Παρασκευή, Μαρτίου 02, 2012

Εβδομάδα απραξίας και αμηχανίας


Αυτή η εβδομάδα είναι η πιο αμήχανη για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς έχει κάνει ότι της ζήτησαν οι Ευρωπαίοι και η τρόικα και τώρα περιμένει το αποτέλεσμα για να καταλάβει και η ίδια τι έκανε. Ενώ στο μέλλον, τους επόμενους μήνες θα είναι πολύ εύκολο σε όλους τους Έλληνες να πουν τι ακριβώς έγινε, αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση και πολύ περισσότερο η ελληνική Βουλή δεν έχει καταλάβει τι έχει ψηφίσει. Το κούρεμα των ομολόγων έχει δρομολογηθεί, η πρόσκληση στους κατόχους έχει απευθυνθεί και η ρήτρα συλλογικής δράσης είναι έτοιμη να ενεργοποιηθεί αν χρειαστεί. Από το ύψος της συμμετοχής θα εξαρτηθεί αν θα ενεργοποιηθεί ή όχι.
Αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η συμμετοχή. Τώρα αρχίζουν να μαθαίνουν επίσης οι αγοραστές CDS για τα ελληνικά ομόλογα, ότι με τον τρόπο που γίνεται το κούρεμα δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσα χρήματα θα εισπράξουν. Ενώ ως τώρα οι τράπεζες που εκδίδουν CDS άφηναν σαφώς να εννοηθεί ότι θα πληρωθούν το σύνολο του ποσού που αποτελεί την ονομαστική αξία, τώρα μαθαίνουν ότι θα γίνουν δημοπρασίες για να διαπιστωθεί ποια ομόλογα έχασαν ποιο ποσό από την ονομαστική τους αξία και θα πληρωθεί το υπόλοιπο. Μετά από δύο μήνες πάντως θα γνωρίζει ο καθένας από αυτούς αν πληρώθηκε το σύνολο, αν έχασε ή αν κέρδισε ασφαλίζοντας την αγορά ομολόγων.
Ακόμα όμως και αυτό δεν είναι σίγουρο, γιατί προς το παρόν η επιδίωξη είναι να μην ενεργοποιηθούν τα CDS, δηλαδή να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός, δηλαδή να μην ενεργοποιηθεί και η ρήτρα συλλογικής δράσης. Αυτή η αβεβαιότητα υπάρχει και για την ελληνική κυβέρνηση για έναν επιπλέον λόγο. Ότι τα χρήματα του νέου δανείου θα δίνονται με δόσεις και πριν από κάθε δόση, ο καθένας από τις 16 χώρες θα ζητάει ότι θέλει πράγμα που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Η πρώτη δόση θα είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών χωρίς και αυτό το ποσό ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί και απελευθερωθεί. Το ποσό των περίπου 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται η κυβέρνηση για να πληρώσει τις καθυστερημένες της πληρωμές, μεταξύ αυτών είναι επιστροφές ΦΠΑ και επιστροφές φόρου, δεν ξέρουν ούτε αν θα το πάρουν ούτε αν θα φτάσει, ούτε αν θα τροποποιηθούν οι προγραμματισμένες πληρωμές για τις οποίες δίνονται τα χρήματα.
Η ασάφεια και η αβεβαιότητα μεταφέρεται προς τα κάτω και βεβαίως στον ιδιωτικό τομέα, γιατί καμιά επιχείρηση που περιμένει χρήματα από επιστροφή ΦΠΑ ή άλλες πληρωμές γνωρίζει πως και πότε και αν θα πληρωθεί.
Στο πολιτικό επίπεδο, το μόνο σίγουρο που προέκυψε από τις επαφές στις Βρυξέλλες και του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι οι εκλογές μάλλον θα γίνουν. Τους βολιδοσκόπησαν να δουν αν αντέχουν να μείνουν λίγο ακόμα στην κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχουν αντοχές. Το κατάλαβαν κι εκείνοι και το μόνο που εξέφρασαν είναι την ευχή τους να μην τυχόν και κάτι δεν πάει καλά και καταρρεύσει η χώρα τη στιγμή που είναι έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη με το ιλιγγιώδες ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ τον επόμενο χρόνο.
Παρομοίως οι Έλληνες συνομιλητές είπαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν τίποτα και ελπίζουν κι εκείνοι όλα να πάνε καλά και να τους ξαναδούν σύντομα υπό καλύτερες προϋποθέσεις. Γενικά το σύστημα είναι ένας ζωντανός νεκρός, η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, αλλά αυτό δεν έχει κανένα περιεχόμενο αυτή τη στιγμή.
Η μόνη δράση που θα μπορούσε να θυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχει και στην ΕΕ ότι υπάρχει και έχει υποχρεώσεις αλληλεγγύης θα ήταν ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα το οποίο δεν υπάρχει σε κρατικό επίπεδο. Ούτε στην Ελλάδα ούτε στην ΕΕ.

Υπάρχουν μόνον όπως γνωρίζετε κάποιες πρωτοβουλίες πολιτών να δείξουν αλληλεγγύη μέσα από πωλήσεις φτηνών τροφίμων από τον παραγωγό κατευθείαν στον καταναλωτή, για να μην πεινάσουν οι άνθρωποι. Μετά την πατάτα, για να τραφούμε χρειαζόμαστε λάδι για να τηγανίσουμε τις πατάτες και ψωμί για να έχουμε ένα ολόκληρο γεύμα ή κανένα όσπριο που μαζί με το λάδι θα κρατήσει στη ζωή τις οικογένειες του 1.000.000 ανέργων και τις οικογένειες των υπόλοιπων εργαζομένων οι οποίοι δεν μπορούν να ζήσουν πλέον με τις τιμές του 2012, ούτε με τις τιμές του 2002, ούτε με τις τιμές του 1992 γιατί τότε δεν είχαμε 20% ανεργία.
Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει όλον τον κρατικό μηχανισμό για να οργανώσει συσσίτια στα σχολεία για τα παιδιά και να ζητήσει έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ για να χρηματοδοτήσει αυτά τα συσσίτια που θα ελέφραιναν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Επίσης θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει ανάλογους μηχανισμούς ώστε τα τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα να φτάνουν στους καταναλωτές στην τιμή του παραγωγού, καλύπτοντας τα ενδιάμεσα έξοδα συγκέντρωσης και διακίνησης με κοινοτικά κονδύλια που θα ζητούσε επειγόντως επικαλούμενοι τα άρθρα περί αλληλεγγύης για να επιβιώσουν οι πολίτες.
Επειδή όμως όλοι οι υπουργοί εξακολουθούν να παίρνουν τον κανονικό μισθό τους, νομίζουν ότι τον παίρνουμε κι εμείς αφού δεν μας βλέπουν έξω από τη Βουλή έτοιμους να μπούμε μέσα. Επίσης κάνουν παρέα με τους υπαλλήλους των γραφείων τους, οι οποίοι είναι και φίλοι τους επομένως παίρνουν κι αυτοί το μισθό τους και άρα μπορούν να κάνουν υπομονή μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες.
Η αλήθεια είναι ότι οι οικογένειες των 1.000.000 ανέργων οι οποίοι δεν έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από 400 ευρώ και των 2.500.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα παίρνουν τον μισό ονομαστικό μισθό τους σε σύγκριση με το 2008 δηλαδή από 400 έως 800 ευρώ το μήνα, δεν μπορούν να κάνουν καθόλου υπομονή. Απλώς δεν μπορούν να ζήσουν γιατί στην αγορά δεν υπάρχουν τιμές του 1980 στην αγορά.
Παρατηρούμε επίσης ότι και οι πολιτικοί ένας ένας παραιτούνται από κάθε ελπίδα και προσδοκία και επαναλαμβάνει μόνον άσχημες προβλέψεις, ενώ θα ήταν καλύτερο να κλείσει το στόμα του να παραιτηθεί και να σηκωθεί να φύγει ώστε η Βουλή να αλλάξει σύνθεση λόγω παραίτησης μέσα σε λίγες ώρες. Αλλά δεν παραιτούνται γιατί κι αυτοί δεν ξέρουν από πού θα πληρωθούν τον επόμενο μήνα αν παραιτηθούν.
Τι είπε ο Σαμαράς στους άλλους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ; «Χωρίς ανάπτυξη, ούτε οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο». Δηλαδή ότι ούτε το ένα πρόκειται να γίνει ούτε το άλλο, γιατί καμιά ανάπτυξη δεν έχει δρομολογηθεί. Μόνο τα 500 εκ που θα αρχίσουν τον Απρίλιο, μετά τις εκλογές να πηγαίνουν σε ΜΜΕ αν οι τράπεζες έχουν επανέλθει στη ζωή. Τους είπε δηλαδή ότι όλα όσα μόλις υπογράψαμε εμείς και μόλις αποφασίσατε να μας δανείσετε κι εσείς δεν θα έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα γιατί παραλείψαμε κι εμείς κι εσείς την ανάπτυξη. Γι αυτό λέω ας περιοριστούμε σε ανθρωπιστική βοήθεια που είναι άμεσης παροχής και κατανάλωσης για να μην έχουμε και φαινόμενα μαζικής πείνας πλέον στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: