Δευτέρα, Ιουνίου 08, 2009

Η διαφορά κατεγράφη στις τέσσερις μονάδες (και κάτι ψιλά)


Είναι αλήθεια ότι εγώ προσωπικά δεν περίμενα να πει ο Καραμανλής κάτι καλύτερο από αυτό που είπε. Ήμουνα σίγουρος ότι ο άνθρωπος λίγο πολύ θα κάνει ότι δεν κατάλαβε τίποτα. Και συνεχίζει έτσι την τακτική αυτοκαταστροφής γιατί όπως σας έχω πει επανειλημμένα από αυτή την εκπομπή, ο Καραμανλής διαχειρίζεται από τώρα την ήττα του. Το ξέρει και το έχει πάρει απόφαση. Και εξακολουθεί να δίνει βάση στις κολακείες των ακριβοπληρωμένων επικοινωνιολόγων του που του λένε ότι είναι το ισχυρό χαρτί της παράταξης. Ενώ δεν είναι πια. Ήταν όσο έλεγε και γινόταν πιστευτός, αυτά τα περί νταβατζήδων για τη διαφθορά κλπ. Από τη στιγμή που κάλυψε όλους τους κουμπάρους, τους συγγενείς και τις παρέες του Λονδίνου, τα σκάνδαλα των υποκλοπών που ήταν πλήγμα στην εθνική μας περηφάνια, τω να Πακιστανών που ήταν πλήγμα στη δημοκρατία και τα οικονομικά σκάνδαλα των ομολόγων, του Βατοπεδίου, του Παυλίδη και της Ζήμενς, αν και είχε την ευκαιρία να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει, να ερευνήσει και να καθαρίσει. Μόνος του αυτοτραυματίστηκε. Δεν τον έσπρωξε η αντιπολίτευση σε λάθη.

Ήδη από τον Ιανουάριο, όταν δηλαδή η ΝΔ έκανε τις προσπάθειές της να κλείσει την ψαλίδα που εμφανιζόταν στις σφυγμομετρήσεις και να τη φέρει στο 2-3% λέγαμε μονότονα από αυτή την εκπομπή ότι πάνω από την κάλπη η διαφορά θα φτάσει στο 5%. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ να έχει ξεπεράσει το δειλό και απροσάρμοστο βηματισμό του. Ο Καραμανλής με τις αστοχίες και την έλλειψη τόλμης έφερε τα πράγματα εδώ που καταγράφηκαν στις ευρωεκλογές. Που επειδή ακριβώς η ψήφος είναι πιο χαλαρή, οι πολίτες μπόρεσαν να εκφραστούν όπως πραγματικά αισθάνονται.

Είναι μετρημένα κουκιά και όποιος ξέρει απλή αριθμητική δεν μπορεί να αρνηθεί την πραγματικότητα. Περίπου 1.800.000 πολίτες γύρισαν την πλάτη τους στο πολιτικό σύστημα και πήγαν για μπάνιο ενώ το 2007 είχαν πάει στις κάλπες. Το 1.000.000 ήταν πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ και οι 800.000 ήταν πρώην ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πήγαν να ψηφίσουν γιατί δεν ήθελαν να ψηφίσουν ούτε τη ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τους Οικολόγους. Θα αναγκαστούν να επιλέξουν έναν από τους παραπάνω στις εθνικές εκλογές. Οι περισσότεροι θα επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ και οι λιγότεροι θα επιλέξουν τα άλλα κόμματα. Υπάρχει όμως κρίση αντιπροσωπευτικότητας. Το ένα τρίτο των πολιτών που ψηφίζουν, δεν βρίσκουν της αρεσκείας τους κανένα κόμμα από τα μεγάλα και τα υπάρχοντα. Άλλοι θέλουν τη ΝΔ αλλά να είναι και στην πράξη όπως είναι στα λόγια. Άλλοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά να είναι πιο τολμηρό και κυρίως να μπορεί να κάνει πράξη όσα στα λόγια επιθυμεί. Είναι ακόμα πολύ μακριά από το να έχει δεσμευτεί πως θα κάνει πράξη αυτά που υπόσχεται. Επίσης δεν έχει εξασφαλίσει την ενεργό υποστήριξη των πολιτών στην εφαρμογή του προγράμματός του. Την αδράνεια της δημόσιας διοίκησης δεν μπορείς να την ξεπεράσεις χωρίς να έχεις κάθε μέρα στην καθημερινή ζωή τους πολίτες να πιέζουν από κάτω και να απαιτούν την άμεση εφαρμογή όσων θεσμοθετούνται από τα πάνω. Τόσο απλό είναι. Και δυστυχώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δηλαδή τα 10.000 στελέχη του σε όλη την Ελλάδα, είναι κρατικοδίαιτοι. Δεν ξέρουν τι χρειάζεται να γίνει για να ξεπεράσει η χώρα την υστέρηση και την υπανάπτυξη και δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση. Θέλουν απλώς να γίνουν εκείνοι οι προνομιούχοι. Είναι υπέρ των αλλαγών μόνον αν τις κάνουν οι ίδιοι. Έχουν πλήθος αντιρρήσεων αν το κάνει κάποιος άλλος κι εκείνοι πρέπει να το υποστηρίξουν.

Έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να μπορεί να κάνει όσα υπόσχεται και στο σχεδιασμό της στρατηγικής του έχει ακόμα πολλά κενά που θα τα βρει μπροστά του. Πάντως έχει την ψυχολογία για να λύσει τα προβλήματά του αν σκύψει και δουλέψει σκληρά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα λέγαμε με πολλά στελέχη του και πριν από τις εκλογές, αλλά δεν ήθελαν να ακούσουν και όσοι συμφωνούσαν δεν είχαν τη δύναμη να αντιδράσουν. Τα στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας είχαν δίκιο στις αναλύσεις τους αλλά μιλούσαν σε ώτα μη ακουόντων και είχαν τεθεί σε εσωτερικό διωγμό ως να ήταν οι πράκτορες του εχθρού, του ΠΑΣΟΚ και του καπιταλισμού. Το κόμμα αυτό έχασε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εκφράσει την ψήφο διαμαρτυρίας και να συνδυάσει τις κινητοποιήσεις με τη μαζικοποίηση των οργανώσεών του, παρέμεινε ένα κόμμα στελεχών και προτίμησε συνειδητά η ηγεσία του να είναι ένα μικρό ελεγχόμενο κόμμα, από το να χάσει τον έλεγχο από τους εσωκομματικούς του ανταγωνιστές.

Το ΚΚΕ χάρη στην οργάνωσή του διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του κι έτσι δεν πρόκειται να καταλάβει τίποτα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Χώρια που διατήρησε άνετα την τρίτη θέση και είδε τον μεγαλύτερο αντίπαλό του τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται αντί για τρίτο, το τέταρτο κόμμα.

Οι οικολόγοι –πράσινοι είχαν ρεύμα το οποίο ανεκόπη χάρη στην προβολή των ανόητων τοποθετήσεων του Μιχάλη του Τρεμόπουλου για τη Μακεδονία ή για ότι υποτίθεται ότι υποστήριξε ο Τρεμόπουλος στο παρελθόν. Το γεγονός ότι ήταν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου δημιούργησε την ψευδή εντύπωση ότι είναι ο αρχηγός του κόμματος, ενώ δεν είναι. Και ότι δεσμεύει οριστικά το κόμμα ενώ δεν το δεσμεύει. Αν τώρα μετά τις εκλογές διαμορφωθεί μια συλλογική ηγεσία η οποία έχει κοινή λογική και στοιχειώδεις ικανότητες, μπορεί να ανακάμψει ως τις εκλογές και να μπορέσει να μπει και στην ελληνική Βουλή, όπου με 3% θα βγάλει 9 βουλευτές και θα μπορέσει στη συνέχεια να δεθεί με την ελληνική κοινωνία και να γίνει πραγματική πολιτική δύναμη. Γιατί τώρα δεν είναι. Η αντιπροσώπευση στην ευρωβουλή δεν σε κάνει υπαρκτή πολιτική δύναμη. Το 3% στις εθνικές εκλογές αποδεικνύει ότι είσαι υπαρκτή πολιτική δύναμη. Το να μπλέξουν λόγω ανικανότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τις αγκυλώσεις του, μόνον προβλήματα θα του δημιουργήσει.

Αφήνω για αύριο τις πολιτικές εκτιμήσεις γιατί πρέπει να είναι νηφάλιες. Ας μείνουμε σήμερα στις πρώτες εντυπώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: