Τρίτη, Ιουνίου 09, 2009

Η κεντροαριστερά νίκησε με πενήντα πέντε τοις εκατό!


Για να κάνουμε μία άσκηση σήμερα, ανάλογη με αυτήν που κάναμε μετά το ντημπέϊτ των πέντε πολιτικών αρχηγών. Ας δούμε τι επιλογές έκανε το εκλογικό σώμα κι ας το συγκρίνουμε με τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Η κεντροδεξιά, δηλαδή μαζί η ΝΔ με τον ΛΑΟΣ συγκέντρωσαν το 39% του εκλογικού σώματος. Κάτω από το 40% που είναι και το ιστορικό όριο της δεξιάς στην Ελλάδα σε ομαλές συνθήκες δημοκρατίας. Εξαιρούνται οι ειδικές συνθήκες του 1974 και οι εκλογές βίας και νοθείας. Η κεντροαριστερά πήρε συνολικά 55% μαζί ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι-πράσινοι. Είναι επίσης το ιστορικό ποσοστό της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα σε περιόδους ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας. Συνήθως τείνει προς το 60%, αλλά πάντοτε ξεπερνά το 50%. Αυτή είναι μια διαχρονική διαπίστωση που εξηγεί και τις ξένες παρεμβάσεις στην ελληνική πολιτική ζωή και την καταπίεση επί 50 χρόνια ώστε να καμφθεί το φρόνημα του ελληνικού λαού.

Σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 η κεντροδεξιά έχει μια μείωση της δύναμής της κατά 5,5%. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2004 η κεντροδεξιά έχει μια κάμψη της τάξης του 7%. Την ίδια κάμψη 7% έχει η κεντροδεξιά σε σύγκριση και με τις βουλευτικές εκλογές του 2004. Δηλαδή το εκλογικό σώμα, οι Έλληνες πολίτες έχουν μετακινηθεί προς τα αριστερά κατά 7% από το 2004 μέχρι σήμερα, δηλαδή στην περίοδο που κυβερνά η ΝΔ η οποία υφίσταται και τις μεγαλύτερες απώλειες σε σύγκριση με τον ΛΑΟΣ ο οποίος σχεδόν διπλασίασε τις δυνάμεις του και τα ποσοστά του. Έγινε συγκάτοικος καθώς η ΝΔ απέτυχε να διαχωριστεί ιδεολογικά και πολιτικά από αυτό τον πολιτικό χώρο.

Πάμε τώρα στην κεντροαριστερά. Η χειρότερη στιγμή της σε εθνικές εκλογές ήταν το 2004 οπότε συγκέντρωσε λίγο κάτω από το 50% με το ζόρι. Στις ευρωεκλογές που ακολούθησαν αυτό το 50% πήγε στο 43% που είναι επίσης η χειρότερη επίδοση της κεντροαριστεράς σε ευρωεκλογές κι αυτό κυρίως εξαιτίας της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή η κεντροδεξιά με τη ΝΔ επικεφαλής κυβερνά από το 2004 με λιγότερο από το 50% των ψήφων του ελληνικού λαού εξαιτίας της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ και του εκλογικού συστήματος. Η κεντροαριστερά σ’ αυτά τα πέντε χρόνια ανέβηκε στο 51% το 2007 και πήγε τώρα στο 55% κυρίως λόγω της εμφάνισης των Οικολόγων Πράσινων οι οποίοι πήραν ψήφους και από την κεντροαριστερά κυρίως αλλά και από την κεντροδεξιά. Η διαφορά του 2007 με το 2009 οφείλεται στην εμφάνιση των Οικολόγων – πράσινων καθώς η άνοδος του ΠΑΣΟΚ συνοδεύτηκε με πτώση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι συγκοινωνούντα δοχεία όπως και άλλες φορές έχει αποδειχθεί.

Ας βγάλουμε τώρα τα αβίαστα συμπεράσματα. ΠΡΩΤΟΝ: Αν η κεντροαριστερά συνεννοείται μεταξύ της και δεν θεωρεί το ένα κόμμα ως εχθρό του το άλλο κόμμα της κεντροαριστεράς, τότε η κεντροαριστερά θα κυβερνά συνήθως την Ελλάδα και η κεντροδεξιά θα είναι μόνον μια μικρή παρένθεση, όταν τα κάνει θάλασσα η κεντροαριστερά. Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε το ΚΚΕ από το λογαριασμό επειδή το κόμμα αυτό έχει επιλέξει να μην συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας καθώς κάτι τέτοιο το θίγει και το εξουθενώνει παρά το ισχυροποιεί μια και είναι κόμμα μίας συνδικαλιστικής νομενκλατούρας που έχει διαμορφωθεί μέσα σε 90 χρόνια, πάλι ισχύει το ίδιο συμπέρασμα. Η κεντροαριστερά έχει 45% χωρίς ΚΚΕ και η κεντροδεξιά 39%. Δεν μπορεί να κυβερνήσει εκτός κι αν η κεντροαριστερά είναι ανόητη.

Μόνος αν η κεντροαριστερά είναι ανόητη και ακολουθεί τη στάση του ΚΚΕ, μόνον τότε το ΠΑΣΟΚ έχει σχεδόν 37% και η κεντροδεξιά έχει 39% δηλαδή οριακά και μόνον μπορεί να έχει ελπίδες. Γιατί είναι σίγουρο ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι είναι τόσο ανόητοι και αυτοεξαιρεθούν των ευθυνών που τους αναλογούν για τη διακυβέρνηση της χώρας όπως και το ΚΚΕ, τότε οι πολίτες θα καλύψουν άνετα αυτή τη διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας εκτός Βουλής είτε τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τους Οικολόγους – Πράσινους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: