Παρασκευή, Ιανουαρίου 23, 2009

Δε βγαίνουν εκλογές, ούτε με τα ५०० εκατ. ευρώ για τους αγρότες!

(πάρτε τώρα που γυρίζει...)
Να με κάτι τέτοια παρασύρονται οι πρωθυπουργοί και νομίζουν ότι είναι προτιμότερο να εξαντλήσουν την τετραετία, γιατί πάντα όταν έχεις την εξουσία μπορείς να επηρεάσεις το εκλογικό αποτέλεσμα με παροχές. Βλέποντας την ευκολία και την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε από τη ρητορεία του δεν έχουμε λεφτά για κανέναν, έχουμε ελλείμματα, πέρασε στη ρητορεία του έχουμε 500 εκατομμύρια ευρώ για τους αγρότες. Και τα βρήκαμε σε 24 ώρες. Αρκεί να πάει μια βόλτα ο Παπαθανασίου από το γραφείο του Σουφλιά και μια βόλτα από το γραφείο του Χατζηγάκη και αμέσως εξαγγέλλουμε 500 εκατομμύρια από τα οποία τα 425 είναι μέσω ΕΛΓΑ. Ωπ! Εδώ μάγκωσαν νομίζω οι αγρότες. Εμείς θέλουμε μια λύση τώρα… όχι γραφειοκρατία τριών μηνών και πληρωμές μετά από πέντε με έξι μήνες. Γιατί μετά από πέντε μήνες έχουμε Ιούνιο και ευρωεκλογές και δουλειές στα χωράφια… οπότε φέξε μου και γλίστρησα.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου χωρίς τη στοιχειώδη μελέτη. Γιατί έχει σταματήσει όλες τις πληρωμές τους τελευταίους τρεις μήνες του 2008; Γιατί έχει πέσει έξω ο προϋπολογισμός, όλα τα χρήματα που δανειστήκαμε έχουν εκταμιευτεί, και οι πληρωμές που έπρεπε να έχουν γίνει το τελευταίο τρίμηνο μετατέθηκαν να εκταμιευθούν το 2009, από τον νέο προϋπολογισμό και από τα καινούργια δανεικά. Για τον ίδιο λόγο είχαν γίνει και οι εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2007. Επειδή μετά τον Σεπτέμβριο δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ να εκταμιευθεί και επομένως έπρεπε οι εκλογές να έχουν τελειώσει τον Σεπτέμβριο για να μην το πάρουν χαμπάρι οι πολίτες που περίμεναν να εισπράξουν από την κυβέρνηση.

Γι αυτό και από την επομένη των εκλογών άρχισε η φαγούρα που σε λιγότερο από έναν χρόνο καταγράφηκε ως ανατροπή του πολιτικού σκηνικού χωρίς να κουνήσει το ΠΑΣΟΚ ούτε το μικρό του δαχτυλάκι σχεδόν. Το ίδιο σενάριο εφαρμόζει και τώρα η κυβέρνηση. Είναι αρχή της χρονιάς, έχουν μαζευτεί πολλοί απλήρωτοι λογαριασμοί, αλλά άρχισαν να ρέουν στα ταμεία τα πρώτα δανεικά της χρονιάς. Άρα πληρώνουμε όσους είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους, πληρώνουμε ότι λογαριασμούς έχουμε για το πρώτο εξάμηνο με τα χρήματα όλου του χρόνου και από κει και πέρα βλέποντας και κάνοντας.

Βλέπω σήμερα ότι όλες οι εφημερίδες ερμηνεύουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ προς τους αγρότες, ως απόδειξη του γεγονότος ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στο μυαλό τους έχουν μόνον την προετοιμασία για τις εκλογές. Είναι πράγματι η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό. Αλλά ας μπούμε στον κόπο να κάνουμε μια δεύτερη σκέψη. Ως τη Δευτέρα θα έχουν αναλυθεί οι εξαγγελίες του κ. Χατζηγάκη και όλοι θα καταλάβουν ότι ναι μεν πρόκειται για κάποιες υποσχέσεις, οι οποίες όμως δεν είναι άμεσα πληρωτέες και δεν είναι σίγουρο ότι είναι στο σύνολό τους πληρωτέες. Πότε θα εισπράξουν για παράδειγμα τον ειδικό φόρο για το πετρέλαιο τον οποίο πλήρωσαν το 2008; Τώρα ή στην πραγματικότητα απλώς δεν θα πληρώσουν για το 2009; Φαντάζομαι ότι οι αγρότες θέλουν να πάνε τα τιμολόγιά τους στις ΔΥΟ και να εισπράξουν αμέσως τον φόρο. Θα δούμε ως τη Δευτέρα τι σκέπτεται γι αυτό η κυβέρνηση. Οι στρεμματικές ενισχύσεις πρέπει να δούμε πως θα πληρωθούν και με ποιες καταγραφές και με τι γραφειοκρατία. Εδώ θα δούμε πόσο τσιγκουνεύονται μόλις είναι να πληρώσουν και πόσο παχιά λόγια λένε όταν εξαγγέλλουν κάτι. Είδατε και με το ΕΤΕΠΤΑ για τα άτοκα δάνεια στις επιχειρήσεις τι έγινε. Έγιναν 50.000 αιτήσεις και δεν έχουν ικανοποιηθεί παρά 500 κι αυτές με το ζόρι και οι μισές από την Αγροτική Τράπεζα.

Από την άλλη είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενεργεί επικοινωνιακά και με κομματικό ρατσισμό. Ενδιαφέρεται κυρίως να φύγουν από τις τηλεοράσεις τα αγροτικά ώστε να μην αρχίσει και μπαίνει στο νόημα ο απλός τηλεθεατής. Αν μείνει το θέμα ένα μήνα στην επικαιρότητα όπως το Βατοπέδι, όλοι θα καταλάβουν τι γίνεται και δεν συμφέρει καθόλου. Επίσης οι αγρότες έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση φροντίζει να ικανοποιήσει τους αγρότες της Θεσσαλίας που είναι και οι περισσότεροι δικοί της συνδικαλιστές κι αφήνει τους υπόλοιπους πολύ πίσω στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Γι αυτό και οι όποιες ρυθμίσεις ανακοινώνονται είναι κατά προϊόν και αρχίζουμε πάντα και με μεγαλύτερη σαφήνεια από το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα δημητριακά, τις βρώσιμες ελιές και μετά μένει το λάδι, τα καπνά που ακόμα υπάρχουν, οι δενδροκαλλιέργειες που αφορούν τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο και μετά οι αμπελοκαλλιέργειες και βλέπουμε.

Εκείνο που δυστυχώς στο τέλος μόνον καταλαβαίνουν οι πρωθυπουργοί, είναι ότι οι πολίτες έχουν υπομονή και δίνουν την εμπιστοσύνη τους, αλλά καταλαβαίνουν ποιος είναι σοβαρός και θέλει να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και ποιος κάνει παροχολογία μόνο για να κερδίσει τις εκλογές. Και με τις πυρκαϊές του 2007 καταλάβαινε την παροχολογία, και οι αγρότες σήμερα καταλαβαίνουν την παροχολογία. Ότι πάρουμε τώρα. Μετά ξέρουμε ότι θα μας κοροϊδέψει. Πάμε τώρα χωρίς γραφειοκρατία να πάρουμε ένα τριχίλιαρο με την ταυτότητά μας και τις υποσχέσεις ότι θα μας χτίσετε τα σπίτια μας το ξέρουμε πού θα τις αρχειοθετήσετε.

Και φυσικά και όσοι δεν είναι αγρότες περιμένουν και ξέρουν να ξεχωρίζουν την παροχολογία. Θα δουν και αναλόγως θα διεκδικήσουν το επόμενο δίμηνο κι αυτοί τα τριχίλιαρά τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: