Τετάρτη, Απριλίου 22, 2009

Κι ανάσταση δεν είδαμε...


Επιστρέψαμε όλοι από την Ανάσταση αν και η ανάσταση στην οικονομία θα καθυστερήσει από ότι όλοι καταλάβαμε. Υπάρχει μια σχετική κάμψη στην τουριστική κίνηση λόγω οικονομικών προβλημάτων κι αυτό αφορά τον εσωτερικό τουρισμό. Από ότι λένε όμως και οι αφικνούμενοι τουρίστες είναι λιγότεροι. Το σημαντικότερο όμως που διαπίστωσαν οι πολίτες που βγήκαν για το Πάσχα είναι η τεράστια ακρίβεια που συντηρείται σε όλες τις τουριστικές περιοχές και κάνει σχεδόν απαγορευτικό το κόστος για οικογένειες. Και όσο πιο πολυμελείς είναι οι οικογένειες τόσο πιο δύσκολα θα τα βγάλουν πέρα το καλοκαίρι.

Οι μετακινήσεις έχουν αυξημένο κόστος είτε με ΙΧ είτε με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς. Ιδίως δε με τα καράβια για τα νησιά. Μετά και τη λαίλαπα Παυλίδη μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι συγκοινωνίες δεν έχουν βελτιωθεί, ενώ έχουν γίνει αισθητά ακριβότερες. Έως διπλάσιες τιμές έχουμε σε ορισμένες περιπτώσεις μετά την πάροδο και 2-3 χρόνων. Για τα Δωδεκάνησα για παράδειγμα τα άθλια πλοία έχουν μεν αποσυρθεί αλλά τα πιο καινούργια που πηγαίνουν είναι το ίδιο σπάνια απλώς πολύ ακριβότερα. Οι δυσκολίες στη μετακίνηση είναι το ίδιο μεγάλες όπως και πριν από 10 χρόνια. Δεν υπάρχει δηλαδή καμιά αναπτυξιακή προσπάθεια που να κάνει τη διαφορά.

Δεδομένου επίσης ότι η κυβέρνηση είναι εντελώς αδύναμη πολιτικά και επιπλέον δεν μπορεί να βρει τρόπο να τροφοδοτήσει με χρήμα την αγορά, δύσκολα η αγορά θα ανακάμψει και στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Ούτε τα δημόσια οικονομικά μπορεί να μαζέψει γιατί αυξάνει τα έξοδα, ούτε χρηματοδότηση στην πραγματική ιδιωτική οικονομία μπορεί να εξασφαλίσει. Τα ρουσφέτια συνεχίζονται με προκλητικό τρόπο όπως δείχνει και το παράδειγμα του υπουργείου Άμυνας, αλλά κι αυτά είναι λίγο και μόνο για διακεκριμένους γαλάζιους που έτσι κι αλλιώς δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα γιατί είναι βολεμένοι. Οι υπόλοιποι είναι στο περίμενε και στην κοροϊδία.

Βλέπω επίσης και διάφορες άλλες σκέψεις που πλασάρονται από την κυβέρνηση με προεκλογική λογική όπως ότι ο ΟΕΚ θα αγοράσει μαζικά σπίτια σε καλή τιμή για να τονώσει την αγορά. Και για να ρίξει τις τιμές. Οι άνθρωποι μας κοροϊδεύουν. Για να πέσουν οι τιμές πρέπει να πέσουν περισσότερα σπίτια στην αγορά, όχι να φύγουν αυτά που υπάρχουν. Άρα ο ΟΕΚ αν θέλει να βοηθήσει θα πρέπει να παραγγείλει μέσα σε ένα εξάμηνο σε ένα χρόνο και σε δύο χρόνια έναν μεγάλο αριθμό σπιτιών σε καλή τιμή π.χ. 1000 ευρώ το τμ και να τα πουλά στους δικαιούχους με δάνεια από τις ιδιωτικές τράπεζες.

Αν αγοράσει τα απούλητα σπίτια από τους κατασκευαστές, αυτά που είναι έτοιμα, άλλους θα τους ρίξει γιατί θα τους πιάσει σε ανάγκη, άλλους θα τους σώσει, αλλά την αγορά δεν θα την βοηθήσει γιατί αυτά είναι ήδη κατασκευασμένα. Το να παραγγέλνει όμως 10.000 σπίτια το εξάμηνο είναι πολύ καλύτερη κίνηση γιατί αυτό σημαίνει ότι αυτά που είναι ημιτελή μπορούν να προχωρήσουν, άλλα να ξεκινήσουν από οικόπεδα και να είναι έτοιμα σε ένα χρόνο κοκ και αυτά που υπάρχουν επίσης δεν θα πουληθούν πια με 3.500 και με 4.000 το τμ αλλά πολύ χαμηλότερα. Στις 2.000 το τμ πλέον και στα 1.500 ευρώ που είναι μια πολύ πιο λογική τιμή. Κυρίως όμως θα κινηθεί η αγορά γιατί θα πέσουν νέες παραγγελίες θα δουλέψουν άνθρωποι που τώρα κάθονται και ταυτόχρονα η μείωση των τιμών θα παρακινήσει αγοραστές.

Αυτοί σχεδιάζουν απλώς να βολέψουν ή να βοηθήσουν συγκεκριμένους κατασκευαστές που έχουν έτοιμα ή ημιτελή συγκροτήματα κατοικιών και μπορούν να τα πουλήσουν σε χαμηλές τιμές χωρίς να χάσουν. Και βέβαια θα δούμε στη συνέχεια αν προχωρήσει κι αυτή η σκέψη πως θα εκτελεστεί. Είναι προφανώς το βόλεμα κάποιων γαλάζιων που έχουν τις άκρες σε πρώτη προτεραιότητα. Γι αυτό και υπάρχει θολούρα στο σχέδιο αυτό προς το παρόν. Να εντοπίσουν δηλαδή πρώτα τις κατοικίες για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον και να τις πάρουν σε καλές τιμές γιατί κανείς δεν θέλει να πάει να μείνει σε περιοχές που δεν έχει ούτε σχολεία ούτε μαγαζιά ούτε υπηρεσίες. Αυτοί θα σωθούν γιατί δεν επρόκειτο να πουλήσουν ούτε και αν η αγορά κατοικίας δεν είχε καθίσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να διεκπεραιωθεί αλλιώς ένα τέτοιο σχέδιο παρά μόνο με ρουσφέτια. Και θα βοηθηθούν εμμέσως οι άλλοι κατασκευαστές γιατί δεν θα υπάρχουν πλέον προσφορές πολλές και εναλλακτικές για όσους έχουν ανάγκη ένα σπίτι όπως τα νέα ζευγάρια.

Το δυσκολότερο είναι να επανεπενδυθούν στην αγορά τα χρήματα που θα πάρουν στα χέρια τους οι κατασκευαστές. Και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι περιλαμβάνεται στις προθέσεις τους, εκείνων που σκέφτηκαν αυτή τη λύση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: