Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2009

Οι "αντ' αυτού"!


Απορώ με τόσους βοηθούς που έχει ο Καραμανλής πότε προλαβαίνει να δουλεύει. Και απορώ γιατί κρύβουν διαρκώς τη δραστηριότητά του. Αυτοί οι σύγχρονοι γκαλλοπατζήδες, είναι σαν τους κομπογιαννόιτες γιατρούς προηγούμενων εποχών. Αν τους ακούς και κάνεις όσα σου λένε στο τέλος θα σε πεθάνουνε και πριν από αυτό θα σε τρελάνουνε. Του λένε του ανθρώπου ότι στα ζητήματα ασφάλειας επειδή τα έχουμε κάνει ρόϊδο και δεν παίρνει να παίζεις με την ανασφάλεια των ανθρώπων, να μην εμφανίζεται ο πρωθυπουργός. Ούτε για θέματα τρομοκρατίας γιατί δεν πρέπει να συνδεθείς με τομείς που μας δυσφημίζουν. Δεν τον έχουμε δεί λοιπόν να μιλάει εκτάκτως με κανένα τηλεοπτικό διάγγελμα για τα δύσκολα. Αλλά παράλληλα διαρρέουν οι πολύτιμες υπηρεσίες γύρω από τον πρωθυπουργό ότι τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός στον Μαρκογιαννάκη και του είπε ότι Χρήστο δεν ξέρω τι θα κάνεις αλλά θέλω κάποια επιτυχία να παρουσιάσεις. Κάποιος αστυνομικός θα δουλεύει από τους 50.000 πιάστε κανέναν καταζητούμενο, γράψτε με την τροχαία κανέναν παραβάτη να έχετε κάτι να ανακοινώσετε. Γιατί έτσι θεωρούν προστατεύεται η εικόνα του πρωθυπουργού που θα σώσει και τη ΝΔ.

Δεν είναι έτσι. Ο κόσμος ακόμα και στα δύσκολα πείθεται από την αξία ενός ηγέτη. Όχι όταν μιλάει μόνον στα εύκολα ή αν έχει να αναγγείλει κανένα επίδομα ή καμιά αποζημίωση. Ακόμα και για την οικονομία, όπου δεν ανακατευόταν τυπικά σχεδόν καθόλου όσο την είχε αναθέσει στον Αλογοσκούφη, τώρα δεν μπορεί παρά να ασχολείται. Αλλά πάλι φροντίζει όταν μιλάει να αναφέρεται κυρίως στα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, μετά στην ευρωπαΊκή και μετά στη βαλκανική. Μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα, έχει εξαντλήσει όλα του τα επιχειρήματα, έχει λύσει όλα τα άλλα προβλήματα, οπότε τι να πεί για την Ελλάδα; Λέει ότι εμείς είμαστε σε καλύτερη θέση.

Δεν είναι ότι απαξιώνει την Ελλάδα και δεν καταδέχεται, αλλά είναι οι συμβουλές που του δίνουν οι επικοινωνιολόγοι ότι και καλά έτσι φαίνεσαι μεγάλος ηγέτης που ξεπερνά τα ελληνικά πλαίσια, κι αυτό σου δίνει μια αίγλη παραπάνω. Μην τους ακούς μεγάλε, σε δουλεύουνε. Γραμμή για την ξέρα σε πάνε. Τσανακογλύφτες είναι που σε απομυζούν όσο είσαι πρωθυπουργός και μόλις τα καταφέρουν να μην είσαι πιά θα φύγουν και θα πάνε να κολλήσουν στον επόμενο και θα γίνουν δικό του πρόβλημα.

Είναι φανερό εδώ και χρόνια ότι ο Καραμανλής δεν είναι συγκεντρωτικός άνθρωπος και προτιμά να έχει μερικούς που να μιλάνε αντ’ αυτού. Παλιά αυτό τον βόλευε για να μπορεί να παίρνει και τον μεσημεριανό του υπνάκο και για να μπορεί να δουλεύει οκτάωρο όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Τώρα τελευταία στριμώχτηκε – όπως στριμόχνωνται από τα χρέη και οι νοικοκυραίοι και αναγκάζεται να χτυπάει δεκάωρα και δωδεκάωρα έξω από το σπίτι και σε διάφορες υποχρεώσεις…μεγαλώνει και σε ηλικία όπως καταλαβαίνετε και χρόνο με το χρόνο δεν θέλει να είναι πολλές ώρες στο σπίτι, ούτε θέλει να κοιμάται με πλήρες ωράριο. Δίνει λοιπόν ρόλους.

Ο ρόλος του Σουφλιά με τις χθεσινές του εξαγγελίες που έκανε αντί για τον πρωθυπουργό, είναι σίγουρο ότι ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού. Δεν του το φύλαγε για έκπληξη ο Σουφλιάς. Το έχουν συζητήσει κι έχουν συμφωνήσει. Επίσης ο Σουφλιάς το κάνει με το δικό του στυλ. Εκεί δεν μπορεί να επέμβει κανείς. Με μια απλή κίνηση, σάρωσε και τους υποψήφιους και φιλόδοξους δελφίνους του Καραμανλή. Και έδειξε ποιος είναι δίπλα στον πρωθυπουργό και συζητάει μαζί του για θέματα που πολύ θα ήθελε να κουβεντιάζει και η Ντόρα και ο Αβραμόπουλος και άλλοι πεντέξι, αλλά δεν …

Εμμέσως τους έλεγε – γι αυτό και τους είχε καλέσει ονομαστικά 12 υπουργούς και υφυπουργούς και 45 βουλευτές – ότι δεν έχει πλέον πρόωρες εκλογές, θα το πάμε το καράβι ως το τέλος είτε είναι το 2011 που προβλέπει το Σύνταγμα, είτε είναι το 2010 αν τολμήσει το ΠΑΣΟΚ να μας ρίξει με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, αυτά έχω σχεδιάσει για το περιβάλλον κι επειδή ξέρω ότι τίποτα δεν θα έχει προλάβει να υλοποιηθεί από τα σχέδια επί χάρτου που έχω βγάλει, αποφασίσαμε… να ιδρύσουμε υπουργείο Περιβάλλοντος το 2010, να καταργήσουμε το υπουργείο μεταφορών, να πάνε οι αρμοδιότητες δασών και ενέργειας στο νέο υπουργείο υποδομών, όπου λέω να βάλουμε τον Ευριπίδη υπουργό γιατί είναι καλό παιδί και γλείφει τον Καραμανλή με κάθε ευκαιρία. Πάλι λίγο συχνότερα βέβαια στα μπουζούκια, αλλά τουλάχιστον πάει στον Τερζή. Όχι σε τίποτα δεύτερους. Πάει και στο γήπεδο όταν δεν πρέπει, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος.

Καλά το έπαιξε ο Σουφλιάς και αρέσει και στον Καραμανλή αυτό το παιχνίδι να μιλάνε αντ’ αυτού κι εκείνος να βγαίνει στα σίγουρα. Επομένως είμαστε έτοιμοι να ακούμε τους επόμενους 12 μήνες την κυβέρνηση να σχεδιάζει το μέλλον αφήνοντας το παρόν που έτσι κι αλλιώς είναι δυσάρεστο. Προφανώς οι επικοινωνιολόγοι τους είπαν ότι έτσι, αν λετε συνέχεια τι θα κάνετε την επόμενη δεκαετία, θα πεισθούν οι ψηφοφόροι να σας ξαναψηφίσουν για να ολοκληρώσετε το έργο των υποσχέσεων. Αυτές δεν είναι οι παλιές. Είναι καινούργιες υποσχέσεις και σίγουρα έχουν την περιέργεια να δούν, πόσες υποσχέσεις μπορούμε να δώσουμε χωρίς να τις υλοποιήσουμε. Τέτοια του λένε και τον παραμυθιάζουν. Φυσικά τίποτα από αυτά δεν αξίζει ούτε το χαρτί που ξοδεύουν για να τις γράψουν….

Δεν υπάρχουν σχόλια: