Δευτέρα, Απριλίου 27, 2009

Εκτός τόπου και χρόνου, νομίζω οτι είναι πάλι ο πρωθυπουργός!

Όσοι τις ημέρες του Πάσχα επισκέφθηκαν την επαρχία, αποκόμισαν και κάποιες εντυπώσεις για το τι λέει ο κόσμος έξω από την Αθήνα και πόσο δυσκολεύονται από τα οικονομικά προβλήματα. Μέσα στην πόλη σε γενικές γραμμές είμαστε λίγο καλύτερα από ότι στην επαρχία όπου έχει σταματήσει η ζωή σε μερικές περιπτώσεις και περιμένουν τις οικονομικές ενέσεις από το κέντρο για να ζήσουν καλύτερα. Αντιθέτως η απόσταση της ενημέρωσης που υπήρχε πριν από 30 χρόνια δεν υπάρχει. Ξέρουν ότι και οι κάτοικοι του κέντρου για την πολιτική σκηνή. Σε μερικές περιπτώσεις και περισσότερα γιατί τα διαβάζουν στο ιντερνετ και τα προσέχουν περισσότερο.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης όλοι περιμένουν συγκράτηση από τους κυβερνώντες στο κέντρο επομένως και η στάση τους στα σκάνδαλα είναι πιο αυστηρή. Δεν σηκώνουν κουκούλωμα. Στην επαρχία ακόμη περισσότερο από το κέντρο. Αυτό καταλαβαίνουν είτε βουλευτές είτε απλοί πολίτες που επισκέφθηκαν την επαρχία το Πάσχα. Μόνον ο Καραμανλής πήγε στην Καστοριά και τους είπε ότι τα σκάνδαλα τα ανακαλύπτει το ΠΑΣΟΚ το οποίο επιδίδεται σε σκανδαλολογία.

Δηλαδή δίνει γραμμή στους βουλευτές του στην πραγματικότητα να μην τολμήσουν και ψηφίσουν υπέρ της περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης των καταγγελιών του Μανούση εναντίον του Παυλίδη και πολύ περισσότερο για άλλες υποθέσεις όπως το Βατοπέδι όπου κινδυνεύουν πέντε βουλευτές της ΝΔ ή άλλες υποθέσεις που αφορούν τον Παυλίδη όπως της Τήλου. Η επίσημη γραμμή δηλαδή όπως την εκφράζει ο Καραμανλής είναι ότι πάμε οριστικά και εν γνώσει των συνεπειών του πολιτικού κόστους για παραγραφή των υποθέσεων. Οι μη πολιτικοί συμμετέχοντες των σκανδάλων θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου, αλλά χωρίς τους πολιτικούς που εμπλέκονται και τους έδιναν εντολές. Σε ανώτατο επίπεδο.

Έχει ληφθεί δηλαδή σε ανώτατο επίπεδο, από τον πρωθυπουργό η απόφαση ότι όλα τα σκάνδαλα και ιδίως της Ζήμενς θα οδηγηθούν συνειδητά σε παραγραφή των ευθυνών για τους πολιτικούς. Για τους πολίτες το συμπέρασμα είναι ευθύ. Άρα είναι ένοχοι. Αν δεν είχαν πάρει τα κόμματα τα λεφτά της Ζήμενς δεν θα είχαν πρόβλημα να στείλουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου όποιον τα πήρε. Για το Βατοπέδι προφανώς αποφάσισαν συλλογικά να εκχωρήσουν τα ακίνητα του δημοσίου, προφανώς τα ήξερε και ο πρωθυπουργός από την αρχή και γι αυτό παίρνει και την απόφαση να αποχωρεί η κοινοβουλευτική ομάδα σε κάθε απόπειρα να γίνει μυστική ψηφοφορία. Για τον παυλίδη θεωρεί ότι τον παίρνει να αναλάβει το ρίσκο επειδή δεν έχει προσωπική εμπλοκή αν και γνώριζε τις καταγγελίες από τον Απρίλιο του 2007 και αποφάσισε το κουκούλωμα προσωρινά επειδή την ίδια μέρα είχε παραιτηθεί ο Τσιτουρίδης για πολύ πιο αθώα δικαιολογία, αν και στην πραγματικότητα για τα ομόλογα.

Και για την υπόθεση των ομολόγων καλούνται σε απολογία 24 μη πολιτικά πρόσωπα, αλλά τα ομόλογα δεν τα εξέδωσε ο ύποπτος, αλλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο υπουργός, ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου. Αυτοί δεν καλούνται σε απολογία. Καλούνται αυτοί που τα αγόρασαν ή μεσολάβησαν στην αγορά. Ο πωλητής δεν έχει καμία ευθύνη.

Και όπως ακριβώς έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα ο πρωθυπουργός στις υποθέσεις της διαχείρησης του δημοσίου χρήματος, έτσι έχει χάσει την επαφή και στην οικονομία. Αλλού οι πολίτες αλλού ο πρωθυπουργός. Δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας την οποία παρέδωσε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Το εξωτερικό χρέος ήταν 180 δισεκατομμύρια και τώρα έχει αυξηθεί κατά 50%. Σε έξι χρόνια έχει αυξηθεί 50%. Μά προφανώς λοιπόν ευθύνεται η κυβέρνηση Καραμανλή και όχι το ΠΑΣΟΚ. Μόνον ένας απελπισμένος πρωθυπουργός δεν το παραδέχεται. Με λόγια όμως δεν γεμίζουν τα ταμεία.

Το ίδιο ισχύει και με την πραγματική οικονομία. Μειώθηκε η τιμή στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού σε σημείο που δεν μπορούν να το πιστέψουν οι έμποροι. Έβλεπα την Κυριακή μια διαφήμιση εταιρίας πώλησης αυτοκινήτων η οποία πούλαγε ένα μεταχειρισμένο τζίπ του 2008 34.000 ευρώ όταν η τιμή για το καινούργιο έχει πέσει στις 25.000 ευρώ. Έπεσε η τιμή του καινούργιου κατά δέκα χιλιάρικα και ο έμπορος δεν πρόλαβε να το καταλάβει και να διορθώσει τη διαφήμιση. Τζάμπα η διαφήμιση που έγινε δυσφήμιση γιατί αυτός ο έμπορος εμφανίζεται να πουλάει το μεταχειρισμένο 9.000 ευρώ ακριβότερα από το καινούργιο.

Στην αγορά των ακινήτων δεν κάνει τίποτα εκτός από το να σκέφτεται να νομιμοποιήσει όσους παρανόμησαν με τους ημι-υπαίθριους χώρους δηλαδή να ευνοήσει τους κατασκευαστές που θέλουν να πουλήσουν τον ημι-υπαίθριο χώρο για συντελεστή δόμησης. Λες και δεν τους φτάνει που πουλάνε διαμέρισμα 86 τμ, για 200.000 ευρώ αντί για 100. Αντί να κοιτάξει να δώσει στεγαστικά δάνεια με 3% όταν το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι στο 1,25% ώστε να αγοράσουν σπίτια όσοι τα έχουν ανάγκη και να εισπράξουν έτσι κέρδος εμμέσως και οι κατασκευαστές και οι τράπεζες, δίνει λεφτά στις τράπεζες τα οποία δεν φτάνουν ποτέ στους δανειολήπτες και ευνοεί μερικούς κατασκευαστές με την ιδέα να αγοράσει τα απούλητα ακίνητά τους ώστε να μην πέσουν οι τιμές στην αγορά.
Τέτοια απόσταση από την πραγματικότητα.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Μετα από πολύ καιρο σε ξαναεπισκεπτομαι..μην χανεσαι και απο μας..περνα να σχολιάζεις..τα λεμε

kostis είπε...

Τι να κάνει κι αυτός ο κακόμοιρος.Έχει χάσει την μπάλα.Όλο ξεφυτρώνουν προβλήματα και σκάνδαλα.Στην κυβέρνηση γενικότερα δεν ξέρουν τι τους γίνεται και η αντιπολίτευση που κάνουν στην αντιπολίτευση,μου φαίνεται πως είναι εντονότερη παρά ποτέ.
Κατηγορούν τον Παπανδρέου,γιατί πάει και λέει στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι κωλοχανείο και δεν ξέρουμε που πάνε τα 4.Τον Παπανδρέου περίμεναν για να μάθουν τι γίνεται.Εδώ δεν έχουν κάνει ούτε έναν σωστό υπολογισμό για το έλλειμμα,για την ανάπτυξη και όλα τα υπόλοιπα.Αυτό τους πείραξε.Ο Παπανδρέου κάνει δυσφήμιση.Τι να τους πεις τώρα...
Και μαι ερώτηση.Άλλοι λένε ότι ο λαός δεν ξεχνά εύκολα.Άλλοι λένε πως ο λαός θυμάται όσο κρατούν να δελτία ειδήσεων.Τελικά τι συμβαίνει;Μήπως απλά κάνουμε πως ξεχνάμε;Μήπως θέλουμε αν ξεχάσουμε;

Unknown είπε...

Νομίζω οτι πλέον έχουμε ξεφτιλιστεί επαρκώς. Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ελπίζει πλέον σε αυτοδυναμία χωρίς να κουνήσει το δαχτυλάκι του...