Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2009

Για το φίλο μου τον Λολοσίδη...


Αποζημιώσεις-λεπτομέρειες…
Η ασφαλιστική εταιρεία New York Life Insurance Company ανακοίνωσε πρόγραμμα προσέγγισης και αποζημίωσης των κληρονόμων των περίπου 1.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής που εκδόθηκαν σε Έλληνες στην Τουρκία (τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία) πριν το 1915. Ως μέρος του προγράμματος ελληνικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής, η New York Life θα δημοσιεύσει ειδοποιήσεις σε αμερικανικές και διεθνείς εφημερίδες σχετικά με την διαδικασία εξέτασης των αξιώσεων ώστε οι κληρονόμοι να έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αξιώσεις σε σχέση με αυτά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.
H διαδικασία υποβολής αιτήματος περιγράφεται στην ιστοσελίδα: http://www.greekinsuranceclaims.com/. Η διαδικασία προβλέπει την υποβολή του συμπληρωμένου εντύπου και αποδεικτικά στοιχεία για την συγγένεια με τα ονόματα που αναφέρονται στον κατάλογο . Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι 28 Φεβρουαρίου 2009.
Εκτός από τους Μικρασιάτες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους με την ανταλλαγή πληθυσμών μετά το 1922, στον κατάλογο υπάρχουν πολλοί κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης που είχαν εξαιρεθεί από τις ανταλλαγές σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο της Συνθήκης της Λωζάννης.
Η εταιρεία ανέφερε ότι θα συνεισφέρει επίσης το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, καθώς οι απόγονοι πολλών από τους εκτοπισμένους από τις πατρίδες των προγόνων τους είναι τώρα μέλη της Αρχιεπισκοπής. Η συνολική αξία του εθελοντικού προγράμματος ανέρχεται σε 12-15 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διαχείρισης και των λοιπών εξόδων.
«Κατά την πορεία της έρευνας σχετικά με ένα άλλο ιστορικό θέμα που αφορά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που πωλήθηκαν σε Αρμένιους που αφανίστηκαν μετά το 1914, η εταιρεία αντιλήφθηκε ότι οι Έλληνες ασφαλισμένοι ήταν εμφανή θύματα της ίδιας βίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Καθώς το θέμα των αρμενικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων ολοκληρώθηκε πλέον με επιτυχία, με την καταβολή παροχών στους κληρονόμους των 2.300 Αρμενίων ασφαλισμένων, η New York Life διενήργησε πρόσθετη έρευνα στα αρχεία της και επαλήθευσε ότι υπάρχουν ελληνικά ασφαλιστήρια συμβόλαια που παραμένουν απλήρωτα από το 1915» αναφέρει η εταιρεία.
«Θα προσφέρουμε στους κληρονόμους των ελληνικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων τις ίδιες παροχές με εκείνες που παρασχέθηκαν στα άτομα που έγειραν αξιώσεις σύμφωνα με τα αρμενικά ασφαλιστήρια συμβόλαια» είπε ο εκπρόσωπος της New York Life Γουίλιαμ Γουέρφελμαν.
«Όπως ισχύει και για τα αρμενικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα αρχεία επιβεβαιώνουν ότι η εταιρεία πέτυχε την καταβολή παροχών για τα μισά περίπου ελληνικά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Η New York Life κατέβαλε τις παροχές αυτές κατά τους μήνες και τα έτη ακριβώς μετά την βία του 1915. Ωστόσο, η New York Life δεν έλαβε καμία αξίωση και συνεπώς δεν κατέβαλε καμμία παροχή ή αξία σε μετρητά για σχεδόν άλλα 1.000 ελληνικά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Το σύστημα αξιών της εταιρείας έχει τις ρίζες του στον ανθρωπισμό και την ηθική ακεραιότητα, και η προθυμία μας να εξοφλήσουμε σήμερα αυτά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια από το 1915 δείχνει ότι εξακολουθούμε να παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτές τις αξίες» προσέθεσε.
Το εθελοντικό πρόγραμμα χρησιμοποιεί τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για το θέμα των αρμενικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων, συμπεριλαμβανομένου του πολλαπλασιασμού του ποσού της αρχικής ονομαστικής αξίας επί 10 φορές για εκείνους που μπορούν να καταδείξουν ότι είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι των προϊόντων του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Οι δημόσιες ειδοποιήσεις θα αρχίσουν να δημοσιεύονται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι απόγονοι των ατόμων που ασφαλίστηκαν σύμφωνα με τα ελληνικά ασφαλιστήρια συμβόλαια μπορούν να υποβάλουν αξιώσεις για παροχές κατά την διάρκεια μιας εξαμηνιαίας περιόδου η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2009.
Τα άτομα που θέλουν να μάθουν περισσότερα, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του προγράμματος στη διεύθυνση www.greekinsuranceclaims.com ή να τηλεφωνήσουν δωρεάν στο 1-800-922-2973. Στην Ελλάδα, ο αριθμός της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής είναι 00 800 33 311144.
Εκτός από τις παροχές στους κληρονόμους των Ελλήνων ασφαλισμένων της, η New York Life θα συνεισφέρει το ποσό του 1 εκατ. ευρώ στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Με τα χρήματα αυτά η Αρχιεπισκοπή σκοπεύει να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την μελέτη του Ελληνισμού στον Πόντο και την Μικρά Ασία, στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στο Brookline, MA. Η New York Life εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την προσωπική ενασχόλησή του και βοήθεια σχετικά με διάφορες πτυχές του εθελοντικού προγράμματος.
www।greekinsuranceclaims.com/gr/policies.php3
www।greekinsuranceclaims.com/gr/policies.php3

Δεν υπάρχουν σχόλια: