Τετάρτη, Μαρτίου 14, 2012

Δύο νέα κόμματα παίρνουν θέση στην εκκίνηση


Η αναβάθμιση της Ελλάδας κατά 6 βαθμίδες μάλιστα από τους οίκους αξιολόγησης, απηχεί αυτό που ήδη είχαμε σημειώσει. Πλέον οι ιδιώτες επενδυτές, δεν κινδυνεύουν από τίποτα. Οπλισμένοι με υποθήκες, με προσημειώσεις, με αγγλικό δίκαιο δεν έχουν να φοβούνται τίποτα για το μέλλον. Όλο το ελληνικό δημόσιο χρέος, όλες οι δανειακές της ανάγκες ως το 2015 προβλέπεται να καλυφθούν από τις αγορές και όλα τα χρέη της ανήκουν στον επίσημο φορέα. Στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ και στις χώρες της ευρωζώνης. Επομένως όλα τα ρίσκα από δώ και πέρα, ότι κούρεμα ή αναδιάρθρωση χρειαστεί θα τα πληρώσει ως ζημιές ο δημόσιος τομέας και όχι οι ιδιώτες που είχαν χορηγήσει στο παρελθόν όλα τα δάνεια. Και σε τελικά ανάλυση το κόστος των 29 δισεκατομμυρίων ευρώ που πλήρωσαν όλοι μαζί δεν είναι σημαντικό για ένα χρέος που έφτανε αρχικά στα 330 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 ως το 2015. Η αναβάθμιση των οίκων αξιολόγησης εκφράζει αυτή την ανακούφιση, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα βρεθεί σύντομα ο πρώτος που θα θελήσει να δανείσει την Ελλάδα εκτός από βραχυπρόθεσμα δάνεια 13 εβδομάδων. Ταμειακές διευκολύνσεις δηλαδή.

Αντιθέτως στο εσωτερικό της Ελλάδας ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το κοινωνικό κόστος που θα έχει η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011 για κούρεμα του χρέους. Γιατί η κοινωνική εξαθλίωση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να εφαρμόζεται ενώ το δημόσιο χρέος αυξάνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ και η πιθανότητα χρεοστασίου δεν έχει απομακρυνθεί ως ενδεχόμενο, ούτε μια στιγμή. Περικοπές κοινωνικών δαπανών κάνουν τη ζωή φτωχών και ανέργων ανυπόφορη, (το 44% του πληθυσμού), μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα και απολύσεις στο δημόσιο δημιουργούν ένα περιβάλλον ανεξερεύνητο και άγνωστο στους Έλληνες κάτω των 60 ετών. Μόνον οι 70 άρηδες και άνω έχουν γνωρίσει σκληρότερες εποχές.



Τα συμφέροντα των δανειστών έχουν αποκτήσει προβάδισμα έναντι των συμφερόντων όλων των Ελλήνων και έχουμε δεσμευθεί να τα εξυπηρετούμε κατά προτεραιότητα. Κι αυτό μόνον με νωπή λαϊκή εντολή μπορεί να ανατραπεί από τη Βουλή, εν ανάγκη απειλώντας και με δημοψήφισμα το οποίο μπορεί να ανατρέψει τα πάντα και επομένως είναι ανεπιθύμητο από τους δανειστές. Ένα από τα πολιτικά ζητήματα των εκλογών του Μαίου, είναι κι αυτό και πρέπει να μας απασχολήσει. Με άλλα λόγια οι 50 υπάλληλοι των δανειστών που θα εγκατασταθούν στα υπουργεία σύμφωνα με τη συμφωνία της κυβέρνησης Παπαδήμου, θα πληρώνουν κατά προτεραιότητα την ντόϊτσε Μπάνκ και θα δίνουν εντολή να απολυθούν μερικές χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι ή να κλείσουν μερικά νοσοκομεία ή σχολεία, επειδή τα χρήματα που θα έχει μαζέψει η εφορία θα είναι λιγότερα. Κι επειδή η ανεργία και η φτώχεια θα αυξάνονται τα έσοδα της εφορίας όλο και θα μειώνονται χωρίς ελπίδα να σταματήσει αυτό αυτόματα. Μόνο του δεν θα σταματήσει ποτέ, εκτός αν το σταματήσουν οι άνθρωποι. Οι πολίτες. Δεν υπάρχει κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη.
Ούτε και οι Έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι προς το παρόν είναι πολύ προκλητικά ευνοημένοι θα βγουν τελικά κερδισμένοι. Μπορεί να πάρουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να χάσουν τη διοίκηση των τραπεζών τους, αλλά απλώς περιμένουν την πρώτη υποτροπή για να αγοραστούν από Γερμανούς ή άλλους ξένους τραπεζίτες. Και η υποτροπή είναι βέβαιη με την διαρκή ύφεση. Η συνεχιζόμενη ύφεση, το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία με άλλα λόγια είναι που κάνει να φαίνονται αστείες οι προβλέψεις της τρόϊκας ότι το χρέος του δημοσίου το 2020 θα Γι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία να έχουν σοβαρές πολιτικές προτάσεις και επιλογές όσοι εξαγγέλουν νέα κόμματα και σήμερα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να αναγγελθούν δύο κόμματα.



Το ένα είναι το κόμμα της κας Κατσέλη και του κ. Καστανίδη οι οποίοι κινούνται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στην Δημοκρατική Αριστερά. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει πολιτικός χώρος εκεί ανάμεσα, από την άποψη ότι το 75% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 έχουν ήδη αποχωρήσει για πιο αριστερά και ένα σημαντικό μόνο μέρος έχει προσχωρήσει στη ΔΗΜΑΡ. Άρα το να πάς να κάτσει πιο δεξιά από τον Κουβέλη, δεν είναι αρκετά ΠΑΣΟΚ για να τους συγκρατήσει. Είδατε άλλωστε πως ο Κουβέλης διόρθωσε μέσα σε ελάχιστες μέρες το λάθος που είχε κάνει να πεί ότι θα συνεργαστεί μετεκλογικά και με το ΠΑΣΟΚ. Τώρα αποκλείει αυτή την πιθανότητα με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου για να μην ανακόψει τις δικές του πιθανότητες.



Όποιος θέλει να ψηφίσει τον Βενιζέλο μπορεί να το κάνει απευθείας δεν χρειάζεται να το κάνει μέσω Κουβέλη, όπως κι αν θέλει να ψηφίσει τον Σαμαρά μπορεί να το κάνει απευθείας όχι μέσω Βενιζέλου. Θα περιμένουμε να δούμε τις ανακοινώσεις του νέου κόμματος για να τις σχολιάσουμε στη συνέχεια. Πάντως δεν δείχνει καλή αρχή.
Η άλλη εξέλιξη είναι ότι οι διαγραμμένοι βουλευτές από τη ΝΔ με επικεφαλής τον Χρήστο Ζώη και τον Μαρκόπουλο και φαίνεται να είναι τουλάχιστον 11 αποφάσισαν να δημιουργήσουν ΚΟ κόμματος που θα αναγνωρίζεται από τον κανονισμό της Βουλής, άρα θα έχουν και όλα τα προνόμια που πηγάζουν από αυτό. Σε αυτή την ομάδα φαίνεται ότι προσχώρησαν ήδη οι 3 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων δηλαδή Καμμένος, Κουντουρά και Μελάς μαζί με τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ. Όχι όλους αλλά πολλούς.




Αυτό σημαίνει ότι από τη μια ο Καμένος δείχνει διάθεση να μην καπελώσει τους υπόλοιπους βουλευτές, γιατί προσχωρεί εκείνος στην ΚΟ και όχι η ΚΟ των διαγραμμένων στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Κι αυτό μεσοπρόθεσμα θα είναι υπέρ τους γιατί τα καπελώματα δεν βγαίνουν ποτέ σε καλό. Από την άλλη αυτό θα δυναμώσει τη φωνή τους και θα τους κάνει πολιτικά υπολογίσιμους για όλους και φυσικά και για τον Σαμαρά. Από τη στιγμή που γίνεται αυτή η κίνηση έχει από μόνη της δυναμική επομένως δεν θα διακινδυνεύουν πλέον να βρεθούν εκτός Βουλής και συνεπώς μπορούν να διαπραγματευθούν πολύ αξιοπρεπέστερους όρους είτε ισότιμης συνεργασίας είτε επιστροφής στη ΝΔ αν αλλάξει γραμμή.
Με δυό λόγια η επιρροή αυτού του κόμματος είναι σχεδόν διπλή. Μαζεύει ψήφους από όλη την λαϊκή δεξιά και από την κοινωνική δεξιά, έχει δυναμική όχι μόνο να μπεί στη Βουλή, αλλά να έχει δυνάμεις επιπέδου ΚΚΕ, μπορεί να βγάλει εκτός Βουλής τον Καρατζαφέρη κάτι που δεν κατάφερε ούτε ο Καραμανλής ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Καρατζαφέρης με τα λάθη του. Και ταυτόχρονα εξανεμίζει τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ ενώ ανοίγει το δρόμο συγκρότησης ενωτικού αντιμνημονιακού μετώπου σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Είναι το πιο επικίνδυνο για τα σχέδια της Μέρκελ πολιτικό σχήμα, ακριβώς γιατί ανοίγει το δρόμο της συνεργασίας με την Αριστερά, με τους σοσιαλιστές και με τους σοσιαλδημοκράτες με μια εθνική πατριωτική ρητορική που απευθύνεται στο 80% των πολιτών. Αν έχει 10% επιτυχία σημαίνει ότι μπορεί να μπεί στη Βουλή με 8%. Σε συνεργασία με δυνάμεις της Αριστεράς πράγμα που επιδιώκει ο Καμένος μπορεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν έχει όμως σαφές και σοβαρό πρόγραμμα και ομοιογένεια η οποία θέλει χρόνο για να αποκτηθεί. Πρέπει να μην κάνει κανένα λάθος για να ζήσει γιατί αμέσως θα πέσουν πάνω τους όλοι να τους διαλύσουν. Ξένοι και Έλληνες, δεξιοί και αριστεροί, και η ΝΔ και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό και βλέπετε τις επιθέσεις της ΝΔ στην Αριστερά και στη Δεξιά. Γιατί έχει καταλάβει πλέον ότι χάνει ψηφοφόρους απευθείας προς την Αριστερά πλέον μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο δεν πήρε κανέναν. Όλοι πήγαν αριστερά. Κατάλαβαν ότι το να λένε διαρκώς ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ δεν τους φέρνει κανένα εκλογικό όφελος γιατί όλοι πάνε αριστερά ή θα πάνε στο νέο αντιμνημονιακό πόλο. Και η ζωή τα έφερε έτσι ώστε οι μόνοι βουλευτές που δεν έχουν ψηφίσει κανένα μνημόνιο εκτός της Αριστεράς, είναι όλοι οι διαγραμμένοι από τη ΝΔ. Επί 2 χρόνια λόγω της αντιμνημονιακής γραμμής του Σαμαρά και όταν ο Σαμαράς άλλαξε, εκείνοι δεν άλλαξαν. Άρα είναι ως τώρα αξιόπιστοι. Ούτε δέχθηκαν να επιστρέψουν ταπεινωμένοι στη ΝΔ γλείφοντας εκεί που έφτυσαν. Μόνον 5 το έκαναν αυτό. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πρέπει να ενισχυθούν για να αντέξουν στις πιέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: