Δευτέρα, Ιανουαρίου 26, 2009

Δε βγαίνουν οι διπλές κάλπες...

(Όλες οι κοπέλλες είναι Ελληνίδες, αλλά κανένας δεν τίς έχει γνωρίσει ακόμα...)
Άμα είσαι μια κυβέρνηση σε κάθοδο, ότι και να κάνεις δεν σου βγαίνει. Ακόμα και πετυχημένες πρωτοβουλίες και πετυχημένες προσπάθειες αλλαγής του πολιτικού κλίματος, πέφτουν στο κενό ή έχουν ανάξιες λόγου επιπτώσεις. Πολύ κακό για το τίποτα. Και βέβαια μετά από κάθε τέτοια αποτυχημένη προσπάθεια, η πτώση συνεχίζεται και σταδιακά θα γίνεται ελεύθερη πτώση.

Η ηγεσία της ΝΔ έχει καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες μερικές καλές εμπνεύσεις ή επικοινωνιακές πολικές. Το ίδιο χρονικό διάστημα το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει καθυστερημένα αντανακλαστικά ή και αδράνεια. Η μεν ΝΔ δεν κέρδισε τίποτα και κυρίως δεν κατάφερε να αλλάξει τις εντυπώσεις, το δε ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε μεν αν και θα μπορούσε, αλλά και δεν έχασε τίποτα, αφού δεν άλλαξε το πολιτικό κλίμα. Όλα φυσικά έχουν την εξήγησή τους.

Είχα καταγράψει πριν από αρκετές εβδομάδες ότι ήταν λάθος οι τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έμπλεκαν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2010 με το ζήτημα των εκλογών. Έκαναν λάθος, αλλά τη γλίτωσαν πολύ φτηνά. Έδειξαν να αφήνουν το ζήτημα στο ράφι όταν διάβασαν στις μετρήσεις –αν και δεν έπρεπε να έχουν αμφιβολία – ότι ο κόσμος δεν γουστάρει πρόωρες εκλογές. Και φυσικά δεν θέλουν να μπλέκεται η εκλογή του ΠτΔ με μικροκομματική εκμετάλλευση των συνταγματικών προβλέψεων.

Αντιθέτως είναι σωστό πολιτικά να καλεί το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση να παραιτηθεί επειδή διαπιστώνει ή διαπιστώνεται αντικειμενικά ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει, ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων και9 ότι είναι πολιτικά αδύναμη να επεξεργαστεί οποιαδήποτε λύση των προβλημάτων. Έτσι μεγιστοποιεί τη φθορά της κυβέρνησης κάνει όλους τους πολίτες να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση είναι λίγη και τα στελέχη ακόμα της ΝΔ να συμφωνήσουν μαζί της βλέποντας την πραγματικότητα. Κι αν δεν βλέπουν την πραγματικότητα στην ηγεσία της ΝΔ δεν πειράζει τη βλέπουν οι πολίτες και κρίνουν αν ένα κόμμα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία.

Αντικειμενικά όμως και λογικά η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές γιατί θα ήταν αυτοκτονία. Ο κόσμος θα καταλάβει ότι θέλει να αποφύγει το πικρό ποτήρι των ευθυνών της και θα καταβαραθρωθεί. Δεν θα χάσει με μικρή διαφορά, αλλά με μεγάλη διαφορά. Με δέκα μονάδες διαφορά. Όχι με τέσσερις. Το ΠΑΣΟΚ κάθε μέρα που περνάει, πρέπει να βεβαιώνει με τις ενέργειές του τους πολίτες ότι είναι η σοβαρή εναλλακτική λύση. Δεν ξέρει η κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει; Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ξέρει. Δεν έχει πρόγραμμα εξόδου από την κρίση; Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει. Δεν έχει πρόγραμμα επιστροφής στην ανάπτυξη; Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να έχει. Δεν μπορεί να μαζέψει τους φόρους; Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να μπορεί. Δεν μπορεί να περιορίσει τις σπατάλες; Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να μπορεί. Δεν μπορεί να κόψει το ρουσφέτι; Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να μπορεί. Δεν μπορεί παρά να καλύπτει τα λαμόγια, τους ξαδέρφους, τους φίλους, και τις παρέες ή τους Βατοπεδινούς; Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να μπορεί.

Τα μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να πείσουν τη ΝΔ ότι με πρόωρες εκλογές την άνοιξη ή πάντως το πρώτο εξάμηνο του 2009 θα μπορούσε να αποφύγει τα χειρότερα. Αυτό είναι σωστό. Η ηγεσία της ΝΔ και ιδίως ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι το κατάλαβαν και προσπάθησαν να παίξουν αυτό το χαρτί. Αλλά νομίζω ότι κατάλαβαν ότι είναι παγίδα. Μέχρι και οι αγρότες το κατάλαβαν και στύλωσαν τα πόδια για να πάρουν 500 εκατομμύρια ευρώ, που υπολόγιζαν, αλλά εξτρά από αυτά που έτσι κι αλλιώς θα έπαιρναν. Μια μικρή διαφορά που απαγορεύει στην κυβέρνηση τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Ή θα τους δώσει 500 πραγματικά εκατομμύρια ή δεν θα πάρει καλή συμφωνία.

Κυκλοφορούν επίσης άλλα δύο παιχνίδια. Το ένα έχει να κάνει με τον εκλογικό νόμο. Κατάλαβαν τώρα αυτό που τους έλεγε ο Σουφλιάς. Ότι κακώς αλλάζετε τον εκλογικό νόμο, θα παίξετε αντικειμενικά το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ. Και προσπαθούν να διερευνήσουν αν το ΠΑΣΟΚ είναι εντελώς ανόητο ώστε να συμφωνήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου με δέλεαρ την παλιννόστηση του δικομματισμού. Το καρότο για το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό. Ελπίζω να δουν και την παγίδα εγκαίρως, ότι δηλαδή ο νόμος Σκανδαλίδη μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στην προσπάθεια ενός κόμματος να κυβερνήσει αυτοδύναμα, αλλά ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός του. Να τερματίσει τις αυτοδυναμίες ενός κόμματος και να ευνοήσει τις συμμαχικές κυβερνήσεις. Και επειδή στην Ελλάδα η πραγματική δύναμη της δεξιάς είναι στο 40% με όλα της τα κόμματα, θα είναι μονίμως στην αντιπολίτευση. Μόνο με δικομματικό σύστημα μπορεί να ελπίζει ότι θα κυβερνά όταν η κεντροαριστερά θα χρεοκοπεί ή θα την βαριέται ο κόσμος και θα θέλει να την αλλάξει, επειδή βαρέθηκε τα ίδια πρόσωπα.

Ελπίζω να μην τσιμπήσουν σαν ανόητοι και να αρχίσουν μερικοί έστω ένας ή δύο να πουν ότι ναι αποδείχθηκε ότι ο δικομματισμός είναι η μόνη λύση στα προβλήματα του τόπου. Ή αν το πει κανένα ανόητο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για να εξασφαλίσει δημοσιότητα, να του ρίξουν οι άλλοι έγκαιρα έναν κεσέ γιαούρτι για να βγει ασπροπρόσωπος. Το ίδιο ισχύει και για την επαναφορά της συζήτησης για το πρόσωπο του ΠτΔ που έκανε ο Παυλόπουλος λέγοντας ότι εμείς προτείνουμε τον Κάρολο Παπούλια. Να μας πει το ΠΑΣΟΚ αν συμφωνεί. Γιατί να σας πει ρε μάγκες; Έχουμε τώρα Μάιο του 2010; Τώρα έχουμε 2009 και μπροστά μας ευρωεκλογές. Τώρα έχουμε οικονομική κρίση να ξεπεράσουμε κι εσείς δεν μπορείτε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κυβέρνηση. Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουμε. Δεν ψάχνουμε να βρούμε. Η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων. Όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όταν το 2010 έρθει η ώρα να συζητήσουμε το θέμα του ΠτΔ, καταρχήν θα ρωτήσουμε τον Κάρολο Παπούλια που είναι ένας καλός πρόεδρος αν ενδιαφέρεται, κι αν θέλει κι αν μπορεί μια δεύτερη θητεία και εκεί θα περιμένουμε και την επίσημη τοποθέτηση της ΝΔ από την αντιπολίτευση. Όχι τη γνώμη ενός υπουργού της.

Ελπίζω ότι θα έχουν καταλάβει τις λάθος τοποθετήσεις που έκαναν μερικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Λοβέρδος, ο Πάγκαλος και ο Ρέππας, και να μην κάνουν πάλι το ίδιο λάθος δημιουργώντας σύγχυση στους πολίτες, για το ποιος είναι υπεύθυνος και προκαλεί πρόωρες εκλογές, ενώ η συνταγματική τάξη λέει ότι η ΝΔ έχει άλλα δυόμισι χρόνια κυβερνητικής θητείας όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Εκτός φυσικά κι αν συμφωνήσει και η ΝΔ ότι είναι ανίκανη να κυβερνήσει και παραιτηθεί. Τότε φυσικά και οι πολίτες δεν θα έχουν αντίρρηση να γίνουν εκλογές ώστε να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη.

2 σχόλια:

kostis είπε...

Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς απλα΄περιμένει να πέσει η ΝΔ από μόνη της.Καθυστερημένα αντανακλαστικά και εκνευριστικές αντιδράσεις.Αν θυμάμαι καλά στην εκπομπή του Πρετεντέρη ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρέππας.Δε θυμάμαι ακριβώς το θέμα συζήτησης,αλλά όλα του τα σχόλια είχαν να κάνουν με επίθεση στην κυβέρνηση σε υπερβολικούς τόνους,χωρίς αν λέει κάτι για το θέμα.Εκνευρίστηκα και βαρέθηκα που τον άκουγα...

Unknown είπε...

Ναι έχεις δίκιο...κριτική μπορεί να κάνει και όποιος έχει δικό του πρόγραμμα και όποιος δεν έχει. Αλλά η κριτική αυτού που έχει δικό του πρόγραμμα είναι πάντοτε συνεπής, η σύγκριση γίνεται πάντοτε με το ίδιο μοντέλο και κυρίως μπορεί να είναι λεπτομερειακή. Γιατί για να φτιάξει το δικό του πρόγραμμα, ανέλυσε λεπτομερειακά το πρόβλημα. Άρα μπορεί και να κρίνει αν η κυβέρνηση κάνει κάτι καλό, ή όχι, αν είναι επαρκές ή όχι και κυρίως αν λύνει κανένα πρόβλημα, ή αν δημιουργεί περισσότερα...