσεις για την Ελλάδα. Όχι για τους Έλληνες φυσικά αλλά αναλύουν τα γεγονότα και προσπαθούν να προβλέψουν «καλά νέα» για τους πελάτες τους δηλαδή για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν «Ελλάδα».
Στήνουν λοιπόν παιχνίδι και δεν βλέπουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και διαπιστώνουν ότι η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με την προεκλογική περίοδο.  Δεν υπάρχει πιά αβεβαιότητα λένε και το πιο θετικό από όλα, είναι ότι ο Σαμαράς επιμένει ότι είναι προσηλωμένος στο πρόγραμμα, (λένε ότι «είναι η πιο θετική έκπληξη από όλες») και διάλεξε να αποκαταστήσει πρώτο την αξιοπιστία προς τους επενδυτές, πριν να ζητήσει χαλάρωση του προγράμματος από τους δανειστές.
Η Γκόλντμαν Σάκς εκτιμά ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα κάνει ότι μπορεί για να μην δώσει πατήματα στους ευρωπαίους να διακόψουν τη χρηματοδότηση που έχουν συμφωνήσει με το μνημόνιο, ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας αλλά της αρκούν αυτά που έχει ήδη πάρει. Όπως λένε, τα κεφάλαια που έχει πάρει της αρκούν ως το 2014. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν της φτάνουν αν παραταθεί η εφαρμογή του προγράμματος αλλά έχει σημασία ότι το γράφει έτσι θετικά, της φτάνουν ως το 2014 και δεν δημιουργεί πανικό, ενώ θα μπορούσε να γράψει ότι δεν επαρκούν και ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Υιοθετεί δηλαδή την θετική προοπτική του αισιόδοξου σεναρίου του Σαμαρά προς την Μέρκελ.
Η Κρεντί Σουίς, πριν από λίγες μέρες είπε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν είναι πιθανή γιατί δεν είναι διαχειρίσιμη και δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Μάλιστα επιτίμησε και μερικούς Γερμανούς που λένε το αντίθετο, ότι μπορούν να την διαχειριστούν και ότι μπορεί να γίνει και τώρα. Μπορεί να ισχύει σε βάθος χρόνου, λέει, αλλά δεν ισχύει τώρα. Η κατάσταση της Ισπανίας απλώς το υπογραμμίζει. Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη λέει, είναι αδύνατον να περιοριστεί από την ευρωζώνη με τα σημερινά πολιτικά εργαλεία.

Και μια άλλη τράπεζα η Μπάνκ οφ Αμέρικα, είναι σχετικά θετική απέναντι στις προοπτικές της Ελλάδας, αν και επισημαίνει τις δυσκολίες που έχει μπροστά της η χώρα και κατά τη γνώμη της είναι οι εξής:
n  Να μην μπορέσει η κυβέρνηση να συμφωνήσει με την τρόϊκα στα μέτρα
n  Να μην συμφωνήσει το κοινοβούλιο και να καταψηφίσει τα μέτρα
n  Να μην συμφωνήσει η κοινωνία να εφαρμόσει τα μέτρα που θα έχει ψηφίσει το κοινοβούλιο
n  Η κοινωνική αναταραχή που θα προκύψει να ξεφύγει εκτός ελέγχου, και
n  Κάποιες χώρες μέλη να μην δεσμευθούν να αυξήσουν την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα κι έτσι να ναυαγήσει η προσπάθεια για επιμήκυνση…
Επομένως έχουμε τρείς μεγάλους παγκόσμιους επενδυτικούς κολοσσούς οι οποίοι προσπαθούν να αντιστρέψουν το κλίμα. Φυσικά αυτό το κάνουν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και τους πελάτες τους και καθόλου δεν αναφέρονται, δεν είναι δουλειά τους δηλαδή,  στις ανάγκες των Ελλήνων και της κοινωνίας γιατί δεν τους νοιάζει. Δεν απολογούνται στους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά στους ξένους κυρίως επενδυτές χωρίς να εξαιρούν και τους Έλληνες που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Γι αυτό και θέλει προσοχή να μην τα υιοθετήσουν οι νεοδημοκράτες γιατί αυτούς τους ψηφίζουν οι Έλληνες να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και όχι οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη προστασίας αλλά ελέγχου. Ούτε η κυβέρνηση πρέπει να σπεύσει να τους ενθαρρύνει γιατί αυτοί το κάνουν απλώς και μόνο για να αναλάβουν εργολαβικά και με μεγάλες αμοιβές, δουλειές συμβούλων αποκρατικοποίησης με μεγάλα ποσοστά αμοιβής. Αν λοιπόν ο Στουρνάρας ή κανένας άλλος πιο κάτω και πιο άσχετος σπεύσει να τους επαινέσει για τα θετικά λόγια που λένε, μετά εκείνοι θα τα επικαλεστούν για να ζητήσουν μεγαλύτερες αμοιβές. Φυσικά τίποτα δεν είναι δωρεάν, αλλά πάντοτε υπάρχει μια καλή τιμή για κάθε τι και μια τίμια τιμή για το κάθε τι… και η άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών, δεν είναι κάτι για το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να δώσει αντάλλαγμα. Ιδίως αφού δεν είναι μόνιμο, αλλά στιγμιαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: